Project Aquarium 140x60x40


Y

yov

Guest
Hallo,

Ik heb mij dus niet kunnen inhouden en heb een aquarium overgenomen met bovenstaande afmetingen.
aquarium 140cm.jpg


Het zal een projectje worden. Er zit geen meubel bij en de afwerking van het aquarium is versleten. Ook is de lampkap goed kapot en van het niet zo veilige type... (open ballasten boven in de bak niet spatwaterdicht).

Mijn eerste bezorgdheid is de kast. Ik zou een meubel bouwen met steigerhout. Voor de structuur zou ik balken gebruiken van een standaard formaat. Als het enigszins kan zou ik hier ook een bioloog onder willen met een overloopsysteem buiten de bak. Hiervoor heb ik al een glazen bak staan van 80X40x30 cm.

Als ik dus een strakke kast onder het aquarium wil zonder uitstekende randen kan ik dus maximaal 5cm ondersteunen aan elke kant van de bak! Even vlug uitgerekend dat ik Steigerhout kan laten frezen op 2cm dan kan ik nog steunbalken plaatsen van 3cm dikte maximaal. Neem 2,5cm voor wat speling te hebben. Kan dit of word dit al snel heel broos? Uiteraard word de totale dikte met het steigerhout er bij 4,5cm!

Oorspronkelijk zou ik balken van 3,2 bij 3,6 gebruiken maar dan past de bioloog er helaas niet meer tussen...
 
Inmiddels zit ik al iets verder met het meubel. Ik realiseerde mij dat de achterkant van het aquarium eigenlijk niet in steigerhout afgewerkt dient teworden! Op deze manier bespaar ik mij heel wat plaats !
Ook heb ik een ander maat van Balken bekeken. Grenenhout 32x175mm standaard kan ik laten doorhalen door 4 dan hou ik +/- 32 x 43 mm over (mits aftrek van zaagblad). Dit moet volgens mij voldoende steun geven! Ook heb ik geopteerd voor 2 steunbalken in het midden. Zie foto:
aquariumkast frame.JPG


Afgewerkt zou dit er zo uit zien (zonder deuren voor de foto):
aquariumkast compleet.JPG

De bovenkant is een betonplexplaat en het aquarium komt ook tot op de rand van het steigerhout te staan. Deze word gelijk met de betonplex gezet met een vlakschuurband.

Zelf nog een stap verder gegaan en de bioloog opgetekend:
Bioloog.JPG

Vak 1 : 15cm breed Hoogte van bovenste glas : 55mm, Hoogte onder glas : 50cm, breedte doorvoer : 2,5cm
Vak 2: 17cm breed, Doorvoer 2,5cm
Vak 3: 17cm Breed, Doorvoer 4cm
Vak 4: 23cm breed. (pomp)

Het bioloog lijkt mij wel heel hoog! blijkbaar heeft de hoogte niet veel invloed op de werking maar dit is een aquarium dat ik momenteel heb staan.

Iemand bedenkingen?
 
Naja je hebt met een hoger bioloog wel meer ruimte voor filtermateriaal, lijkt mij nooit verkeerd..
En als je de ruimte hebt waarom niet?
 
Naja je hebt met een hoger bioloog wel meer ruimte voor filtermateriaal, lijkt mij nooit verkeerd..
En als je de ruimte hebt waarom niet?

Ja boven de bioloog heb ik een hoogte van 28,4cm tot het laagste stuk binnen in de kast. (randafwerking rond het meubel niet inbegrepen dit zou voor 4 cm minder hoogte zorgen ongeveer) Wat er wel nog niet bij gerekend is is een isolatie plaat onder het bioloog. Dus reken dat ik maximaal nog 25 cm heb boven het bioloog. Hier moeten nog leidingen tussen afsluitkranen enz....

Heb ik dan nog genoeg ruimte om eenvoudig de bioloog te reinigen vraag ik mij af?

