Last van puntalg (denk ik)

Discussie in 'Plantenbemesting' gestart door hugop, 1 nov 2018.

View Users: View Users
  1. hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
    Beste mede forum leden.

    Sinds enige tijd heb ik wat last van punt alg.
    Ik zal de situatie zo volledig mogelijk weergeven.

    1. Aquatlantis Ambiance Horizon 120 cm
    2. 2 filters daarop aangesloten. 1 met een spraybar van links naar rechts.
    Het andere filter heeft dezelfde inlaat en uitlaat positie. om de stroming te bevorderen en de belans beter te bewaren bij een schoonmaak actie van de filters.

    De puntalg zit alleen de stenen en op de echinodorus soorten.
    Op de snelgroeiers niets daarvan.

    Ik voeg toe Co2 op basis van een ph gestuurd computer systeem. PH op 6.75
    Stroming is echt ruim voldoende. Geen dead Spots.

    Ik ververs elke week 50% water.
    En voeg de aoi toe van planted box.

    Qua verlichting heb ik zo'n 24 lumen per liter led verlichting. (dit is correct nagemeten.)
    1 balk 30 watt Eheim Powerled
    2 balken wespro led.

    Nu willen jullie graag foto's hebben en water waardes.

    foto's komen eraan.
    En welke waardes zijn hier relevant om te meten?
     
  2. TonHageraats

    TonHageraats Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    30 aug 2011
    Berichten:
    10.168
    Locatie:
    Hoogkarspel
    :thumbs:

    Alle, Ph, Kh, No3, Po4, Gh, en ook waarmee word gemeten.
    En wat voor bodemvoeders je gebruikt.
     
  3. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
    Verder draait de bak overigens uitmuntend!
     
  4. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen
    Meestal is puntalg een co2 en/of po4 tekort. Je hebt de harde en de zachte variant.
     
  5. Biologist

    Biologist

    Lid geworden:
    6 mei 2015
    Berichten:
    2.034
    Locatie:
    Horst
    Meet vooral je NO3 en PO4 eens na. Ik heb ook lang de aio van plantedbox gebruikt en had in 1 aquarium puntalg. Eens nagemeten en 2 van de aquaria waren prima. In de 3de, met puntalg, lagen de verhoudingen erg scheef, 30 nitraat en 1 fosfaat. Gebruik nu poeders die je zelf kunt mengen en kan het daardoor zelf bijsturen. Dat heeft bij mij de puntalg opgelost.
     
  6. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen
    Hoe is de kleur van je co2 indicator?
     
  7. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
    Hierbij mijn volgende informatie.

    1. KH = 8
    2. Po4 is 2
    3. No3 is 15-20
    4. PH is 6,75

    De kleur van mijn co2 indicator is iet wat aan de donkere kant vind ik.
     
    jessicapilon vindt dit leuk.
  8. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen
    Heb je daar een foto van?
     
  9. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
  10. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen
    Zou ook best een baardalg kunnen zijn en wacht even de andere kenners af.
     
  11. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
  12. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
  13. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.884
    Locatie:
    alkmaar
  14. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.543
    Locatie:
    Hellendoorn
    Als aanvulling hierop:
    Nou dacht ik dat puntalg de harde variant is. (GSA ofwel Green Spot Algae) De zachte variant heet dus geen puntalg. (GDA ofwel Green Dust Algae)
     
  15. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.543
    Locatie:
    Hellendoorn
    Misschien een overbodige opmerking maar toch gemaakt om zeker te zijn: Je schrijft dat je een ph gestuurd computersysteem gebruikt. Heb je alles nog eens geijkt? Het probleem zou nl. in een CO2 en/of fosfaat tekort moeten zitten. Wanneer ik naar je gemeten waardes kijk zie ik geen rare dingen?
     
  16. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen
    Als ik de eerste foto bekijk dan zou ik ook aan baardalg denken dus een tekort aan co2 waarschijnlijk.
     
  17. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen
  18. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
    Ik maak gebruik van een JBL PH Control
    Dat vraagt mij elke 5 a 6 weken te kalibreren.
    Dat gaat tot op heden altijd goed.
    De vraag is, is mijn co2 dan echt te weinig?
     
  19. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.884
    Locatie:
    alkmaar
    Je zou kunnen pogen de ph met .1 te verlagen
     
  20. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
    Beste Tuinkabouter,

    wat voor effect creeer ik met het verlagen van .1 punt.
    Niet beter om direct .5 punt te verlagen?
     
  21. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen
    Weet je zeker dat de circulatie goed is?
     
  22. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen

    Met de eerder genoemde waterwaarden zit ie denk ik vrij goed met de co2 volgens de tabel maar is het wellicht de vraag of het overal goed komt.
     
  23. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.884
    Locatie:
    alkmaar
    Nou om te kijken of je de dropchecker iets lichter van kleur kan krijgen en niet direct je vissen vergast.
    Maar wat John zegt zou het ook circulatie kunnen zijn..

    Anyhow er zijn meerdere dingen in het aquarium die verzuren anders dan enkel de CO2
     
    jessicapilon vindt dit leuk.
  24. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen
    Een foto van de dropchecker zou handig zijn en wellicht kun je deze eens aan de andere kant van de bak hangen om te zien of er verschil is.
     
  25. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
    Ik heb al een foto toegevoegd hierboven in een van de posts van mijn drop checker.

