Als je Hara jerdoni opzoekt, krijg je inderdaad dezelfde vis als Fishy303 heeft.
Beschrijving
De Hara jerdoni heeft ook een Nederlandse naam: Dwergvleugelmeerval. Ze zijn onderdeel van de familie Erethistidae wat 40 soorten bevat, onderverdeeld in 7 geslachten. In het verleden is deze soort ook tijdelijk de Erethistes jerdoni wat nu een synoniem is.
Dit leuke kleine visje kan uitstekend in een gezelschaps aquarium worden gehouden. Omdat ze zo klein zijn (tot 3 centimeter) kunnnen ze ook gemakkelijk in de standaard aangeboden 60 centimeter bakjes gehouden worden. Het is weer eens iets anders dan de Corydoras. Ze zijn heel verdraagzaam. De vis kan herkend worden doordat ze ech heel lange borstvinnen hebben. Deze zijn ech opvallend groot en komen tot achter de aanzet van de rugvin (zie de foto's). Het is een bruinachtige vis, maar al gelang de gemoedsstemming met lichtere vlekken (zie foto's).
Water
Temperatuur: 18 - 25�C
Hardheid: 6 - 15 (GH)
pH: 5.6 - 7.6
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.
Verspreiding
India en Bangladesh. Onder andere de Ganges en de Brahmaputra Rivier.
Verzorging
Als u een biotoop bakje wil maken kunt u deze Hara jerdoni prima samen zetten met Dario dario. Het is zowiezo verstandig om geen andere bodemvissen erbij te zetten omdat deze jongens erg klein en verlegen zijn. Wel kunnen ze prima samen met garnalen gehouden worden. Zorg voor een dichte beplanting op een paar plekken, daartussen schuilen ze het liefst. Natuurlijk zoals de meeste bodembewoners stellen ze zand erg op prijs, daar kunnen ze dan lekker in woelen.
Voortplanting
Deze soort heeft zich in het aquarium al voortgeplant, maar dat waren voor zover mij bekend, eigenlijk altijd toevals kweken. De jongen kun je voeren met microwormen en fijngewreven tabletten voor boedembewoners. Hoewel ze graag artemia eten lijkt het erop dat ze die niet goed kunnen verteren wat resulteert in grote sterfte.
Voeding
Eet eigelijk alle levend en diepvriesvoer als het meer niet te groot is. Met een grote muggelarf kunnen ze al aardig stoeien. Ze schijnen ook droogvoer te eten, maar dat heb ik nooit mogen waarnemen, ik geef ze eigelijk altijd diepvries/levend voer.
Opmerking
Deze vis is helaas niet vaak in de handel verkrijgbaar, want voor kleine bakken is deze net zo geschikt als de kleinere corydoras soorten.