Wat is er nieuw

Waarom een te klein aquarium niet kan en wat dan wél kan?

Eco Creations

Well-known member
Lid geworden
23 maart 2018
Berichten
845
Leeftijd
36
Locatie
Heerlen
Misschien heb je de berichten hier wel eens voorbij zien komen. Een enthousiast nieuw lid die net met de hobby is begonnen en graag zoveel mogelijk vissen in zijn aquarium wilt. Of iemand die een grote vis in een nano-aquarium wilt stoppen. Vaak wijzen ervaren leden hen dan er op dat dit niet kan, maar waarom eigenlijk niet?
Graag zou ik hier de tijd nemen om te onderbouwen waarom dit niet kan, zodat we in de toekomst eventueel nieuwe leden hiernaar kunnen verwijzen. Voel je ook vrij om informatie aan te vullen zodat dit topic van onze ervaren leden is voor de nieuwe leden.

Complexiteit en afmeting van het aquarium
Oldfield is de eerste die wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar de invloed van de omgeving van aquaria op agressie van vissen. Voor de studie gebruikte hij jonge Amphilophus citrinellus (Citroen cichlide), hij gebruikte jonge vissen om agressie gerelateerd aan paargedrag uit te sluiten. Hij concludeerde dat het aanpassen van de complexiteit van de omgeving in combinatie met de grootte van het aquarium veel invloed had op de mate van agressie tussen de vissen. Bij het aanpassen van een van deze factoren (complexiteit of grootte) was er een verwaarloosbare verandering. Echter bij het aanpassen van beide (vergroten van complexiteit en het aquarium) was er een aanzienlijk verschil. Vissen vertoonden aanzienlijk minder vaak agressief gedrag.
Dit betekend dat vissen agressief gedrag vertonen wanneer hun omgeving onvoldoende complex is en er onvoldoende leefruimte is. Onder complexiteit moet men de samenstelling tussen stenen, hout en beplanting verstaan. Dit zorgt er ook voor dat de 'zichtlijnen' tussen vissen worden onderbroken en vissen beter een eigen territorium kunnen inrichten waar zij voedsel zoeken en jongen kunnen krijgen.
"Aggression and Welfare in a Common Aquarium Fish, the Midas Cichlid". Ronald G. Oldfield, Journal of Applied Animal Welfare Science, 340-360 (bron)

Het is dus niet verstandig om te veel vissen in een te klein aquarium te stoppen. Maar wat is dan "te veel" of "te klein"?
Vuistregels als "1cm vis per liter water" zijn niet altijd toepasbaar. Het is bijvoorbeeld niet verantwoord om een Discus in een nano-aquarium te zetten, wat volgens deze regel wel zou kunnen.
Ten eerste is het wateroppervlak erg belangrijk. Onderzoek toont aan dat agressief gedrag bij vissen afnam in aquaria met dezelfde aantal liters water aan inhoud maar verschillende aquarium maten en dus verschillende wateroppervlakten. Bij aquaria met een groter oppervlakte was de agressie aanzienlijk minder.
Er zijn dan ook geen vaste vuistregels die men kan volgen. De bezetting van een aquarium is afhankelijk van de complexiteit, voldoende leefruimte, en biologisch evenwicht.

Biologisch evenwicht van het aquarium
Wanneer we het over biologisch evenwicht hebben in ons aquarium hebben we het over de verhouding tussen planten, bacteriën en vissen en hoe zij elkaar bedienen van voedingstoffen. Vissen en andere waterdieren (garnalen, slakken enz.) scheiden metabolisch afval uit in het water waarin ze leven. Deze stoffen worden afgebroken door nuttige bacteriën, ook wel nitrificeerders genoemd. De afgebroken stoffen worden vervolgens weer opgenomen door de planten.
Voordat ik verder kan uitleggen hoe dit in zijn werk gaat moet je eerst wat kennis op doen over een aantal stoffen in het aquarium, ik zal de meest voorkomende hieronder kort toelichten.

