Wat is er nieuw

Waterwissel

Tessahol99

Well-known member
Lid geworden
11 februari 2019
Berichten
579
Leeftijd
25
Locatie
Ede, Nederland
Hallo allemaal!

Ik ben nu ondertussen al bijna een jaar mijn aquariumhobby aan het bedrijven en ik vroeg me nu iets af.

Overal lees ik verschillende dingen als het gaat om waterwissels maar wat is nou goed?

Ik probeer het een beetje uit te zoeken m.b.v. watertesten om te zien wanneer er nou “genoeg”/teveel nitriet inzit en ik dus een waterwissel moet doen.

echter meet ik nu al 2 weken helemaal niks, geen nitriet, geen nitraat. Betekend dit dan gewoon dat ik nog langer kan wachten om te kijken hoelang het duurt voor ik toch moet wisselen?

of is om de week wel echt een vereiste ongeacht de waterwaardes?

het gaat trouwens om een 54L (60x30x30) aquarium met aardig wat planten, 1 mannelijke betta (Bubbel) en een paar verdwaalde poelslakjes. Er zit een jbl i80 filter in met een grove spons en fijne watten (is meer dan genoeg voor 1 visje is gebleken).

A5CFB385-407A-4AAC-AE93-4627F025174C.jpeg

7E30010C-D772-426E-A144-F1286FF5A7E1.jpeg
 
Als je geen nitraat nog Nitraat meet wil zeggen dat je planten alles op consumeren, groeien je planten goed dan moet je daar niets aan bij stellen, qua waterwissels zou ik met jou bestand dan ongeveer 20% wekelijks doen, juist om de stoffen welke wij niet kunnen meten te verdunnen.
 
Mijn mening; ik heb vergelijkbare vragen. Qua planten krijg ik adviezen om water te wisselen maar ook advies om niet te wisselen. Jouw aquarium ziet er qua planten in mijn ogen schitterend uit dus daar zie ik geen noodzaak. Ik kijk naar mijn dieren en constateer dat mijn vissen in dit geval botias het heel erg prettig vinden als ik zo'n 20 procent wissel 1x per week. Ze gaan zich dan heel erg happy gedragen lijkt wel of ze een beetje high word e n. En daarom doe ik t dus.
 
Nitriet (NO2) zou bij een goed ingedraaide bak zonder problemen sowieso niet voor mogen komen.
Nitraat (NO3) is inderdaad wel iets dat op kan lopen. maar met veel plantjes kan het ook allemaal zomaar eens weer verbruikt worden door de plantjes (zover mijn plantenkennis).

Nitriet (NO2) is dus geen goede "indicatie" voor een waterwissel.
Nitraat (NO3) is dat dan wel maar als je planten alles verbruiken ook weer niet.... als je me nog kan volgen 🙂

zeker onze Amerikaanse vriendjes hebben het altijd alleen maar over Nitraat (NO3) als indicatie voor het wel of niet wisselen van water.
er zijn echter legio meer zaken in het water die wij niet meten of niet kunnen meten.
Veel rivieren worden constant doorgespoeld met vers water, iets wat wij niet kunnen nabootsen tenzij je de hele dag door water de bak in laat lopen.
veel vissen doen het ook erg goed op vers water, mensen als @Jos Hut raden het ook niet voor niks aan bij het grootbrengen van jongbroed.
Met het afhevelen van water hevel je meteen ook zaken af die je liever niet in je bak hebt, microscopische diertjes ect.

Bij een lage bezetting (jou bak) zou ik inderdaad meegaan in die 20% p/w.
 
Op zich voor de basis, enkel gekeken naar de stikstofkringloop, zou je geen water hoeven wisselen zolang die waarden stabiel blijven. Je hebt daarnaast alleen ook allerlei andere stoffen opgelost zitten in water. Deze komen ofwel van het toegevoegde vissenvoer/plantenvoer, ofwel van het kraanwater zelf, ofwel van hout, steen en andere materialen.

