Wat is er nieuw

Stelling van 08-05-2024: Vissen hoeven niet elke dag te eten

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 februari 2011
Berichten
122,954
Leeftijd
59
Locatie
Groningen
Er zijn diverse manieren van voederen.
De ene zweert bij 3 tot 5 keer per dag voederen, dit 7 dagen per week, de andere voederd dan weer 1 keer per dag en plaatst meestal dan ook nog eens een rustdag(geen eten)per week in.

Over beide manieren van voederen is natuurlijk veel te zeggen.
Zelf dacht ik altijd dat 1 keer per dag voldoende was en dat het geen kwaad kon om al eens een dag per week mijn vissen te laten vasten.

Het is toch ook zo dat men in de natuur niet elke dag eten vind, en als men teveel voederd men vissen krijgt die bijna aan obesitas lijden, wat hun gezondheid ook weer niet ten goede komt.
Ik denk zelfs dat ze in de natuur meer moeten eten, dit omdat zij daar veel meer en verder kunnen zwemmen, een partner zoeken of hun kostje zoeken dan in een beperkte ruimte zoals een aquarium.
Op deze manier verbruiken zij in de natuur veel meer calorieën, zodat zij meer behoeften hebben aan voedsel.

Langs de andere kant hoor je dan weer, jamaar wij mensen eten toch ook meermaals per dag? Vissen hebben dit ook nodig.

Maar wat is dan de beste manier? dagelijks enkele keren voederen of 1 keer per dag en dan nog per week een vastendag hebben?

Daarom deze stelling:

__________________________________________________________________________


Vissen eten in de natuur ook nooit hun buikje rond, dus hoeft dit thuis ook niet te gebeuren.

__________________________________________________________________________

Geef jullie mening, argumenten en ga in discussie.
Heb respect voor anderen hun mening, en heb er voldoening in.

Veel plezier,

Edit beheer: deze stelling is in het verleden al eens gepost door lid Luc.
 
Laatst bewerkt:
Minder is beter en teveel is niet goed, gaan de vissen niet echt sneller van groeien.
 
Teveel is denk ik inderdaad overbodig maar het moet wel voldoende zijn. Soms is lastig te bepalen waar ze genoeg aan hebben want als ik de manen een dubbel portie geef dan eten ze dat zo op.
Ik denk zelf dat ze soms in de natuur best hun buik rond kunnen eten maar dat zal niet elke dag zijn en afhankelijk zijn van veel factoren op dat moment.
 
Een goed ingericht en rijp aquarium ondersteunt de groei van micro fauna waar de vissen ook van kunnen snoepen. Daardoor is dagelijks voeren behalve in speciale gevallen ook niet nodig.
Denk ook dat dat een situatie is waar elke aquariaan naar moet streven.
 
Teveel eten / voer aanbieden bij vissen kan voortkomen vanuit het feit dat wat de concurent niet opeet pak ik zelf waardoor we te veel voer geven, vissen en dieren moeten we eigenlijk een beetje hongerig houden om het jagen naar voedsel in stand te houden, dit geld in zekere mate voor alle huisdieren.
 
Ik ga het even vanuit een andere hoek benaderen. Zoals ik uit mijn ervaringen ken als oud varkenshouder.

De temperatuur waar een dier (varken) zich behaaglijk voelt, minder voer nodig heeft per kilogram groei.. Heet officieel met een term voerconversie.

Zo zie ik het ook in mijn perspectief.
Kwalitatief goed voer, niet te veel, met mate, zorgt voor gezonde dieren met een normale groei. Kwalitateit van voer is voor mij het kernpunt.
 
  • Leuk
Waarderingen: frog
Er is in ieder geval met onderzoek vast gesteld dat elke dag eten ook voor mensen niet echt gezond is. Dus het argument dat vissen elke dag moeten eten omdat wij dat ook doen, is daarmee alvast onderuit gehaald....
Verder ben ik nogal geneigd om vissen flink te eten te geven, dus ze krijgen twee keer per keer uitsluitend groenvoer. En degenen die van mening zijn dat ze wel wat extra's lusten, scharrelen die dag extra enthousiast om iets lekkers te vinden.
 
Lysia
Beetje een rare voorstelling dat mensen niet elke dag zouden moeten eten, en dat haal je onderuit.
Bij vissen gaat dit dan helemaal niet meer op dan.?
Om de discussie compleet te maken, zijn vissen koudbloedige dieren die per temperatuur een ander voedselschema nodig hebben.
 
