Van zoet naar brak en vragen.


Ze zijn leuk om te kijken ja. Als je beweegt voor het aquarium dan zie je de oogjes mee draaien.
 
Hier een stukje van wellediertotaal.

De Slijkspringer
Latijnse naam: Periophthalmus sp.
      
De slijkspringer is een bijzondere vis, want deze vis leeft voornamelijk boven water. Ze kunnen goed zwemmen in het water, maar op het land ook goed springen en jagen op voedsel. Ze komen vooral voor in mangrovebossen en leven in brak water. Ze kunnen handtam worden en voedsel uit de hand eten, dit maakt ze een leuk huisdier voor kinderen.

Herkomst: Afrika / Australië met name mangrovebossen, moerassen en zout en brak water langs de kust.
Levensverwachting: 15-20 jaar
Lengte: 15-30cm
Gedrag: Slijkspringers zijn dag en nachtactief en zeer vermakelijk om naar te kijken. Ze kunnen erg actief bezig zijn met graven en opzoek zijn naar voedsel. Ze springen door met hun flexibele ruggengraat en vinnen kracht te zetten en kunnen zo een halve meter ver springen als ze volwassen zijn. Slijkspringers kunnen gemakkelijk getraind worden om van je hand af te eten. Zo kunnen ze ook gedroogd voer, vlokvoer en granulaat uit de hand eten. Het zijn actieve vissen, die ook doen aan graven om een eigen territorium af te bakenen.
Huisvesting: Aquarium 60x30x30cm, terrarium 60x40x40cm of terrarium 45x45x45cm. Hun bijnaam is ook wel Mud Skipper. Ze leven graag op zand/kleigrond die heel vochtig is met poeltjes. In gevangenschap kan het verstandig zijn om een klein poeltje met water te maken en een pompje, zodat er geen stilstaand water ontstaat. Stilstaand water kan snel vies worden en voor bacteriën zorgen. Ook moet er aan het water zout toegevoegd worden. De kwaliteit van het water mag hard zijn. Ze hechten niet veel waarde aan een precieze mate van zout, in de natuur drogen de poeltjes immers ook in en zal het zoutgehalte stijgen in een poeltje. Slijkspringers zijn erg territoriaal, een grotere huisvesting kan voorkomen dat ze gaan vechten. Ook barrières plaatsen kan helpen om ruzies te voorkomen, omdat ze elkaar dan niet zien. Vaak maken ze dit zelf ook al door te graven in het zand. De dieren leven voornamelijk op het land, het hok mag daarom ook vooral uit land bestaan met een klein beetje water, vergelijkbaar met een paludarium.
Temperatuur: Dag 26-32 graden. Met koude plekken van 20-22 graden.
PH: 7,5-8,5
UVB lamp: Ja aan te raden, UVB voor schemerdieren zoals kikkers en voor plantengroei.
Luchtvochtigheid: 100%
Bodembedekking: Aquariumzand zo fijn mogelijk, eventueel vermengd met klei.
Voeding: Insecten zoals krekels, wormen, krabben, vlokvoer vis, granulaat vis, gedroogde insecten. Voer wat niet beweegt kan het beste uit de hand gevoerd worden. Dit kan elke dag aangeboden worden, bij levende insecten geven is al snel duidelijk of de slijkspringer honger heeft, want dan gaat hij jagen.
Verzorgen: Water verversen elke 1-2 weken. Zand elke 3 maanden uitspoelen.
Ziektes en aandoeningen:  
Huidproblemen: Op de huid kan rotting ontstaan door een vies aquarium of vies aquariumwater. Het is verstandig om het aquariumwater elke 1-2 weken voor 10-25% te verversen. Let op dat de slijkspringer ook niet goed kan tegen alle elementen in kraanwater. Het is nodig aquasafe toe te voegen aan nieuw water.
Aanschaf en kosten: 
De aanschaf van een slijkspringer is vanaf 10 euro per dier.
De aanschaf van een slijkspringer met aquarium of terrarium en alle toebehoren is te koop vanaf €175,-
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 10 euro.
Dit is vreemde informati. Een slijkspringer wordt 15-30 centimeter en daar wordt een aquarium van 60x30x30 cm voor geadviseerd. Is dit informatie van een commerciële winkel die graag slijkspringers verkopen en het verder niet kan schelen hoe ze leven of hoe kort ze leven?

Ah, bij plaatsing zie ik dat t van Welle Totaal komt. Is handig om daar eens de objectieve reviews van te lezen. Die schijnen het niet erg nauw met dierenwelzijn te nemen.
 
wij willen ook graag een slijkspringer gaan houden, ik met mn broertje (11 en 12 jaar). we hebben niet echt ervaring met vissen of iets, alleen guppies gehad zonder warmtepomp of iets. Toch willen we het wel graag proberen, hebben ook aquarium van iemand gekregen (tweedehands) (60x30x30cm), moet nog uitzoeken wat daar allemaal voor techniek bij zit.
Heb nu eerst uitgebreide research gedaan over de slijkspringer, helaas is er niet heel veel over te vinden.
ik heb een paar vragen:
is het een moeilijke vis om te houden? op sommige plekken staat beginnersniveau, anderen juist expert...

hoe groot is hij nou? want op sommige plekken staat max 25 cm, andere 25-30 en bij een andere 6 cm(ik denk dat 6 cm van een jonkie is ofz)

moet je eb en vloed hebben voor gwn een enkele slijkspringer?

60x30x30 cm aquarium is toch groot genoeg voor 1 slijkspringer?

en ik snap PH GH en KH niet helemaal, en dan hadden ze het op een andere website weer over de kwaliteit van het water, namelijk hard

is een uvb lamp nodig?

hoe oud worden ze?

wat moet de temeratuur zijn? staan ook verschillende dingen, alles wel tussen 20 en 35 graden, vind ik nog steeds best groot verschil, en ergens stond ook dat er koudere plekken moesten zijn van 20-22 graden, hoe maak je dan koude plekken en is dat echt nodig?

en als ik hem uiteindelijk ga kopen, waar kan dat goed? want sommige bedrijven versturen alleen, dat vind ik een beetje raar voor een levend dier, en voor de rest had ik bussum en eindhoven gevonden, is er iets dichterbij lelystad?

Sorry voor vele vragen, ik hoop op snel antwoord!
groetjes Tamara
Ik zou het helaas afraden. Naar mijn idee zijn het terretoriale vissen die wel in een groep horen. Daarom zou ik pas vanaf 1meter ze aanraden en liefst groter.
Het is ook niet makkelijk zon bak te maken, eb en vloed moet je regelen met een overflow systeem. Naar meningen van andere houders gaat de bak vaak enorm stinken door slip en modder.
 
IMG_20240202_183543.jpg
IMG_20240202_183527.jpg
IMG_20240202_183446.jpg
 

Terug
Bovenaan