Verder nog een vraagje; De betonplexplaat waar het aquarium op komt te staan. zou ik dit uit 2 delen mogen doen? Zou dit spanning brengen op het aquarium? Of is dit minimaal. (Er komt ook hier een anti slip mat tussen van +/- 4mm).
 
Ik heb minder ruimte tussen me bioloog en de binnenkant van de kast dus dat moet goed komen

Ik heb mijn betonplex uit 1 deel, denk niet dat het uitmaakt maar is waarschijnlijk meer voor het idee, zeker als je er nog een toplaag overeen legt die meer oneffenheden eruit haalt
 
Ik heb minder ruimte tussen me bioloog en de binnenkant van de kast dus dat moet goed komen

Ik heb mijn betonplex uit 1 deel, denk niet dat het uitmaakt maar is waarschijnlijk meer voor het idee, zeker als je er nog een toplaag overeen legt die meer oneffenheden eruit haalt

Ik bekijk het nog wat op dat moment de mogelijkheden zijn. Ik heb hier heel wat betonplex liggen maar dit zijn telkens reststukken van standaard plaat 1,25 x 2,5m het is zonde om terug 50 euro uit te geven aan een nieuwe dan....

1 stap verder alweer met het plannen! Doorvoer! Ik reken op 1000liter per uur te pompen en heb hier op een ander topic van Canon een variant op de Durso overloop gezien. Bij deze uitvoering loopt de reserve overloop centraal in de durso omhoog door! Dat maakt dat hij maar 1 gat moet maken van 40mm! Omdat het aquarium vrij smal is wens ik dit gat zo ver mogelijk in een hoek te maken. Dus centreer ik de opening op 75 x 75 mm uit de binnenkant van het aquarium. Boring 55mm.

Maar door dat ik het aquarium gelijk laat lopen met het steigerhout komt de binnenconstructie zeer diep naar binnen.
doorvoer probleem.JPG

doorvoer probleem 2.JPG


Zou ik gezien de zware constructie (2,6mm steigerhout en 3,2mm balk : 5.8cm) Juiste dit balkje smaller maken?
 
4 minuten te laat voor een Edit van bovenstaande!

Na de Theorie nu wat praktijk!

Hier is hij dan! Bizarre maar 140x40x55 hoog. Ooit is deze op maat gemaakt geweest als tussen afscheiding van de keuken met de living (zie foto eerste post).

2016-10-25 17.59.40.jpg

Alle gekleefde omlijsting los gemaakt en de binnenkant nog eens uitgespoeld.
2016-10-25 17.59.46.jpg


Gezien de leeftijd (18 jaar!) zit deze er nog vrij goed uit! de kit ligt hier en daar vrij dik en op andere plaatsen juist dun dus ik denk dat deze wel eens herkit is geweest in het verleden.
2016-10-25 17.59.56.jpg

En hier alles wat los gekomen is. Dit was buiten versleten ook nog eens heel dik gekleefd. (6-8cm randen?) en tjah niet echt mijn ding...

Gezien het aquarium hier toch nog minstens 3 week zal staan heb ik de lijmresten weg gekuist met Kuis thinner, ik ben vrij zeker dat dit binnen 3 weken wel volledig verdampt zal zijn ;)!

Nu heb ik nog enkele heel harde kalkplekken die er met schrobben en azijn niet volledig af gegaan zijn. Zou ik dit met een ander product mogen doen? Anti kalk of dergelijke? Gezien het feit dat deze bak de komende weken nog niet gebruikt zal worden. Of raden jullie iets anders aan?

Mvg

Yov.
 
Kalk is heel makkelijk te verwijderen met de mesjes van stanley die je in een glasschraper kan doen.
 
Kalk is heel makkelijk te verwijderen met de mesjes van stanley die je in een glasschraper kan doen.
Zal ik eens proberen... Ik las ook : azijn vernevelen en even laten inwerken. En gekookte azijn? (dus heet) Die mesjes ben ik niet gek aan want een beetje schuin en ....