Minder is beter en teveel is niet goed, gaan de vissen niet echt sneller van groeien.
Ik heb veel youtube video's gekeken over kwekerijen. Bijna allemaal voeren ze de vissen constant, de hele dag door. Ieder moment van de dag. Volgens hunzelf zodat ze beter groeien. Daar staat wel tegenover dat er ook 24 uur per dag water word gewisseld, de hele dag door.

Mijn baby chicliden voer ik 3-4 keer per dag poeier. De jonkies die al vlokken en korrels eten krijgen 2 x per dag en de grote jongens krijgen 1 x per dag en heel sporadisch een extra snack zoals diepvries of levend voer.
De jonkies en baby's krijgen echt elke dag, waar ik de volwassen vissen 1 dag laat vasten iedere 2 weken ongeveer.
 
Nu met opgroeiende manen voer ik vaker. Normaal gesproken voer ik 1x per dag, 6 dagen per week. Wij mensen eten vaker op een dag inderdaad, maar we verbruiken ook meer energie, omdat vissen een beperkte ruimte hebben.
 
Ik kan het niet altijd met u-tube filmpjes eens zijn.
Maar weer wel met het feit van 24 uurs wissels van water een zeer positief effect hebben, maar dat kunnen wij niet met onze bakken toch, of wel.
Waarschijnlijk heb je een filmpje gezien uit Azie of Zuid-amerika.

Vergis je dus niet met het aangeboden voer, en de waterwissels.

Een jonge discusvis kan in een jaar de hoogte van 20-25 Cm. Bereiken, maar dat is enkel voorbestemd aan de specialisten.
 
Ik heb geen vast plan met voeren. Één maal per dag. De ene dag het ene en de volgende dag een ander voer. Ter afwisseling neem ik soms vlokken of zo van een ander merk.
Zelf maak ik een mix van erwten en garnalen, maar lang niet altijd. Als ik sardientjes eet (op brood) voer ik stukjes die overblijven. Deze stukjes spoel ik eerst af onder de kraan.
Dat ik sardientjes eet is maar +- eens per maand. Als ik zie dat er voer is blijven liggen sla ik een dag over. Als enige plant heb ik Javavaren waar ze ook wel van eten. Niet veel,
maar toch. Vroeger ging ik waterluis scheppen en dat vroor ik in voordat ik het aan ze gaf. Maar de laatste tijd komt het er niet van. Ik moet er wel bij zeggen dat de cichliden
die ik heb zeker niet moeilijk om te houden zijn.
 
Als je dan de zeewater vissen neemt zoals doktersvissen die grazen heel de dag door.
Veel zeewatervissen zijn ook fanatieke zwemmers dus die verbranden ook veel.
Dus sommige stellen vaker eten op een dag wel op prijs.
 
Lysia
Beetje een rare voorstelling dat mensen niet elke dag zouden moeten eten, en dat haal je onderuit.
Bij vissen gaat dit dan helemaal niet meer op dan.?
Om de discussie compleet te maken, zijn vissen koudbloedige dieren die per temperatuur een ander voedselschema nodig hebben.
Er is bij onderzoek geconstateerd dat mensen die eenmaal per week vasten, minder last hebben van/ kans op ontwikkelen van verkregen diabetes mellitus hebben, minder kans op hart en vaatziekten. Er waren nog meer aandoeningen, maar die heb ik even niet meer paraat.
 
Ik voerde twee keer per dag, nu een keer per dag en meestal op zondag niet. De reden: mijn bakken staan niet thuis, maar nog in mijn vorige woning waar nu mijn collega woont. Lang verhaal, ga ik niet verder op in. ‘s Morgens als we klaar zijn met werken voer ik hoofdzakelijk levend voer. De Borneo-bak heeft nog wel een voerautomaat. Heel af en toe neem ik een weekend vrij, de vissen worden dan niet gevoerd. Ze hebben dat nog altijd overleefd. Ik ben wel geneigd om veel te voeren denk ik. Sommigen blijven maar vreten.
 
Lysia, ik ga daar simpel op reageren, indien mensen niet gezond eten en een dag vasten ben je een dag per week gezonder bezig.
 
Ik denk niet dat er een beste manier van voeren is. 🙂 Het is maar net wat je doelen zijn als vissenhouder (snelle groei bijv) en hoeveel onderhoud je bereid bent te plegen. Vissen zijn vrij flexibel. Zelf voer ik babyvissen wat vaker, 2-3x per dag, om ze een goede start te geven. Verder krijgt alles 1x per dag eten. Af en toe ben ik druk/weg en krijgen ze een dagje niets, dat overleven ze dan ook wel weer.


