Hoeveel lumen moet ik in een bak


maffie666

Well-known member
Lid geworden
30 december 2016
Berichten
563
Leeftijd
56
Simpele vraag maar ik heb dus een bak van 120cm zijnde 240 liter. Hoeveel lumen moet daarin. Er zitten nu 2 korte tls in van 1300 lumen per stuk en 2 onzin led stripjes die bijna geen licht geven. Hoeveel lumen moet ik eigenlijk hebben.

En nog een vraag die hier iets mee te maken heeft: ik heb nog een m2 waar ik groente op wil kweken met kunstverlichting. Hoeveel lumen? Wat voor lampen en waar halen.
 
Hangt helemaal af van wat je met je bak wilt. Voor een plantenbak zou je uit moeten gaan van minstens 7200 lumen (30lm/w).
 
30 lumen per wat??
 
Per Litr. Bij een bak van normale hoogte.
 
30lumen min voor veeleisende plante.
 
Ik lees wel 20-40 lumen voor een plantenbak.
 
15 lumen per liter is zowat het minimum als je ernstig planten wil houden.
40 lumen per watt is dan weer héél veel licht. Vaak zelfs te veel.
 
Dus ik heb 2600/240 = 11 is veel te weinig?
 
Het ligt er sterk aan wat voor plantjes je graag wil houden.
 
Heleboel planten wil ik
 
Jawel maar wat voor soorten ?

Plantjes zijn grofweg in te delen in hoog,midden en laag licht (en daarmee voedings) behoefte. Waarbij gemeld dient te worden dat het doorgaans makkelijker is voor een laag licht plant zich aan hoog licht omstandigheden aan te passen. Andersom is gedoemd te mislukken. Maar je kunt ook te veel licht hebben voor een laag licht plant. Ik heb ooit een hoog licht bak gehad waar mossen in de bovenste 10-12 cm domweg het niet trokken. Dieper ging prima.

Als je alle , of iig dan toch de meeste plantensoorten wil kunnen houden zonder je over de lichtbehoefte te moeten bekommeren is een hoog licht bak aan te raden indd. Hou er dan wel rekening mee dat je ook vast zit aan Co2 toevoeging en bemesting. En bij snelgroeiers relatief veel onderhoud.
 
Ik ga mee met krekel.

Maar laat je niet afschrikken, er zijn veel planten die weinig licht aankunnen hoor.

@Krekel , je zegt dat mossen het niet trokken in de bak?
Ik heb ook mossen in de bovenste 10cm zitten, denk je dat die ook kapot gaan gaan op een bak met 40lumen/liter ?
 
Mogenlijk, maar elke situatie is anders. Ik had het met HO T5 buizen die ook erg kort op het wateroppervlak hingen. Overigens weet ik zo niet uit mijn mouw te schudden hoeveel lumen ik daarop had. Maar het kwam op 0,5 Watt/Ltr.
 
Het is niet zozeer het aantal planten dat van invloed is maar welke planten. Er zijn er bij die weinig eisen zoals de Crypto s.
 
Dit is een foto van mijn bak ik weet de plantnamen niet ja op 2 na of zo. Ik wil er graag nog iets roods in en iets geels of zo ik ben niet echt een purist ik wil het alleen lekker vol.

20170327_222522.jpg
 
Ik zou bv graag die planten rechtsachter super vol hebben.
 
En dat "gras" op de bodem ook.
 
Met 11 lumen heb je niet zo heel veel licht dus echt veeleisende planten zou ik dan niet nemen. Rode planten hebben vaak graag extra licht en voeding.
 
Je begrijpt het verkeerd John, het ging erom dat ik een bak heb gehad met een berg licht waar in de bovenste laag mossen het niet trokken..
 
Ja dat begreep ik maar dat is raar want zelfs met erg weinig licht doen die het vaak nog goed.
 
Heeft mijn grasveldje of bosjes rechts meer lumen nodig dat is eigenlijk de vraag.
 
Weet je zo de naam want ik zie het moeilijk.
 
Nee ik ben niet zo slim geweest want ik weet werkelijk van niet 1 plant in mijn bak hoe die heet. :'(
 
Ik weet ook vaak de namen niet hoor en als ik het weet dan vaak alleen de Nederlandse naam.
 
Zijn de lange oranje stengels geen ludwigia repens ?
Het gras is dwerghaargras, wat veel licht nodig heeft .
 
En de plant rechts in de hoek hygrophila ?
 
Ja die ludwigia kan kloppen die naam komt me bekend voor ook. Dat gras ben ik toch al beu hou ik alleen aan als service voor mijn kuhlis. Maar ik vroeg me af hoe ik de planten hier op de achtergrond groter en voller krijg. En hoe ze heten

20170330_114816.jpg
 
Inderdaad een hygro soort. Als je die wat voller wil krijgen kun je proberen hem niet te dicht op elkaar te planten eventueel wat meer licht. Wat geef je momenteel aan voedingsstoffen ?
 
Ok bedankt. Ik doe er af en toe een capsule dennerle iets bij en ik spuit wekelijks wat s7 vitamix. Beide bij hornbach gekocht. Heb wel de indruk dat met name dat laatste helpt. De meeste planten gaan behoorlijk hard.
 
Ik ken dat product niet. Voor een optimale plantengroei is het belangrijk dat je licht,co2,macro en micro voedingsstoffen op peil houdt.
 
Deze plant heb ik pas een week die lichte stukken zijn nieuw.
20170330_122533.jpg
 
En dit plantje hierachter heb ik al 2 maanden en doet helemaal niks behalve niet dood gaan.
20170330_123330.jpg
 
Voor een rode plant heb je denk ik te weinig licht. Dan moet je vaak al snel wat meer licht hebben. De Repens doet het wel met wat minder licht wel goed.
Volgens mij heb je vrij dure plantenvoeding en ik zou voor de toekomst eens kijken op planted-box of lid Backplay benaderen.
 

Terug
Bovenaan