Zonlicht en eenvoudige planten.

Discussie in 'Plantenbemesting' gestart door World Citizen, 16 mei 2018.

View Users: View Users
 1. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Hoi Allen.
  Wie kan mij iets uitleggen over planten, voeding en natuurlijke verlichting. Ik wil een bak bouwen maar zit met wat planten vragen. Aquariums heb ik al een aantal gehad, maar ik probeer nu een bepaald systeem te bouwen gericht op hoe planten gaan leven en groeien.

  De bak:
  Ik heb een 1:20 bak staan midden in de huiskamer. Hij staat met de kopse kant tegen de muur.. dus beide lange zijdes zijn open en kun je inkijken. Er valt nooit echt direct zonlicht binnen maar er valt wel veel slaglicht binnen. De bak is dus door de zon al erg goed verlicht en je zou al haast geen extra verlichting nodig hebben om in de bak te kunnen kijken.

  De inhoud:
  Ik wil een flink aantal planten wegzetten die voornamelijk hun voeding uit het water of het licht halen. Planten die via de wortel bemesting nodig hebben ga ik vermijden.

  De Voorwaarden:
  Geen voedingsbodem, tabletten of kleiballen.
  Wel eventueel Co2 en vloeibare bemesting
  Zeer weinig vis (weinig uitstoot)

  De vraag:
  Ik probeer nu een beeld te krijgen van de extra verlichting die ik moet gaan plaatsen. Dit is ontzettend lastig in te schatten voor jullie maar middels wat voorbeelden probeer ik een kader voor mijzelf te schetsen waarin ik moet gaan testen.
  - Stel je zet een Vallisneria of Belgisch groen of Waterpest in wat kaal zand, en zet de bak vervolgens voor je raam. Je doet er geen verlichting op dus je gaat proberen de planten enkel op inschijnend licht te laten leven van buitenaf.

  Kan dat?
  Zouden ze hier voldoende licht van krijgen?
  Ik kies hierboven expres wat makkelijkere planten om eerst maar eens een beeld te krijgen. Ik heb nog geen water in de bak dus kan alle kanten nog op.. maar wil dus eerst een 6 tal planten uitzoeken die ik zonder wortelvoeding met het liefst dus enkel natuurlijk licht blijven leven. Dat vul ik dan eventueel aan met iet meer behoevende planten of extra licht of Co2/vloeibare bemesting. Maar de kernvraag is of je enkel met zonlicht de hele makkelijke planten al levend en groeiend kunt houden.  Dit is eigenlijk mijn eerste vraag om een idee te krijgen van hoeveel licht dit soort planten nodig hebben. Ik kan namelijk nog nieuwe lampen plaatsen, en in een compleet lege kap een heel eigen ontwerp maken. Ik ben alleen bang dat ik ga overbelichten omdat er dus zo ontzetten veel licht van buitenaf in valt.
  Als ik dan bedenk dat en plas water in het wild enkel van boven licht krijgt, en niet zoals bij mij vanaf de zijkant… vraag ik me dus af wat te doen. Moet ik echt nog TL lampen plaatsen voor plantengroei, of zou ik enkel bij moeten verlichten voor het oog?

  Ik realiseer me dat dit een lastige vraag is en nogal breed beantwoord kan worden omdat er zo veel verschillende planten zijn. Ik hoop ruwweg een indicatie te krijgen van hoeveel functioneel licht ik bij zou moeten plaatsen om de planten goed te houden.
  Alvast bedankt voor alle context die jullie mij kunnen bieden.

  Dit is de betreffende bak, alleen staat hij hier nog aan de verkeerde kant van de bank. De bank en de bak worden dus omgedraaid. Uiteindelijk staat de bak 1/1.5 meter van het raam af.

  full.jpg
   
  Altispinosa vindt dit leuk.
 2. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  9.972
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Leuke opzet zo :daisy:

  Je kan i.p.v. TL ook ledverlichting nemen deze kan je via een dimmer ten aller tijden aanpassen op de behoefte van je planten.

  Wat is je overweging om geen bodemvoeding te nemen?

  Verder zouden veel planten geschikt zijn, geen rode i.v.m. geen bodemvoeding en ook geen moerasplanten omdat deze voeding uit de bodem betrekken dus nagenoeg alle echte waterplanten.

  Wat voor soort bodem wil je gaan plaatsen?
   
 3. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Dat is de hoop die ik heb. Alleen zou ik dan gehoopt hebben dat ik het licht voor groeien via de zon krijg, en dat evt aanvul met helder wit LED licht voor het oog.


  Ik wil dat variabel uit mijn logica hebben. Dit is een bron van stoffen wat ik niet kan meten of peilen. Ik wist in het verleden gewoon niet wanneer het was uitgewerkt, of hoe lang het nog meeging. Ik pas dus graag mijn planten aan naar een andere voedings eis.


  Dat was ook de overweging om dus niet voor bodem voeders te gaan. Er zijn zat planten te vinden die ik mooi vind en dat niet nodig hebben.

  Liefst geen, maar 2mm fijn grind mag voor het oog wel. Ik wil echter geen cm dikke bodem meer, en kan daar dus ook niets in planten. In het midden van de bak zal wellicht een bak komen te staan met wat dikker grind voor de planten. Maar ook dat moet voedingsloos zijn.
   
 4. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  9.972
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Dat is dus een uitdaging ;)

  Ik weet niet of je nog wat hout of steen in de bak wilt nemen ? maar dan zouden ook alle rizoom planten geschikt kunnen zijn.
   
 5. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Ja hout komt er nog in... al zit ik nog in twijfel wat precies. Maar voor het oog en de inrichting heb ik het zeker nodig. Mijn gevoel zegt spiderhout, maar kwa design wil ik liever een donkerdere kleur. Ik moet me daar nog in verdiepen maar wilde eerst weten wat zonlicht kan betekenen voor je planten.

  Ik wil niet overbelichten....

  En inderdaad rizoom vind ik prachtig mooie vormen.. dus ik voel me niet echt belemmerd in mijn keuze..
   
 6. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.448
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Wat ga je doen in de wintermaanden als er geen zon is,dan zul je wel moeten overgaan op volledige verlichting in je bak.
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 7. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  83.398
  Locatie:
  Groningen
  Als je een dunne bodem neemt moet je filter wel voldoende inhoud hebben want anders hebben de bacterien niet genoeg ruimte om te huisvesten. Normaliter zit er een groot deel van je bacterien in je bodem namelijk. Ook zul je planten makkelijker kunnen laten wortelen denk ik in het begin.
   
 8. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143

  Ja dat is eigenlijk een beetje de reden van dit topic en mijn vraag. Houden planten zoals Vallisneria of Belgisch groen of Waterpest het in de winter met enkel daglicht wat vanaf de zijkant lekker binnen schijnt, of zou je dan dus zelfs met die makkelijk planten alsnog moeten bijverlichten?

  Een paar witte leds voor wat extra licht zullen er wel in gaan, maar die zijn verre van het juiste (5500K) voor planten. Dat gaat dan echt hard wit licht worden. Maar als blijkt dat je zelfs de makkelijke planten niet een jaar goed houd op daglicht... dan moet ik mijn plan aanpassen.
   
 9. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Yup, vandaar ook het lage vissenbestand (wellicht een groepje rasbora) om hem al niet te overbelasten.
  Daarnaast sluit ik een Eheim Classic 350 met Grof schuim en iets van pijpjes aan
  En er komt een soort van overloop/sump waar ik nog wervelbeds in wil maken.

  Ik hoop door weinig te voeren, voedingsarme planten en amper vissen de boel zo in stand te houden.
   