20240507_211335_1.gif
 
Ik denk niet dat er een beste manier van voeren is. 🙂 Het is maar net wat je doelen zijn als vissenhouder (snelle groei bijv) en hoeveel onderhoud je bereid bent te plegen. Vissen zijn vrij flexibel. Zelf voer ik babyvissen wat vaker, 2-3x per dag, om ze een goede start te geven. Verder krijgt alles 1x per dag eten. Af en toe ben ik druk/weg en krijgen ze een dagje niets, dat overleven ze dan ook wel weer.


Bekijk bijlage 375497
Nou, zoals dat plaatje gaat het hier ook. Mijn vingers zijn niet veilig 🤣🤣
 
Naast levend voer heb ik ook wel ander voer van Sera en Hikari. Sommige van mijn vissen zijn hoofdzakelijk herbivoor, dus die voer ik ook plantaardig visvoer.
Ik denk dat gevarieerd voeren beter is dan alsmaar hetzelfde voeren.
 
Ik voer 1 keer per dag en wissel af tussen granulaat, vlokken, sprirulina tabletten, zwarte mug en arthemia. 1 dag in de week sla ik over. ALs ik op vakantie ben (eens per jaar) sla ik 10 dagen over. Aangezien ik sinds de opstart een jaar geleden nog geen vis ben verloren, denk ik dat dit voor mijn bak een goed regime is.
Overigens is het dan nog de vraag hoeveel je voert per keer.... Dit maakt natuurlijk ook wat uit.
 
Volgens mij is hier niet 1 goed antwoord. Het maakt nogal uit of je opgroeiende maanvissen hebt of volgroeide dwergcichliden in een volwassen aquarium.

Ik heb hier bijvoorbeeld 4 bakken draaien, de rode rios krijgen dagelijks granulaat, het is ene grote school en er is weinig natuurlijke voeding te krijgen in de bak. De Apistogramma trifasciata krijgen 1 a 2 keer per week een paar vlokjes, verder redden ze zich met wat de bak biedt. De dwergkogels en bijvissen krijgen enkele keren per week witte en/of rode muggenlarven verder hebben ze slakken, garnalen en gammaridae tot hun beschikking. De killies krijgen om de zoveel dagen wat vlokken.

Verder krijgen vissen heel vaak onnatuurlijk voedsel, dit is volgens mij veel erger dan al dan niet dagelijks gevoerd worden. Ergste is natuurlijk bij discusvissen, dit zijn van nature detritivoren die de hele dag voedselarm voedsel eten, in het aquarium worden ze vergiftigd met eiwitrijk runderhart.
 
Wat versta jij onder onnatuurlijk voedsel? Het ook kant-en-klare visvoer ook?
 
Ik denk dat men snel geneigd is om te denken dat de vissen te weinig voer krijgen en dat is denk ik de reden dat de meeste vissen ruim voldoende worden gevoerd.
Het is ook best lastig om te bepalen wat nodig is want soms eten ze maar door als ze dat aangeboden krijgen maar nodig is dat niet.
 
Wat versta jij onder onnatuurlijk voedsel? Het ook kant-en-klare visvoer ook?
Ik bedoel vooral voedsel dat in geen enkel opzicht lijkt op het natuurlijk dieet. Daarom probeer ik ook mijn Apistogramma zo veel mogelijk detritus te voeren en ze lekker aan algen te laten knabbelen. Vlokvoer van goede kwaliteit zal voor sommige soorten in de buurt komen van een natuurlijke samenstelling.
 
Verder krijgen vissen heel vaak onnatuurlijk voedsel, dit is volgens mij veel erger dan al dan niet dagelijks gevoerd worden. Ergste is natuurlijk bij discusvissen, dit zijn van nature detritivoren die de hele dag voedselarm voedsel eten, in het aquarium worden ze vergiftigd met eiwitrijk runderhart.
Zijn er bronnen die bevestigen dat discussen in het wild voedselarm voedsel eten? Want in het onderstaande artikel wordt van grazers (en eigenlijk van alle vissen in de hobby) gezegd dat zij juist eiwitrijk voedsel binnenkrijgen. En dat de voedingsbehoeften van vissen technisch gezien maar weinig verschillen, ongeacht de precieze voedselbron in het wild.

