Raar gedrag goudvis.

Discussie in 'Goudvissen' gestart door Dylan013, 13 mei 2019.

 1. Dylan013

  Dylan013

  Lid geworden:
  13 mei 2019
  Berichten:
  1
  Hey,

  Ik heb nu 2 weken goudvissen.
  Toen ik de vissen bij de dierenwinkel haalde zij die man dat ik een plantje in de bak moest doen, de vissen om de dag een klein beetje eten moest geven en dan moest het goed komen.
  Helaas is het dus niet helemaal goed gekomen, want afgelopen vrijdag avond zag ik dat de vissen alle blaadjes van de waterplant hadden opgegeten en wist ik meteen dat ze dan geen zuurstof meer binnen zouden krijgen.
  Ik kon op dat moment niet meer doen dan een deel van het water vervangen voor zuurstof en mijn pompje een stukje boven water uit laten komen zodat het water uit het pompje in het water viel en zo een kleine stroming zou creƫren.
  Ik heb die vrijdag echt tot 00:30 bij het aquarium gezeten om te kijken of de goudvissen geen gek gedrag gingen vertonen.
  Toen om 00:30 naar bed gegaan en mijn wekker om 05:00 gezet om weer een klein beetje water te verversen voor de zuurstof maar die dag was er geen enkele dierenwinkel in de buurt open en mijn vissen begonnen al lucht te happen.
  Ook heb ik deze hele zaterdag de vissen in de gaten gehouden.
  Tegen de avond ging er een al op de bodem liggen en bewoog hij amper.
  Deze zaterdag ben ik ook vroeg naar bed gegaan omdat er zondags (gek genoeg) een dierenwinkel open zou zijn.
  Daar moest ik een half uur voor lopen dus ik had weer mijn wekker gezet zodat ik een half uur voordat de winkel open zou gaan kon vertrekken om nieuwe plantjes te kopen.
  Toen ik zondag wakker werd was het helaas voor het visje die al op de bodem lag al te laat maar de andere leefde nog.
  Maar deze ging ook steeds op de bodem liggen.
  Toen ik terug kwam met nieuwe planten heb ik deze er meteen in gezet en zag ik dat de vis die nog leefde (de overleden vis had ik er zondag ochtend gelijk uit gehaald) heel dicht bij de planten ging liggen.
  Heb de vis gisteren heel de dag in de gaten gehouden en langzaam begon er weer een beetje beweging in te komen en ging hij weer zwemmen zoals normaal.
  Omdat ik weet dat goudvissen groepsdieren zijn had ik er nog 2 visjes bij gehaald en deze vandaag in de bak erbij gedaan.
  Met deze twee nieuwe visjes gaat het gewoon goed en ze zwemmen lekker rond in het aquarium maar de vis die het hele horror verhaal heeft meegemaakt ligt nu af en toe nog steeds best lang op de bodem.
  Af en toe zwemt hij een paar rondjes en dan gaat hij weer liggen.

  Is het einde voor deze vis ook in zicht of moet hij gewoon even bijkomen van het hele horror avontuur?
  Morgen (14-05-2019) geef ik ze weer eten aangezien ze gisteren al gehad hebben.
   
 2. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  2.094
  Even crisis oplossing. Vissen vangen met wat water in pannetje ofzo en al het water uit je aquarium gaan vervangen. Zoveel mogelijk eruit en weer vullen met water van dezelfde tempratuur als wat er nu in zit. thermometer gebruiken!! Water van bodem met rust laten. Bijvullen bordje op bodem. Ik ga ervan uit dat het een klein aquarium is .

  Kom morgen terug op je post.

  Even wat meer info is handig. Foto hele aquarium. Hoeveel liter is het aquarium en wat voor filter.

  2 weken is nu nitrietpiek. Je water waardens zijn te hoog en daardoor worden ze ziek en gaan dood. Heeft niets met planten te maken in ieder geval. Geen filter gaan poetsen!!
   