Stof:Formule:Wat is het en wat doet het?
AmmoniakNH3Metabolisch afval van vissen. Dit moet op een laag niveau worden gehouden (lager dan 0,2 mg/liter). Dit bereik je met adequate filtratie en een gezonde kolonie bacteriën. Nitrificerende bacteriën zetten het giftige ammoniak om in het minder giftige nitriet. Dit proces wordt nitrificatie genoemd.
NitrietNO2Komt voort uit de oplossing van ammoniak. Een te hoge waarde (lager dan 0,3 mg/liter) kan leiden tot nitrietvergiftiging. Nitriet word door andere nitrificerende bacteriën omgezet in nitraat.
NitraatNO3Nitraat is de definitieve afbraak van ammoniak. Dit is plantenvoeding. Hiervan moet iets aanwezig zijn (20 mg/liter), maar niet veel, bij te hoge overschrijding zal er meer algengroei optreden. Nitraat kan worden omgezet in vrij stikstofgas en zuurstof. Dit proces heet denitrificatie.
FosfaatPO4Fosfaten zijn een ander dierlijk afval, maar lang niet zo giftig. Fosfaten zijn ook plantenvoeding. Te veel (lager dan 1 mg/liter) fosfaat leidt echter tot algengroei.
ZuurstofO2Zuurstof moet altijd voldoende zijn (hoger dan 4 mg/liter), anders zullen planten en dieren sterven.
KoolstofdioxideCO2CO2 is een gasvorm dat planten omzetten in suiker. CO2 wordt door alle dieren uitgeademd, zelfs microscopisch kleine bacteriën. Het betreed het aquarium automatisch op natuurlijke wijze via het oppervlak, beluchting, filterwerking en dieren.
IJzerFEIJzer is een belangrijke voedingsstof voor waterplanten. Bij een gebrek kunnen de bladeren geel worden. Te veel IJzer (hoger dan 0,5 mg/liter) is schadelijk voor vissen en planten.
AlkaliniteitGH & KHAlkaliteit is nauw gerelateerd aan je waterhardheid. Het wordt op twee manieren gemeten gH en kH. gH is het totale effect van pHbuffers en kH is het carbonaatniveau. Wanneer aquarianen alkaliteit bespreken, heeft GH betrekking op dieren en heeft KH betrekking op planten.
ZuurtegraadPHDe waarde van de zuurtegraad is sterk afhankelijk van de dieren en planten in het aquarium. Sommigen hebben een voorkeur voor zuur water, anderen voor basisch water. Een waarde van 0 is zeer zuur, een waarde van 14 zeer basisch.

Wanneer een vis door zijn metabolisme afvalstoffen afscheidt ontstaat de giftige stof ammoniak. Ammoniak wordt door bacteriën omgezet in minder gevaarlijke verbindingen die nitrieten worden genoemd, en vervolgens in nog minder gevaarlijke verbindingen die nitraten worden genoemd en die het eindproduct van de cyclus vormen. Dit proces word ook wel de stikstofcyclus genoemd. Hieronder heb ik deze verhouding uitgebeeld.

Stikstofkringloop.JPG
Nu dan, wanneer de belasting van het aquarium te hoog is doordat er te veel metabolisch afval wordt geproduceerd (m.a.w. er zijn te veel inwoners) raakt het biologisch evenwicht uit balans waardoor de bacteriën de hoeveelheid afvalstoffen niet meer kunnen verwerken, er komt te veel nitraat in het water en de bewoners in het aquarium zullen ziek worden of zelfs overlijden.
Dit is ook de reden waarom nieuwe aquaria zo'n 4 weken moeten "indraaien" zonder bewoners. Je doet dan wat visvoeding in het aquarium zodat er ammoniak in het water terecht komt en de bacteriën eten hebben om de komende weken een kolonie te vormen die afvalstoffen kunnen afbreken.
Eigen werk (bron)


Ervaren leden, vul rustig aan wat ik ben vergeten, en voel je ook vrij om eventuele onjuistheden te corrigeren. Alvast bedankt voor jullie bijdrage, ook namens alle toekomstige nieuwe leden.
 
Nou ik denk dat een wat hogere nitraat en fosfaat opzich geen algen veroorzaken want dan hadden de EI gebruikers een probleem.
 
Goed stukje!

het onderzoek van Oldfield... menig ervaren aquariaan had m dat ook zo kunnen vertellen 🙂
 
Mooie inleidende 'samenvatting' voor beginners waar in het vervolg naar kan worden verwezen. Dank voor de waardevolle bijdrage.
 
Vergeet niet ophoping van hormonen die de groei beïnvloeden.
 
Vergeet niet ophoping van hormonen die de groei beïnvloeden.

Zou je dit wat uitgebreider kunnen uitleggen? Ik weet niet precies waar je naar verwijst.
 
Zou je dit wat uitgebreider kunnen uitleggen? Ik weet niet precies waar je naar verwijst.
O ik dacht eigenlijk dat dit jouw topic was. Ik doel op de productie van feromonen die door de vissen worden uitgescheiden. Deze feromonen worden NIET door een filter afgebroken oid. De feromonen hopen zich dan ook langzaam op in het water en werken als groeiremmers. Dit komt in de natuur ook voor en heeft als doel in kleine poeltjes met hoge bezetting de groei langzamer te laten verlopen dan in een groot meer.
 
Voel je ook vrij om informatie aan te vullen zodat dit topic van onze ervaren leden is voor de nieuwe leden.

O ik dacht eigenlijk dat dit jouw topic was.

Nee allesbehalve, ik heb enkel de aanzet gegeven.

Heel erg bedankt voor je aanvullig. Erg interessant, ik had er zelf nog nooit van gehoord.
 
Supermooi en informatief stukje, en een mooie afbeelding van de cyclus.

Aanvulling: De ene soort zorgt voor meer ammoniak dan de andere, afhankelijk van de grootte van de vis en het dieet. Vooral ancistrus, pleco en goudvis (planteneters) staan bekend als "vervuilers). Wat ik van andere (goud-)vishouders heb begrepen, is dat er bovendien tijdens het paaien er nogal wat hormonen in het water terecht komen. Dit zorgt ook voor hogere ammoniak- en nitrietwaarden. Deze vissen hebben niet alleen daarom een ruime bak en voldoende filtering nodig, maar ook veel waterwissels.
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan