dwergkogelvis


E

EvE

Guest
Ik heb een kogelvis overgenomen met een heel aquarium en nog meer dan 70 heel diverse vissen erbij. En ben me nu dus ook aan inlezen over die dieren, maar de info is lastig te vinden. Heb hier onder bijvoorbeeld een stukje over de travancoricus gevonden bij hobbykwekers.nl.

http://www.hobbykwekers.nl/zoetwater/item/carinotetraodon-travancoricus-dwergkogelvis

Maar wat mij het meest zorgen baarde was de opmerking bij de LFS die mij verteld dat ook mijn kogelvis eigenlijk naar brak water moet.... ze schijnen in zoet water op te groeien en na verloop van tijd over te gaan naar brak water.... en ik zie het niet zitten om een extra bak neer te gaan zetten!!!!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik weet niet wie en hoe, maar dit onderwerp van mij is verplaatst en dat is zeer waarschijnlijk met de beste bedoelingen gedaan!!!

Maar ik vind het niet fijn, niet juist en ook niet handig! Dit is al de tweede keer dat het gebeurt en ik wil toch vragen dit niet teveel zo te doen. Ik ben zelf jaren moderator geweest op een ander hobbyforum en je krijgt zo juist heel veel losse eindjes is mijn idee. Alle oude info word niet meer geraadpleegd en dat is juist wat een forum zo waardevol maakt!

Ook moet ik nu weer gaan zoeken waar ik op heb gereageerd. Ik heb al diverse keren de zoekfunctie geraadpleegd en zie zo dat er veel vragen regelmatig opnieuw worden gesteld en dat zouden ook veel meer sticky topics moeten zijn.

Ik heb het niet gecontroleerd, maar het zou goed mogelijk kunnen zijn dat alles wat ik meld al veel vaker aan de orde is geweest en dus al dubbelop, zou een vissen database daar niet handig voor zijn?
 
Er zijn soorten die naar brak moeten.

de dwergkogel hoort daar niet bij en is zijn hele leven op zoet te houden.
Een lichte brakheid kunnen ze overigens goed hebben, maar t hoeft niet.
 
Dank je, lees dat overigens vaker. Ik dien dan toch ook te weten hoe oud de vis zou zijn? Ze beginnen in ieder geval allemaal in zoet water en ik heb wel gelezen over kogelvissen die in de natuur naar brak water verhuizen op een bepaald moment. Even jammer dat ik niet meer weer welk moment, maar daar kom ik vast nog wel eens achter.
 
Kan je meestal zien aan de lengte van de vis.

Op een bepaalde lengte gaan ze richting licht brak en namate ze groter worden verhuizen sommige soorten steeds verder naar zwaar brak (bijna zee-water)
 
Misschien even contact opnemen met @Juliette, deze heeft volgens mij meerdere van deze dieren en praat daar veel over :!
 
Heb je misschien een foto van je visje? Hoe groot is hij?

Een echte dwerg is een 100% zoetwater kogeltje. Maar er worden ook andere soorten zoals de f8 of gsp als 'klein blijvend dwerg kogelvisje' verkocht. En die moeten wel brak.

Dat je topic is verplaatst naar roofvissen begrijp ik wel. Hoe klein ook, kogelvissen zijn roofvissen en eten geen vlokvoer.

Wat voor vissen heb je nog meer in het aquarium zitten? De dwergkogeltjes laten zich met voldoende ruimte vaak leuk combineren met andere vissen (tenzij je een echt fel ettertje treft). Voorwaarde is dat die andere vissen alert en snel zijn en geen lange siervinnen hebben.
 
Ik wilde er gelijk een foto van proberen te maken, maar kan haar even niet vinden. Ik vermoed dat het een vrouwtje is, ze is wat ronder namelijk. Heel leuk dier en volgens mij erg goed gesocialiseerd, in de avond lijkt ze zelfs af en toe met de Corydora's te spelen. En de bak is ca 660 liter en zit helemaal vol met allemaal soorten vissen zoals Diamant Gourami's, Corydoras, glasmeervallen, marmerbijzalmen, koperzalmen etc etc.

Ik heb wel een film op YT gezet, is beetje amateuristisch, maar geeft wel een indruk.

 
Zie hem op het filmpje ook zo snel niet voorbij komen. Als je binnenkort een foto kan plaatsen dan kan ik je zekerheid geven.

De cory's is nu net een combi die vaak mis gaat. Cory's vertrouwen heel erg op hun pantser en zijn wat minder alert op andere vissen. Ze zijn dus een makkelijk doelwit voor kogelvisjes en vaak moeten hun vinnen eraan geloven. Hou ze dus goed in de gaten.
 
En daar was ze ineens, vooraan het glas, altijd nieuwsgierig!!! En ik moet nog eens op cursus foto maken....

20170813_120500 (1).jpg
20170813_120503.jpg
 
Wat je daar hebt is helaas geen dwergje maar een biocellatus oftwel de F8 geslachtsonderscheid is hierbij niet mogelijk. Op zoet gaan ze maximaal 3 jaar mee. Het beste zitten ze op licht brak tot 1.005 SG en kunnen dan wel 15 jaar worden.
 
Ze worden maximaal 8cm dus ik gok een jaartje of 2.

De ervaring is dat de brakwater soorten heel erg moeilijk op brak te herplaatsen zijn. Het aanbod is enorm en de mensen met een brak aquarium op 2 handen te tellen. Meestal komen ze gewoon weer op zoet terecht.
 
Twee jaar zou zomaar kunnen, zal de vorige eigenaar het eens vragen.

En weer een uitdaging erbij dan, had gehoopt dat er wel iemand blij mee kon worden gemaakt en met verstand ervan. Om het beestje nu zomaar aan de eerste de beste mee te geven om hem vervolgens nog in zoet water te laten zitten lijkt me ook niets.
 

Terug
Bovenaan