De lokale LFS wil voor mij een gat maken in het glas maar raad mij aan om dit niet te doen. Door dat dit een oud aquarium is zitten er wat krassen in. Hierdoor is de kans heel reëel dat we breuk hebben.... :( Misschien moet ik het bioloog idee even in de kast schuiven tot er eens een nieuw groot aquarium komt...

Graag had ik wel in 1 hoek een ruimte gemaakt waar de techniek achter komt. Zodat de verwarmingsstaaf en water aflaat weg zit. Aangezien ik de achterkant toch zwart maak lijkt het mij dan ook logisch dat ik deze ruimte in de bak met een zwarte kunststof plaat toe maak. Welke materialen kan je hier best voor gebruiken ? Aangezien niet alle kunststoffen even goed zijn in het aquarium.

Ik zal dus idpv een bioloog nu een potfilter gebruiken met een debiet van 1000l/h. De bedoeling is dat ik alles in PVC uitvoer en dus extra aansluitingen voorzie om eventueel een 2de pomp bij te schakelen. (momenteel heb ik nog een 500 l/h pomp te veel) Hier kan ik dan indien nodig extra filteren of een uv lamp tussen schakelen.
 
Volgens mij heb je zwart gekleurde plexi glas platen. Weet alleen niet wat ze kosten.

Veel aquariumbouwers beginnen niet aan gaten boren in een aquarium of geven geen garantie op glasbreuk. Als je echt een nieuw op maat gemaakt aquarium besteld doen ze het wel.
 
Volgens mij heb je zwart gekleurde plexi glas platen. Weet alleen niet wat ze kosten.

Veel aquariumbouwers beginnen niet aan gaten boren in een aquarium of geven geen garantie op glasbreuk. Als je echt een nieuw op maat gemaakt aquarium besteld doen ze het wel.
Ja, maar bvb de materie die gebruikt word voor de Eheim filters of zo ? Welke kunststof zou dat zijn?
 
Ik heb volgende materiaal bekeken:
https://kunststofplatenshop.nl/product/hard-pvc-donkergrijs-3-mm-ral-7011/

Voor in het aquarium weet ik nog niet of dit gebruikt kan worden maar als lichtkap zou dit eventueel wel een optie zijn.

De lichtkap zou ik vervolgens als volgt opbouwen:

lichtkap 1.0.JPG


Deze platen zijn te "lassen" dmv PVC lijm. Dus ik zou een lange plaat 10cm op een korte (8cm) kleven. Op deze manier kan de lange plaat over het aquarium hangen. en de korte plaat steunen op het glas. Ook krijg je op deze manier een las verbinding van 6mm wat extra steun geeft.

lichtkap lijmen 1.0.JPG


Eventueel het geheel vastkitten op het aquarium en dit moet volgens mij toch redelijk robuust zijn?

Eventueel zou ik de hoeken vanbinnen wat verzwaren.
 
Zoals reeds vermeld is het idee van een Bioloog afgeschreven. Maar ik zou graag toch met PVC werken zodat de leidingen mooi weggewerkt kunnen worden.
Aangezien ik nu beschik over een 1000l/h potfilter zou 16mm genoeg zijn. Maar rekening houden met bealgen/toeslippen/bochten en eventuele uitbreiding van de filter zou ik werken met 25mm PVC. Schema:
Schermafdruk 2016-10-30 19.38.59.png

Aanzuigkant: Voorzien van 2 afsluitbare kranen voor het aansluiten van 2 afzonderlijke filters. Dit gaat over in een 16mm slangtule. 1 afsluitkraan met uiteindelijk een gardena koppeling. Op deze manier kan ik afwateren via een gardena koppeling en beperk ik geknoei met water. De overgang gebeurt telkens met T stukken onder 45°. Op deze manier hoop ik een venturi effect te creëren indien er 2 filters aangesloten zijn. Ik heb het idee dat als ik met T stukken werk van 90° Ik de eerste filter in de lijn onder stres zet!