    De stroming is ook echt uitgesloten.
    Het zit op planten die vol in de uitstroom hangen van mijn filters.
    Er hangen filters aan de bak die echt een super flow veroorzaken en echt geen dead spot te zien.
    Alle planten bewegen mooi.

    oorzaken tot nu toe die het zouden kunnen zijn.
    1. Fosfaat tekort, - uitgsloten. 1 dag voor de waterwissel zit ie op 1 tot 1,5
    2. Circulatie probleem - uitgesloten zit ook op planten die vol in de uitstroom hangen.
    3. drop checker. Ga ik morgen nog een keer een foto van maken met mijn dslr ipv met mobiel mischien veranderd dat het inzicht van jullie nog.
    4. mogelijk co2 tekort.

    Ik verwacht niet dat 1 van deze zaken de oorzaak is. het is echt lastig om de vinger op de zere plek te leggen in deze.
     
  26. Honeybadger

    Honeybadger

    Lid geworden:
    11 mei 2016
    Berichten:
    1.466
    Kan je eens schetsen hoe je stroming precies geregeld is? Want ik zie precies een stromingspomp rechtsboven? Of vergis ik me? E
    En je filter(s)? Beide langs de linkerkant gemonteerd, juist? Met de uitstroom richting bodem? Of oppervlak?
    Werkt de stroming zichzelf niet tegen met die stromingspomp? Of is het helemaal geen stromingspomp rechtsboven?

    Circulatie is niet hetzelfde als CO2 distributie dus veel stroming is geen garantie dat de co2 ook overal de planten bereikt.
    Ik zie bvb dat vooral je crypto nevelii (?) aangetast is. Die staat op de bodem, centraal in de bak dus niet de makkelijkst bereikbare plek qua co2.
    Die stromingspomp lijkt (op de foto) vrij horizontaal langs het oppervlak gericht waardoor je mogelijks minst CO2 hebt boven de bodem.
    Je zou je dropchecker eens op die plek kunnen hangen. (En op een paar plekken in de bak ter indicatie van de co2-levels doorheen de bak)

    Ik zou in jouw geval:
    -(tijdelijk) het licht dimmen/ de lichtduur wat inkorten en/of wat drijvers toevoegen terwijl je de oorzaak achterhaalt en aanpakt.

    -CO2 checken doorheen de bak (met dropchecker) en geleidelijk aan verhogen en indien nodig distributie optimaliseren.

    -Stroming (en vooral de combinatie van je verschillende bronnen van stroming tov elkaar) kritisch herbekijken en eventueel wat bijsturen.
    Het is verleidelijk om te denken dat veel stroming automatisch voor een goede doorstroming zorgt maar zeker wanneer je meerdere bronnen van stroming hebt is de juiste plaatsing tov elkaar essentieel. Een kleine aanpassing kan soms wonderen doen.

    -De ergst aangetaste bladeren verwijderen. Overige aantastingen op hardscape misschien een easy carbo spot dosering.

    -Clithon en/of zebraslakken introduceren.

    -Misschien doe je het al maar ik zou ook dagelijks voeding doseren, misschien eens zien of iets meer nitraat een verschil maakt.
     
    Laatst bewerkt: 2 nov 2018
  27. Honeybadger

    Honeybadger

    Lid geworden:
    11 mei 2016
    Berichten:
    1.466
    Edit: En hoe voeg je de co2 juist toe eigenlijk?
     
  28. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen

    In zo n geval zou ik gewoon een stevige carbokuur inzetten gaan. Blijft wel een gegeven dat de oorzaak moet worden opgeheven.
     
  29. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.884
    Locatie:
    alkmaar
    Baardalg groeit ook uitmuntend goed in high-flow gebieden..
    Kan dus ook nog zijn dat je teveel stroming hebt
     
  30. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.183
    Locatie:
    Groningen
    Volgens is mij is teveel stroming geen oorzaak maar als je het eenmaal hebt doet het het vaak wel beter in de stroming. Maar opzich zal denk ik de stroming geen oorzaak zijn want er zijn genoeg leden met bakken met een harde stroming maar dan zonder algen.
     
  31. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
    Co2 word toegevoegd doormiddel van een co2 reactor. Sera 500.
    Stromingspomp rechtsboven is geen stromingspomp. Dat is een stukje van de verwarming wat je ziet.

    2 filters
    Instroom 1 links helemaal onderin.
    Instroom 2 exact dezelfde plaats ietsje hoger.

    Uitstroom 1. via spraybar van links naar rechts.
    Uitstroom 2. via lilypipe van JBL.

    Wat betreft de voeding.
    Ik gebruik nog geen kleivoeding of iets dergelijks.

    Ben 2 maanden geleden van 1 meter ban naar 120 bak gegaan
    De stroming word best geknepen door de co2 reactor. Dat was echt te weinig.
    Ik heb dus best een stroming maar ook niet dat je zegt van wauw wat gaat dat hard.

    Heb effectief gemeten hoeveel keer de pak per uur gefilterd word.
    Het gaat nu zo'n 3,5 keer per uur.

    Heb de co2 .1 punt veranderd. en ga kleibolletjes toevoegen.
    Is dat een goede 1e stap?
     
  32. TS
    TS
    hugop

    hugop

    Lid geworden:
    28 mei 2008
    Berichten:
    455
    John, in dit filmpje zie je ook de drop checker