Zeeaquarium beginnen


R

randy128

Guest
Hallo allemaal
Ik ben van plan om een zeeaquarium te beginnen
Ik heb nou een tropisch aquarium
Maar ik wil beginnen met een zeeaquarium

Wat zijn de kosten nou van een zeeaquarium
Wat heb ik allemaal nodig en toch wel een beetje kwaliteit en wel een betaalbare prijs

En wat kost het in de maand of per jaar aan onderhoud

Alvast bedankt
 
heb je je eigen al enigzins ingelezen?

zover ik heb gehoord is er bij zeewater geen betaalbare prijs voor goede kwaliteit, kwaliteit is dan gewoon heel erg duur.

kleine bak + techniek + inrichten gaat al dik over de 1000 euro heen.

PS: hoe serieus is deze vraag te nemen als je hem eerst in het filters & pompen subforum plaatst?
 
kwaliteit is duur maar wat is de perceptie van kwaliteit?
mijn afschuimer heeft een nieuwprijs van 1600euro, doet een schuimer van zeg 1/4e of minder het net zo goed? jazeker!! de bouwkwaliteit kwaliteit van de pomp.. lagerwerk en matteriaalkeuze zal minder zijn .

hoe groot heb je in gedachten en wat wil je houden?

een fish only hoeft absoluut niet heel bijzonder duur te zijn..

wil je sps koralen gaan houden word het op cooral grotere maten snel duur.

zonder een maat of doel is er niets te zeggen over kosten.

mijn 550l kost mij ongeveer:
500 euro toevoegingen en filter matteriaal en testsetjes e.d.
140 euro tl wissel
700 euro stroom
400 euro zout

1740 euro per jaar ruw weg, en dat is als er niets kapot gaat. of ik geen pompen vervang (ik koop elk jaar rond de 300euro hardware)

dit is terug te dringen door:
kiezen voor mindere kleuring en gewoon alleen kh ca mg toevoegen. en elke 2 weken 10% waterwissel.. hiermee win ik ongeveer 200 euro per jaar.

ipv tl overstappen naar led. dit scheelt ongeveer 30 tot 40% in energie en uiteraard de tl wissel zeg 400 euro besparing.

,......
bottom line..

je kan het zo duur maken als je zelf wilt, aan elke keuze zitten consequenties.

hoe groter je gaat.. des te (veel) hoger lopen de kosten op voor een rifbak.. fishonly is niet bijzonder duur..

nano's van aquamedic zie ik soms voor onder 100euro van de hand gaan compleet incl techniek, de benodigdheden zijn dan:
-steen
-osmose apparaat
-zout
-bacterie preparaat

en dan kan je lekker indraaien.

zout en osmose apparaat houdt je voor waterwissels en bij zachte koralen of een enkele lps stuk kan je het verbruik van kh ca en mg voldoende aanvullen met een goed waterwissel schema.

de kosten zijn dan niet hoog
 
Leuke topic. Misschien een stomme vraag maar heb je per se een afschuimer nodig?
 
Oke bedankt.
 
Misschien inderdaad handig als je eerst even wat gaat lezen of zeewater. Heb ik zelf ook veel gedaan voor ik er aan begon. Wilde het ook niet te duur maken. Uiteindelijk heeft het me 2.500 euro gekost om de bak op te starten.

Koop dit boekje zou ik zeggen: https://www.bol.com/nl/p/praktische-handleiding-voor-het-zeeaquarium/9200000024207744/

Lees dat goed door, en als je dan nog vragen hebt stel ze dan maar. En maak van te voren een begroting voor wat je allemaal nodig hebt. Afhankelijk van de grootte van je bak, zul je voor een klein bakkie een paar honderd euro kwijt zijn tot een paar duizend euro voor een grote bak (voor de aanschaf en opstart). Bedenk dat wel dat er hoge maandelijkse kosten aan zitten. Ik kom ongeveer aan 100 - 150 eu per maand uit (450 liter bak).
 
Ons bakje van 85 liter gaat ongeveer 800 euro kosten als ik alles zo inschat dus ja voor een grote bak ben je wel wat kwijt.
 
duhhh cedric domme vraag je kunt geen appels met bananen vergelijken

ik heb 2de hands bakkie en techniek op de kop getikt heeft me 450 euro gekost was dit allemaal nieuw geweest had hem me rond de 1200 gekost daarbij heb ik dood steen en real reefrock gebruikt dat alleen al was ruim 120 euro samen voor ruim 15 kilo en ja nu draait hij binnenkort komt er nog een hannachecker a 75 euro voor de po4 en nog wat andere testen erbij dan ben ik ook weer over de 100 euro kwijt let wel de bak draait er zit nog geen bodem in of enige vorm van koraal, garnaal of vis in
de goedkoopste zeewaterdieren die ik ben tegengekomen liggen al rond de 15 euro en dan heb ik het nog niets eens over de toevoegingen als je sps koralen zou willen (gelukkig ligt dat nog ver voor me uit)
Wij gaan starten met de leders die ik nu in de 60 liter heb zitten samen met de poetsgarnaal, de kappersgarnaal, de zee-egel en de tubroslak de koraaltjes die ik hju in mijn bezit heb hebben me ook al ruim 150 euro gekost dus tel maar bij en bij
 
ik denk zelf ook dat je beter eerst veel research kan gaan doen. En indd na je budget kijkt en wat voor grote je wilt en wat je wilt gaan houden. Zelf ben ik er achter gekomen dat je dat niet even doet een zeeaquarium. Ik ben zelf zeer impulsief geweest en heb alles aangekocht voor een opstart met als gevolg 1 RAMP !!!!! Had nog nooit een aquarium gehad en dacht even op te starten. Al met al heeft het me een flinke bats geld gekost en nu ? Heb ik sinds 3 maanden een zoetwater aquarium met Platys om toch eens even te kijken hoe het me afgaat met zoetwater. Maar ik denk wel dat je wat meer ervaring als mij hebt als je al een zoetwateraquarium heb gehad. Suc-6 alvast
 
Zoet is heel anders dan zeewater maar goed je weet dan al wel veel dingen van waterwaarden en veel beginselen. het helpt wel denk ik als je al ervaring hebt met zoetwater al blijft zout iets heel anders. Ik ga deze week het zout bestellen en de watertesten en dan eerst rustig de bak opstarten. Daarna gaan we rustig het levendsteen toevoegen en dan de boel goed laten indraaien. Ik weet wel dat ik itt normaal geen haast ga maken en liever wat langer wacht met elke stap.
Moet toegeven dat dit met mijn karakter niet het makkelijkste is hoor;)
 
Ons bakje van 85 liter gaat ongeveer 800 euro kosten als ik alles zo inschat dus ja voor een grote bak ben je wel wat kwijt.

Ja en dan moet je ook nog niet het duurste van het duurste willen Cedric:deal:.
 
Ik heb een aantal jaar zoetwater gehad, en denk dat die ervaring zeker wat helpt bij beginnen met zeewater. Maar inderdaad, er komt zo veel meer bij kijken. Ik vind het heel erg leuk omdat het een enorme uitdaging is om alles goed gezond en levend te houden. Maarja, dat maakt het natuurlijk ook weer een risico. Mensen die zich echt willen verdiepen in het houden van zeewater en bereid zijn er veel geld in te steken zullen het prima voor elkaar krijgen om een mooie bak neer te zetten. Vallen en opstaan hoort daar bij. Maar mensen die denken "even te beginnen met zeewater" zijn in mijn ogen vanaf het begin al gedoemd te mislukken....
 
  • Leuk
Waarderingen: JDS
Ik ben ongeveer 3000euro kwijtgeraakt aan de aanschaf van mijn spullen alles nieuw 250 liter systeem het licht er maar net aan wat je wilt en hoeveel je wilt uitgeven.
 
Bezint eer je begint is een alom bekend spreekwoord toch.
 

Terug
Bovenaan