Opvoerkan: Ik werk op de zelfde manier met 2 afsluitbare kranen die overgaan in 16mm slangtule en 1 afsluitkraan met een gardena koppeling. Dit kan dan eenvoudig gebruikt worden voor het vullen van het aquarium via de filteruitlaten. Of eventueel voor bipassen of dergelijke. Ik werk hier terug met de Tstukken onder 45° voor de zelfde reden. HEt opgevoerde water word niet op een Wand gesmeten maar direct in de juiste richting gezonden. In theorie zou dit voor een "zuig" effect zorgen waardoor een eventuele andere filter minder problemen geeft om water aan te voeren.

In het aquarium heb ik 2 uitvoeren die ik niet lijm waardoor ik deze kan richten. Je ziet ook op het einde van alle lange stukken een vreemde constuctie. Ik voorzie hier schroefopeningen voor onderhoud van de leidingen. Aangezien er in 25mm geen standaard schroefdoppen zijn voor onderhoudopeningen heb ik dit maar zelf samengesteld.

Hieronder mijn bestellijstje:

Pvc drukbuis met gladde einden, donkergrijs, RAL 7011, 25 x 1,9 mm, KIWA, PN 16, l = 4 m 58009 4 meter
VDL® pvc slangtule, 1x uitwendig lijm, PN 10, 16 x 18 x 16 mm 713106 4 stuk(s)
VDL® pvc T-stuk 90°, 3x inwendig lijm, PN 16, 25 mm 715908 4 stuk(s)
VDL® pvc T-stuk 45°, PN 16, type A, 3x inwendig lijm, 25 mm 715943 4 stuk(s)
VDL® pvc schroefknie 90°, inwendig lijm x binnendraad, PN 10, 25 mm x ¾ 716054 8 stuk(s)
VDL® pvc inzetdraadeind, uitwendig lijm x buitendraad, PN 16, 25 mm x ½" 15005130 4 stuk(s)
VDL® pvc verloopring, PN 16, type A, uitwendig x inwendig lijm, 25 x 16 mm 715964 4 stuk(s)
VDL® pvc kogelafsluiter, 2x inwendig lijm/2x wartel, 25 mm, PN 16, epdm 720814 5 stuk(s)
VDL® pvc inzetschroefring, uitwendig lijm x binnendraad, PN 16, type A, 25 mm x ½" 715615 3 stuk(s)
VDL® pvc afsluitkap, PN 16, 1x inwendig lijm, 25 mm 716043 3 stuk(s)
VDL® pvc draadeind, handvorm, inwendig lijm x buitendraad, PN 16, type A, 25 mm x ¾" 716131 2 stuk(s)
Gardena® Original System kraanstuk met binnendraad, ¾" 795504 2 stuk(s)

(en lijm uiteraard maar dit heb ik al! ;))

Opmerkingen of bedenkingen hoor ik graag! Dit is de eerste keer dat ik dit probeer! Dus AUB help mij op de juiste weg!

Eventueel kan het volledig topic verhuist worden want dit gaat al lang niet meer over het meubel alleen? Al weet ik niet naar waar!

mvg,

Vadim
 
Jij gaat zo blij zijn met je Gardena koppelingen dat je geen geklier meer hebt met water ;)
Maar schema ziet er goed uit, moet goed gaan komen.
 
Ik zou alleen wel 20 mm slangtules gebruiken. De opgegeven maten bij pvc zijn de buiten maten. Dus bij 16 mm pvc hou je 14 mm intern over.
De eheim slangen zijn 16/22, dus intern 16mm uitwendig 22mm.
Als je 20 mm pvc tules gebruikt heb je 18 mm intern. Dus geen restrictie.
 
