Wat is er nieuw

Trigonostigma truncata Hui, 2020


rvb

Member
Lid geworden
24 december 2021
Berichten
9
Leeftijd
32
 • Wetenschappelijke naam
Trigonostigma truncata Hui, 2020
 • Nederlandse naam
Geen
 • Zuurgraad: zacht en zuur, neutraal, hard/alkalisch
Zuur-neutraal, zacht water
 • Temperatuur: koud, subtropisch, tropisch
Tropisch.
 • School, koppel, harem of solitair
School
 • Welke waterlaag (boven, midden, onder of overal)
Heel erg midden, deels afhankelijk van het stressniveau.

 • Herkomst
MaleisïeIMG_20220101_150719495[11613].jpg


IMG_20220101_150752892[11614].jpg
 
Laatst bewerkt:
Topicstarter
Topicstarter
rvb

rvb

Member
Lid geworden
24 december 2021
Berichten
9
Leeftijd
32
Dus:

 • Omstandigheden eigen aquarium (maten aquarium, soort aquarium (biotoop, planten, stenen, hout aquarium, welke medebewoners,
  leidingwater of aangepast water (wat is er aangepast - osmose, turf enz), temperatuur )
Zie aquariumfoto. Poging of start naar moerassig biotoopje. Geen CO2 toevoeging, in de toekomst turf en bladtoevoeging. Planten zijn Hydrocotyle sp Taiwan, Anubias sp, Javavaren, diverse Cryptocoryne en Echinodorus bleheri. Licht wordt gedempt door Limnobium laevigatum (50% water bedekking). Er zitten een aantal grote TL-balken in. Er zitten nog oude turfresten en blokken in de bodem. Bodem is grind op zand. Medebewoners op dit moment 3x Colisa Chuna (2m, 1v - meer v in aantocht!), 9x Corydoras trilineatus en 1x Mikreophagus ramirezi (v).
 • Gedrag ten opzichte van elkaar (dezelfde soort).
Door de grote hoeveelheid specimens (21) en de grote bak (100x50x40) vertonen ze zeer scholenrijk gedrag. Ze zwermen heerlijk heen en weer. Af en toe ontstaan er subscholen, die hun eigen weg gaan. Binnen de groep is stoer en angstig gedrag te herkennen.
Zeer aimabale soort! Bij paniek vormen ze een schooltje met een diameter van 10 cm. Bij veel paniek zwemmen ze tegen de ruiten op, dit houden ze dan 1-2 uur vol.
 • Gedrag ten opzichte van andere aquarium bewoners.
Negeren andere bewoners totaal. We hebben geen grote vissen, bij ons hebben ze zeer veel ruimte om te doen en laten wat ze willen.
 • Eigen mening over de vis in zijn totaliteit (gedrag algemeen, kleur, zichtbaarheid in het aquarium)
We hebben ze eigenlijk net. In Nijmegen (de Maanvis) geweest om kegelvlekken uit te kiezen, en de keuze was reuze. Ons werd gevraagd of we er 10 of 15 wilden hebben, maar uiteindelijk hebben we alle beschikbare dieren maar meegenomen. Hier hebben we totaal geen spijt van, integendeel.

Waarom we de andere soorten niet gekozen hebben; De gewone T. heteromorpha wordt groter dan deze. Deze wordt maar 3.5 cm, heteromorpha net wat groter. Daarnaast is er de "wow"-factor omdat het een recent beschreven soort is.
T. hengeli en T. espei overwogen, maar we wilden rode en bruine vissen (de goerami's en de cory's). De T. truncata is wat koeler van kleur en het neonstreepje boven de kegel maakt de soort helemaal af. T. truncata is als een T. heteromorpha, maar dan wat koeler en zilverder van kleur. Het dier steekt mooi af tegen de bruine elementen in het aquarium. Ze vertonen een zeer vermakelijk gedrag. Qua voeren moeten we nog wel wat, nu voeren we gemalen granulaat. Vriesvoer deden ze niet zo. Binnenkort maar watervlooien geven. We moeten nog een beetje experimenteren. Ik zou beslist een grote groep in een groot aquarium houden. Aanrader!
 • Ervaring met de kweek van deze vis. Denk bijvoorbeeld aan: Makkelijk of moeilijk, is er broedzorg, eierlegend enz.)
Geen.
 
Laatst bewerkt:

Bovenaan