Welke vis is dit?


A

Alabastine

Guest
Hallo Aquarianen,

Ik heb gisteren in de plaatselijke dierenwinkel wat neon tetras gekocht en zag daar deze visjes. Dit lijken mij een soort dwergcichlide en ze hadden oa ook kersenbuikcichlide en dambordcichlide, maar voor deze soort ontbrak het prijskaartje (en dus de naam). Aangezien het personeel mij eerder al niet wist te vertellen welke vis het was toen ik vroeg "hoe duur zijn deze" en wees op de zwarte fantoomzalmen had ik van daaruit niet veel hoop.
Nu zit ik te spelen met het idee een koppeltje dwergcichlide te nemen in mijn 80cm bak, en deze zien er wel leuk uit, maar ik wil uiteraard vantevoren weten hoe groot ze worden, of ze aggresief zijn, wat ze eten etc. Daarom aan jullie mijn vraag: wie weet de wetenschappelijke naam van deze vis en eventueel of hij geschikt is voor een relatief kleine gezelschapsbak?

Bij voorbaat dank!



IMG_20171030_134851731.jpg
IMG_20171030_134851731~2.jpg
 
Het ziet eruit als allemaal Apistogramma vrouwen. Welke soort durf ik niet te zeggen gebaseerd op deze foto's. Ze zien er eerlijk gezegd niet goed uit en zouden ook niet op een grind bodem gehouden moeten worden. Lijkt erop dat ze last hebben van ammonium wonden rondom de kieuwen.
De gene rechtsonder lijkt misschien wel een beetje op een nannacara anomala man, maar dat kan ook komen door de beweging op de foto. Verder zijn Nannacara anomala vrouwen zeker niet oranje, dus dan horen die sowieso niet bij elkaar.

Over het algemeen is een koppel dwerg cichliden in een 80cm geen probleem, zolang er een zand bodem is, juiste waterkwaliteit en je geen andere territoriale vissen of corydoras hebt.
 
Dankjewel! Hmm, ik heb grind, wel vrij fijn, maar uiteindelijk is de bedoeling dat het overgrote deel bedekt wordt met plantengroei. Dit zou dus niet kunnen voor dwergcichliden in het algemeen? Jammer!
Ja ik weet ook niet of ik hier terug moet gaan om vissen te kopen, die neon tetras zien er ook niet fantastisch uit en heb er vanochtend eentje dood aangetroffen. Ik hoop niet dat ik één of andere ziekte mn bak binnen heb gehaald :eek:.
Volgende keer maar wat verder fietsen naar de waterlelie.
 
Ik zou inderdaad wat verder fietsen als je die mogelijkheid hebt. De meeste dwerg cichliden nemen een hap zand en filteren dit, ze spugen het zand vervolgens via de kieuwen uit. Dit wordt ook wel gezien als tandenpoetsen voor de dwerg cichliden en draagt bij aan een lange levensduur. Grind is hier te grof en te scherp voor, dus hierdoor krijgen de dwerg cichliden minder voer binnen en kunnen ze dus niet echt hun natuurlijke gedrag vertonen.

Een lekkere plantenbak met veel schuil mogelijkheden is goed voor elke dwerg cichliden. Neon tetra's hebben volgens mij wel wat meer problemen, zoals de tetra ziekte of iets dergelijks. Ik ben zelf meer fan van de green neon, paracheidons simulans, of ook wel flase neon genoemd. Deze blijven kleiner en zijn feller blauw. Hier heb ik echt nog nooit problemen mee gehad, zwemmen al een jaar rond met zijn 14en.
 
De Apisto s vragen ook wel schoon water zeg maar dus niet al teveel stoffen zoals nitraat en fosfaat.
 
Heb nu een afspraak gemaakt met een hobbykweker die een paar cacatuoides orange verkoopt. Ik neem dus aan dat ik gewoon een hoekje met zand kan maken, maar het overgrote deel van de grindbodem laten zoals die is? (ik heb wel een zak aquariumzand liggen).

@christian, is die tetra ziekte ook overdraagbaar op andere vissen?
 
Heb nu een afspraak gemaakt met een hobbykweker die een paar cacatuoides orange verkoopt. Ik neem dus aan dat ik gewoon een hoekje met zand kan maken, maar het overgrote deel van de grindbodem laten zoals die is? (ik heb wel een zak aquariumzand liggen).
Kun je proberen, maar dat gaat wel mixen op een gegeven moment.
Misschien kun je zo'n terrasdingetje maken en daar zat in doen. Dan mixt het niet.
https://www.aquastorexl.nl/aqua-del...Ox8Do38jLLbi3dSrUg1rygKVHzkbmolgaAu-PEALw_wcB
imgres
 
Bedankt mensen! Ik ga een stukje zand maken met één of ander geïmproviseerd substraatafscheiding. De neons heb ik overigens apart gezet, ik vertrouw het voor geen meter :/.
 
[QUOTE="
@christian, is die tetra ziekte ook overdraagbaar op andere vissen?[/QUOTE]

Volgens mij is die tetra ziekte overdraagbaar op alleen tetra;s, maar weet het niet heel zeker. Gedeelte met zand maken kan wel, maar dan moet je wel zorgen dat je hierboven voert.
 
Om te beginnen met je oorspronkelijke vraag: zo op het oog denk ik aan Apistogramma agassizi.
De vis met de doorlopende zwarte streep lijkt me een man en de vissen met een zwarte stip lijken me vrouwen. Niet een erg makkelijke vis, volgens mij.

Apistogramma cacatuoides cv. 'Orange' is een stuk minder gevoelig en daarom meer aan te raden.
Alleen zou ik dan sowieso een harem nemen, dus een man met 2 of 3 vrouwen. Bij een koppel zal de vrouw behoorlijk wat stress oplopen door de opdringerigheid van de man, zich vooral proberen te verstoppen (terwijl jij de vis toch waarschijnlijk koopt om er naar te kijken) en mogelijk zelfs te weinig aan eten toekomen waardoor ze zelfs kan overlijden,

Hoe "relatief klein" is jouw gezelschapsbak eigenlijk? Voor een harem caca's is een meter echt wel het minimum. En dan nog moeten ze niet al te veel concurrentie hebben van andere bodembewoners.
 
Hmm het is een 80cm 80 liter bak, maar er zijn wel een aantal schuilmogelijkheden, ik heb wel op verschillende plekken gezien dat dit wel groot genoeg zou moeten zijn. Ik ga ze vanmiddag ophalen maar het zijn nog babies (kleiner dan guppen nog). Ik betwijfel of de bak groot genoeg is voor 3 volwassen stuks en hij had ook erg weinig vrouwtjes te koop geloof ik.
Ik denk dat ik er dan wel 2 neem en het een tijd aankijk terwijl ze groter worden, als het dan toch niet goed gaat, het vrouwtje wordt bijv teveel opgejaagd, zal ik er of een vrouwtje bij moeten zoeken als dit past of de vissen moeten verkopen :/.
Maar ik ga ervan uit dat het in ieder geval nog geen probleem is wanneer ze nog erg jong zijn.

PS: mocht het wel uit de hand lopen, ik heb een kleiner aquarium waarin ik de vrouw tijdelijk apart kan houden mocht het toch te stressvol lijken te worden.
 
80cm is genoeg voor een harem. Al hou ik het liefst al mijn apistogramma's in koppels. Naar mijn mening zorgt 1 man met 2 of 3 vrouwen voor alleen maar meer aggressie omdat de vrouwen dan ook nog onderling moeten vechten om een territorium. Momenteel heb ik zelf een koppel Apistogramma sp. D10 zitten en een koppel Apistogramma sp. Abacaxis. Deze zijn beide erg vreedzaam in een koppel.
 
Nou ik heb toch twee vrouwtjes kunnen kopen, ik ga ervoor zorgen dat er aan beide kanten van het aquarium een holletje of iets dergelijks is en dan moet het volgens mij helemaal goedkomen!
@ChristianVT verschilt de paringsdrift dan misschien per soort appisto? Ik heb wel een aantal keer gelezen dat 1 vrouwtje inderdaad niet ideaal is voor cacatuoides.
Ik heb er natuurlijk nog geen ervaring mee maar heb al een hele tijd guppen, als het paringsgedrag vergelijkbaar is met die konijnen dan is 1 vrouwtje inderdaad wel sneu.
 
Nou wel een mooi exemplaartje toch? Volgens mij geen slechte deal voor €2 per stuk. Ik denk ook zeker niet dat dit mijn laatste apisto's gaan worden, er zijn blijkbaar zoveel geweldige soorten en de drie die ik nu heb hebben ook echt een attitude, erg leuk om naar te kijken!

IMG_20171105_190256560.jpg
 
@Alabastine Het paar gedrag kan inderdaad per Apistogramma soort verschillen. Er is nogal veel verwarring bij mensen over met hoeveel vrouwtjes Apistogramma soorten gehouden moeten worden. Men roept dat de Cacatuoides met meer vrouwtjes gehouden moet worden omdat dit een polygame soort is. Maar hier zit nogal wat verwarring. Soorten zoals bijvoorbeeld de Apistogramma nijsseni, Apistogramma Panduro etc, vallen allemaal onder de Nijsseni groep. Dit zijn monogame Apistogramma's en doen hierdoor aan paarvorming. Dit betekent dat ze samen voor de jongen zorgen, en elke andere soort genoot die in de buurt komt zal de dood in gejaagd worden. De Apistogramma Cacatuoides is een polygame soort. Dit houdt in dat in theorie, de man met meerdere vrouwtjes tegelijk kan zijn. Je moet dit in het wild zien als, de Cacatouides leven in een groep van 50-100 stuk. Het mannetje paart met het vrouwtje, verdwijnt vervolgens, het vrouwtjes doet de broedzorg en het mannetje gaat opzoek naar een nieuw vrouwtje om mee te paren. In je aquarium echter, krijg je het probleem dat met 2 of 3 vrouwtejes, de ruimte beperkt is, en deze vrouwtjes gaan vechten onderling om ruimte. Daarom geeft in mijn ogen 1 man met 2 of 3 vrouwtjes, meer problemen dan gewoon 1 man met 1 vrouw. Mijn Apistogramma sp. Abacaxis en Apistogramma sp. d10 zijn net zoals de Cacatuoides beide een polygame soort, maar het gaat meer dan prima om deze in een koppel te houden. Ik begon met de abacaxis met 1 man en 2 vrouwen, en zoals gezegd, waren het de vrouwen die onderling ruzie aan het maken waren. Nu er 1 vrouw minder is is de rust terug gekeerd in de bak.

Om te reageren op je foto, je weet dat de vis op je foto hierboven een man is?
 
Dat zijn toch Nannacara anomala op de eerste foto? Ik weet weinig van Cichliden maar ik ben in dit geval toch vrij zeker.
 
Wow blijkbaar hebben de email notificaties niet gewerkt...
@Paddy.K.1966 heb ze via een aquariaan op marktplaats gekocht die jongen had gekregen in zijn gezelschapsbak, als je geïnteresseerd ben, zijn advertentie is nog steeds actief, ik geloof dat hij ze niet erg makkelijk kwijt raakte.
@ChristianVT Ja ik weet dat het een man is, heb dus ook twee vrouwtjes maar ik moet maar aankijken of ik dat zo houd want ze zijn elkaar erg vaak aan het intimideren inderdaad.
 

Terug
Bovenaan