"What to do" met 528 liter? (1 Viewer)


Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Ok... Na mezelf jarenlang te hebben verteld dat het heus verstandig is om gewoon niet weer aan aquaria te beginnen....

Komt er toch écht weer een aqua 🤩.
Ik heb een prachtige bak gevonden van 176x50x60.

Ik heb besloten dat ik hier sluiers in wil. Misschien als opvang maar zover is het nog lang niet.

Het vervoer is eindelijk geregeld. Mijn zusje en man helpen want in mijn super leuk gekleurde Ford Ka gaat ie "net niet" passen vrees ik 🤣.

En dus kan ik op onderzoek uit. Zand op de bodem, ik ben zeer geïnspireerd door Giebeltje haar planten. Bubbels schijnen ze te kunnen waarderen en dan kom ik bij het belangrijkste en voor mij lastigste deel... De pomp. Wat is de beste pomp? Er zit een Aquael Dubowo II 35 (?) Filter, met zo'n spons om de inlaat geloof ik, bij.

En ik wil wat drijfplanten en gewoon waterpest, cabomba etc... Zou er een garnaal/dwergkreeft soort zijn die goed kweekt als ze zich kunnen verstoppen waarvan ik een kweek kan opzetten voordat ik aan de vissen begin?
Zelfde vraag over slakken. Kunnen appelslakken?

En ik zag ergens dat iemand er een ancistrus bij heeft. Zouden er andere L-nummers zijn die bij sluiers zouden kunnen? Ik zag ergens longfin "ramenplakkers" (ancistrus dus) die had ik in mijn vorige leven als aquarioot nog niet gezien dus is iemand bekend met die combi met sluiers?
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
Leuk, mooie grote bak met Sluierstaarten. Geen gemakkelijke soort, maar met de juiste voorbereiding kan dit een heel mooi project worden.

De filtering is bij Sluierstaarten heel belangrijk, want ze produceren enorme hoeveelheden ontlasting en urine. Om die reden heb je een grote filter, of zelfs meer dan een nodig. @Erikdebrabander heeft een Fluval FX6 externe filter en nog een JBL draaien, en hij heeft een bak van 500 l waar 6 Ryukins in zwemmen. @michelle1 heeft volgens mij 2 stuks JBL 1501. In hun topics/fotoalbums staan goede foto's van hun systeem. Een andere optie is een bioloog, dan moet je voor inspiratie even naar Filters, biologen en pompen ( forum) kijken.

Sluiers hebben de neiging om van alles te proeven, garnaaltjes worden misschien als lekker hapje gezien. Kreeften zijn leuk, maar willen misschien graag de lange staarten grijpen. Ik denk dat die combi niet werkt.

Appelslakken worden officieel niet meer verkocht ( invasieve exoten) maar er zijn nog wel exemplaren te vinden.

Ik heb zelf een Ancistrusdame waar ik erg blij mee ben, die kan ik je van harte aanbevelen.

Morgen meer.
 

michelle1

Well-known member
Lid geworden
31 december 2015
Berichten
3,488
Weer een sluier liefhebber erbij. Oktober sluiermaand zo te zien (y) :DD

Mooie maat aquarium, daar kun je tenminste wat mee. Het doel opvang ook erg leuk(y)

Filters. Zoveel keus maar op jouw formaat aquarium en soort vis denken aan beter teveel dan te weinig. Een en ander hangt ook af of je beetje technisch ben en wat je wil. Je zou een topic kunnen openen bij filter gedeelte en oproepje kunnen doen voor meer gespecialiseerd advies. Niet iedereen leest mee in goudvissen gedeelte. Even vermelden dat je sluiers wil houden anders krijg je verkeerde info.

Uit ervaring wil ik aje alleen mee geven, tracht zo min mogelijk sponzen en watten te gebruiken. Bij hoge bezetting en planten zijn die heel snel vuil en slibben snel dicht. Omdat we bacterieen willen hebben en houden om alles stabiel te houden is het te vaak uitspoelen van sponzen niet handig. Het klusje vind ik dan ook niet erg leuk. Bepaalde soorten filter vulling vereisen wel weer voor filtering van sponzen. Je heb vele "filter" overtuigingen op het forum dus bekijk op je gemak wat je wilt en handig lijkt voor jou.

Sluiers houden is veel werk ivm onderhoud veel verversen en ook de filters zullen meer dan gebruikelijk schoon gemaakt moeten worden dus bedenk wat voor jou handig werkt. Als je tegen het vele verversen en filteronderhoud ga op zien gaat dit je tegen staan.

