Wat is er nieuw

Zieke sluierstaart leeuwenkop

Aquashowclub

Member
Lid geworden
27 mei 2024
Berichten
12
Hallo Allen,

Ik heb een 239 liter aquarium met 2 sluierstaart leeuwenkoppen. Vorige week zag ik schimmelplekken in de nek van een sluierstaart. Op basis daarvan heb ik vorige week dinsdag colombo cerpofor femsee toegevoegd. Ik ben bekend met het toevoegen van medicatie dus waterwaardes in de gaten houden, actieve kool verwijdeen, beluchting aan en lichten uit. Ik heb dinsdag 40 ml opgelost in 1 liter aquarium water en verspreid in het aquarium. Woensdag 20 ml en donderdag idem dito. Watertemperatuur is 25 graden (ivm warme weer)

Afgelopen zondag zag ik een soort gat in/op zijn hoofd en heb ik verschillende dingen gelezen over hole in the head en hexamita. Allereerst zijn de medicijnresten nog niet uit mijn aquarium en zal ik morgen een 35 tot 50% waterwissel doen, ook doe ik vanavond actieve kool in mijn filter. Ik was vrij overtuigd om een nieuwe kuur te starten met HS Aqua Spirocell, echter zag ik gisteren een soort worm of een stuk huid naast zijn oog. Het beweegt mee in het water.

Graag jullie advies welke tweede ronde medicatie jullie zouden toevoegen.
 

Bijlagen

  • sluier1.jpg
    sluier1.jpg
    1.1 MB · Weergaven: 43
  • sluier2.jpg
    sluier2.jpg
    1.2 MB · Weergaven: 32
  • sluier3.jpg
    sluier3.jpg
    1.1 MB · Weergaven: 42
  • sluier4.jpg
    sluier4.jpg
    1.3 MB · Weergaven: 39
@Gino88 is onze ziekte specialist denk ik.. ziet die kieuw van die andere er wel normaal uit? Die lijkt niet goed gedekt ofzo?
 
Die andere heeft verschillende witte plekken op staart, wen en wangen. Ik dacht dat dit een panda is en zo hoort?
 

Bijlagen

  • Panda2.jpg
    Panda2.jpg
    2.4 MB · Weergaven: 34
Ik heb geen verstand van sluiers dus het zou kunnen. Maar de structuur van het weefsel ziet er wel écht anders uit.
 
Hoe dan ook, als ik dit zo lees:
Wat voor filter heb je,
Hoe groot is je bak,
Wat en hoeveel vis zit er verder in,
Hoe vaak en hoe veel wissel je je water,
Waarom heb je standaard (?) actieve kool op je filter?

Wat ik nu als eerste 'medicatie' zou doen, is heel vaak en veel (80-90%,) waterwissels. Wat er dan ook voor kiem(en) in je water zit(ten), die spoel je eruit samen met andere schadelijker stoffen. Bovendien kun je de temperatuur verlagen, al is het maar tijdelijk.
 
Ik ben ook geen kenner maar volgens mij zijn er hele stukken van de wen weg.
 
Hoe dan ook, als ik dit zo lees:
Wat voor filter heb je,
Heb een Ciano emotions pro 120 en standaardfilter Ciano CFBIO XL met:
- Cartridge WATER CLEAR “L”
- Cartridge BIO-BACT “L”
- Cartridge FOAM “L”
- Cartridge FOAM COURSE met BIOPAD
Hoe groot is je bak,
239 Liter
Wat en hoeveel vis zit er verder in,
2 sluierstaarten
Hoe vaak en hoe veel wissel je je water,
wekelijks 25%
Waarom heb je standaard (?) actieve kool op je filter?
Heb ik niet? Alleen de cartridge stop algea L heeft actieve kool. Maar deze heb ik er niet in omdat ik medicatie heb toegevoegd.
Wat ik nu als eerste 'medicatie' zou doen, is heel vaak en veel (80-90%,) waterwissels. Wat er dan ook voor kiem(en) in je water zit(ten), die spoel je eruit samen met andere schadelijker stoffen. Bovendien kun je de temperatuur verlagen, al is het maar tijdelijk.
Dank je voor de tips. Dit is mijn eerste koudwater bak en met de buiten en binnen temperaturen heb ik veel moeite om mijn bak koel te houden. Ik denk dat ik binnenkort een aquarium ventilator ga aanschaffen maar ben me eerst aan het verdiepen in de ziekte.
 
