Zal de nitrietpiek terugkomen en zal hij nog stijgen ?


Herbstnebel

Well-known member
Lid geworden
26 januari 2015
Berichten
999
Locatie
Provincie Oost-Vlaanderen
3 weken terug merkte ik al een tijdje op dat 2 jonge Oranda's (-/+ 10cm) constant boven zwommen in onze vijver en soms al eens met het buikje naar omhoog.

Daarom had ik besloten (uit angst voor een winterprik dat ze in het ijs zouden omkomen) om ze uit te vangen in een emmer en te laten klimatiseren in een kamer waar de temperatuur in de winterperiode constant rond de 14°C bedraagt.

Ze zitten nu in een plastik kuip met 110 liter water en een JBL i80 filter dat ik inderhaast gaan kopen ben. (sinds donderdag 11 januari)

Verder zit er nog een serieuze stek waterpest in de bak.

Ik voeder ze 1x per dag en ondertussen zwemmen ze al rechtop en zijn de zwemblaas problemen van de baan.

De nitrietpiek is gisteren voor de eerste maal opgedoken en bedroeg 0,5mg/l . Ik heb onmiddelijk 50% ververst en deze ochtend mat ik nog slechts 0,25mg/l .

In de 2 weken dat de bak indraaide met de vissen erin heb ik wel een paar keer de sponzen van mijn Afrika-biotoop uitgeknepen in de goudvissenkuip om het indraaiende filter een boost te geven. Ik weet niet of de bacteriën een temperatuursdaling van 23°C naar 14°C en een Ph verandering va 6,5 naar 8 goed is bekomen maar ik kon het maar proberen uiteraard.

Moet ik mij nog verwachten aan hogere nitrietwaardes ? Ook als ik 2x per dag ga beginnen te voederen ?

Bijkomend advies is welkom.

Groeten,
 
Ik weet allen dat enten met filtermateriaal niet altijd een succes is omdat niet alle bacterien op dezelfde waarden kunnen leven. Het kan best zo zijn dat op de nieuwe waarden zich nieuwe bacterien moeten vormen en of je dan nog een piek zal krijgen is denk ik afwachten.
Als het nu al 3 weken draait dan zou je normaliter het ergste achter de rug moeten hebben.
Dat filter is tot 110 liter lees ik dus ik hoop dat dit voldoende is met vissen die redelijk belasten.
 
Ja, ik heb ondertussen ook al zoiets gelezen op hobbykwekers.nl. Ik hoop dat de nitriet verdwijnt en dat de filter sterk genoeg is voor deze 2 schoonheden.
Misschien scheelt het em dat ze nog niet volwassen zijn en ik ze voorlopig maar 1 keer per dag voeder (watertemp is 14°C, dus hun stofwisseling zal trager zijn) en als het weer wat meezit mogen ze eind maart weer bij hun vrienden in de vijver tot de volgende winter. Maar dan zal ik mijn voorzorgen nemen en de kuip eerst laten indraaien.
 
Hoop voor jou dat het de goede kant opgaat.
 
vandaag gestegen naar 0,75mg. Onmiddelijk 36 liter ververst. Afwachten nu en morgen dagje overslaan met voederen.
 
Inderdaad dagelijks maar meten en zo nodig verversen. Meten=weten zeggen ze;)
 
yep, als het nitriet de 0,5 bereikt of overstijgt verdun ik onmiddelijk met water. Met wat geluk begint dit uit zichzelf te dalen tegen het weekend en zal ik eindelijk nitraat beginnen te meten.
 
De vervuiling stijgt zo snel omdat het juist jonge orandas zijn die geven groeihormonen af. Als je toch meet, meet meteen de NH 3. De NO2 in kleine mate is niet zo erg maar de NH3 moet je echt op 0 zien te krijgen/houden. 2 jonge oranda zullen normaliter een hogere NO2 piek geven dan onder de 0,1. Het kleine beetje wat je nu meet zal vermoedelijk de groei zijn van de bacterieen, de piek moet dan nog komen. Niet geheel zeker omdat je de sponsen uitknijp dus kan niet inschatten of dit van invloed zal zijn.

Geef ze ook elke dag wat diepvries erwten, diepvries erwtjes in bakje beetje water ff in magnetron kook erover en pellen en voeren. Dit laxeerd de darmen misschien wat gassen in de darmen en daardoor met buik omhoog. Elke dag of enkele keren in de week wat erwtjes is gezond voor ze. dit is preventief. Zie je ze weer eens onstabiel met kont omhoog of zij etc. zwemmen, 1 dag niet voeren en dag 5 dagen alleen erwten dan blazen ze gehele darmstelsel schoon.

Succes en goed dat je op tijd heb ingegrepen!
 
man man man, miserie miserie.