 3. Nicolientje-W

  Nicolientje-W

  Lid geworden:
  30 jan 2018
  Berichten:
  2.597
  Doe wat Michelle verteld, zij is DE grote kenner/specialist op gebied van sluiers
   
 4. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  11.494
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Goed bezig, je geeft om je dieren en daarom ook hier aangemeld :thumbs:, geef zoveel mogelijk informatie over je bak, filtering en een overzicht foto alsmede een foto van elk dier.
   
 5. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  49.911
  Locatie:
  Schiedam.
  VOOR NOOD, eerst schoonmaken,
  Wastafel met druppelende kraan kan ook prima. dan handdoek er stuk op tegen uitspringen.
   
 6. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  90.008
  Locatie:
  Groningen
 7. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  2.094
  Hoop dat je gister nog even het water heb ververst en dan moeten je sluiertjes het weer wat beter doen.

  Zou nog even terug komen op je verhaal.

  Als het goed is zal je al veel hebben gelezen over sluiers. Veel LFS (dierenwinkels) denken aan hun kassa en weten niet altijd wat het beste voor de visjes is.

  Sluiertjes houden is niet zo eenvoudig. Hebben ruimte nodig en veel vers water omdat sluiertjes erg vervuilen.

  Een aquarium heeft bacterien nodig om het vuil om te zetten. Een aquarium heeft z on maand nodig om te rijpen. Eerst krijg je NH3/4 opbouw wat erg giftig is voor vissen er gaan bacterieen groeien die dan zorgen voor NO2 de nitrietpiek wat je vissen ook niet fijn vinden en als je genoeg bacterieen heb word dit alles omgezet naar NO3 wat niet schadelijk is voor je vissen (mits ook niet heel veel).

  Vervuiling van sluiers is groot. Grote drollen, veel voeren, elk hapje water word in lichaam omgezet en dan geven jonge sluiers ook nog groeihormonen af. In je bodem en filter groeien dus die bacterieen die zorgen dat water goed is. Je kunt dus wel nagaan dat 1 vis in 10 liter meer vervuild dan 1 vis op 50 liter. Na 2 weken nieuw aquarium met sluiers heb je NH3/4 stijging gehad en zal je in de nitrietpiek zitten. Daar gaan vissen van dood. De gevorderde hebben druppeltestjes zodat we waterwaardens kunnen meten en dan aan de hand van uitslag kunnen verversen. Ik ga ervan uit dat jij niet in bezit ben van de druppels dus dan bij crisis daarom al het water verversen. Op Deze wijze blijft er niets van de opbouw in zitten en dat zullen de vissen op prijs stellen. De test strips blijkt niet erg betrouwbaar te zijn voor het geval je naar LFS ga en dit krijg aan geraden.

  Sluiers zijn inderdaad sociale vissen maar 2 erbij was nu net weer even heel veel extra waterbelasting. Het advies voor een plantje is ook een waardeloos advies en jonge sluiers horen heel veel te eten 4 tot 6 keer per dag maar daar over straks meer want dit is van invloed op je water waardens. vertrouw dus niet blindeling op degene uit die winkel...........

  We hebben meer info van je nodig om te weten wat je vanaf nu kunt gaan doen om ze gezond te houden. Als ze te klein zitten zul je ze even met bepaalde zaken gezond kunnen houden maar dit gaat niet goed komen op langer termijn. Geneer je niet om te posten hoe ze nu zitten want we zijn al vele rare situaties tegen gekomen maar aan de hand van jou info zullen we je voorzien om het even tijdelijk te kunnen oplossen.

  Aan je verhaal te zien heb je het beste met ze voor en je ben alleen ellendig begonnen.


  Je moet keuze maken als je ze wilt houden zul je voor 3 sluiers aardig formaat aquarium nodig hebben. Als je ze dit niet kunt geven zul je ze zsm weg moeten doen voordat ze verder ziek worden of dood gaan. Ze zouden ook in een goede vijver kunnen.