Hallo ik ben nieuw ;)


M

Mosseljongen

Guest
Beste visvrienden ;)

Ik ben student en ben reeds een beetje verliefd geworden op het hele aquaria gebeuren. Youtube/ Google, ik vind het allemaal.mooi om te zien en weten.

Ik heb reeds mijn 1e aquarium aangeschaft, September, en loop tegen een paar problemen aan. Ik doe zoveel mogelijk research en kijk dagelijks videos maar kom er niet helemaal uit. Ik kwam dit forum tegen en dacht misschien kunnen deze mensen me misschien helpen :)

SPECS: Ik heb een 63L tank met een pompie en heater (27°). Stuk kurk en draken steen met grind en paar nep plantjes. (Zie fotos als u wilt)

BEWONERS: Schildpad, 3 zwaarddragers, en een grote zwarte vis (kom er maar niet achter wat het is xD).


MIJN PROBLEMEN:

- Mijn filter is geloof ik niet goed genoeg voor mijn aquarium. Steeds schuim op de bovenkant van het water en geen helder water en stukjes spul drijven in het rond.

- Heb ik externe filter nodig of zo een met een sump? (Ik ben een ware leek).

- mijn planten die ik kocht had ik in het grind gestopt maar groeien niet echt lekker en gaan dood en zwarte stukjes erin.

- Is een surface skimmer nodig? Worden dan wel veel apparaatjes.

- Ik zie mensen poedertjes enzo in het water goeien en tabletjes is dit nodig?


Als iemand mij een beetje kan en wilt helpen zou dat geweldig zijn.


Groetjes,


Luuk, de nieuwe aquarium liefhebber.
20180210_230526.jpg
20180210_230615.jpg
20180210_230558.jpg
 
Hallo Luuk! Welkom, ik heb mezelf ook net pas geregistreerd hier maar denk dat ik je wel een aantal tips kan geven. Probeer het wateroppervlak een beetje te laten golven door je pompje iets hoger te plaatsen.

Je zal zien dat als je de uitstroom iets onder het wateroppervlak plaatst het water wat gaat golven. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof in het water komt. Dit zal je vissen en schildpadje goed doen.

Ik denk dat je geen verlichting heb?
Dit is voor je vissen opzich niet zo'n probleem maar als je plantjes in je aquarium plaatst willen die natuurlijk wel licht, de één meer als de ander. Maar het is wel aan te bevelen als je plantjes wil laten groeien.

Buiten dit ziet het er verder prima uit!

En waarschijnlijk ken je de youtuber "The DIY king" Joey wel.. zo niet zal ik als ik jou was ff kijken. Hij vertelt over vrijwel alles in de hobby! Echt een aanrader:thumbs:

Succes
 
Welkom Luuk!
Je filter is zeker niet genoeg. Dit ligt niet aan het filter zelf, maar aan de bezetting. De grote zwarte vis lijkt op een goudvis, deze worden veeeel te groot voor een 60 liter bakje, en kun je beter aan iemand geven met een grotere bak of een vijver. Daarnaast zijn goudvissen geen tropische visse, en dienen dus veel koeler te worden gehouden.

De schildpad hoort ook niet in zo'n aquarium. Ik weet niet welke soort het is, maar het zal een aquarium van minstens 100cm nodig hebben als het een kleine soort is, en waarschijnlijk 200cm of meer.
Zwaarddragers worden wel 10-13 cm, en hebben een aquarium van 80cm nodig.

Zoals je ziet, doordat je bak vol zit met vervuilers, kan het filter de bezetting niet aan. Ik raad je aan om al je vissen (en je schildpad) terug te brengen naar de winkel, en vissen uit te zoeken die wel geschikt zijn voor 60cm.


- Heb ik externe filter nodig of zo een met een sump? (Ik ben een ware leek).
Een externe filter is beter dan een interne, maar met de juiste bezetting is een interne filter meer dan genoeg.

- mijn planten die ik kocht had ik in het grind gestopt maar groeien niet echt lekker en gaan dood en zwarte stukjes erin.
Dit kan met voeding te maken, ik heb echter niet echt veel verstand van planten...
- Is een surface skimmer nodig? Worden dan wel veel apparaatjes.
Nee
- Ik zie mensen poedertjes enzo in het water goeien en tabletjes is dit nodig?
Nee, vooral als je medicatie/andere chemicaliën bedoelt. Als je palntenvoeding bedoelt, dat is voor een bak met jouw beplanting niet nodig.
 
Beste ,

Zoals Christian hierboven al aangeeft is de samenstelling van jou vissenbestand totaal verkeerd .
Wil je echt gaan genieten van het aquariumgebeuren zou ik jou aanraden om totaal opnieuw te beginnen en daarbij willen wij jou gerust helpen met goede raad .
Volgens mij heb je daar een anubias in jou aquarium staan . Die mag namelijk niet met de wortelstok in de grond worden geplant maar opgebonden op een stuk steen , anders sterft deze plant .
Ook ga je zoals al aangegeven door Christian de afmetingen van jou bakje opeens een goudvis zien rondzwemmen met een schildpad aan zijn staart . Lijkt misschien wel heerlijk om even te gaan zien , maar de goudvis zal de schildpad niet overleven en hetzelfde geld voor de andere visjes .
Uiteindelijk zal het na enige tijd één grote teleurstelling worden .
Hopelijk doe je hier iets mee .

Groeten , Stefan
 
Welkom Luuk. Wat betreft je bestand kan ik zeggen die horen eigenlijk in en ruimere bak dus misschien is het handig als je een topic opent in samenstelling visbestand;)
 
Welkom op het forum.

Ik sluit mij aan bij bovenstaande tips. Ik hoop dat je deze ter harte neemt. Want het is allemaal opbouwend bedoeld.
 
Welkom,

Je hebt in ieder geval een ding goed gedaan en dat is hier komen.
Ik hoop dat bovenstaande waarheden je niet te veel teleur gesteld hebben.
Het is een hele leuke hobby maar een die best wat kennis en geduld vereist.
 
Heyhey welkom.
Ten eerste ik weet niet wat voor schildpadden je hebt maar 27 graden is belachelijk warm voor de meeste. Ik zou hem eerder op 24 houden. Je vissen zullen dat ook al een stuk aangenamer vinden. En het scheelt geld :D

De zwarte vis doet mij denken aan een goudvis, carassius auratus. Maar een duidelijkere foto zal helpen. ook een foto van de schildpad zou het makkelijker maken advies tegeven. In het algemeen is jouw bak aan de erg kleine kant voor schildpadden. De kleinere soorten hebben al graag een bak van 1meter.


'Mijn filter is geloof ik niet goed genoeg voor mijn aquarium. Steeds schuim op de bovenkant van het water en geen helder water en stukjes spul drijven in het rond.'
schilpadden vervuilen erg veel. Ik heb zelf muskusschildpadden in een 1.2m bak en die bak moet ik al 1 keer per week verschonen. Het ligt dus niet aan je filter. Je bak is erg klein en dan met een schildpad erin die veel vervuilt en vissen, dat kan zo'n pompje gewoon niet aan. Het is vervelend maar ja dat krijg je bij schildpadden. Altijd veel werk. Maar het zijn leuke beesten:smitten:.


'- mijn planten die ik kocht had ik in het grind gestopt maar groeien niet echt lekker en gaan dood en zwarte stukjes erin.'

Zelf heb ik alleen maar anubias bij mijn schildpadden. De andere planten worden verscheurd. Misschien is dit ook zo bij jou? Ook lijkt mij je water erg warm voor waterpest misschien verklaard dat het nauwelijks groeien.

In het kort. Schildpadden zijn niet de meest makkelijke huisdieren. En hebben best wel wat ruimte nodig. Zoals hierboven is gezegd is het misschien wel beter om een ander onderkommen voor ze te zoeken en dan kan je met mensen van het forum nagaan denken over een bestand. Of je plaatst een foto van je schildpad en dan kunnen we kijken hoe groot je bak moet zijn en helpen we je verder.
 
Bedankt voor alle snelle en goede reacties! Ik ben echt heel blij met al deze tips!
Ik ga het ook zeker van harte nemen want had hier flink ingeinvesteerd om mijn schilpad's leventje zo mooi mogelijk te maken.

Ik ga die zwarte vis wegdoen, hopelijk wil de dierenwinkel hem terug.
De schildpad zal ik voorlopig in DIT aquarium houden aangezien mijn aquarium vele malen groter is dan de meeste mensen op het internet en de man van de dierenwinkel al 20 jaar schilpadden heeft en me geinformeerd heeft dat deze al meer dan groot genoeg is. Ze groeien naar verhouding van het aquarium en zal later,als ik meer geld heb, een grotere aquarium kopen naarmate die groeit. Op YT enzo zie je ook filmpjes van mensen die er 10 in een klein bakkie hebben enzo.
Ik zal een betere lamp kopen, UV,want nu gebruik ik een hele warme hallogeen lamp. Qua plantjes zal ik over een week of 2 ieuwe kopen en ze aan het steen vastmaken.
Qua tempratuur, 26°scheen het fijnst te zijn voor schildpadden volgens schildpadden sites maar ik zal het verlagen naar 25.
Qua pomp/filter, ik ben momenteel op Marktplaats aan het zoeken naar een veel sterkere en zal dit di g vervangen! :)

Ik ben echt heel blij met alle tips, ik probeer het beste te doen voor Flappy de schildpad en zijn kleine zwaarddrager hapjes xD

Mvg Luuk
 
De schildpad zal ik voorlopig in DIT aquarium houden aangezien mijn aquarium vele malen groter is dan de meeste mensen op het internet en de man van de dierenwinkel al 20 jaar schilpadden heeft en me geinformeerd heeft dat deze al meer dan groot genoeg is. Ze groeien naar verhouding van het aquarium en zal later,als ik meer geld heb, een grotere aquarium kopen naarmate die groeit.
Helaas is dit niet waar. Ze hebben echt iets groters nodig. Voor een maand of 3 zal dit genoeg zijn, maar daarna zal die een bak van 100cm nodig hebben.
De man van de dierenwinkel is een verkoper en probeerde een schildpad te verkopen. Als hij al 20 jaar schildpadden heeft, en nu zegt dat dit "meer dan genoeg is" zou hij zich moeten schamen, en ik wil niet weten onder welke omstandigheden zijn schildpadden leven...
 
Helaas is dit niet waar. Ze hebben echt iets groters nodig. Voor een maand of 3 zal dit genoeg zijn, maar daarna zal die een bak van 100cm nodig hebben.
De man van de dierenwinkel is een verkoper en probeerde een schildpad te verkopen. Als hij al 20 jaar schildpadden heeft, en nu zegt dat dit "meer dan genoeg is" zou hij zich moeten schamen, en ik wil niet weten onder welke omstandigheden zijn schildpadden leven...

Misschien, maar dan had hij me ook aan een grotere bak kunnen helpen, die meneer zei dat het niet nodig was. Plus, de schildpad heeft eigenlijk geen aquarium nodig maar een schilpaddenbak, zon lange maar dunne, dus was hij niet qua lengte heeft is er dan weer wel qua diepte en hoogte. Als ik mijn bak vergelijk met alle mensen op het internet en wat der staat qua filmpjes en informatie moet dit prima zijn voor een jaartje of tot die echt gaat groeien. Mocht ik in de tussentijd een goedkope bak van 1m+ vinden zal ik het zeker aanschaffen^^ Flappy lijkt me pittig gelukkig nu, zwemt vrolijk wat rond en eet goed. Geen algen etc. :D
 
Ja, ze misvormen naar de grootte van de bak. Schildpadden en vissen passen zich niet aan aan de grootte van de bak;)