Deze ochtend 0,75 nitriet gemeten. Ik had 3 opties in mijn kopke, ofwel de vissen niet voederen voor de 2de dag op rij en de natuur zijn werk laten doen tot de boel stabiel wordt, ofwel 50% minimum verversen, ofwel het bad laten vollopen na een grondige spoeling zodat er geen zeepresten achterblijven en ze daar minstens 24 tot 48 uur laten vertoeven. In het bad heb ik 144 liter water laten lopen. Ik denk dat dit het beste van de 3 mogelijkheden is.

Hopelijk daalt het nitriet dit weekend voldoende zodat ze weer in hun kuip kunnen.
 
Amai de pech blijft je maar achtervolgen man , ik hoop dat het eindelijk opgelost kan worden zodat je van je vissen kunt genieten zoals het hoort.Ik duim voor jou.
 
Vissen zitten in het bad. Is wel makkelijk om te verversen, je laat wat lopen en daarna zet je de kraan open voor vers water :-D

Ondertussen is in de lege kuip het nitriet gestegen tot boven de 1mg. Tot zolang deze niet onder de 0,25 gezakt is blijven de visjes lekker in het bad.
 
Vissen zitten in het bad. Is wel makkelijk om te verversen, je laat wat lopen en daarna zet je de kraan open voor vers water :-D
Met zo’n waterverversing zou ik ook blij zijn:D
Zitten er in je badkuip ook plantjes nu? En misschien kan je die plastic kuip een beetje voor ze inrichten met wat planten stekjes of van die goudvisplanten die ze in tuincentra vaak verkopen:daisy: (kan ook nog helpen tegen de nitrietpiek) zelf zou ik ook niet graag in een leeg huis zitten...:D;)
 
Nitriet staat nog altijd op 1mg. Ook al zitten er geen vissen meer in (dus geen extra vervuiling) toch lijkt het bij kouder water langer te duren dan bij warmer. Of is dat maar een gedachte ???
 
Wellicht dat de bacterien zich met kou minder snel voortplanten.
 
Na meer dan een anderhalve week staat het nitriet nog steeds op > 1mg. Is dat normaal ? Watertemperatuur is 14°C.
 
Nitriet (NO2)
Nitriet is een zeer toxische stof. Weliswaar minder giftig dan ammoniak, maar een nitrietvergiftiging kan absoluut letale gevolgen voor de koi hebben.
Nitriet verstoort namelijk de hemoglobine in de rode bloedlichaampjes. Hemoglobine is een bloedkleurstof, dat het zuurstof in het bloed transporteert.
Met andere woorden: nitriet hindert het zuurstoftransport in de bloedbaan en ontregelt de zuurstofopname in het vissenlichaam. De koi krijgen het benauwd, worden lusteloos en sterven aan zuurstoftekort. Dit ondanks een goede beluchting van de vijver!

Nitriet is minder giftig bij hogere pH-waarden. Inderdaad, u heeft gelijk, dat is het tegenovergestelde van ammoniak. Het is ook minder toxisch in zout water. Evenals ammoniak trouwens.

Oorzaken van de aanwezigheid van hoge concentraties van nitriet zijn te vinden in overbelasting van de filters door de omvang van de koipopulatie en in ieder geval door een te geringe biomassa om nitriet adequaat te verwerken, een probleem van nieuwe vijvers in een opstartfase.

Nitriet is vooral een probleem in vuile, niet goed onderhouden vijvers. Nitriet kan namelijk ook door rottingsprocessen en denitrificatie ontstaan, waarbij nitraat door nitraatreducerende bacteriën in zuurstofarme omstandigheden rechtstreeks wordt omgezet in nitriet.

Gevolgen
Vanaf 0,15 mg/l is nitriet giftig voor koi. De vis raakt gevoelig voor bacteriële infecties. Het nitriet geeft een etsende werking, hetgeen de koi zeer irriteert. Ze schuren zich dan ook regelmatig als wilden over de bodem, de bodemdrains en langs de vijverwand.
Voor de koihobbyist lijkt het vaak op een parasietenuitbraak.
Er is een leidraad om bij eerste oogopslag vast te stellen of het om een parasietenuitbraak, dan wel om slechte waterkwaliteit gaat.

Bij aanvallen van parasieten zijn het met name de zwakkere en meer gevoelige koi, die het meest van de irritatie te lijden hebben. Het zijn dus maar enkele koi van de gehele populatie, die de symptomen zoals walsen, flitsen en schuren, ten toon zullen spreiden. Andere koi binnen de populatie lijken nergens last van te hebben
.
Bij situaties van slechte waterwaarden, zoals hoge ammoniak- en nitrietgehaltes, zullen vrijwel alle koi deze symptomen etaleren. Het is dan ook belangrijk de nitrietwaarde onder de 0,1 mg/l te houden.
Fotometers meten het NO2-N gehalte. Een factor van 3,3 moet hierop losgelaten worden om de werkelijke nitrietwaarde NO2 vast te stellen.