Jij gaat zo blij zijn met je Gardena koppelingen dat je geen geklier meer hebt met water ;)
Maar schema ziet er goed uit, moet goed gaan komen.
Tjah het aquarium komt in een uiterste hoek te staan zonder een afvoer of water toevoer in de buurt... dus maak ik het mij toch zo aangenaam mogelijk ;-)! + minder water op de vloer zal de vriendin mss sneller bereid zijn om toch over te stappen naar een 2metee ooit! :p

@biljoenblik thx voor de tip! Zal ik aanpassen! 16/22 darm zal wel passen mits opgewarmd. Ik twijfel alleen nog aan mijn onderhouds schroefdoppen... zou ik dit nergens kunnen vinden in 25?

Ja dus: http://www.depvcspecialist.nl/druk-pvc-eindset-met-schroefdop-25-32mm.html

Bij w*ldk*mp hebben ze dit niet... hoe moet ik de 25-32 trouwens opvatten? 25 als ik dit over een 25 lijm. En 32 als je in een 32 lijmt?

Het zou ideaal zijn als ik dit in of over het T stuk kan lijmen!
 
Die schroefdop is idd in 32 of over 25 te lijmen ;)
 
Die schroefdop is idd in 32 of over 25 te lijmen ;)

Ik zou eignlijk een dop moeten hebben dat ik of in de 25 mm T of over de T kan schuiven... anders komt dit geheel boven mijn lichtkap uit!
 
Vandaag een dagje verlof gehad! Dus zijn we er maar gelijk in gevlogen! Natuurlijk heb je wijnig tijd om foto's te nemen als je bezig bent... maar ik heb er toch nog op tijd enkele kunnen trekken tijdens het monteren!


IMG_9097.JPG

IMG_9098.JPG

IMG_9099.JPG

IMG_9100.JPG

IMG_9101.JPG

IMG_9106.JPG

IMG_9109.JPG


Deurtjes zijn inmiddels gebeitst en liggen te drogen! Nog rechts een extra lade er in scharniertjes er op en Klaar!

IMG_9102.JPG
 
Kan ik volgende gebruiken om onder het aquarium te leggen?

Dit is industriële anti slip mat van 3-4mm dik.
IMG_9108.JPG
 
waarom geen bioloog, je kunt ook een externe overflow maken..



Of je kunt kiezen om een deel van je bak op te offeren (een zijkant) en daarin een mini bioloog te maken.
 
@tuinkabouter als bonus is het ook nog eens allemaal recuperatie materiaal! Alle stukken zijn overschotten van een mobiele toog dat we 2 maanden geleden gemaakt hebben voor te gebruiken op beuzen.
2016-09-01 18.28.31.jpg


De Betonblex is een overschot van een reparatie van een aanhangwagen en de schroeven zijn recup van kisten waarin machines toekomen. De Binnenbeplating is een overschot dat hier al meer als 20 jaar in de weg ligt...

Scharnieren had ik over van een ander project! Maar die moet ik nog monteren. Ik ga de linkse deur met magneetjes of zo doen aangezien deze in de weg van de living deur zal staan tijdens waterverversen. Dus is het handiger als ik dit panneel gewoon volledig weg kan doen.

@OrionPax Ik vind het een gedoe met veel risico als het over de tank moet! Maar op de manier uit het eerste filmpje lijkt het mij toch nog doenbaar! Ik zal er nog even over nadenken! En kijken of ik het aquarium wel nog onder de kast krijg! Ik heb namelijk bij mijn ontwerp nu geen rekening gehouden met een bioloog! Langs de andere kant kan ik altijd nog overstappen naar een bioloog op deze manier!

