Wat is er nieuw

Osmose en mineralen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Rick777
  • Startdatum Startdatum
R

Rick777

Guest
Hallo

Ik snap iets niet ivm osmose water en mineralen toevoegen.
Mensen gaan osmose gebruiken om de gh naar beneden te krijgen. Maar men zegt dat als je osmose gaat gebruiken je moet reminelariseren. Maar als je mineralen gaat toevoegen dan gaat net die gh weer naar omhoog. Net wat je niet wil. Wat is dan het nut van osmose dan?

Dit snap ik niet. Of bestaan er mineralen die geen invloed hebben op kh/gh?

groets.
 
Meestal gebruik je osmose om PH en KH te verlagen en niet zozeer de gh (in de garnalenkwekerij dan) want een lage Kh is juist goed maar een lage gh niet.
 
Osmose water is vrijwel puur water. Alleen planten en vissen hebben meestal wel bepaalde mineralen nodig.

Ofwel, je haalt er eerst alles eruit en voegt dan alleen toe wat je weer nodig hebt.. Het resultaat is water met de samenstelling die je vissen nodig hebben. Dit is meestal zacht water.
 
Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat er uit de kraan komt.
Komt er echt rommel uit je kraan dan ga je voor 100% osmose water met een toevoeging van KH+ en GH+ tot de gewenste waarden.

Is je water al schoon maar zijn je KH en GH waarden te hoog dan kan je ook die twee mengen.
Dat doe ik bijvoorbeeld en zit zo op een KH van 2.5 en een GH van 3.5.

Met een verhouding van 50% kraan en 50% osmose water zal je KH en GH halveren van je kraanwater.
Met een verhouding van 33% kraan en 66% osmose water wordt je KH en GH 1/3 van je kraan water, en zo kan je gaan bepalen op welke waarden je gaat zitten.

Een KH van kleiner dan 2 is meestal niet verstandig omdat je dan in de gevaren zone komt voor de pH buffer en is alleen voor de mensen die echt weten wat ze doen.
Een GH van kleinder dan 3 is meestal ook niet verstandig omdat de vissen dan mineralen te kort komen voor hun skelet opbouw, dat is magnesium en calcium.

Zelf ben ik geen voorstander van KH+ en GH+ want bijvoorbeeld bij GH+ breng je naast calcium en magnesium nog een stofje in het water wat je eigenlijk niet wilt.
Bijvoorbeeld calciumchloride geeft weer een chloride ion in het water waar je niet op zit te wachten.

Zelfde bij KH+ dat zou bijvoorbeeld natriumcarbonaat kunnen zijn, de carbonaat wil je voor de KH maar dat natrium wil je eigenlijk niet.

Gevolg wanneer je een KH en GH van 4 maakt met 100% osmose en toevoeging van GH+ en KH+ dan is je geleiding EC in uS bijna het dubbele dan wanneer je kraanwater mengt met osmose en dan verlaagt naar de juiste KH en GH.


Osmose vind ik eigenlijk iets voor de gevorderde aquariaan, je moet weten wat je doet.
 
Bedankt voor de reacties. Ik vroeg mij dat af omdat mijn waterwaardes die uit de kraan komen echt rot zijn voor mijn vissen.

de gh van kraanwater zit rond de 29
De kh is rond de 20

ik gebruik dus 70% osmose en 30% kraanwater. Daarmee krijg ik die gh rond de 12 en de kh rond 8.

maar een paar maanden geleden heb ik 1 maanvis waarvan zijn bek (het kraakbeen) wegsmelte met wat gaten rond. De vis apart gezet en Behandeld met bactopur direct, omdat ik in eerste instantie dacht aan bekrot maar deze heb ik niet meer kunnen redden. Mijn bak heb ik nadien behandeld met een middel tegen gaten ziekte. (Die zou te wijten zijn door een tekort aan mineralen).

Nu een 4 tal maanden later zit ik weer met hetzelfde probleem. Terug een maanvis waarvan zijn bek scheurt en blijkt weg te smelten. Heb ik nu mineralen tekort met een kh van 8 en een gh van 12?
 
Dat zal voor de Maanvis niet een probleem zijn want ik heb Manen op een gh van 6 en kh 4-5.
 
Iets klopt niet hoor bij 70% osmose en 30% kraan:

KH 20 * 30% = 6 en geen 8
GH 29 * 30% = 8.7 en geen 12

Maar goed, dit is geen mineraal tekort.

Gaten zijn vaak de oorzaak van darm flagelaten, na behandeling met Manaus Octocil zouden de flagelaten dood moeten zijn.
Daarna met diploral voldoende mineralen toevoegen dat de gaten weer herstellen gedurende 6 weken.
 
Ik begrijp uit verschillende media dat een vis niet via het water de mineralen binnen krijgt maar via zijn dagelijkse voer.

Mvg Marcel
 
combinatie van beide hoor.
mineraalrijk eten is wel een vereiste bij hele lage waterwaarden.
Daarom zie je in discus voer ook veel mineralen toegevoegd.