Ahhh...welp nu lijkt het net alsof ik het slechtste voor heb met mijn schildpad haha. Ik vind hem geweldig en zorg er goed voor. Veel verschillend eten, hij is handbaar en heeft baby zwaarddragers als extra voedsel om beetje op te jagen.
Ik zal mijn ogen openhouden voor een groter aquarium :D Hij is nog echt piepklein, die 10cm meer qua zwemmen zal niet heel veel uitmaken nog denk ik zo :)
 
welp nu lijkt het net alsof ik het slechtste voor heb met mijn schildpad haha. I
Nee hoor, jij wist het niet, en probeert er hopelijk nu wat aan te doen. Voordat je dieren koopt, moet je je altijd inlezen. We hebben hier wel eens mensen gehad die er hielig van overtuigs waren dat wat hun deden, diervriendelijk was:stom:;)
 
Misschien, maar dan had hij me ook aan een grotere bak kunnen helpen, die meneer zei dat het niet nodig was. Plus, de schildpad heeft eigenlijk geen aquarium nodig maar een schilpaddenbak, zon lange maar dunne, dus was hij niet qua lengte heeft is er dan weer wel qua diepte en hoogte. Als ik mijn bak vergelijk met alle mensen op het internet en wat der staat qua filmpjes en informatie moet dit prima zijn voor een jaartje of tot die echt gaat groeien. Mocht ik in de tussentijd een goedkope bak van 1m+ vinden zal ik het zeker aanschaffen^^ Flappy lijkt me pittig gelukkig nu, zwemt vrolijk wat rond en eet goed. Geen algen etc. :D
Over een jaar is 1m helaas alweer te klein, als het goed is, of het moet een Sternotherus odoratus zijn, in dat geval is 1m genoeg voor altijd.
Schildpadden hebben ook hoogte nodig, schildpadden bakken zijn over het algemeen niet geschikt, omdat die gericht zijn op de verkoop van goedkope bakken, en niet op het welzijn van de dieren, dus60x30x35 is niet echt ruim.

En ja, de vergelijking met andere mensen op het internet... Ik kan wel mensen met 2"5 goudvissen in een kom vinden, maar dat betekent niet dat dat oké is...
 
Ahhh...welp nu lijkt het net alsof ik het slechtste voor heb met mijn schildpad haha. Ik vind hem geweldig en zorg er goed voor. Veel verschillend eten, hij is handbaar en heeft baby zwaarddragers als extra voedsel om beetje op te jagen.
Ik zal mijn ogen openhouden voor een groter aquarium :D Hij is nog echt piepklein, die 10cm meer qua zwemmen zal niet heel veel uitmaken nog denk ik zo :)

Nee hoor, jij wist het niet, en probeert er hopelijk nu wat aan te doen. Voordat je dieren koopt, moet je je altijd inlezen. We hebben hier wel eens mensen gehad die er hielig van overtuigs waren dat wat hun deden, diervriendelijk was:stom:;)
Precies wat Ruben zegt! Je doet in ieder geval je best op dit moment, een uvb lamp is al een grote stap vooruit!

Heb je een paar foto's van het schildpad, om de soort te herkennen? Belangrijk voor identificatie zijn het plastron (de buik zegmaar), het schild, en het hoofd.
 
Over een jaar is 1m helaas alweer te klein, als het goed is, of het moet een Sternotherus odoratus zijn, in dat geval is 1m genoeg voor altijd.
Schildpadden hebben ook hoogte nodig, schildpadden bakken zijn over het algemeen niet geschikt, omdat die gericht zijn op de verkoop van goedkope bakken, en niet op het welzijn van de dieren. En 60x30x35 is echt niet ruim.

En ja, de vergelijking met andere mensen op het internet... Ik kan wel mensen met 2"5 goudvissen in een kom vinden, maar dat betekent neit dat dat oké is...

Juah, hij wordt niet heel groot en heb me ook ingelezen. Inderdaad dat is hem:) Zoals ik zei, ik zal mijn ogen openhouden en wanneer het kan een grotere bak kopen :)!
 
Ik ben geen schildpad expert maar heeft hij niet ook een uv lamp nodig Christian?
 
Precies wat Ruben zegt! Je doet in ieder geval je best op dit moment, een uvb lamp is al een grote stap vooruit!

Heb je een paar foto's van het schildpad, om de soort te herkennen? Belangrijk voor identificatie zijn het plastron (de buik zegmaar), het schild, en het hoofd.