 10. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  83.398
  Locatie:
  Groningen
  Mijn bak staat 2 meter vanaf het raam en als ik kijk hoeveel licht dar invalt dan denk ik dat dit niet genoeg is zonder bij te verlichten. 4500K is een prima kleur maar ook 5500K kan best nog hoor. Er zijn ook genoeg die de 865 gebruiken met 6500K.
  Maar veel zal afhangen van hoeveel licht erbij jou invalt want dat zal vast anders zijn dan hier.
   
 11. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Staat hij met de zijkant naar het raam? of met traditioneel met de zijkant naar de muur. Ik vraag me af of mensen hun planten naar het zonlicht toe zien groeien bij bakken die niet tegen een muur aan staan.

  Ik vond zelf 5500k wat aan de hoge kant als je het plaatst om je planten te bedienen. Meestal zoek ik het dan wat lager. Ik heb eigenlijk nooit iets van groei getest onder 5500...

  Kwa lichtinval is het gunstig bij mij. Ik woon op de 3e verdieping en heb over de hele huiskamerkant ramen. De zon draait precies voorlangs dus komt op en schijnt binnen, en tegen 18:00 deze dagen trekt hij weg. Er staan alleen 2 eikenbomen tussen de zon en mij in. In de zomer komt er dus af en toe een letterlijk zonnestraaltje binnen, en als het winter is dan is de boom kaal.

  Nu was ik al bang dat het niet genoeg licht zou zijn zoals jij zegt, maar ik kan niet inschatten hoeveel te weinig dat is. Moet ik er alsnog 2 tl balken boven hangen, of zou wellicht 1 genoeg zijn (balken die wel wat lager in K zitten)

  Kwa bemesting krijg ik dat allemaal wel uitgerekend en kan ik het meten, maar mijn lichtinval kan ik niet meten... En dan nog maar te zwijgen over eventuele refractie...
   
 12. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  83.398
  Locatie:
  Groningen
  Hij staat tegen de muur aan in de woonkamer. Het is lastig om vanaf hier de hoeveelheid licht te kunnen bepalen maar zoals al eerder is gezegd kun je ook voor dimbare led kiezen. Dan kun je naar gelang zelf licht "toevoegen" .
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 13. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143

  Ja dat is nu het plan. Ik heb er 2 ledstrips 5500k inzitten en kan die volledig schakelen per led. Dus als ik ze om en om aanzet, of op halve sterkte is allemaal mogelijk.
  Ik heb klaar liggen 2 t5 armaturen omdat ik planten verlichting liever nog onder TL hou. Vanuit mijn zeewaterkant durf ik nog niet naar LED (ik loop achter). T5 bevalt me prima en past ook makkelijk in de kap.
  Welke t5 balken het moeten worden is dan nog even de vraag. Aangezien het LED licht heel wit is, zal ik die denk ik meer in de 4000/4500 richting gaan zoeken.
  Ik kan dan overwegen om er 1 of 2 bij te plaatsen.

  Toch, mocht iemand hier ervaring hebben met slechte verlichting of daglicht.. ik hoor het heel graag.
   
  jessicapilon vindt dit leuk.
 14. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  83.398
  Locatie:
  Groningen
  Leuk dat je ook zeewater hebt gehad. Hier staat een Reefer 170 namelijk.
   
 15. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  ;) Ik had uiteraard al op je linkjes geklikt! Ik mis hem enorm, en zou zo weer willen beginnen.
  Ik wil best weer zout, maar dan pas in mijn volgende huis (jaartje of 2). En dan meteen 2.50 meter. Maar tot die tijd geniet ik wel van een mooie groene bak.

  met pijn in het hart een foto die ik zelf niet meer kan bekijken met droge ogen...
  [​IMG]
   
 16. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.043
  Locatie:
  Driebergen
  Dat is nou nog is (was) een mooie zeebak :thumbs:
   
 17. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  4.968
  Locatie:
  Hellendoorn
  Ben ik het helemaal mee eens!! :smitten:
   