Maar ze halen wel degelijk uit het water ook de mineralen.
 
Idd, de waterwaarden dat was een ongeveer. Maar goed een mineraal tekort is het dus niet.

ik heb momenteel mijn bak behandeld met octocil. Morgen is de laatste dag. Dan moet ik 60% waterwissel doen en idd diploral toevoegen. Maar doordat zijn bek beschadigd is kan hij niet zo goed meer eten. Eigenlijk zie ik geen beterschap :-(

kwa voer krijgen ze hier grotendeels dr basleer korrels met af en toe diepvries. Zou het beter zijn dat ik iets anders geef en wat voor voer is er rijk aan mineralen?
 
combinatie van beide hoor.
mineraalrijk eten is wel een vereiste bij hele lage waterwaarden.
Daarom zie je in discus voer ook veel mineralen toegevoegd.

Maar ze halen wel degelijk uit het water ook de mineralen.

Hoe doen ze dat dan
 
Osmotische regulatie waarbij water door de huid naar binnen of juist naar buiten vloeit afhankelijk van het zoutgehalte binnen en buiten de vis.

Hoe meer mineralen in het water des te zouter het water ten opzichte van de zoutgehalte in de vis.
Is het buiten hoger dan binnen doordat de vis mineralen te kort komt dan zal de natuur naar een natuurlijk balans gaan en dus de mineralen het lichaam in stromen.
Is het zoutgehalte in de vis hoger dan buiten, dus met 100% osmose dan stroomt het dus de andere kant op en komt de vis in de problemen.

Daarom bij flagelaten behandeling van een Discus waar dus de gatenziekte door ontstaat na behandeling tegen flagelaten met extra zout (Diploral, dus mineralen) gaan behandelen.
De vis neemt zo dus de mineralen op en hersteld daarmee de gaten.

Natuurlijk ook blijven voeren met mineraalrijk voer, dat voorkomt de meeste problemen wel.
 
Super, duidelijk uitleg maar kan je voorbeelden geven van mineraalrijk voer voor vissen?
 
Dit is wat ik als hoofdvoer voor mijn discus geef.
Zoals je ziet vol mineralen.


IMG_20201112_151117.jpg
 
combinatie van beide hoor.
mineraalrijk eten is wel een vereiste bij hele lage waterwaarden.
Daarom zie je in discus voer ook veel mineralen toegevoegd.

Maar ze halen wel degelijk uit het water ook de mineralen.

Niet helemaal.

Zoetwatervissen zijn zouter dan hun omgeving. Dat wil zeggen de concentratie van heel mineralen e.d. is in de vis veel hoger dan daarbuiten.
Hierdoor heeft water de neiging om vooral via de kieuwen de vis in te gaan. (osmose) en mineralen de neiging om omgekeerd uit de vis te verdwijnen (diffusie).

Als het verschil in concentratie groter is (doordat het water erg zacht is) dan is de druk achter die processen groter. Maar veel van onze vissen (lang niet alle maar wel veel) komen van nature uit wateren die een verwaarloosbaar lage KH en GH en lage TDS/EC. Ze zijn er opgebouwd om het verlies aan mineralen te beperken, en water buiten te houden/af te voeren. Zoetwatervissen drinken niet en hebben voor zover ik weet geen mechanismen om stoffen actief uit het water op te nemen.

Wat hogere waardes calcium en magnesium in het water (GH) kunnen het verlies wel ietsie kleiner maken, maar het belangrijkste is goede voeding met voldoende mineralen in redelijke verhoudingen. Gatenziekte wordt bijv wel in verband gebracht met een scheve verhouding tussen fosfor en calcium.

Ook KH is bij vissen uit zachtwater niet echt nodig, de zuurval is een hardnekkige mythe. alleen met de toevoeging van sterke zuren kun je de pH snel laten dalen. Organische zuren (zwakke zuren) vormen sterke geconjugeerde basen. Met CO2 krijg je eerder CO2-vergiftiging dan dat de pH-waarde te laag is. Bij grootschalige rottingsprocessen krijg je nog voor de pH daalt al ammonia of nitriet vergiftiging. Het is scheikundig niet mogelijk om de pH te laten vallen dmv de processen die je in een aquarium aantreft.

Maar wat een goede waterwaarde is in het aquarium hangt niet alleen af van de vis.

Een KH van 1 of 2 ( of 4) zorgt er al voor dat de pH boven de 6 blijft, en dat waarderen je planten en zorgt dat je biologische filtering goed werkt.
Diezelfde planten en bacteriën halen ook wel degelijk mineralen uit het water, en dus is wat calcium en magnesium in het water wel goed, en dus een meetbare GH.

Behalve bij echte zwartwater specialisten is een KH van 1-4 en GH van 2-6 ook voor vissen uit zachtwater geen probleem. En dus voor het aquarium aan te raden omdat het voor een goede werking van je filter en de groei van planten beter is.
 
Dank jullie wel ben weer heel wat wijzer geworden door deze uitleg.
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan