Bouw van 1600 liter aquarium in Hoorn . . .


Dank je wel Cornelius, ik heb net even op je topic gekeken, maar jij kan er ook wat van hoor . . .

Mike, dank je wel . . .
 
Vandaag een klusje gedaan wat volgens mij vaak over het hoofd wordt gezien, maar waar ik toch wel blij van wordt dat ik het gedaan heb . . .
Ik heb namelijk de overloop in m'n bak schoongemaakt. Dit doe ik 2 keer per jaar, waarbij ik de standpijpen van m'n overloop eruit haal, en
filterwatten in het eerste vak van m'n biologisch filter leg om de ergste drab op te vangen . . .

P1100156.JPG


Eerst de loopplank uit de schuur gehaald en de pootjes even uitgeklapt en in elkaar gezet . . .


P1100154.JPG

Loopplank met vleugelmoeren vastgeschroefd aan het frame, en het feest kan beginnen . . . :D ik heb dit al eerder gedaan, en je staat er van te kijken hoeveel drab en viezigheid er onderin je overloop huist !
Vandaag viel het mee, maar het kan ook dat het drab een vieze geur afgeeft. Dat is volgens mij voor de waterkwaliteit en de vissen in de bak géén goed teken . . .


P1100147.JPG

( niet helemaal scherp, sorry ) Even tussendoor . . . je zal het niet geloven ( óf wél ) maar ik krijg het voor elkaar, de zaklamp ligt boven de overloop om daar beneden in de diepte bij te lichten, en jawel hoor,


P1100148.JPG

de lamp duvelt in de overloop en was ook gelijk uit ( gek hé :oops: ). Dus met een 'grijpertje' de lamp weer uit het water geplukt, , drooggemaakt, en de batterijen er weer in, 'et voila' hij deed het weer . . . :)
Op de foto zie je ook de twee standpijpen van m'n overloop. Een bijkomend verhaal waarom ik nu de overloop schoon wilde maken, was het feit dat ik interne lekkage had. De stand pijpen in m'n overloop zijn
demontabel, dat wil zeggen de onderkant zit in elkaar met een PVC sok op de pijp van de doorvoer. Het water loopt via de sok in het eerste vak van m'n biologisch filter en zorgt ervoor dat het waterpeil in m'n laatste vak steeds stijgt. Met andere woorden . . . ik pomp 100 % van het door de overloop binnenkomende water weer de bak in. Dit is logisch, want de hoeveelheid water wat er in de bak komt ( door de pomp in het laatste vak van het filter ), gaat met dezelfde vaart weer ( over de rand van de overloop ) terug in het biologisch filter. Maar doordat er ruimte zit in de PVC sok en de standpijp, komt er steeds bijvoorbeeld een 10 % water méér in het filter als dat er uitgepompt wordt ! Dit is eigenlijk een interne lekkage zoals ik het maar noem. Met als gevolg dat ik iedere dag een laag van een 10 cm uit het laatste vak van m'n biologisch filter moest halen, anders werkte mijn hiervoor al beschreven z.g. 'knikkerbaan' van perspex plaatje met gaatjes ook natuurlijk niet meer. Het was op zich niet zoveel werk, want ik zette dan de hoofdkraan naar het riool een paar seconden open, en er liep water uit de bak het riool in. Gevolg: waterpeil zakte iets in de bak, kwam onder de rand van de overloop, pomp in laatste vak biologisch filter pompte water in de bak totdat het niveau weer iets steeg in de bak, waardoor de overloop weer begon te 'lopen'. Gevolg daarvan was dat het niveau in het laatste vak van het biologisch filter weer een 10 cm gezakt was.

Zou ik dus in de oude situatie een paar dagen weggaan, dan zou in principe het biologisch filter overlopen in het riool. En dat vind ik ook zonde want dan doet m'n perspex 'knikkerbaan' niet meer wat het moet doen . . .

Op bovenstaande foto zie je ook de lange 20 mm pvc pijp waarmee ik op de bodem van de overloop blaas, om zoveel mogelijk het vuil van de bodem in de overloop op te dwarrelen zodat het weg kan lopen naar het eerste vak van m'n filter . . .

Okee, dat was even tussendoor . . .


P1100146.JPG

Het water uit de overloop loopt zó het eerste vak in van de overloop, da's simpel. Dus ik legde een dikke laag filterwatten in het eerste vak, om de blubber uit de overloop op te vangen . . .
Je wilt niet weten ( of juist wél . . . ) wat daar aan viezigheid uitkomt. Ik ben dan weer blij dat dit klusje kan doen, maar dat kan ook eigenlijk alleen maar als je deelbare standpijp(en) in je
bak hebt gemaakt. Ik kan de standpijpen er eenvoudigweg uittrekken, en de overloop loopt leeg ( wel even de bypass van het biologisch filter omzetten ! ). Ik heb de filterwatten in het
eerste vak een aantal keren vervangen, dit omdat ze helemaal vol drab zaten en overliepen. Ook dit vindt ik weer zo mooi aan het zelf bouwen van een houten aquarium, je kan alles zelf
regelen en aanleggen. ik heb nu in totaal een 3 doorvoeren in de overloop, maar eigenlijk wil ik er nog een 4e bij hebben, eentje die specifiek bedoelt is om de overloop leeg te laten lopen
op het riool, in plaats van in het 1e vak van m'n filter . . . Misschien ga ik later nog een andere bak bouwen, waarbij dit soort van 'verbeteringen' dan kunnen worden meegenomen in de
volgende bouw . . . Als ik nu de standpijpen uit de overloop haal, dan blijft er altijd nog een laag van een 10 - 15 cm water in de overloop staan, dat zou ik dan willen veranderen door
zogezegd een aparte doorvoer hiervoor te gaan maken. Kwestie van gatenzaag erin en de 'witloofdoorvoer' erin en d. m. v. een ORANJE kraan ;) zo op het riool aansluit ! Ik had
vóór de huidige bak nog nooit een bak gebouwd, dus er zitten af en toe nog wel een enkele 'kinderziekte' in :thumbs: Maar al doende leert men.


P1100158.JPG


Het resultaat van de drab in de overloop . . .


P1100157.JPG


Twee keer per jaar dit uit je overloop halen, dat geeft voor mij toch wel een schoon en goed gevoel naar m'n vissen toe . . .

Tot zover maar weer even.
 
Oh ja, de vorige keer had ik het nog even over een witlofdoorvoer, en dat ik geen plaatje had van de ring in die doorvoer.
Hier even een fotootje voor diegene die hier niet zo bekend mee zijn . . . . Als je het ziet, dan wijst het de weg vanzelf.

P1100151.JPG


Je ziet de conische ( taps toelopende ) witte ring die zorgt ervoor dat de doorvoer waterdicht is !


P1100152.JPG


Groet.
 
Nog even een paar plaatjes van één van m'n twee nieuwe meervalletjes die ik vrijdag 22 september meenam van Utaka in Amersfoort.
Het is de Chatostomae sp. ' Tiger ' oftewel de L - 455. Deze meervallen uit Peru, en dan met name uit de rio Pisqui zijn met een
lengte van een 6 á 7 cm redelijk volgroeid. Ze zijn razendsnel en ik heb het idee dat ze een stel uitstekende ogen hebben . . .
want, één lichte beweging voor de bak en ze zijn verdwenen. Het duurde dus even voordat deze prachtige meerval zich
vanavond rond 23.30 voor de camera liet zien . . . Het aantal verschillende meervalletjes in m'n bak is nu opgelopen tot een 20 stuks.

P1100160.JPG


Links zie je een bekende, de Hyphessobrycon bentosi 'White fin' waarvan er nu een 40 in de bak zwemmen . . . .


P1100161.JPG

Hier links op de foto was er een Nematobrycon palmeri ( keizertetra ) die óók graag een keertje op de foto wilde, nou vooruit dan maar . . . Die vrijdag de 22e september heb ik van Utaka ook een 27 keizertetra's meegenomen . . . geweldig mooie dieren hoewel deze vissen bij mij nog niet uitgegroeid zijn.

De andere meerval waarvan ik er van Utaka ook 3 meenam is de Amblydoras affinis, een geweldig mooi diertje van een 5 á 6 cm lengte. Deze dieren graven zich, net als de Bunocephalussen ( 'braadpannen' ), ook in het zand in.
 
Overloop schoonmaken doe ik idd nooit.
Echter mijn buis naar het filter ligt gelijk met de bodem van me overloop dus alles verdwijnt me filter in
 
Wat een prachtige l-nummer!
 
Dank heren, ja inderdaad een juweeltje van een meerval. . .

Wouter; nee dan heb jij daar geen last van Wouter :thumbs: bij mij blijft er zogezegd altijd een 10 / 15 cm water in de overloop staan,
dus dan hoopt je vuil daar op. Eén van de dingen die een volgende keer anders zou doen . . .
 
Ja ben ook heel nieuwsgierig naar een volgende spannende update en hopelijk is er niets erg aan de hand met onze vriend.:thumbs:
 
Tja, en zo kwam er toch een einde aan het klussen aan de bak . . . veel meer is er volgens mij niet over te vertellen,
behalve voor een enkeling wat ' tips en trucs', zoals:

* Probeer in je bak altijd een water circulatie te creëren waarbij het water 'rond gaat' oftewel de ene kant erin,
en aan de andere kant van de bak er weer uit.Hou hier ook rekening mee met het maken / plaatsen van aanvoer
en afvoer van je pvc pijpen.
* Heb je stenen en kienhout in je bak, leg die dan in de richting van de stroming van het water. Met andere woorden:
als je stenen of hout dwars ( haaks ) op de waterstroming legt, krijg je opstoppingen in je stroming waarachter zich
dan veel vuil zal ophopen.
* Probeer eens een andere inrichting te maken waarbij je niet altijd je stenen / kienhout tegen de achterwand legt,
maar ga een kijken of je de inrichting van je bak in het midden kan maken waarbij er tegen de achterkant van je bak
het water óók kan stromen ! Dit bevordert de stroming / circulatie in je bak enorm, ook hier zullen veel dieren weer
dankbaar voor zijn . . . ! We zijn zo geneigd om altijd maar tegen die achterwand aan te bouwen, ook ik deed dat
zéker in het begin !
* Probeer je bak zo schoon mogelijk te houden, en zéker als je meerdere soorten meervalletjes hebt.
Want de meeste soorten verlangen uitermate schoon en zuurstofrijk water.
* Probeer ( als het nog mogelijk is ) een soort van 'knikkerbaan' te creëren in je laatste vak van je biologisch filter
d. m. v. perspex plaatjes met gaatjes erin. Als het water vanuit je één na laatste vak hier overheen stroomt, krijg
je heel veel zuurstof in je water waar veel dieren je dankbaar voor zullen zijn . . .
* Maak ook een paar keer per jaar je overloop schoon, je wil niet weten wat er op de bodem van je overloop huist
aan voedselresten, bacteriën en ongein . . . als je het schoonmaakt, dan zegt de geur die er vanaf komt vaak
al genoeg . . .
* Ik ben ook afgestapt van echte planten in m'n bak, doodeenvoudig omdat ik ze niet heel hield, oftewel . . . m'n
vissen konden er niet vanaf blijven, en knaagden en knabbelden alle planten kapot. Zelfs Anubias was géén lang
leven beschoren . . . Een paar keer per jaar nieuwe planten in de bak zetten is ook een beetje zonde voor de
planten, m'n knip en de hygiëne in de bak. Ik heb nu 'nep planten' in de bak, en die overleven het wél.
Bijkomend voordeel: planten blijven heel, minder vuil in m'n bak van plantenresten, en minder licht nodig boven
de bak. Maar het heeft een lange tijd geduurd voordat ik het over m'n hart kon krijgen om die keuze te maken . . .
Ik wilde toch óók wel wat groen in m'n bak i. p. v. alleen maar mooie vissen, stenen en hout . . . Te meer, als je
een bak in de huiskamer hebt staan als blikvanger van 2.50 meter. Ik wil niet bij iedereen kunstplanten gaan
promoten, begrijp me goed, maar aan de andere kant zie ik ook heel veel aquaria op internet langskomen, echt
mooie bakken, die behoorlijk 'bekleed' zijn met allerlei pvc slangen, pvc-pijpen, pompen, uitstroom pijpen enzovoort . . .
En dan denk ik bij mezelf: hoezo hou je niet van nep - planten . . . hou je dan wél van pvc zichtbaar in je bak ?
* Ik heb ook een aantal aanzuigpunten in m'n ( houten ) aquarium, waar ik van filterschuim, een soort van hoedjes
op die aanzuigpunten heb gemaakt. Dit als extra 'voor-filtertje'. Ik maak die 'vóór - filtertjes' elke dag even schoon,
dit duurt nog géén minuut. Je hebt ze denk ik in deze topic wel kunnen zien, en anders komen ze hier onder nog
een keertje langs . . .
* Als je komkommer en courgette voert ( ik doe dat persoonlijk elke dag van het jaar ), en je hebt óók Geophagus
in je bak, dan is het raadzaam om je stukken courgette en kwamkwammer schuin in de bodem te zetten. De
stofzuigende Geophagussen kwatten namelijk in een paar minuten je groente onder het zand . . . En dat is niet
de bedoeling want je meervallen zijn daar niet echt van gediend ! Dus zet de stukken schuin omhoog in het zand.
* Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan in je biologisch filter, te filteren over gafzakken. Het scheelt je héél veel
zweefvuil en smerigheid. Ook die vervang ik twee keer per dag . . .


20151030_170102.jpg



Even een plaatje van een 2 jaar geleden. Ik had nog géén volwassen koppel Heros rotkiel ( 20 cm ), géén volwassen koppel Mesonauta Guyana ( 18 cm ) dus de planten stonden er nog in . . .
ik had het ook even over de doorstroming in je bak en dat dat juist zo belangrijk is . . . Nou, ik kan je wel vertellen dat ik in de hierboven ingerichte bak DUS HELEMAAL GEEN stroming had,
ondanks m'n 3 pompen met een totaal van 5500 liter bruto en een wavemaker van 15.000 liter. Gek hé ! Nee, zo gek was dat niet. Ik had de hele achterwand volgebouwd met een 450 kg aan
stenen, en dan de 'Duitse grauwacke'. De opzet van mij was toen om zoveel mogelijk schuilplaatsen te maken voor m'n vissen . . . nou, dat was dan ook aardig gelukt ! Want vissen zag ik
niet zo veel meer ( bij het minste of geringste schoten ze weg ). Dus na een half jaartje was dit verhaal afgelopen, en heb 3/4 van de stenen eruitgehaald ( scheelt ook in het watervolume ), en
die liggen nu voor de sier in de tuin . . .


P1080829.JPG


Ik had volgens mij in dat eerste jaar veel bijgeleerd en zag dat dit, ook qua inrichting en doorstroming, een betere bak was. Ik zag de vissen méér ( wat volgens mij toch ook de bedoeling is van een aquarium ), en de bak was duidelijk veel schoner en beter te onderhouden. Vergeet ook niet, in zo'n bak met stenen als op de eerste foto is niet zo veel schoon te houden ! Want alles verdwijnt achter die ' Duitse Grauwacke ' tegen de achterwand . . . en dan denk ik aan: eventueel te veel voer, dode vissen en planten. Maar de planten die je hier nog ziet verdwenen in rap tempo naar de eeuwige jachtvelden.

P1090639.JPG


Nog even een plaatje van een jong Geophagus winemillerii mannetje, hier nog een 15 cm . . . De beginnende bult op z'n voorhoofd is al een beetje zichtbaar.

P1090634.JPG


En dan de 'hoofd daders' van het minimaliseren van m'n plantenbestand . . . De Heros Rotkielen, hier nog een 15 cm . . .


P1080819.JPG


De zijkant van de bak . . . Als ik links onder, langs de achterwand de bak in kijk, dan kan ik naar de overloop ( 2 meter verder ! ) kijken. Ik heb dus op deze manier héél veel doorstroming
in m'n bak gemaakt.


P1090638.JPG


Je kunt het hier een beetje zien wat ik bedoelde met: niet altijd tegen de achterwand aan te stapelen. Ik heb nu het grootste deel van m'n inrichting in het midden van de bak geplaatst.


P1080391.JPG


Als ik foto's van m'n vissen / bak wil maken ( probeer te maken ) gebruik ik vaak een 'zelf - op - te - zetten' tent om invallend licht zo veel mogelijk weg te halen . . . het opzetten duurt
een paar minuten, maar het invallende licht is dan een stuk minder.

P1080396.JPG




P1090814.JPG


Hier nog even een plaatje van m'n zelfgemaakte 'vóór- filtertjes' die op de aanzuig pijpen in m'n bak zitten. Ik verschoon er drie per dag.


P1090280.JPG



Iedere avond gaan er twee stukken courgette en twee stukken komkommer in, en de volgende morgen is dit wat er van over is . . . Gebruik uiteraard roestvrij stalen bouten o.i.d.


28  mei  2017.JPG


Hier het resultaat van 24 uur extra filteren met 'vóór - filtertjes '. Rechts zie je de schuimfiltertjes en de twee gafzakken. Deze vijf ( gafzakken en schuimfiltertjes ) vervang ik dagelijks.
Wat er links in de witte plastic bak zit haeb ik anders iedere dag in 'n bak ! Probeer nogmaals, je bak zo schoon mogelijk te houden . . .


Zo, mochten er vragen / opmerkingen / aanmerkingen zijn . . . wees van harte welkom, óók ik leer nog steeds iedere dag weer nieuwe dingen. Vergeet niet, domme vragen zijn er niet, maar soms wél niet al te slimme antwoorden. Deel je kennis met elkaar en doe er je voordeel mee !

Binnenkort komen er nog wel wat nieuwe foto's van de bak met kunst - planten . . .
 
Wat een mooie verklaring en weer wat bij geleerd,ik zelf overweeg om van vissenbestand te veranderen naar cichliden en dan ook zonder planten of zonder echt planten uiteraard en dan moeten er ook stenen en hout in komen en dit is heel goed aangepakt waarvoor dank dat ik hier wat van kan leren.:stars::thumbs::r:petjeaf:

Ik blijf jouw mooie topic op de voet volgen want dit spreekt me echt wel aan als je zoveel kan leren,Ik wil je nog een dikke proficiat wensen met zo'n mooie bak.:smitten:
 
Duidelijk verhaal! Heel benieuwd naar hoe de bak er nu uitziet!
 
Vond hem wel mooier met planten om eerlijk te zijn.

Maar met minder stenen ziet het er ook goed uit, veel meer openingen en kieren voor die grote bakbeesten aan vissen
 
Dank heren . . .

Binnenkort volgen er foto's van 't bakje' met nep planten en grote vissen . . . :thumbs:

Groet;

Erik
 
Erik wat is de naam van de vis in je profiel foto ?
 
Hahaha, Wouter heeft het gelijk, een zogenaamde 'vlagcichlide', maar daar zijn verschillende soorten van.
De vis die je in de profiel ziet ( en in m'n bak ) zijn een koppel Mesonauta guyana . . . één van de grootste
soorten van het geslacht Mesonauta. Het mannetje haalt hier de 18 cm. Vrouwtje is iets kleiner, maar komt
ook aan de 16 cm. Vanavond vond ik een dode Loricaria simillima in de hoek van de bak. Vermoedelijk is
hij gestorven van ouderdom, er was verder geen vreemde dingen aan hem te zien . . . Hij was altijd zij
aan zij met een kleiner vrouwtje.

P1100724 (2).JPG



P1100728.JPG


Verder nog even een paar plaatjes van de Mesonauta's . . .


Mesonauta met eitjes 1 - 3 - 2016.jpg


Maart 2016, de dieren hadden 'ruggelematug' eitjes, maar na een paar dagen was er meestal niets meer van over.


20160108_165533.jpg

Bijna volwassen mannetje. . .
 
Jammer van de Loricaria, prachtige dieren zijn dat!
 
Ik vond nog een mooi plaatje van een vis die nog steeds geen naam heeft, zelf weet men nog niet tot welk geslacht het dier behoort,
dus ze hebben hem maar een naam gegeven die uit twee namen bestaat . . . 'Sturisoma-tichthys'

P1100629.JPG




P1100632.JPG




P1100729.JPG


En alvast even een fotootje, net gemaakt, van m'n bak zoals die er nu uitziet . . .Er komen nog wel méér foto's, maar ik zal er dan even meer tijd voor vrijmaken . . .
 
Ja klopt, kon even zo gauw geen ander mooi plaatje van de huidige vissen vinden . . . :thumbs:
 
Nou, dan toch maar even wat plaatjes gemaakt . . .

P1100730.JPG



P1100734.JPG



P1100735.JPG



P1100736.JPG



P1100737.JPG



P1100738.JPG


Op de grond zie je links en rechts in de holen de staarten / achtereinden van Agamyxis pectinifrons, een soort doornmeerval die een 13 / 15 cm groot wordt. Op de tak in het midden zit een 22 cm grote
Farrlowella acus
 
Ga ze morgen even in het groot bekijken, maar zit er super uit al!
 
Hay Mike,
wat ging je in het groot bekijken, en is dat gelukt ?
 
Hay Mike,
wat ging je in het groot bekijken, en is dat gelukt ?
De foto's; kijk vrijwel altijd op het forum via mn telefoon. Nou is die niet heel klein, maar een computer laat ze toch wat groter zien. Is zeker gelukt, zien er ook groot erg gaaf, dan wel niet gaver, uit!
 

Terug
Bovenaan