De interne bioloog is geen optie! het aquarium is maar 40cm diep dus een bioloog over de achterwand zou te veel ruimte innemen. In de zijkant is ook een optie. Ik heb het op deze manier in het verleden al eens gehad op een 2meter aquarium. Maar het was altijd een gedoe om dit te reinigen! De kap moest bijna volledig weg en je krijgt heel veel smurrie in de bak! Ook lijkt het mij minder handig te onderhouden. Ik ben zelf wel 2000mm lang maar het aquarium zonder kap is 55cm hoog de kast is 80cm en dan nog een lichtkap van +- 8cm komt alles al snel op 143 cm uit... Het primaire is dat het onderhoud eenvoudig kan gebeuren. (Net even nagemeten en 143cm is voor mij eigenlijk zo hoog niet..)

Zoiezo wil ik een deel van de techniek achter een donker stuk PVC plaatsen ! Zodat dit uit het zicht is en eventuele jonge vissen van vrijleggers hierin terecht komt! Ik weet uit ervaring dat dit uitstekende kraamkamers zijn ! ;)

hiervoor zou ik dit gebruiken:
https://kunststofplatenshop.nl/product/hard-pvc-donkergrijs-3-mm-ral-7011/

Alleen ben ik niet zeker of dit gebruikt mag worden in een aquarium!
 
Lekker dat alles met restmateriaal is gebouwd ;)
Maar al mijn panelen en luiken zitten met magneetjes, veel makkelijker dan scharnieren vind ik :p
 
Lekker dat alles met restmateriaal is gebouwd ;)
Maar al mijn panelen en luiken zitten met magneetjes, veel makkelijker dan scharnieren vind ik :p
Ik heb er ook aan gedacht om het zo te doen. Zeker als er een bioloog onder komt. Maar nu zou het rechtste gedeelte gewoon opbergruimte zijn en dan is een deurtje wel handig denk ik.
@OrionPax in het eerste filmpje hebben ze het over verf "krylon fusion" dat eens uitgehard ongevaarlijk is. Zouden we hier iets gelijkaardige vinden?
 
Dat heb je even snel in een dagje in elkaar geflanst! WouW :D
 
@Sanneke80 Tjah dat zij de vriendin ook! :p Ik heb dan ook wel doorgedaan vanaf 8 uur tot pakweg 15 uur ! ;)

En als je een beetje handig bent, al wat materiaal in huis hebt...
2016-11-01 13.00.05.jpg
2016-11-01 12.59.53.jpg
2016-11-01 13.00.25.jpg


al iets van ervaring,
2016-11-01 11.56.27.jpg
2016-11-01 11.56.33.jpg
2016-11-01 11.56.47.jpg
2016-11-01 11.57.15.jpg
2015-11-12 17.24.25.jpg
2016-11-01 11.57.20.jpg


En een heleboel ontwerpen gemaakt hebt !!

Dan steld zo een kastje niets meer voor! :p

Inmiddels heb ik nog volgende vragen :

- waar zou ik best de UV filter plaatsen? Deze zou niet permanent aan staan maar ik dacht er aan om deze wel permanent te plaatsen. Eventueel kan hij op de 2 de aansluiting gezet worden zodat ik deze aanzet met een 2de filter?
- Ik dacht aan een inline heater! Ik zag eerder al wat plannen om dit zelf te maken en net zag ik iemand hier op het forum die dit ook gemaakt heeft. Het lijkt mij handig! Ik zou wel willen werken met een wartel zodat de verwarming eenvoudig verwisseld kan worden. Is dit te doen in een systeem onder druk? Plaats ik dit best aan de inzuig of aan de uitgang van de filter?
- Eerder hierboven vermeld ik een industriële anti slip mat van 4-5mm. Kan ik dit gebruiken voor tussen het aquarium en de kast te leggen? Of is dit te stug/dun.
- De verf in het DIY filmpje "krylon Fusion" hebben wij hier iets dat op de zelfde manier werkt? Ik zou dit kunnen gebruiken om plexi zwart te spuiten. Plexi is makelijker te vinden en goedkoper als PVC plaat!
 