Alles wat leeft in de bak zal een bepaalde interactie met deze stoffen hebben en als je geen precieze controle erover hebt, kunnen sommige stoffen ongemerkt gaan opstapelen en andere juist opraken. Dan kan het in theorie gebeuren dat planten niet meer optimaal groeien. Of ziekteverwekker X krijgt door een bepaalde onbalans eerder voet aan de grond. Als je geen chemisch lab tot je beschikking hebt zijn waterwissels hét middel om enige stabiliteit te waarborgen denk ik. 🙂
 
Laatst bewerkt:
Ik zag op YouTube een filmpje heb t nu niet bij de hand maar die gast doet iedere dag 100 procent waterwissel en kon 10 minuten voordelen opnoemen en 3 minuten nadelen weerleggen. En mooie bakken had ie.
 
Met een visbestand van enkel een betta (die niet vet veel meer moet groeien wss) is veel water verversen idd niet echt nodig.
In zo'n geval zou ik gaan kijken naar m'n Kh om het verversingdbeleid te gaan bepalen.
Deze wordt namelijk ook verbuikt door plant en dier.
Zorg dat deze zeker niet onder 3-4 komt.
 
Ik ben het met de eerdere post van Ton eens en hier ververste ik ook 1 emmer van 10 liter op 54 liter. Dat is ook zo rond de 20% dus.
 
Om meer te weten te komen hoe vies je water is (want nitriet en nitraat is lang niet alles) kun je beste een tds-meter kopen (op ome ali kosten ze 5,-) een tds-meter meet de geleidbaarheid van het water, osmose heeft gemiddeld een geleidbaarheid van max 1 een gemiddeld aquarium bij ons voor het wekelijks verversen een tds van 350. Hoe hoger je geleidbaarheid hoe viezer je water. Plat gezegd meet die tds-meter de poep en pies en andere afvalstofjes in het water, en dan kan je aan d ehand daarvan veel beter beslissen of je moet verversen of niet
 
Waterwissels voer je uit om stoffen af te voeren die niet of niet snel genoeg afgebroken worden. Nitraat kan daar één van zijn maar is meestal niet de belangrijkste omdat een aquarium met behoorlijke plantengroei nitraat ( maar ook ammoniak/ammonium en nitriet) grotendeels of volledig wordt opgenomen. Maar je hebt ook fosfaten sulfaten en andere zouten. Daarnaast zijn er secundaire metabolieten, signaalstoffen en andere organische "vervuiling", deze kunnen we niet meten en weten we heel weinig van, maar het is niet onwaarschijnlijk dat ze een behoorlijke invloed kunnen op het gedrag, gezondheid en ontwikkeling van vissen, planten etc.

Dus voldoende reden om ook bij de afwezigheid van nitraat je aquarium water fris en vers te houden.

Teveel verversen kan mijn inziens eigenlijk niet. Hoeveel je minimaal moet verversen is niet te zeggen, het is afhankelijk van veel factoren waaronder, het aantal vissen, het soort vissen, waarmee en hoeveel je voert. de grote van je bak, de grote van je biologische filter, de aan of afwezigheid van mechanische filtering, de gezondheid van je filter ( hoe meer verschillende bact. hoe beter) wat je toevoegt aan bemesting, hoeveel en wat voor planten je hebt, bodemmateriaal en bodemleven.....

ik bepaal het maar een beetje op wiskunde en gevoel.
Als je elke twee weken 10% ververst zal de hoeveelheid afvalstoffen na verloop van tijd vergelijkbaar zijn met 20 weken niet verversen. Dat is ruim 4,5 maand. Persoonlijk vind ik dat geen fris idee.
Daarom raad ik wekelijks tussen de 50 en 25% waterverversen aan. Dan loopt de maximale concentratie op tot vergelijkbaar met 2 tot 4 weken geen verversing. 25% per week vind ik persoonlijk het minimum en meer dan 50 % zou voor een normale showbak niet nodig moeten zijn.
 
Teveel verversen kan mijn inziens eigenlijk niet.

Dit is de kern wel, lijkt me, en helemaal mee eens.