Veel sluiers slapen op de bodem dus kreeften lijkt me niet handig met die scharen. Garnalen zoals @Giebeltje al aangeeft gaan duur voer worden. Ook heb ik twijfels als het wat kleine sluiers zijn of grote garnalen dat die in de keel kunnen blijven steken. Ik voer gedroogde garnalen dus een verse zullen ze wel helemaal fantastisch vinden.

In sluierland zijn "algen eters" een no go. Er gaan verhalen dat deze de sluiers kunnen verwonden. Dat de sluier ligt te slapen op de bodem en dat de algen eter op de sluier gaat liggen schrapen. Ik heb de long fins erbij. Vele gezien baby boom maar ik heb ze nog nooit betrapt dat ze op een sluier liggen te slobberen. De sluiers vreten wel baby slobbers op als ze toevallig ergens liggen waar de sluier rond grondeld maar ze jagen er niet erg actief op. Als je wat schuil mogelijkheden heb hou je er evengoed teveel over ...........................

Andere L nummers weet ik niet. Rekening houden met je tempratuur welk soort wat vraagt. Ik denk dat je niet veel keus heb gezien kamer temperatuur.

Appelslakken is ook een discussie punt in sluier wereld met name omdat ze vaak ziekte verwekkers bij zich dragen en overstappen op de sluiers. Ik heb een jumbo appelslak erbij maar die vreet wel aan planten. Bij plaatsing heb ik UVC erbij laten draaien igv ongewenste medereizigers. Bij appelslakken goed naar formaat kijken zodat hij niet in de bek van sluier past. Sluier stopt alles in bek en kunnen in keel vast komen te zitten en dan stikken.

Succes en leuk om al je plannen te kunnen volgen (y)

BTW. Ik neem aan dat je busje ofzo heb geregeld voor vervoer. Bij verhuizing heb ik even bij gamma een winkel wagentje geleend voor 1 Eurie die ik ook nog eens terug kreeg bij inlevering :DD Z on plat wagentje, perfect om aquarium op vervoeren. Aquarium in dit formaat is erg zwaar.
 

michelle1

Well-known member
Lid geworden
31 december 2015
Berichten
3,488
Neeeee geeeen Sluiers joh
Ieder zn favo.. ik heb ook niks met Sluiers....sorry daarvoor (o nee, dat is een ander topic)

Waar blijft die HR manager van beheer :DD

Het forum met een eigen sluier opvang.................. Nu nog iemand met een mooi vijver project erbij :!

In die stelling daar in Almere kan eigenlijk ook wel z on bakje ter beschikking worden gesteld voor een goed doel . Hebben we daar in de regio ook een depedanche;))
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
Stelletje grappenmakers hierboven :)... maar @rjoemman heeft wel een enorme bak met een "sump" eronder en een continu waterverversing waar hij maar liefst 18 discusvissen in houdt, en die staan bekend als lastig te houden. Zijn topic kan ook interessant zijn voor iemand die serieus met Sluierstaarten aan de gang wil. Want je hebt Sluier en Sluiers, varierend in prijs van 3,95 Euro bij de LFS of het tuincentrum, tot enkele honderden Euro's per vis bij een in HQ gespecialiseerde winkel. Dus net als bij Discussen een behoorlijke investering.

Ik heb zelf 2 interne Fluval U4 filters en bleek een overhead sump in mijn bak te hebben. Ik ververs 1 x per drie dagen
60 % van het water en voeg preventief Voogle toe. Ook heb ik Catappablad in de bak.

Zoals @michelle1 al aangaf, is de Ancistrus de enige harnasmeerval die echt goed gaat bij Sluierstaarten, zowel qua karakter als qua temperatuur. Sluiers vinden het prettig bij kamertemperatuur, dus 20 a25 graden Celsius, en een Ancistrus wordt op 22 - 25 graden Celsius gehouden. Je hebt ze in wildkleur, zoals de mijne, en in longfin en firered vorm. @Nicolientje-W kan je daar meer over vertellen.

Je had het over mijn planten. Iets meer dan een jaar geleden was mijn bak een woestenij, waar practisch niets meer wilde groeien. Na het zien van de bak van @Roy1986 heb ik, net als hij, Javavarens aangeschaft. Ik wilde ook drijfplanten en heb gemerkt dat Limnobium laevigatum en Salvinia natans het bij mij goed doen. De laatste is overigens een eenjarige plant, die ik nu in een apart bakje weer probeer op te kweken. Daarnaast heb ik Elodea densa en Lysimachia nummularia. Ik voeg wekelijks een maatdopje Florena van Sera toe, en dagelijks 2 ml per 100l water Easycarbo.