Wow, knap werk! Zeer mooie stukken heb je daar al staan.
Hoeveel vraag je voor een vergelijkbaar, op maat gemaakt kastje? ;)
Ik woon in de buurt dus dat kan geen probleem zijn... :D
 
Wow, knap werk! Zeer mooie stukken heb je daar al staan.
Hoeveel vraag je voor een vergelijkbaar, op maat gemaakt kastje? ;)
Ik woon in de buurt dus dat kan geen probleem zijn... :D

Vergelijkbaar aan welk model? :p Ik heb er nog niet echt over nagedacht maar als ik zo de uren bereken vrees ik dat dit de duurste kost is! :eek:

Ik ben overgegaan op zelfbouw omdat ik nergens mijn goesting zag voor de meubels! en als het in de stijl is dat ik wou (zoals ze nu zijn:p) was het telkens design en betaalde ik 800-1000 euro voor een klein tafeltje voor in de living :/
 
Vergelijkbaar aan je laatste aanwinst bedoelde ik.
Zou voor een bak met grondoppervlak van 1m op 50cm zijn.
Kan me wel inbeelden dat het inderdaad wat werk is hoor en voor wat hoort wat natuurlijk.
Anders wordt het een zelfbouwprojectje (vergelijkbaar met jouw ontwerp) maar ik vrees dat ik er wel wat langer aan knutsel dan jou met hoogstwaarschijnlijk een minder strak resultaat.
Het ziet er echt 'af' uit :petjeaf:
 
Vergelijkbaar aan je laatste aanwinst bedoelde ik.
Zou voor een bak met grondoppervlak van 1m op 50cm zijn.
Kan me wel inbeelden dat het inderdaad wat werk is hoor en voor wat hoort wat natuurlijk.
Anders wordt het een zelfbouwprojectje (vergelijkbaar met jouw ontwerp) maar ik vrees dat ik er wel wat langer aan knutsel dan jou met hoogstwaarschijnlijk een minder strak resultaat.
Het ziet er echt 'af' uit :petjeaf:

Nu ja Af... Het is en blijft stijgerhout he! dat heb je moeilijk onder controle of je moet gaan schaven! Zoiezo gebruik ik balken van 22cm waar ik aan elke kant 1 cm af haal om toch een redelijk resultaat te hebben! maar om je een idee te geven:

dit:
2016-11-01 14.24.08.jpg

en dit:
2016-11-01 14.24.26.jpg


is niet abnormaal! Ook de binnenkant is niet 100% maar dat zie je toch niet:p En scharnieren infrezen heb ik nog nooit gedaan maar dat zal morgen dus de eerste keer zijn;) !

Hoe dringend heb je dit nodig? Als je wilt kan ik alvast eens kijken wat de materiaalkost zal zijn ? De uren zullen ongeveer even lang zijn als mijn meubel. (formaat doet niets aan de uren! je bent het langst bezig met meten, meten, controlleren, meten en bijwerken omdat je niet genoeg gemeten hebt! :p)
 
Nu ja Af... Het is en blijft stijgerhout he! dat heb je moeilijk onder controle of je moet gaan schaven! Zoiezo gebruik ik balken van 22cm waar ik aan elke kant 1 cm af haal om toch een redelijk resultaat te hebben! maar om je een idee te geven:

dit:
Bekijk bijlage 2431
en dit:
Bekijk bijlage 2432

is niet abnormaal! Ook de binnenkant is niet 100% maar dat zie je toch niet:p En scharnieren infrezen heb ik nog nooit gedaan maar dat zal morgen dus de eerste keer zijn;) !