Overigens, ik zie zo gauw niemand hier vragen stellen over de waterwaarden. Dat is wel een dingetje natuurlijk. Het verversen zou moeten gebeuren met water dat dezelfde waterwaarden kent als het water in de bak. En dat is lastig, zeker bij mensen die bakken hebben waar "iets aan het water gedaan wordt" door filtering of andere processen (Co2, turf, of kippengrit voor hardwaterbakken). Kraanwater kent dan vaak andere waarden dan het water in het aquarium (los van de vervuiling dus). Hierdoor is het wel lastiger om je waterwaarden een beetje vlak te houden. Je kan dan beter vaker, maar minder, verversen dan één keer per week een heleboel. Feitelijk is dat sowieso beter, maar ik snap ook dat het niet altijd doenbaar is in een druk gezinsleven. We zijn toch veel op het weekend of een vast tijdstip in de week aangewezen.

In mijn Malawibak ververste ik zowat 30% (250 liter) per week, maar die zaten gewoon op kraanwater, dus dat was makkelijk. In mijn nieuwe ZA bak zal het minder, maar (veel) vaker, zijn. Een ervaren cichlidenliefhebber zei me ooit eens dat je feitelijk aan de ene kant van je bak een tuinslang erin moet hebben die constant vers water aanvoert, en aan de andere kant ééntje die quariumwater afvoert. Da's niet heel erg "groen" maar het klopt denk ik wel 🙂
 
er is maar 1 nadeel aan veelvuldig kleine waterwissels doen. De efficiëntie daalt enorm.
Simpel voorbeeld..
2x 50% verversen staat gelijk met 1x 75%
 
Ik heb de indruk dat er toch wat overdreven wordt. Vroeger in ons 60l bakje verversten we 1 keer per maand een emmertje. Nooit last gehad van sterfte, en de guppen kweekten als gek. Zo slecht voelden die zich toch niet dan.

Mijn LFS is gespecialiseerd in Discussen, en heeft een paar enorme plantenbakken (>2m) staan op leidingwater (Stendker Discussen).
Hij beweert 10-20% te verversen om de 2 weken.
Vergeet niet dat je planten ook stoffen opnemen, en dat je in een goed groeiende plantenbak om de paar weken heel wat snoeiafval weg haalt.
Daarmee verwijder je ook stikstof, ijzer en andere sporenelementen.

Denk maar eens aan mosselplantjes. Die groeien snel, en bijna elke week kan je er weg halen. Dat is iedere keer een bergje poep dat op die manier je bak verlaat.
 
Voor een optimale ontwikkeling schijnen bij veel soorten regelmatige verversingen (10 tot 50% per dag, soms zelfs meer) toch wel heel nuttig te zijn. Of dat ook een efficiënte en milieuvriendelijke manier is van de hobby bedrijven, is weer een andere vraag. 😛
 
Nitriet is gif voor je vissen dat moet dus altijd nul zijn. Zoniet, waterwisselen! En blijvenwisselen totdat het wel nul is. Nitriet wordt als alles goed gaat omgezet naar Nitraat. Dat is goed en nodig voor planten. Naast trouwens fosfaat. Beide horen in je water te zitten in een verhouding 10 : 1. Dus als het nitraatniveau op 20 gemeten wordt zou het fosfaat op 2 moeten staan. Waterwissels doe je ook om voedingsstoffen voor je planten te verversen. Ik zou dus, je hebt een kleinere bak, wekelijks zo'n 30% verversen.
 
Voor een optimale ontwikkeling schijnen bij veel soorten regelmatige verversingen (10 tot 50% per dag, soms zelfs meer) toch wel heel nuttig te zijn. Of dat ook een efficiënte en milieuvriendelijke manier is van de hobby bedrijven, is weer een andere vraag. 😛
Klopt, dat is vooral nodig in de eerste levensmaanden, als je een discus moet laten groeien. Dan is het voeren en doen groeien!
En dan wordt er uiteraard behoorlijk wat afval geproduceerd. Kwekers doen dat natuurlijk met zo veel mogelijk vissen in een relatief kleine bak, en dan is verversen uiteraard absoluut noodzakelijk. Ook zitten daar geen planten in die foute stoffen opnemen.

Een gezelfschapsbak met een niet te zware bezetting is een heel andere situatie.

Beetje als toen ik in mijn groeispurt zat. Ik at hoeveelheden die soms niet normaal waren, maar ik ben toen in 1 jaar ook bijna 20cm gegroeid.
Als ik nu zou eten wat ik toen at, dan zou ik ook 20cm groeien, alleen niet in de lengte.... (en ik zou ook wat meer afval produceren)
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan