anubias verslijmt aan wortelstok?


V

vriend van de cory

Guest
Hallo allemaal,

Ik heb een hoop anubias nana in meerde bakken staan , en in 1 van mijn bakken, de meest recente, gebeurt er iets raar met mijn anubias. En dat is dat de bladeren aan de wortelstok verslijmen, met als gevolg dat de bladere afvallen en vervolgens ook de wortelstok zelf die verlsijmt.
Dit is gebeurt met ALLE plantjes. Er zitten nog andere planten in met wortestokken, een soort varen en nog wat planten. En dan wat voorgrondplanten (je kan kijken bij mijn 60 en 80cm topic in mijn 80cm welke er in staan :) .
Ik doseer elke 2 dagen vloeibare co2 en 2 keer op de week micro elementen.
Verder is er een lage belichting.
Ik zie niet wat ik fout doe in mijn bak... Op het internet vind ik ook niets.

Wat is er mis met deze planten?

Dit is een foto van hoe het eruit ziet :
upload_2017-10-6_20-35-23.png
 
Hmm ziet er niet goed uit! Dat had ik ook ééns met een anubia's, gebeurde ook dat verslijmen, maar ALLE planten zeg je? Mss wel een schimmel dan oid
 
Een plantje als Anubias is een langzaam groeier en dientengevolge is het ook weinig CO2 nodig. Het zelfde geldt voor (Java?-)varens. Ook een lagere verlichtingssterkte draagt zorg voor een mindere CO2 opname. Denkelijk zit daar je probleem. Begin er mee om CO2 dagelijks toe te voegen zodat er een betere verdeling ontstaat. Planten kunnen nl. maar beperkt voedsel/bemesting opnemen. Verder zou ik de hoeveelheden verminderen. Verslijming is een bekend probleem bij vloeibare koolstof voeding. Met name bij Vallisneria's zie je dit verschijnsel wel meer.
 
Ben zou zomaar eens gelijk kunnen hebben al is het wel raar dat alle planten dit verschijnsel vertonen. Van Waterpest en vallisneria is het wel bekend.
 
Oke ik zal dan van 5 ml om de 2 naar 2elke dag gaan :) .
Maar in mijn 1m doe ik het op dezelfde manier en daar heb ik mooie groepjes anubias staan.
Zou het kunnen dat ze aangetast zijn door een soort schimmel ?
 
Ja het is vreemd dat het in je ander bak wel goed gaat maar ja geen bak is gelijk zegt men vaak;). Ik zou anders het beter verdelen of verminderen.
 
Njah maar ik denk dat bijna alle anubias zo goed als dood zijn hoor ...
 
Mogelijk zou zijn dat de plant te stevig is opgebonden en de sapstroom niet goed verloopt/afgeknepen of er te weinig stroming langs gaat waardoor de voeding de plant niet goed bereikt.
 
Het eerste zou misschien best kunnen. Te weinig voeding zie je niet snel dacht ik bij deze plant want ik heb ze in de 60cm met amper stroming en daar verslijmen ze ook niet maar goed geen bak is gelijk natuurlijk;)
 
Ik heb een Anubias in mijn garnalenbak, geen voeding en weinig stroming, maar deze pakt misschien net genoeg mee.
 
Wel daarom vond ik het ook zo raar.
Wat je zegt kan wel ton, maar ik heb ze niet opgebonden maar tussen stenen geduwd.
 
DIT is een bacterie, komt vaker voor bij anubias soorten en begint vaak bij de wortels/"stam" zoals op de foto te zien is. Het verspreid zich vrij snel,
zodra je dit ziet moet je meteen het deel dat is aangetast weghalen. Ik zou nog even wachten met nieuwe anubias soorten want de bacterie
zit waarschijnlijk nog in het aquarium, een goede stroming kan ook helpen.

wanneer eerst de bladeren verslijmen dan heeft het wel te maken met de waterwaardes
 
DIT is een bacterie, komt vaker voor bij anubias soorten en begint vaak bij de wortels/"stam" zoals op de foto te zien is. Het verspreid zich vrij snel,
zodra je dit ziet moet je meteen het deel dat is aangetast weghalen. Ik zou nog even wachten met nieuwe anubias soorten want de bacterie
zit waarschijnlijk nog in het aquarium, een goede stroming kan ook helpen.

wanneer eerst de bladeren verslijmen dan heeft het wel te maken met de waterwaardes
Ok, dit hoor ik voor het eerst dus. Weet je ook wat voor bacterie en is daar wat meer bekend over?
 
Ik heb dit ter ore gekregen van mijn werkgever en bij de lfs zou ik ook wel kunnen zeggen dat 1 op de 6 anubias vaak door deze bacterie kan worden weggegooid en met wat pech wat meer.

Ik had me er nog niet zover in verdiept, omdat voor zover ik weet er geen andere optie is dan het besmette deel weghalen of de plant als verloren beschouwen.
maar na wat research kom ik op de termen Bacterial soft rot en rhizome rot en een site die in het Engels uitgebreid uitleg geeft.
zie: http://anubias-engl.blogspot.nl/2011/04/anubias-plants-rotting-facts-rumours.html
 
Ik heb inderdaad ook gehoord van een schimmel die Anubias rhizomen aantast en daar lijkt dit heel veel op, aangezien de rot bij de rhizoom begint. Schijnt overigens niet (of in ieder geval zeer lastig) te behandelen te zijn. Ik zou de plant dus denk ik gewoon verwijderen. Of het ook 'besmettelijk' is durf ik je niet te zeggen.
 

Terug
Bovenaan