Hoe dringend heb je dit nodig? Als je wilt kan ik alvast eens kijken wat de materiaalkost zal zijn ? De uren zullen ongeveer even lang zijn als mijn meubel. (formaat doet niets aan de uren! je bent het langst bezig met meten, meten, controlleren, meten en bijwerken omdat je niet genoeg gemeten hebt! :p)

Dat het hout niet perfect is vind ik wel zijn charmes hebben, hoor.
Zolang het oppervlak recht is zodat de bak stabiel staat is het in orde eigenlijk, hé!
Het is niet zo dringend eigenlijk, de bak is wel al besteld maar ik denk dat ik binnen een goede maand pas begin met de set up, ben nu rustig alles van techniek en inrichting aan het verzamelen zodat ik goed voorbereid kan opstarten.
Mocht je het eventueel zien zitten (en tijd hebben, natuurlijk) mag je zeker een prijs opmaken. Kan altijd via PB geregeld worden. Ik denk aan een meubel van 75 a 80cm hoog aangezien het een lage bak wordt.
Alleszins al bedankt voor je reactie!
Ik dacht bij het zien van je kastje onmiddellijk dat het zoiets moest worden dus vandaar de vraag, ik kon maar proberen, hé. ;)
 
Je kan ook zwart plexiglas bestellen als je dat nog nodig hebt ;)
 
Je kan ook zwart plexiglas bestellen als je dat nog nodig hebt ;)
Ja dat is ook een idee! Ik ga eens in de lokale doe het zelf zaak binnen stappen en kijken wat er beschikbaar is!

Inmiddels heb ik een kleine aanpassing gedaan aan de kast. De sierboord vooraan kwam over de steunbalken binnen. Maar voor de scharnieren moeten deze op gelijke hoogte staan. Dus heb ik even een smal strookje hout ingeleefd!
2016-11-02 10.53.37.jpg

Detail:
2016-11-02 10.53.54.jpg

Een zeer smal strookje! De scharnieren zal ik schroeven tot in de stevige balk! Maar veel grote stukken hout worden op de zelfde manier vastgezet dus mag dit geen probleem geven normaal.

Dankzij mijn goede buurman (beter een goede buur dan een verre vriend zeggen ze toch he?) is de beslissing gevallen voor de lichtkap! Mijn buurman is schrijnwerker en gaat straks met mij een steigerhout balk afschaven tot 1,5cm dikte om hier vervolgens een profiel in te maken! Op deze manier zal ik de mogelijkheid hebben om een 3 cm over het glas te komen met het hout met een beperkte dikte van 7mm! zo blijft het geheel toch in de zelfde stijl en heel fijn afgewerkt!

De buitenkant word gebeitst op de zelfde manier als de kast. en de binnenzijde zou ik in witte autolak spuiten! Dient dit vervolgens nog eens vernist te worden of is autolak op zichzelf watervast genoeg?
 
Ziezo! het hout is op maat gemaakt en staat op de bak! (nog niet gemonteerd natuurlijk!)
2016-11-02 15.55.35.jpg


Uiteindelijk is gebleken dat het steigerhout niet gemaakt is voor fijn werk... zodra we het hout op een dikte van 15mm brachten bleek deze zeer zacht en broos te zijn. Bijna direct kwamen er grote barsten in! Op aandringen van de buurman dan maar een ander hout gebruikt. Dit is een hardhout dat gebruikt word om raam en deurposten te maken dus kan het ook beter tegen vocht.

Inmiddels ben ik al begonnen met montage. De voorkant ben ik dmv driehoekjes aan de zijkanten aan het lijmen. Ik hoop maar dat dit goed komt! De bedoeling is dat hier geen scrhoef aan te pas komt.

2016-11-02 18.19.57.jpg

2016-11-02 18.20.04.jpg


Dwarsdoorsnede van het hout:
afmetingen.JPG


Achterkant zit er nog niet in omdat ik nog gaten moet maken voor de techniek! Ik wist de exacte maat niet voor de druk pvc lleidingen van 25. Maar dankzij een technische fiche weet ik nu de exacte buitenmaten van de verschillende bochten en T stukken! Ik moet een 2 boring van 35mm doen voor in en uitlaat van water en vervolgens nog 1 voor bekabeling van verlichting.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Terug
Bovenaan