 
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Super leuk dit.

Ik ben helaas niet super technisch. Ik weet dat een bioloog veel ruimte in neemt en in geloof niet dat de kast die erbij zit daarvoor geschikt is.
Ik dacht zelf aan meerdere filters. Misschien 2, aan ieder uiteinde 1?
Ik dacht eraan om niet al te dure garnaaltjes te doen en deze dus eerst een kans geven te nestelen in pomp en plantjes enzo. Dat er af en toe 1 voer is is geen drama. Zelfde idee met de appelslakken.
Ik ben niet van plan om met de sluiers te kweken oid. Ik wil gewoon leuke visjes met personality die dan de ruimte hebben om zichzelf te zijn 🌈

Het verhuizen wordt nog een dingetje inderdaad. Ik heb zelf 2 van die verhuis plankjes op zwenkwielen dus ik denk dat we een eind komen. Vast koppelen aan de trekhaak en gaan met die banaan 😂.

Giebeltje...ik was verkocht door je "wandelende blaadje" en inderdaad de Javavarens.

Ik ben zeker van plan om alle tijd te nemen om dit goed op te starten.

Als je een stuk fijn gaas op de bodem zou kitten... Zou dat dan helpen om planten te kunnen laten wortelen zodat ze meer kansen hebben?
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
Super leuk dit.

Ik ben helaas niet super technisch. Ik weet dat een bioloog veel ruimte in neemt en in geloof niet dat de kast die erbij zit daarvoor geschikt is.
Ik dacht zelf aan meerdere filters. Misschien 2, aan ieder uiteinde 1?
Ik dacht eraan om niet al te dure garnaaltjes te doen en deze dus eerst een kans geven te nestelen in pomp en plantjes enzo. Dat er af en toe 1 voer is is geen drama. Zelfde idee met de appelslakken.
Ik ben niet van plan om met de sluiers te kweken oid. Ik wil gewoon leuke visjes met personality die dan de ruimte hebben om zichzelf te zijn 🌈

Het verhuizen wordt nog een dingetje inderdaad. Ik heb zelf 2 van die verhuis plankjes op zwenkwielen dus ik denk dat we een eind komen. Vast koppelen aan de trekhaak en gaan met die banaan 😂.

Giebeltje...ik was verkocht door je "wandelende blaadje" en inderdaad de Javavarens.

Ik ben zeker van plan om alle tijd te nemen om dit goed op te starten.

Als je een stuk fijn gaas op de bodem zou kitten... Zou dat dan helpen om planten te kunnen laten wortelen zodat ze meer kansen hebben?
Javavarens (Microsorum pteropus) zijn planten die niet in de bodem wortelen. Ik heb een groot stuk en nog een paar kleinere stukken Mopanihout waar ik ze ooit met ijzergaren op heb gebonden. Maar je kunt ze ook op stenen plakken of binden, meer hierover op het plantenforum. Het leuke van de Javavarens is, dat ze stekjes maken, die op een gegeven moment losraken en dan zelf weer een plekje zoeken.

Gaas op de bodem zou ik niet doen, Sluierstaarten grondelen graag en kunnen dan wel hun bek bezeren denk ik. Ik heb alleen filterzand liggen en dat bevalt goed.
 

rjoemman

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
17 november 2019
Berichten
3,605
Leeftijd
50
Locatie
Almere Buiten
Daar kan je hele leuke dingen mee doen :DD
 
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Hier mijn zoektocht naar de juiste Filter

Zoals het nu staat wordt dat (uiteindelijk 2) fluval fx 6.

Van de week even om zand. Heeft iemand enig idee hoeveel zand er in zou moeten?

Dan planten en water. Dat laat ik dan eerst even indraaien met de interne filter die erbij zat in afwachting van de fluval. Zodra die komt die erbij 😁.
Dan een bult garnalen en appels 🤪. Die de kans geven om te kweken en nestelen. That's the plan...
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
Ik heb bij Wildkamp een 25 kg zak filterzand besteld van 0,71 - 1.25 mm. In mijn bak zit iets minder dan de helft daarvan, dus ik denk dat je met zo'n zak een flink eind komt. Je laag zand hoeft nl. niet echt heel dik te zijn. Javavarens bind je op hout of stenen, en Waterpest drijft, dus daar hoef je het niet voor te doen. Als je vissen maar kunnen grondelen.

