Waarom ik dit vroeg, is omdat wij regelmatig een discussie mbt zout bij zuiders.
De ene groep zegt, mwa kan makkelijk. De andere zegt, beter van niet en geeft dit als reden,
Zuiders - im moet zeggen, vissen uit Amazoni� zitten op zacht water. Dat is, vooral, water met een heel lage osmotische waarde. De term osmotische waarde gebruiken we aquarianen heel weinig, hij is ook lastig te meten. Alles dat je in water oplost verhoogt de osmotische waarde, met 1 eenheid per opgelost deeltje.
Daarmee heeft het oplossen van een molecuul koolzuur net zo'n effect als het oplossen van een molecuul suiker. Los je een zout op, dan splitst het zich, en krijg je dus 2 deeltjes.
Welnu, vissen uit Amazoni� zijn dus aangepast aan water met weinig deeltjes, en ons leidingwater bevat er best veel. Doe je daar nu keukenzout bij, dan maak je het de vissen alleen nog maar moeilijker.
Neem je nu een Corydoras uit een ander gebied als Amazoni�, bijvoorbeeld C paleatus uit Uruguay, dan zijn die dieren veel minder ingesteld op dat extreem zachte water. En kunnen ze dus meer hebben.
Terzijde, voor West Afrikanen geldt, uiteraard, hetzelfde