Wat is er nieuw

Kleurzweem door kienhout...

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Erik Symoens
  • Startdatum Startdatum
E

Erik Symoens

Guest
Beste mensen.........sinds paar dagen m'n aquarium opgestart.Zit kienhout in dat we ervoor verscheidene keren hebben afgekookt.Nu heb ik toch net wat bruine kleur in het watger ondervonden!!
Kan je die door middel van "seachem purigen" dit eruit krijgen??
 
Purigen haalt de kleur er wel uit maar in hoeverre je dit kwijtraakt weet ik niet. de afgifte van de bruine kleur zal wel even aanhouden de eerste tijd.
 
Is normaal in begin dat je wat bruin water krijgt en gaat na ENIGE tijd wel weg,kan geen kwaad voor vissen en planten.
 
Beste mensen.........sinds paar dagen m'n aquarium opgestart.Zit kienhout in dat we ervoor verscheidene keren hebben afgekookt.Nu heb ik toch net wat bruine kleur in het watger ondervonden!!
Kan je die door middel van "seachem purigen" dit eruit krijgen??
Op zich kan het geen kwaad en het, als eerder door anderen vermeldt, verdwijnt na verloop van tijd. Het is wel afhankelijk van de gekozen houtsoort. Mopani hout, ook wel Savannehout genoemd, bijvoorbeeld is zwaar en behoeft niet ingewaterd te worden, het zinkt meteen én... het geeft eigenlijk geen looistoffen (kleur) af. Je moet het natuurlijk wel afspoelen voor gebruik. Je kan overigens ook kool gebruiken om de kleurstoffen uit je water te halen.
 
Koken is inderdaad niet goed en dan kun je het beter overgieten met heet water.
 
Purigen haalt de kleurstoffen (tannine) geheel en al voor 100% uit het water. Kool doet dat ook heel geod, maar neemt tevens een hoop andere stoffen op die je niet kwijt wil, namelijk voedingsstoffen voor je planten.
Koken van (kien) hout is funest, door het koken gaan de celwanden stuk en wordt de structuur van het kienhout heel zacht en broos. Als je visjes hebt die hout moeten raspelen om gezond te blijven, is dat ideaal, maar anders is het niet zo slim, het kien hout zal langzaam maar zeker desintegreren.
Als je het wil laten zinken is en tijdje onderdompelen in water van 60-70 graden ruim voldoende. Je doodt dan tevens de schimmelsporen in en op het hout.
 
Bedankt al van deze tips en reacties.......in feite is het niet echt afgekookt hoor......in de afwasbak gelegd en meerdere keren met superheet water laten weken....
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan