Een bult licht? Over het algemeen wordt er door fabrikanten een trucje toegepast op verlichting. Juwel is daar een voorbeeld van maar ook SuperFish, wat een budgetmerkt is, maken gebruik van deze slimmigheid. Ze maken door een hoge Kelvinwaarde te gebruiken een voor onze oge hoge lichtsterkte. Immers iedereen vraagt om een hoge lichtsterkte....Ben er al uit en er zijn zgn third party dimmers die zeer waarschijnlijk wel gaan werken. Wil de led gewoon kunnen regelen qua tijd en intensiteit want er komt best n bult licht vanaf.
Een bult licht? Over het algemeen wordt er door fabrikanten een trucje toegepast op verlichting. Juwel is daar een voorbeeld van maar ook SuperFish, wat een budgetmerkt is, maken gebruik van deze slimmigheid. Ze maken door een hoge Kelvinwaarde te gebruiken een voor onze oge hoge lichtsterkte. Immers iedereen vraagt om een hoge lichtsterkte....
Dus ook deze lampen krijgen een waarde met veel blauw in het witte lichtspectrum, men gebruikt een Kelvinwaarde van 7300! Voor een plantenbak kiest men over het algemeen liever een waarde van zo tussen 5000 en 6000. Een waarde die overeenkomt mat middag dag licht. In de reclame beschrijving zie je deze uitingen duidelijk:
Superfish Scaper 90 LED-verlichting
LED-verlichting voor 60 cm open aquaria (perfecte plantengroei & aquascaping)
Verlichting kan worden bediend met een timer.
Unieke PAR-waarde
Het deel van het licht dat planten gebruiken voor fotosynthese, wordt PAR genoemd. Hoe hoger de PAR, hoe beter de plant groeit. Alle nieuwe aquaria zijn voorzien van een vernieuwde verlichtingsunits met een zeer hoge lichtopbrengst. Daarmee zij de aquaria ook geschikt voor het plaatsen van planten met hoge lichtbehoefte. Zie de tabel in de afbeeldingen voor meer informatie.
Specificaties:
- Geschikt voor: 60 cm open aquaria
- Max. glasdikte: 7 mm
- Verbruik: 32 watt
- PAR: 269
- Garantie: 2 jaar
Superfish Scaper 90 LED-verlichting
Kijk maar eens naar de zinsnede; "hoe hoger de par, hoe beter de plant groeit". Nou, dat hangt maar helemaal van de plantensoort af. Overigens moet er even gedacht worden aan de voltage van deze balkjes die ligt op 20 Volt wat niet elke toevoeging geschikt maakt om aan deze lampen te koppelen.
Bekijk bijlage 340867
Daarvoor was mijn laatste opmerking ook bedoelt. Belangrijk, dat balkje werkt op 20 Volt! Je balk kent ook 1,6 Ampére level vertel ik nog maar even. Een voltage/ampére welke niet beslist gebruikelijk is. Veel leds werken juist op 12 of 24 Volt. Maar daar zal je misschien ook al naar gekeken hebben?
Dank voor deze uitleg maar ik doelde meer op t feit dat de bak in de (open) keuken komt te staan en nagenoeg de gehele keuken verlicht wanneer de leds vol open staan.
Daarnaast wens ik gewoon wat controle ipv enkel aan/uit en heb op engelse fora gezien dat t wel degelijk mogelijk is deze balk te dimmen. Die heb ik nu besteld en ga t zien.
Het balkje, led 90 versie, heeft al een 32 Watt vermogen vraag. Een Led 60 vraagt 28 Watt. Zelfs de 45 cm balk neemt 24 Watt vemogen. Een dimmer die slechts 20 Watt aan kan komt dus tekort. Bovendien moet je dus weten op welk voltage de dimmer werkt. Ook het ampéregetal kan van belang zijn. Of deze balk dimbaar is doet de producent voor zover ik weet geen uitspraak over. Elke balk wordt namelijk geadviseerd eventueel met een timer. Wel is er iemand, zie onderstaand, die er een review over heeft gemaakt en meent dat er een wel passende dimmer beschikbaar is:Scherp opgemerkt.. ik ben niet heel erg thuis in electronica maar heb wel gechecked of de dimmer 20w aan kan en dat moet lukken.
Maar wat jij (denk ik) bedoelt is of betreffende balk uberhaupt wel dimbaar is toch?
Niet helemaal waar. Kelvinwaarde zegt weinig over plantengroei. Het is voor de ogen misschien prettiger in een old school Hollandse bak, maar hogere kelvin waardes worden vaak gebruikt in aquascaping omdat het een strakkere en modernere uitstraling geeft.Dus ook deze lampen krijgen een waarde met veel blauw in het witte lichtspectrum, men gebruikt een Kelvinwaarde van 7300! Voor een plantenbak kiest men over het algemeen liever een waarde van zo tussen 5000 en 6000. Een waarde die overeenkomt mat middag dag licht. In de reclame beschrijving zie je deze uitingen duidelijk:
Volgens mij heeft het wel invloed ook op de groei omdat met een lage kelvin sommige planten wat langgerekt kunnen worden zover ik weet. Maar goed ook dat zal dus per plant verschillen.Kelvinwaarde zegt weinig over plantengroei.
Daar zijn we het toch oneens. Planten reageren wel degelijk op kleuren in het witspectrum. Planten reageren met name op het deel tussen 300 en 800 nanometer een relatief klein deel van het licht spectrum. Wij mensen zien als we praten over golflengtes van het licht trouwens ook een relatief klein deel. Licht heeft voor planten naast dat het een energiebron is voor de fotosynthese ook belangrijk als informatiebron voor die planten om te kunnen groeien en dus optimaal te kunnen overleven. Een plant kent pigmenten, receptoren die reageren op verschillende golflengtes in het licht. We kennen drie soorten van die receptoren: Fototropinen, Cryptochromen en Fytochromen. De eerste twee gebruiken met name Blauw en UV(A) elke receptor doet daar z'n eigen en dus van elkaar verschillende zaken voor een goede groei. Waarbij de Crytochromen ook de richting bepalen vanwaar het licht komt naast nog wat andere dingen. De Fytochromen zijn gevoelig voor rood en ver-rood licht. Eigenlijk doen die soorten fotoreceptoren nog meer zaken die ik niet heb omschreven maar duidelijk maakt dat kleuren in het lichtspectrum we degelijk van zeer groot belang zijn. Overigens kenne wij ook het feit dat blauw licht doordringt en dat dit planten gedrongender maakt waarbij rood licht de planten laat rekken, naar het licht toe neigen feitelijk. Rood licht dringt ook minder diep in het water door.Niet helemaal waar. Kelvinwaarde zegt weinig over plantengroei. Het is voor de ogen misschien prettiger in een old school Hollandse bak, maar hogere kelvin waardes worden vaak gebruikt in aquascaping omdat het een strakkere en modernere uitstraling geeft.
Zolang PAR voldoet, heeft kelvin alleen visueel invloed. Naar mijn ervaring zijn deze lampen zelfs met Co2 en EI methode een beetje teveel. De planten groeiden wel uitstekend, al is de kleur niet de mooiste omdat het vooral wit en blauw is zoals je inderdaad al aangeeft.
En ja, deze lampen zijn dimbaar. Ik heb die van mij op een simpele dimmer gekoppeld die ik had liggen van een andere lamp. Uiteraard moet je wel de juiste hebben.
En dit is allemaal wat ik bedoel met PAR. Met PAR wordt alleen gekeken naar het deel van het spectrum die de planten gebruiken voor fotosynthese. Hogere PAR = meer nuttig licht. PAR is natuurlijk wel deels gebonden aan kleurtemperatuur, maar uiteindelijk maakt het niets uit. Dezelfde PAR kan worden bereikt met 3000K of 12000K, alleen zal de totale hoeveelheid licht verschillen. Zolang de PAR binnen de correcte waardes zit, maakt het helemaal niets uit hoe je het bereikt.Daar zijn we het toch oneens. Planten reageren wel degelijk op kleuren in het witspectrum. Planten reageren met name op het deel tussen 300 en 800 nanometer een relatief klein deel van het licht spectrum. Wij mensen zien als we praten over golflengtes van het licht trouwens ook een relatief klein deel. Licht heeft voor planten naast dat het een energiebron is voor de fotosynthese ook belangrijk als informatiebron voor die planten om te kunnen groeien en dus optimaal te kunnen overleven. Een plant kent pigmenten, receptoren die reageren op verschillende golflengtes in het licht. We kennen drie soorten van die receptoren: Fototropinen, Cryptochromen en Fytochromen. De eerste twee gebruiken met name Blauw en UV(A) elke receptor doet daar z'n eigen en dus van elkaar verschillende zaken voor een goede groei. Waarbij de Crytochromen ook de richting bepalen vanwaar het licht komt naast nog wat andere dingen. De Fytochromen zijn gevoelig voor rood en ver-rood licht. Eigenlijk doen die soorten fotoreceptoren nog meer zaken die ik niet heb omschreven maar duidelijk maakt dat kleuren in het lichtspectrum we degelijk van zeer groot belang zijn. Overigens kenne wij ook het feit dat blauw licht doordringt en dat dit planten gedrongender maakt waarbij rood licht de planten laat rekken, naar het licht toe neigen feitelijk. Rood licht dringt ook minder diep in het water door.
PAR is eigenlijk een lichtsterkte waarde! Het is zelfs zo dat om PAR daadwerkelijk te weten, beter, te meten men juist met filters werkt om de kleurgolflengtes allemaal op eenzelfde zwaarte me te laten wegen bij zo'n meting en aldus de lichtsterkte te bepalen. Men schakelt dus feitelijk de kleurwaardes uit (!!) om tot een totale lichtsterkte meting te komen tussen 300 en 800 nanometer. Het is dan dus ook de totale licht sterkte waarde die planten mede kunnen gebruiken voor hun fotosynthese. Dat is dus eigenlijk heel iets anders als datgene ik hiervoor beschreef. We hadden het over Kelvinwaarde. En daar beschreef ik en gaat het juist wél om de kleurwaarden binnen het lichtspectrum die van belang zijn voor je planten en die ontvangen worden door de verschillende fotoreceptoren. Maar eigenlijk valt deze discussie buiten het topic valt Ts, vermoed ik zo...En dit is allemaal wat ik bedoel met PAR. Met PAR wordt alleen gekeken naar het deel van het spectrum die de planten gebruiken voor fotosynthese. Hogere PAR = meer nuttig licht. PAR is natuurlijk wel deels gebonden aan kleurtemperatuur, maar uiteindelijk maakt het niets uit. Dezelfde PAR kan worden bereikt met 3000K of 12000K, alleen zal de totale hoeveelheid licht verschillen. Zolang de PAR binnen de correcte waardes zit, maakt het helemaal niets uit hoe je het bereikt.
Kortom een dag in China heeft maar 22 uur 😆lijkt t erop dat n chinees uur geen zestig minuten duurt maar 55 ongeveer
Ja idd.. maar irritant is t wel..Kortom een dag in China heeft maar 22 uur 😆
Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je onze site als een web app op je startscherm installeert.
Opmerking: Deze functie is mogelijk niet beschikbaar in sommige browsers.