Ik ga voor deze filtermedia @Gino88 inschakelen, die weet waarschijnlijk uit zijn hoofd wat dit voor media zijn.
 
Ik heb eens wat opzoekwerk gedaan over dat filter en de bijgeleverde media. Eerlijk gezegd vind ik hun taalgebruik erg ondoorzichtig, maar zover ik er wat van heb kunnen maken:
Een dergelijk filter (550l/u bruto)levert een filtercapaciteit op van naar schatting 125 l/u- (in het allergunstigste geval met de beste filtermedia en de minste weerstand) 250 l/u.
Voor een zeer vervuilende vis als sluierstaarten is dat (grofweg) 500 l/u te weinig.
De filtermedia die meegeleverd zijn, hebben prachtige namen, maar ik vermoed (voor zover ik het heb kunnen afleiden uit de 'beschrijving' -als je het zo kunt noemen- en de afbeeldingen) dat alleen de cartridge met foam daadwerkelijk een bijdrage levert aan de filtering.

Ik zou, als ik jou was, een flink buitenfilter (Eheim, JBL heb ik goede ervaringen mee, OASE schijnt ook goed te zijn) van ongeveer bruto 800- 1000 l/u aan je bak toevoegen. Dan heb je een goede filtering die bij dergelijke vissen hoort en ze gezond kan houden.

Totdat je je filter hebt aangepast aan je bewoners zul je blijven tobben met ziektes en slechte waterwaarden.

(N.B. interne filters bij aquaria zijn vrijwel altijd berekend op een hoogstens lichte visbezetting.)
 
Zoals al eerder genoemd is, heel veel verversen is vaak de oplossing. Ik heb hier een sluierstaart met een gevoelige zwemblaas die af en toe boven drijft. Dit veroorzaakte laatst een beginnende schimmelinfectie op haar wen en heb ik zonder medicatie op kunnen lossen door gewoon heel veel te verversen.

25% per week verversen is bij sluiers echt niet genoeg. Ik ververs hier 2x per week zo'n 60% met 2 sluiers in 200 liter en dit werkt heel goed.

Er is al advies gegeven over filters. Zelf heb ik twee JBL e902 externe filters en die doen het heel goed voor de sluiers.
Het "gat" In het hoofd ziet er uit als een stuk uit het wen, maar ik zou zo niet precies kunnen zeggen wat het is.

Als het verversen niets oplost is wellicht de medicatie Manaus trichosal een optie? heb hier zelf veel succes mee gehad en ik dacht dat deze medicatie ook goed werkte bij sluiers. Maar ik zou dit pas doen als verversen echt niets oplevert, want sluiers zijn best wel gevoelige vissen en veel medicatie verzwakt alleen maar hun weerstand.
 
Wij verversen wekelijks de helt op 240 liter met een JBL 1502.
 
Zoals @Lysia al goed aangeeft is er in de filtering wel verbetering mogelijk. 🙂 Cartridge-filters hebben over het algemeen niet zo'n grote capaciteit en de delen ervan die geen spons zijn, nog minder. Een groot filter nemen, met spons, en die spons zo min mogelijk poetsen (want daar wil je je bacteriën hebben), is wat ik in dit geval zou doen. En zolang de filtering nog niet op niveau is, extra water verversen om dat een beetje te compenseren.

Sluierstaarten hebben niet de allerbeste gezondheid. Ook bij een goede verzorging willen ze nog wel eens mankementen vertonen. Maar dit soort infecties (in die wen zitten denk ik bacteriën) is goed tegen te gaan door op de waterkwaliteit te letten. Medicatie is maar van beperkt nut in de meeste gevallen.
 
Bedankt voor jullie tips 🙂

Kan ik mijn interne filter laten draaien en tegelijkertijd een extern filter gebruiken?
 
En dat kan ook permanent zo blijven. Veel aquarianen gooien het interne filter eruit omdat ze het niet mooi vinden in de bak en je er ruimte door wint.
Ik heb in mijn ene bak (2m x 0,4 x 0,5) 2 Eheim buitenfilters en 1 binnenfilter, dat ook meteen dienst doet als skimmer en in de Juwel Rio 350 een JBL buitenfilter en het oorspronkelijke binnenfilter.
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan