Wanneer vissen erin na herinrichting aquarium


Ruben01

Well-known member
Lid geworden
22 augustus 2016
Berichten
5,229
Leeftijd
22
Locatie
Twente
Hallo,
Ik ben net nieuw op dit forum, omdat ik een vraag had die nergens werd behandeld.

Ik heb een 70 liter aquarium met 6 kegelvlekbarbelen, 5 corydoras julii's 2 platy's en 1 guppy ( de laatste overgebleven).

Ik heb vandaag mijn aquarium heringericht. Ik had eerst een grindbodem nu een zandbodem ( i.v.m. mijn corydoras julli's).
Ik heb 50 liter water bewaart in emmer, samen met alle sponzen uit het filter. Ik heb het zand voor die tijd gewassen, maar toen ik het zand in het aquarium had en er 20 liter oud aquariumwater in deed was het water troebel ( ik had het zand niet goed genoeg schoon gemaakt). Ik heb het water eruit gehaald en nieuw water erin gedaan, dit water was niet troebel. Toen heb ik hele aquarium gevuld met 40 liter kraanwater en 30 liter oud aquariumwater.
Nu is mijn vraag wanneer ik de vissen erin kan doen, ze zitten nu nog in emmers.

Alvast bedankt,
Ruben
 
Ik heb er ook sera bio nitrivec ingedaan. Vergeten te zeggen
 
Als je geen alternatief hebt qua emmers, ik bedoel je kunt zo ook niet oneindig in de emmers houden zonder te verversen en aangezien je geen aquariumwater meer voor handen hebt, zou ik ze er nu gewoon weer in doen. Je bacteriecultuur in de sponzen van je filter zal wel een tik hebben gekregen.

De bacteriecultuur in je nieuwe bodem moet nog op gang komen. Dus goed je vissen observeren hoe het gaat.

Btw. Met de EI methode ververs ik ook 1 maal per week 50% water met gewoon kraanwater.
 
Ohja dat is zo'n middeltje voor mensen zonder geduld. Ik denk dat je in jou geval er wel goed aan gedaan hebt om dat te gebruiken maar daar moet ik wel bij zeggen dat ik geen ervaring heb met nitrivec.
 
Bedankt voor het snelle antwoord. Maar wat is de EI methode.
 
Rubz zei:
Ohja dat is zo'n middeltje voor mensen zonder geduld. Ik denk dat je in jou geval er wel goed aan gedaan hebt om dat te gebruiken maar daar moet ik wel bij zeggen dat ik geen ervaring heb met nitrivec.
Of voor mensen met een acuut nitrietprobleem (dus ook die met wel geduld ;-))
Dus inderdaad, slecht kan het hier niet doen.
 
Moet ik dan alle vissen er tegelijk indoen?
 
Kun je, je water eventueel testen? Ik weet niet hoelang je van plan bent de visjes in emmers te kunnen houden? zit geen filter en verwarming op neem ik aan? Dan zijn ze altijd beter af in een nog niet volledig ingedraaid aquarium. Gewoon goed in de gaten houden.

Barbelen en platy's schijnen sterke vissen te zijn. Begin daarmee, laat ze rustig over wennen. Neem de tijd!
 
Er zit een verwarming in de emmer, en de platy's en guppy zitten zonder omdat het anders te druk werd. Er is al een vis uit de emmer gesprongen.

De waardes zijn:

No3 10
No2 0
Gh 7
Kh 6
Ph 6,8
Cl2 p
 
Cl2 0 bedoel ik
 
waardes is niets op aan te merken. Had ze morgen overgezet. De waterkwaliteit in de emmers wordt er alleen maar slechter op door de uitwerpselen, zuurstof etc. Niet te vergeten de bij komende stress voor de vissen.

Ik zeg altijd maar jij kent je bak het beste, ik zeg alleen maar wat ik zou doen.
 
Zou het water elke dag even testen met strips en nitriet (no2) in de gaten houden. Mocht dat omhoog schieten, gelijk een deel van het water verversen.
 
Toen ik vanochtend in de emmer keer zag ik dat 4 van de 5 kegelvlekbarbelen dood was en 1 corydoras was dood. Zijn ze dood gegaan door de stress?

Ik heb alle vissen in het aquarium gedaan samen met alle vuurgarnalen.
Het Nitraat in het aquarium is 25 geworden, gister was het 10, mischien komt dit omdat het nitraat in het oude water ook erg hoog was.
 
Weet iemand hoe het komt dat de vissen dood zijn gegaan. En maakt het veel uit dat het nitraat een beetje hoger is.
 
Als je geen filter in de emmer hebt gehad lijkt het me logisch dat ze dood zijn.... Stilstaand water+overbevolking=gifstoffen+zuurstofgebrek
 
Ja je had het oude water uit de emmers beter niet meer kunnen gebruiken. Als ik jou was had ik 20 tot 30% water ververst. En enkele snel groeiende plantjes toegevoegd als je niet zoveel planten in je aquarium hebt.

De vissen die je in de emmer had zaten in stilstaand water. En zijn hoogstwaarschijnlijk gestikt. Ik had echter ook niet verwacht dat het zo snel zou gaan.

Als je nitraat echt zo hoog is en blijft moet je nogmaals water verversen. Te hoge Nitraat waardes zijn schadelijk voor zowel planten als vissen. Probeer in het vervolg wanneer je een bodem vervangt het in delen te doen. En niet in 1 keer de hele bodem. Je bodem breekt veel afvalstoffen af als nitriet en worden omgezet in opneembare stoffen nitraat. Je hebt de kringloop nu verstoord dus je kan een nitriet piek krijgen wat ook weer schadelijk is voor de vissen. Daarom moet je nitriet in de gaten houden wanneer die waarde hoog is water verversen.

Jammer van je visjes.
 
Nitraat is nog steeds even hoog, ik heb twee keer 20% van het water ververst. Heeft iemand nog tips om het nitraat omlaag te krijgen.
We hebben nog 1 kegelvlekbarbeel, en ik durf er nog geen nieuwe vissen in te doen, omdat ik niet weet of het water goed blijft.
Kan de kegelvlekbarbeel een poosje alleen blijven. :S
 
Laatst bewerkt:
Een nitraatwaarde van 25 is volkomen onschuldig en probleemloos hoor. Wel moeten er genoeg andere voedingsstoffen in het water zitten (fosfaat, ijzer, sporenelementen) en co2 zodat de planten het nitraat op zullen gebruiken. Ik zou inderdaad een paar weken wachten met nieuwe vissen kopen, dat overleefd de kegelvlek wel.
 
Wanneer zou ik nieuwe vissen erin kunnen doen.:S Het is nu 3 weken geleden.
 
De cory's zitten de hele dag bij elkaar in de planten en zwemmen haast niet en ik zie ze ook niet eten. Is dit erg:S
 
Wat bedoel je met 'in de planten'?

Heb je je waterwaarden getest?
 
Hier zitten de cory's de hele dag ik zie ze haast nier zwemmen en eten.

image.jpeg



Waterwaardes

Nitraat 50
Nitriet 0
Gh 7
Kh 6
Ph 7,2
Cl2 0
 
Je moet wel er even op letten dat je nitraat niet hoger oploopt want 50mg is wel de max eigenlijk.
 
Oke, bedankt voor de tip.:smitten: Maar als het nitraat toch oploopt hoe kan ik het dan weer naar beneden krijgen:S
 
weet je 100% zeker dat het de nitraat is die te hoog is? Of is het nitriet? Nitriet is namelijk veel sneller schadelijk dan nitraat.
 
Ik denk namelijk dat je bodem te dik en te dicht is.
 
weet je 100% zeker dat het de nitraat is die te hoog is? Of is het nitriet? Nitriet is namelijk veel sneller schadelijk dan nitraat.

No3 is toch nitraat:S

Ik denk namelijk dat je bodem te dik en te dicht is.

Hoe kun je dit dan oplossen?
 
No3 is inderdaad nitraat. Ik vind het wat vreemd zoals ik eerder zei dat het nitraat vrij hoog is. Maar als ik de foto zie. Zie ik dat je erg fijn zand hebt en een vrij dikke bodemlaag. De bacteriën in je bodem hebben zuurstof nodig voor de stikstofkringloop.en je bodem is naar mijn idee zo compact dat dit proces niet kan plaatsvinden. Daarom kiezen veel aquarianen voor een kleine grindkorrel of wat een wat groffere korrel zand.
 

Terug
Bovenaan