Nitrietvergiftiging kent tenslotte een fase waarin de koi gaan luchthappen, lusteloos worden en in een staat van apathie en lethargie geraken. Soms liggen ze op hun zij op de bodem van de vijver. Vaak zijn de kieuwbogen dan al aangetast en bleek van kleur. Wordt er dan niet meteen ingegrepen, is sterfte onoverkoombaar. Langdurige nitrietwaarden van 0,5 mg/l zijn funest voor de gezondheid van onze koi, te beginnen met tosai. Blootstelling aan waarden vanaf 2 mg/l dreigt tenslotte fataal voor elke koi te worden.

Oplossingen
Vanuit een aantal (nood)maatregelen kunnen we de precaire situatie verlichten, om van daaruit naar een permanente, goede oplossing te werken.

1) Waterverversingen, zo lang als nodig is om het nitrietgehalte terug op een veilige waarde (0,1 mg/l) te brengen. De waarde van 0,1 mg/l is ook de normwaarde die voor kraanwater is vastgelegd in het Drinkwaterbesluit van 2001. Betekent dit, dat de halve vijverinhoud of meer vervangen moet worden, dan na verversing AnarexBio toevoegen om een uitbraak van witte stip te vermijden en het water te conditioneren.
2) Het toevoegen van zout in een gehalte van 0,3% (3 kilo zout per kuub) om de giftige werking van nitriet tegen te gaan. Een goede optie; vermindert ook de giftigheid van eventueel aanwezig ammoniak en vermindert stress bij de vissen.
3) Het toepassen van AmquelPlus. Deze vloeistof bindt de nitriet zeer snel, zodat het niet toxisch meer is.
4) Het verminderen van de ammonium- en ammoniakgehaltes, zodat naar ratio minder nitriet wordt aangemaakt. Zie Meten en weten (1).
5) Het toevoegen van bacterieculturen, voor wie er vertrouwen in heeft.
6) Hygiëne op de vijver toepassen. Dus alle vuil, ontlasting, voedselresten e.d. opruimen. Ook de filters schoonmaken (media spoelen met vijverwater, dus niet met kraanwater), en niet alle filterbakken tegelijk. Het risico op een forse bacteriënafbraak is dan te groot.

Nitrobacter
Ons biologisch filter is eigenlijk een waterzuiveringsinstallatie in het klein. Ketens van biochemische reacties maken onderdeel uit van de stikstofcyclus, die er continu plaatsvindt.
In twee stadia wordt het toxische ammoniak afgebroken. Allereerst door de bacteriën van het type Nitrosomas, die ammoniak oxideren naar nitriet. In het tweede stadium oxideren de bacteriën Nitrobacter het nitriet naar het veel minder schadelijke nitraat (NO3).
De stikstofstadia overlappen elkaar gedeeltelijk gedurende de cyclus.

Nitrobactor is een gevoelige bacterie. Het is een gram negatieve, aërobe bacterie, die in zuurstofrijke omstandigheden moet leven om zich te kunnen delen. Hij kan slecht tegen lage watertemperaturen en is gevoelig voor lage zuurstofwaarden.
Onder de 5 graden C. sterft deze bacterie volledig af.

Het is ook een traag groeiende bacterie. Hij groeit twee keer zo traag als Nitrosomas. Gemiddeld vindt er in ideale omstandigheden elke 14 uur een deling plaats, d.w.z. bij een pH-breedte van 7.4 tot 8.2 en warm water vanaf 24 tot 28 graden Celsius.
Nitrobacter begint pas bij 16 graden C. meetbaar actief te worden. Dat alles maakt dat nitrietpieken vaak een hardnekkig probleem in koivijvers kunnen blijven.

Na het opstarten van de filters vindt de eerste aangroei van Nitrobacter plaats binnen twee weken. Het duurt zeker zes weken voordat er zich een adequate biomassa ontwikkeld heeft.
Pas na een half jaar zijn de kolonies Nitrobacter stabiel.

Een gerijpte en goed onderhouden vijver, waarin we de vissen in overeenstemming met de watertemperatuur voeren, zal zelden te maken krijgen met nitrietpieken. Het omgevingsgehalte dat mijn Hanna fotometer aanwijst, ligt gemiddeld zo rond de 0,03 mg/l NO2.
Ook hier geldt: een koivijver zonder nitriet bestaat niet. Het is alleen zaak het gehalte tot onder de 0,1 mg/l NO2 te houden. Maar wat voor meting dan ook: eigen observaties zijn nog altijd de belangrijkste leidraad. Ieder kent zijn eigen koi het beste.

Bron: interkoi.eu
 
Eindelijk, na een dikke maand begint het nitriet te dalen. Ongeveer 0,5mg gemeten. Morgen waterwissel.
 
Na bijna anderhalve maand lijkt het filter te zijn ingedraaid. Nitriet 0
Hopelijk komt er geen 2 piek.
 
Na anderhalve maand lijkt me dat niet zolang de bak maar niet opeens veel gaat worden belast.
 

Terug
Bovenaan