https://aquariumscience.org/index.php/3-2-fish-diet-specializations/
 
Zijn er bronnen die bevestigen dat discussen in het wild voedselarm voedsel eten? Want in het onderstaande artikel wordt van grazers (en eigenlijk van alle vissen in de hobby) gezegd dat zij juist eiwitrijk voedsel binnenkrijgen. En dat de voedingsbehoeften van vissen technisch gezien maar weinig verschillen, ongeacht de precieze voedselbron in het wild.

https://aquariumscience.org/index.php/3-2-fish-diet-specializations/
Kan het artikel nu niet terugvinden, maaginhoud van wilde discus is grotendeels algen en detritus, algen geven inderdaad wel wat eiwitten, maar detritus is erg arm. Daarom hebben ze ook constant honger, ze zijn ingesteld op voer dat weinig voedingsstoffen heeft.
 
Op deze stelling kun je inderdaad niet 1 antwoord geven. Alles is afhankelijk van de soort vis, maar ook of je jongen zijn of al volwassen vissen zijn. Jonge vissen zul je inderdaad wat vaker per dag moeten voeren, maar ook dat met mate qua hoeveelheid. Altijd observeren hoeveel ze nodig zijn. Volwassen vissen hoeven wat minder voedsel te hebben. Maar of je nu 1 per dag wat meer voert, of per dag meerdere keren kleine hoeveelheden zal geen verschil uitmaken. Dus alles hangt af van de hoeveelheid dat men voert.

Daarnaast zul je moeten kijken naar wat voor soort eters de vissen zijn. De meeste vissen zijn omnivoren, en daarbij moet je in gedachten houden dat bij sommige soorten ze op elk moment voer tot zich willen nemen. Van nature zijn omnivoren de gehele dag bezig met het zoeken naar voedsel. Echter de manier waarop wij met dit soort vissen omgaan is wel belangrijk. Geef je ze elke dag meerdere keren voer, dan zul je dit echt in mate qua hoeveelheid moeten doen. Anders zullen ze elk keer zoveel mogelijk tot zich willen nemen terwijl de buiken al vol zitten.

In een wetenschappelijk document, Rio Negro, rich life in poor water, kan men mooi een overzicht vinden van de voedselsoorten die bepaalde vissen tot zich nemen in het Rio Negro basin.

https://www.researchgate.net/public...ing_Miriam_Leal_Carvalho_and_Efrem_G_Ferreira
 
Hier is geen goed of fout antwoord. Wel probeer ik altijd mijn vissen "hongerig" te houden.
Zwemmen ze leuk vooraan als ik langsloop.

De exodons eten elke dag gevarieerd diepvries voer.

Heel soms granulaat als ik geen zin heb om te ontdooien.

De kardinaaltetra's en mijn betta eten ongeveer om de dag granulaat en soms wat diepvries mee.

En de spiegelkarpers in mijn vijver (ja tijd voor een update) eten continue als het aan hun ligt.

Ook ga ik geregeld weekendjes weg en dan eet niemand iets. Nooit problemen mee gehad.
 
Jelle
Ben het met jou eens, en daarom zijn wildvang discusvissen als voorbeeld nooit die vissen die de 25 cm+ en rond bereiken en je deze als zodanig ( niet) kan kopen dat halen ze niet in de natuurlijke omgeving en ook niet bij de handelaren die deze als wildvang importeren.

Wildvang Heckels, zelden een gezien van rond de 20 cm + maar ik kan mij vergissen want in Duitsland zijn de Discusliefhebbers wat meer vertegenwoordigd.
Jonge discusvissen gunnen elkaar niets, die willen zich ten koste van hun buikje vol eten, en dat is na een half uur ook te zien door de volle buik en de daarbij zeer snelle ademhaling.
Daarbij in acht genomen denk ik dat de temperatuur van en in het aquarium een belangrijke factor is, 28 gr, kan soms te laag zijn voor de vertering, en het aangeboden voedsel.

Een discusvis kan in 12 maanden volwassen uitgroeien, maar dat is maar voor enkele liefhebbers weggelegd en lukt niet in een bak met vissen die er niet bij passen.
 
Ik sluit mij aan bij Gertbl. Voedingsschema dient per vis bekeken en afgesteld worden. De ene vis is de andere niet.

Toch denk ik dat de meeste starters eerder nat gaan op teveel voeren dan te weinig.
 
Is dit genoeg voor een dag?

20240714_135358.jpg
 
Zwemt daar ook nog een baby-orka rond waar al dat voer voor is, of wat is er gebeurd. xD
 
Wij weten dat ze niet elke dag voedsel hoeven te hebben maar kids weten dat niet altijd:DD:DD
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan