Vuurgarnaal in 27 liter


S

Sean Vink

Guest
Ik vond laatst een 27 liter aquarium in de garage, en het leek me super cool om hier weer iets in de doen. Nu heb ik een krap budget, maar ik heb een vriend die een vriend heeft die mij wel een aantal van die garnalen kan geven, maar ik wil dus ook een erg mooi aquarium voor ze maken. Ik heb me er heel erg in verdiept en ze hebben dus sowieso planten en alg nodig om op te knabbelen, en dit zou genoeg moeten zijn als voeding. Ik vind het absoluut geen probleem om bij te voeren, en zoek later wel op hoe dit te werk gaat; maar het punt dus. Welke planten zijn het best voor vuurgarnaal, en kunnen goed overleven zonder extra CO2? Ik heb een grote fles CO2 druppels die ik handmatig kan toevoegen, doe ik ook bij mijn 100 liter aquarium, maar zijn er planten die ook wel zonder kunnen, en kunnen groeien met alleen licht? Bijv. java fern en giant hydro? En hebben jullie een lijstje- of gewoon ideeën over welke planten erg sterk zijn? Een vorm van mos was een must las ik, ik ga waarschijnlijk voor java moss. Ik ben van plan om eerst de planten te laten groeien, mos op drijfhout te laten settlen en als dat allemaal goed gaat de garnalen toe te voegen. Wat voor bodemmateriaal kan ik gebruiken trouwens? Voldoet een laag filterzand met een laag grind er bovenop of moet er echt planted tank substrate in?

Alvast heel erg bedankt!

-Sean
 
een bakje met weinig licht heeft geen co2 nodig. Echt van planten eten doen ze niet zo snel. Wel van dode resten. Om alle benodigde voeding binnen te krijgen zou ik zelf ze wel voeren met garnalenvoer. Ik zou ook geen 2 bodemsoorten mengen maar er 1 van kiezen. Vuurtjes kunnen prima op een gewone bodem zonder poespas. Ze zijn wel gek op wat mosjes. Planten heb ik ook niet echt bij mn garnalen maar meer hout met mos. Maar als je er veel planten in wilt zetten dan is dat prima maar week deze eerst in een emmer 4-5 dagen voor en ververs dat dagelijks ivm gif.
 
Een goede plant is vallisneria, alhoewel die niet goed tegen die vloeibare co2 kan. Ook leuk is bijvoorbeeld limnophila.
 
Een goede plant is vallisneria, alhoewel die niet goed tegen die vloeibare co2 kan. Ook leuk is bijvoorbeeld limnophila.

Ze zeggen inderdaad dat de Vallisneria niet goed tegen EasyCarbo kan, maar daar heeft die bij ons toch erg weinig last van. Alle Vallisneria groeien als kool hier :p
Dus of wij hebben geluk of het ligt niet uitsluitend aan de EasyCarbo als de plant niet goed groeit.
 
Alle Vallisneria groeien als kool hier :p

Ja, je hoort wisselende berichten.... Maar je zou in principe met enkel garnalen geen co2 toe hoeven voegen en het zou sneu zijn als ie dan een vallisneria koopt en die dan dood gaat:br:
 
Ja, je hoort wisselende berichten.... Maar je zou in principe met enkel garnalen geen co2 toe hoeven voegen en het zou sneu zijn als ie dan een vallisneria koopt en die dan dood gaat:br:

Ja ik denk dat het niet nodig is. Een Vallisneria en wat mos zou prima moeten kunnen zonder 'Co2'-toevoeging. :)
 
Hartstikke bedankt allemaal, ik ga meteen op zoek naar een plekje waar ik deze planten kopen kan. Nog even 1 vraagje; moet er ook een filter in? Gewoon een klein sponsfilter of hoeft dit niet eens? En wat is het best als bodemmateriaal? Gewoon grind, of dan echt zand..?

Bedankt :D
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Er kan zowel grind als zand in maar vuurtjes zie je wat beter op een donkere bodem. een filter zou ik zeker nemen. Je kan eens kijken voor een Aquaell sponsfilter want daar is geen zuurstofpomp bij nodig. Kijk maar eens op onlineaquariumspullen.nl
Die zijn garnalenproof dus.
 
Een filtertje is vooral een extra zekerheidje. Asl je een ervaren aquariaan bent zou ik het met voldoende waterversen ook aandurven zonder. Het maakt je leven wel een stuk makkelijker. Filters zijn ook wel zelf te bouwen. Leuk maar als je toch materiaal en een pompje moet kopen moet je dat voor de centen niet doen.

Plantjes, kun je natuurlijk in de winkel kopen maar met wat zoeken kun je ze vaak ook wel via mede liefhebbers te pakken krijgen en blijkt het echt nodig voor dat formaat aqua is Bio Co2 een prima optie.
 

Terug
Bovenaan