Edwin68
Well-known member
Wat vindt jij eigenlijk moeilijk dan?sponsen kunnen we toch heel handig inzetten of mis ik iets van je.Waarom vervang je ze gewoon niet. Niks aan de hand kan gewoon. Snap niet wrm je moeilijk doet.
Wat vindt jij eigenlijk moeilijk dan?sponsen kunnen we toch heel handig inzetten of mis ik iets van je.Waarom vervang je ze gewoon niet. Niks aan de hand kan gewoon. Snap niet wrm je moeilijk doet.
Niet vergelijkbaar met een spons of iets dergelijks.
Veel mensen denken ook nog steeds dat bij een flinke waterwissel veel bacteriƫn verloren gaan.
Dat lijkt me altijd een goed argument.In mijn zure theebakken deed ik het altijd, sponzen spoelen in aquariumwater. Onder het mom van baat het niet dan schaad het nie
Ik hoor steeds dat ze ergens op moeten hechten, dus dit is dan toch weer een ander inzicht. Al zou het ook zo kunnen zijn dat dit dan de bacteriĆ«n zijn die uit hun slijm losgekomen zijn. Hoe dan ook is het wel een mooie basis voor het aangroeien van de populatie in het filter na het reinigen.mwa š¤ in water komt wel het e.e.a. voor hoor . Waterstaal uit een kraakheldere vijver tot 1,60m diep met weelderige plantengroei .
De grote zijn gisten , de rest is gokke
hechten doen ze overal wel op alleen is het ene medium veel beter dan het andere.k hoor steeds dat ze ergens op moeten hechten, dus dit is dan toch weer een ander inzicht.
Maar cichliden bakken zonder planten draaien ook prima met de aanwezige bacteriƫn.Dat komt omdat planten de belangrijkste factor zijn bij biologische filtratie
Dus planten zullen niet persƩ nodig zijnDat komt omdat planten de belangrijkste factor zijn bij biologische filtratie
Heb hier toch wel een aantal bakjes draaien zonder planten. Gaat ook gewoon prima š¤·āāļøZekers, we hebben nml ook te maken met een bodem en de daarin aanwezige bacteriĆ«n
niet altijd. Maar wel als dit je filterinhoud is:
Bekijk bijlage 357306
"Nodig" is te zwart/wit. Planten verhogen het oppervlak voor bacteriĆ«n, en nemen ook nog eens zelf stikstof op. Is het nodig? Dat hangt van meerdere dingen af.Heb hier toch wel een aantal bakjes draaien zonder planten. Gaat ook gewoon prima š¤·āāļø
Planten zijn goede aanvulling om bepaalde stoffen op te nemen maar voor bacteriƫn niet nodig lijkt me.
Het is voor wat betreft de stikstofcyclus heel moeilijk om vast te stellen hoe de "productie" van een plantenmassa zich verhoudt tot die van nitrificerende (maar ook heterotroof stikstof opnemende) bacteriƫn. Zijn er voor zover jij weet onderzoeken gedaan die een goede vergelijkende schatting mogelijk maken?Dat komt omdat planten de belangrijkste factor zijn bij biologische filtratie. Plant/ microbe systemen zijn namelijk vele malen efficiƫnter dan microbe-systemen zoals in filtermateriaal.
my two of cents:
ik spoel mijn filtermateriaal gewoon uit onder de koude kraan. Dat daarmee de cultuur word weggespoeld geloof ik niets van.
In het filter zijn ze ook aan veel stroming onderhevig.
Heb hier toch wel een aantal bakjes draaien zonder planten. Gaat ook gewoon prima š¤·āāļø
Planten zijn goede aanvulling om bepaalde stoffen op te nemen maar voor bacteriƫn niet nodig lijkt me.
Ik denk wel dat je dat juist ziet.My thoughts
Water stroomt door de sponzen en biologische media. Stel dat de bacteriƫn dan mee gespoeld wordt dan blijft het wel in de aqua cq bodem cq hout cq.terug de filter in. Onder de kraan is het ook weg.
Of zie ik t te simpel?
Of er een beste manier is betwijfel ik. We proberen het beste na te bootsen en dat gaat eigenlijk best wel goed.Dat klopt zeker , er is niks makkelijker dan gewoon een kale bak draaien , maar of dat de beste manier is ???
Met planten moet je heel de zienswijze van filteren anders gaan bekijken .
Voor wat betreft de stikstofcyclus geloof ik best dat het mogelijk is dat zoiets als ammoniak, omringd door al die bladeren (en daarop microben) efficiƫnt uit het water gehaald kan worden.In een bak met rijkelijke plantenbezetting en een goed 'open' substraat heb je altijd een zeer grote hoeveelheid nitrificerende bacteriƫn/ archaea in de bovenste lagen van je bodem
En bij een groot plantenbestand in de rizosfeer rond de wortels. Daarnaast zijn planten netto-producenten van zuurstof en zetten ze NH4 + / NO3- om
waarbij ze stikstof binden (stikstoffixatie) uit de waterkolom. Planten zijn daarom potentieel vele malen efficiƫnter dan alleen filters op zichzelf.
Door veel planten krijg je een verhoogd niveau van ammoniak en dat leid tot versnelde plantengroei, die weer de zuurstofniveaus verhogen en het gebied vergroten waar nitrificatie kan
plaatsvinden, en dmv stikstoffixatie het level van stikstof in het systeem daarmee direct verlaagt. Vanwege deze factoren zijn planten (microbe-systemen) potentieel vele malen efficiƫnter dan alleen microbe-systemen (filters) op zichzelf.
Ik benader dit meer vanuit een plantenbak met weinig bewoners dan vanuit een bak met een rijke visbezetting/ plantloze bak.
Dan krijg je idd de situatie dat bacteriƫn geen' tegenwicht' meer krijgen bij de afbraak van allerlei organische stoffen waar de vissen verantwoordelijk voor zijn.
I dunno, wat heeft de hobbyist voor ogen?Dat klopt zeker , er is niks makkelijker dan gewoon een kale bak draaien , maar of dat de beste manier is ???