1. Bezoekt u onderstaande sponsor om onze server in stand te houden?

Vissen sterven in rap tempo

Discussie in 'Ziekten' gestart door RonG, 12 sep 2017.

View Users: View Users
 1. RonG

  RonG

  Lid geworden:
  15 aug 2017
  Berichten:
  197
  Sinds ik de filter heb schoon gemaakt (biobox 2) gaat er van alles mis, het eerste sponsje is nu zo goed als op (een klein plukje geworden). Weet niet of het allemaal met elkaar te maken heeft, maar vissen worden agresief en vallen elkaar aan terwijl daarvoor alles in harmonie samen zwom.
  De ph is ook veel te hoog met 7,6/7,8, heb ik bij het tuincentrum laten testen. Maar ja die testjes zijn beperkt tot natuurlijk dus weet niet of er nog wat zou kunnen zijn. Haar oplossing was vissen in een emmer, hele aquarium leeg halen en alles inc planten schoonspoelen en dan de bacterien weer toevoegen met van die kant en klare flesjes. Omdat de onderste laag andere kleur heeft moet ik dan dus nieuw grind kopen. Maar vint het nogal drastisch. Heb daarna een aantal "specialisten" gebeld en de 1 zij koop een jbl test kit van 100 euro.. de ander zegt alles eruit, iemand anders zij weer dat ik 50% van het water moest verversen.

  Wat moet ik nu doen misschien is er wel meer aan de hand, en mijn aquarium iedere 3 maanden helemaal opnieuw in richten en alles verversen, pffff nee dat schiet niet op. Heb ook zo'n bodem reiniger.
  Ik zat zelf te denken morgen alle ornamenten enz eruit, alles behalve de planten die in de grond zitten. Met die zuiger er Flink overheen (dan ben ik ook zo 40%/50% van het water kwijt) vers water erin en snel zorgen dat die biobox weer een goed bovenste filter heeft. En dan voor 50 liter dit eraan toevoegen:

  ngxdv9.jpg

  Heb e.v.t. een backup aquarium, daar ben ik nog mee bezig, maar die is wel erg klein (50 ltr).
  Maar hoop dat er een simpelere oplossing is (zonder die troep die je water verkleurd)
   
 2. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  75.356
  Locatie:
  Groningen
  Heb je een foto van de bak en ook alle waterwaarden? Wat heb je met je filter precies gedaan dan? Heb je alle sponzen goed uitgespoeld misschien?

  Ook graag wat info over je bestand.
   
 3. Sanneke80

  Sanneke80

  Lid geworden:
  6 jan 2016
  Berichten:
  4.359
  Locatie:
  Den Bosch
  -Wat betreft het meten van je waterwaarden...
  De meest belangrijke waterwaarden kun je samen in een koffertje kopen, al vanaf €29,95 (van colombo of westdijk geloof ik)

  -Wat betreft je filter...
  Net als John, vraag ik me af wat je dan gedaan hebt met je filter.
  Een filter maak je alleen schoon wanneer je merkt dat je filter niet meer voldoende stroming geeft.
  Je maakt dan slechts 1 enkel gedeeltje van je filter schoon'per keer.
  Dus 1 spons bijvoorbeeld en die spoel je schoon in een emmer waarin je je aquariumwater hebt opgevangen.
  Dit om zo veel mogelijk bacterien te behouden.

  -Wat betreft de bodem...
  wat voor bodem heb je erin liggen en hoe dik?


  Een foto zou goed kunnen helpen.
  Info over de afmetingen van je aquarium.
  Wat voor vissen heb je en hoe veel?
   
 4. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  923
  in je filter groeien bacterieen die de vervuiling gaan omzetten en je een biologisch evenwicht krijg. Dit groeit tevens in je bodem op je ornamenten etc. Omdat je het filter drastisch heb gereinigd zijn je bacterieen dood en lopen je waterwaardes uit de hand. Je krijg eerst opbouw ammoniak, nitriet, nitraat.

  Ammoniak is erg giftig voor vissen en nitriet langere tijd op teveel is ook niet best. Het duurt 3/4 weken totdat het proces klaar is en je aquarium weer enigzins in balans is.

  Dus niet in je bodem gaan wroeten want dan krijg je nog meer ellende komt ammoniak vrij. Ornamenten erin laten. Enige wat je kunt doen is verversen, verversen en veel vers water.

  Koop druppeltesten NH3 en NO2 dit is om starten prima en zijn de belangrijkste waardes. Stel je NH3 meet je 0,4 ververs je de helft hou je 0,2 over. De volgende dag meet je dus weer meer dan 0,2 omdat de vervuiling blijft komen. Spaarzaam voeren helpt een beetje maar je moet rekening houden met 3/4 weken meten en verversen.

  Ik ken het filter niet maar als het alleen sponzen zijn open een topic bij filters want wellicht toevoegen van wat andere vulling is aan te raden. Denken aan siporax ed.

  Mocht je iemand in de buurt kennen met een aquarium zou gebruikt filtermateriaal van degene het kunnen bespoedigen. Daar zitten al bacterieen in en gaan zich dan bij jou vermenigvuldigen. Moet geen uren duren om over te zetten want dan zijn ze ook dood.