Dat is een pseudotropheus socolofi. 1 van de malawi mbuna's inderdaad.
Dit is geen visje voor een gezeldschapsbak.
Huisvesting:
Houden in een malawi speciaalbak, dus templex plaat op de bodem, dan een hele grote stenenstapel/muur (liefst tot aan de waterlijn), zandbodem. De steensoort maakt niet zo heel veel uit, zolang het geen lavasteen is (te scherp). Kalkhoudende stenen zijn prima voor een malwi bak, het water daar is ook hard en hoge ph dus dat wil je nabootsen.
Mbuna's houdt je in harems, 1m met 2-3v minimum. De bak moet mutjevol met mbuna's (mag ook verschillende soorten, neem wel rustige als beginner), dit ter verdeling van de agressie. Neem (veel) meer vissen dus dan je normaal in je aquarium zou doen. Doe deze er allemaal tegelijk in, of richt de bak compleet opnieuw in bij nieuwe vissen, dit ter (her)verdeling van de territoria.
Een intern filter voldoet gezien de hoge visbezetting niet voor een mbuna bak, je hebt een (flink) overbemeten extern filter nodig.
Minimum maat bak aangeraden 1.2m. Deze soort is ook wel te houden in een meterbak, voor gevorderde malawi houders.
Voer: alleen groenvoer (spirulina vlokken, malawi vlokken etc) met een kleine toevoeging van harde kreeftachtigen (mysis, krill etc). Geen normaal visvoer voeren, ook zeker geen rode muggelarven en tubifex etc. Zie ook 'malawi bloat' dit is potentieel dodelijk.
Planten zijn overbodig, de meeste zullen worden gesloopt/opgegeten, maar als je het wil proberen neem dan vallisneria, javavaren, anubias, waterpest, hoornblad en/of kroos (kroos is prima mbuna-voer).
De verlichting maakt op zich niet uit, al is veel verlichting wel handig omdat je graag veel groene alg begroeing wil op je stenen in een mabuna bak.
Bovenstaande geldt ook voor de Labidochromis caeruleus 'yellow', al mag deze een tikje meer niet-groenvoer dan andere mbuna's.