 18. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143

  Dank! Mocht je een fillmpje willen zien,
  Ik kan hem zelf niet meer kijken.. dan ben ik instant depri de hele avond. Gelukkig heeft hij een mooie plek gehad waar ik nog langs zou kunnen.
  Ik ging verhuizen en iemand deed er een bod op. Ik had hem nooit moeten wegdoen.
  Maja... Nu een nieuwe uitdaging en over een paar jaar groter, beter, nieuwer, unieker!!!! :)  Kwa mijn nieuwe bak zit ik bijna te twijfelen om in een nanocube maar een Vallisneria te steken en die voor het raam te zetten met wat verwarming. Ik zal eens een oud aqua genootje bellen of hij wat water en filtermateriaal heeft. Ik heb zelf helemaal niks draaien nu. Binnen 4 weken zie ik wel of het inieder geval in de zomer haalbaar is. In de winter bij lichten is wel nodig denk ik ja. Maar hopenlijk dan met weinig balken of Leds.
   
 19. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.448
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Wauw wat een pareltje , ik kan het goed geloven dat je zoveel spijt hebt dat die weg is.
   
 20. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  1.401
  Geweldig mooi gefilmd!
   
 21. Mandykuh

  Mandykuh

  Lid geworden:
  5 nov 2012
  Berichten:
  3.601
  Oh een bak zo neerzetten ziet erg leuk uit!

  Ik denk dat je jezelf en de bak tekort gaat doen zonder een extra verlichting.

  Ik heb mn nano naast een raam staan en dit is zonder led verlichting (let niet op de ramen zelf haha die moeten worden schoongemaakt) 20180521_171647.jpg

  En dit is met verlichting.

  Het is natuurlijk een persoonlijke keuze mare ik vind verlichting echt een must :D

  20180521_171622.jpg
   
 22. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Whoop mooi bakje!

  Ja ik wil wel bij-verlichten voor het oog. En ik heb ondertussen besloten om er tenminste 1 undersized TL in te hangen die wat lager in K zit. Na heel wat lezen verwacht ik toch dat ik een warmer licht moet gaan hebben.
  Het gaat dus een combi van licht voor het oog en een minimale TL voor de planten. Dat samen met buitenlicht is hopelijk net voldoende. Zo niet heb ik zat armaturen liggen om aan te vullen.

  Dit topic is echt gericht op compleet niet bijlichten. Uiteindelijk wil ik niet het MEESTE licht in mijn bak. Ergens in een bioloog of sump achtig ding moet een gigantische bak licht zijn om algen te kweken. Maar in de main bak moet het echt exact genoeg zijn voor de planten die ik ga kiezen. De vraag ontstaat omdat ik in de natuurlijke wateren van dit soort planten echt niet verwacht dat er een enorme berg licht op de bodem valt.

  Dus zoekende naar oprechte waterplanten die weinig tot geen bodemvoeding vereisen let mij een topic aanmaken om te leren wat eigenlijk het minimale licht precies is.
   
 23. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  4.744
  Locatie:
  alkmaar
  Ik heb een vergelijkbare opzet met mijn 2m bak, maar ik heb toch egt verlichting en alles nodig.
  Maar vergis je niet, je hebt behoorlijk wat mest nodig om de zon bij te kunnen benen ben ik achter gekomen..
   
 24. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Die balans wil ik proberen te gaan zoeken. Het gaat niet makkelijk zijn maar er sterft een hoop in je bak en dat zorgt voor voedsel. Daarnaast heb je wat vissen en geef je die voer. Er komt een x hoeveelheid binnen. Als ik straks de bak opzet dan kan ik ruwweg gaan zien wat er gebeurt. Als snelgroeiers heel snel groeien kan ik eens iets anders bijplaatsen en zien hoeveel impact dat heeft op de snelgroeiers. Langsaam ruil ik die in en kom uiteindelijk hopelijk op een natuurlijke balans van X planten op X vissen en voeren.

  Daarna kan ik dan extra planten plaatsen en daar gericht op plantenvoeding toevoegen. Als mijn planten mijn bak arm gaan trekken zie ik wel verder.

  Die voeding is het probleem niet. Het probleem is dat ik bovenstaande logica en test methode niet makkelijk op licht kan zetten.. want dat ik zie daar veel te laat pas symptomen van in de bak.
   
 25. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.395
  Locatie:
  Hellendoorn
  Ledlicht is er wel degelijk in variaties, dus niet alleen "heel wit". Er bestaat ook warmwit, vanaf rond 3000 kelvin. Of, zoals ik zelf gebruik, een mengvorm van warm/wit (4500 Kelving) gemixt met rode leds. (De rode leds zijn 660-670 Nm.) In die richting kan er dus ook gekeken worden.
   
 26. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Ahja, ik gebruik nu 2 ledstrips die ik had liggen. Als ik licht zou moeten kopen dan ga ik voor een hele lampenkap die gestuurd en gedimd kan worden. Ik heb echt heel veel spul liggen waarmee het ook prima werkt en probeer het daarmee te doen.
  De led strips die ik heb zijn dus 5500k. Ik kan ze dimmen en schakelen per led, maar het blijft 5500k. Daar moet ik het mee doen qua zichtlicht. Ik plaats dus een TL voor de planten,

  Maar dan nog...

  Kan je makkelijke waterplanten onder daglicht houden heel het jaar door? Het valt me tegen dat niemand daar iets over zegt :(
   
 27. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  6.792
  Locatie:
  Delft
  Als je de bak afdekt met een glas plaat zodat er ook van bovenaf licht in valt en je neemt planten die het met minder licht goed doen moet het kunnen.
   
 28. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  1.401
  Denk dat de meeste mensen hier allemaal licht in/boven het aquarium hebben en geen ervaring met alleen daglicht. Dus probeer het uit en laat het ons weten:)
   
 29. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Dat ga ik maar doen.
  Dagboek is opgestart, en daar ga ik dit proberen uit te vogelen.
   
  Altispinosa en quistero vinden dit leuk.
 30. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.448
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Benieuwd naar je bevindingen en veel succes.:thumbs:
   
 31. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.395
  Locatie:
  Hellendoorn
  Ik zou er nog dit aan willen toevoegen: Jaren geleden had ik een aquarium zonder CO2 toevoegingen waardoor je beperkt werd in je planten keuze. Er moest wel licht boven, zelfs daarbij nog... maar we spraken daarbij wel over gedempt licht. Op zich moet het mogelijk zijn om planten te laten gedijen onder daglicht, immers moeder natuur werkt zo! De vraag zou dus niet moeten zijn of het kan maar hoe het kan. Het zal een zoeken worden naar precies de juiste lichthoeveelheid, intensiteit én duur, voor de aanwezige planten. Daarnaast moeten dan ook andere zaken zoals de waterkwaliteit en toch ook de bodem geoptimaliseerd én wellicht ook moeten gelijken op de natuurlijke situatie. Gemakkelijk zal het niet zijn maar onmogelijk lijkt het ook niet.
   
 32. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Thanks!

  Dit klinkt logisch! Ik zit alleen met het probleem dat ik mijn bak op een bepaalde plek ga zetten en de invloed van daglicht wel kan verminderen, maar nooit verhogen. De bak staat waar hij staat en daar valt het licht op wat daar valt.
  Jouw onderzoek wil ik graag doen want dan hebben we een algemene standaard, maar dat gaat helaas dus niet.

  Mijn onderzoek gaat dus uit van het licht dat er bij mij invalt, en vanuit daar ga ik bijlichten waar nodig. Mijn resultaten zijn dus enkel nuttig voor mijn bak op mijn locatie :(