Zoetwatermosselen kunnen ook bijdragen aan de filtering, als ze in leven blijven en je bak niet te warm wordt in de zomer. Garnaaltjes helpen om de bodem schoon te houden. Als je zo'n systeempje weet op te bouwen, is dat natuurlijk hardstikke leuk. En als alles goed draait, is het tijd voor vissen. Maar kijk uit, want voor " rescues" van Marktplaats is het wel wijs om een quarantainebak neer te zetten. Veel vissen zijn al vanaf hun geboorte besmet met bacteriestammen, en soms weet je ook niet of er geen virussen of parasieten met die vissen meekomen. Gelukkig is een speciekuip of een curverbak met luchtpomp voor dat doel heel geschikt.
 
Laatst bewerkt:
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Ow ja, en ik denk dus aan mosselen... Ik denk er niet alleen aan, heb er ook over gelezen 🧐
 

quistero

Well-known member
Lid geworden
28 september 2016
Berichten
4,615
Als je al mossels in een aquarium doet moet je naar mijn mening ook behandelen als bewoner en er voor zorgen dat ze genoeg te eten hebben. Nu betwijfel ik of je dat lukt in een aquarium zonder bij te voeren. In een goudvis aquarium met (zeer)weinig beplanting, zeer regelmatige en grote waterverversingen en 2 behoorlijke filters lijkt mij dit gewoon niet verstandig en ook geen nut hebben.
 

michelle1

Well-known member
Lid geworden
31 december 2015
Berichten
3,488
Heb me vroeger ook eens in verdiept. In leven houden ivm voer moeilijk. Moet op tactische plaats liggen ivm voedsel stroom en sluiers gaan voetballen met z on ding. Moet je telkens eruit halen om te checken of ze nog leven. Als dood in aquarium ligt te rotten probleem. In vijver vaak in mandje zodat je ze terug kan vinden om te checken of ze nog leven.
 
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Zo leuk de voorpret en het zoeken naar inspiratie.
Mosselen gaan zeker ook goed in de gaten gehouden worden. Een speciaal zichtbaar plekje krijgen in de aanvoer stroom van de filter.

En nu googlen over aquaponics ooit al eens iets over gezien bij een aflevering van "droomhuis op het platteland". Kijken hoe dat in mijn woonkamer zou kunnen passen 😁.
 
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Even fantaseren over open bak opties.

Ik vind het idee van planten boven de bak gebruiken als extra filters en interessant en ik zag op @Giebeltje haar sump topic de tutorial van zelf een sump maken van een plantenbak en dat vind ik inspirerend... Kun je dan ook in dat geheel planten laten groeien uit de zelfgemaakte sump, planten halen nitraat etc uit het water dus ik zou het een mooie en nuttige toevoeging vinden....
 

Bijlagen

  • 16033954182638398035978784623360.jpg
    16033954182638398035978784623360.jpg
    909.3 KB · Weergaven: 3

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
Dat denk ik wel. Met die mooie grote bak van je kun je kamerplanten laten groeien in een overhead sump, maar misschien ook wel tuinkruiden kweken.

Naar aanleiding van jouw opmerking over aquaponics ben ik gaan zoeken, en ik vind dat een heel interessant onderwerp. Ik heb inmiddels gelezen dat de Azteken al een dergelijk systeem hadden, en ook de Chinezen werkten met zo'n systeem. Ik vond in ieder geval een filmpje van zo'n DIY sump met planten, en ook een website over het aquaponics aquarium. Helaas staat alles bij mij in de kast ingebouwd, heb ik alleen net in een los vak aan de zijkant water gedaan met een Limnobiumplantje dat ik toch wat warmer wilde zetten om weer op te kweken. Ik zal handmatig water met nitraat moeten bijvullen, omdat dit vak niet in verbinding staat met mijn sump.het-aquaponics-aquarium-voor-een-ecologische-balans
 
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Dat denk ik wel. Met die mooie grote bak van je kun je kamerplanten laten groeien in een overhead sump, maar misschien ook wel tuinkruiden kweken.

Naar aanleiding van jouw opmerking over aquaponics ben ik gaan zoeken, en ik vind dat een heel interessant onderwerp. Ik heb inmiddels gelezen dat de Azteken al een dergelijk systeem hadden, en ook de Chinezen werkten met zo'n systeem. Ik vond in ieder geval een filmpje van zo'n DIY sump met planten, en ook een website over het aquaponics aquarium. Helaas staat alles bij mij in de kast ingebouwd, heb ik alleen net in een los vak aan de zijkant water gedaan met een Limnobiumplantje dat ik toch wat warmer wilde zetten om weer op te kweken. Ik zal handmatig water met nitraat moeten bijvullen, omdat dit vak niet in verbinding staat met mijn sump.het-aquaponics-aquarium-voor-een-ecologische-balans
Ja, leuk hè? In het programma op tv kwam eens een Engelse kwekerij voorbij die zo werkten in een kas.... Ik wil ook een kas met vissen die planten voeden 🥰.

Ben alleen niet echt een tuinierder...

Maar ik kan natuurlijk in zo'n sump geen potgrond gooien. Dus waar zal ik dat eens in laten aarden? Misschien gewoon een klimop door huis... Die nestelen wel in mijn muur 😇
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
Klimop zou ik in ieder geval niet doen, Hedera is nl. giftig. Ik vind net een pagina van iemand die een hele muur boven de bak heeft. De plantjes staan in substraat. Dit is iets dat je gewoon in het tuincentrum kunt kopen, wordt gebruikt voor stekken. Volgens mij bestaan er ook speciale hydrocultuur korrels.

 
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Hoe gaaf is dat? 🥰 Ik heb totaal absoluut geen groene vingers dus dat wordt nog wat. Maar iets makkelijks in leven houden moet kunnen lukken...
 
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
En zijn dan de hydro korrels het poreuze filter materiaal? Zou dat ook kleur afgeven aan het water?
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
Hahaha, nee hoor, ik ben altijd enthousiast voor dat soort dingen. Ik heb zelf ook totaal geen groene vingers, probeer net zelf voor het eerst nu ik weer wat tijd heb om mijn tuin een beetje knap te houden. Ik heb zelf Fuchsiastekjes opgekweekt voor het eerst van mijn leven. En van aquaponics had ik nog nooit gehoord totdat jij er over begon. Maar misschien kan ik hier wel iets mee doen in mijn vijvers of zo...
 
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Ik heb een 🌵 💪🥳 en die leeft nog 😁

Ow...en minimensen 😋 hoewel het "Mini" er wel een beetje af is (10 en bijna 16)
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
En zijn dan de hydro korrels het poreuze filter materiaal? Zou dat ook kleur afgeven aan het water?
Dat denk ik niet, het zijn van die kleikorrels. Ze hadden ze nogal eens in kantoortuinen volgens mij. Ik bedenk net dat ik ze ook heb: bij mij liggen ze nu onderin de bloembakken in de tuin begraven met potgrond erbovenop, omdat ik geen idee had wat ik er mee moest. Van de winter maar weer opgraven denk ik, en kijken wat ik er mee kan...
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
Ik heb een 🌵 💪🥳 en die leeft nog 😁
Een... cactus? Oh ja, die heb ik ook in een hoekje staan. En nog een paar orchideeen in de vensterbank aan de voorkant. Ze bloeien zowaar, maar het is voor het eerst dat ik ze niet stelselmatig vergeet:oops:. Vorig jaar had ik het veel te druk met werken tot diep in de nacht.
 
Topicstarter
F

Fiskje

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2007
Berichten
1,002
Locatie
Friesland
Een... cactus? Oh ja, die heb ik ook in een hoekje staan. En nog een paar orchideeen in de vensterbank aan de voorkant. Ze bloeien zowaar, maar het is voor het eerst dat ik ze niet stelselmatig vergeet:oops:. Vorig jaar had ik het veel te druk met werken tot diep in de nacht.
Ik studeer verpleegkunde en loop nu stage. Dat de cactus nog leeft is een wonder. Gelukkig zijn mijn kinderen inmiddels zelfredzaam...
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
1,458
Locatie
Heiloo
Website
www.lasignoramusica.com
Als het je lukt om zo'n aquaponics- systeempje in elkaar te zetten heb je ook een mooi zelfsturend geheel. Als ik die video's bekijk heb je dus een opvoerpompje nodig, bijvoorbeeld een
EheimCompact-On 1000. Die zijn niet heel erg duur maar wel goed van kwaliteit. Daarmee pomp je het water met gemak naar boven toe je zelfbouw-sump in. Je moet alleen goed bestuderen hoe je dat met die tijdschakelaar doet en zo. En natuurlijk eerst je bak goed laten indraaien, zodat je voldoende nitraat hebt voor je planten. Nog even ter aanvulling:

 
Laatst bewerkt:

Users who are viewing this onderwerp


Private conversations
Help Users
    Bovenaan