Alstublieft! ^^ gelijk even genomen

20180212_172335.jpg
20180212_172412.jpg
20180212_172451.jpg
 
Jep, duidelijk een Sternotherus odoratus :) Dan is 60cm ok voor de eerste paar maanden, maar hij zal je dankbaar zijn als je zsm. een groter bakje haalt.
 
Jep, duidelijk een Sternotherus odoratus :) Dan is 60cm ok voor de eerste paar maanden, maar hij zal je dankbaar zijn als je zsm. een groter bakje haalt.

Ben nu van plan eerst een sunsun cannister filter te bestellen voor een betere filtratie. Blijkbaar een van de beste out there. En een UV lamp :)
 
hahaha. je hebt dezelfde als ik. Muskusschildpadjes de kleinere jochies onder de schildpadden. :thumbs:
Ze groeien best hard trouwens. Ik denk dat mijn 2 schildpadden binnen een jaar 5cm groter waren. Ik zou wel binnen een half jaar een grotere bak halen. Ze kunnen trouwens op wat koudere temperatuur. 25 hele jaar is best hoog.
 
Klein maar fijn ^^ Net vandaag een Fluval 206 besteld voor betere reiniging. Nu nog een UVA/UVB lamp en dan zit het voorlopig wel goed, hoop ik haha. Binnen een half jaar zal ik zeker een grotere bak halen! Vandaag ook in Aquarium speciaalzaak geweest weer met meerdere grote schildpadden in kleine kom dus Flappy heeft nog een luxe leven nu ;) Ik zal hem nu op 24 zetten?
 
Voor de muskusschildpad is een aquarium van 120 x 40 x 40 cm (l x b x h) nodig voor volwassen dieren.
De temperatuur van25 is prima. Er zijn sites die zeggen tussen 26-30 maar dat vindt ik zelf belachelijk hoog.

Wat wel belangrijk is met muskus is dat ze graag een winterrust houden. Dat houdt in dat je ze tijdens de wintertijden een land stuk willen en dat de bak kouder moet. (16graden doe ik meestal) dan graven ze zich in en zie je ze voor een maand niet meer. Na de maand maak je het weer warmen en komen ze weer tot 'leven'. In jouw bak lijkt mij een stuk land niet handig waar ze zich ook kunnen ingraven. Dus dat zou ik niet doen. Het zou goed zijn als je zodra je de grotere bak hebt een land gedeelte maakt met turf en mos ofzo. Echter geeft dit een enorme puinhoop dus zou je ze ook in de winter in een plastic bak kunnen houden. Maar ik zou dat nu niet dan maar pas vanaf volgende herfst.
 
hahaha. je hebt dezelfde als ik. Muskusschildpadjes de kleinere jochies onder de schildpadden. :thumbs:
Ze groeien best hard trouwens. Ik denk dat mijn 2 schildpadden binnen een jaar 5cm groter waren. Ik zou wel binnen een half jaar een grotere bak halen. Ze kunnen trouwens op wat koudere temperatuur. 25 hele jaar is best hoog.


Voor de muskusschildpad is een aquarium van 120 x 40 x 40 cm (l x b x h) nodig voor volwassen dieren.
De temperatuur van25 is prima. Er zijn sites die zeggen tussen 26-30 maar dat vindt ik zelf belachelijk hoog.

Wat wel belangrijk is met muskus is dat ze graag een winterrust houden. Dat houdt in dat je ze tijdens de wintertijden een land stuk willen en dat de bak kouder moet. (16graden doe ik meestal) dan graven ze zich in en zie je ze voor een maand niet meer. Na de maand maak je het weer warmen en komen ze weer tot 'leven'. In jouw bak lijkt mij een stuk land niet handig waar ze zich ook kunnen ingraven. Dus dat zou ik niet doen. Het zou goed zijn als je zodra je de grotere bak hebt een land gedeelte maakt met turf en mos ofzo. Echter geeft dit een enorme puinhoop dus zou je ze ook in de winter in een plastic bak kunnen houden. Maar ik zou dat nu niet dan maar pas vanaf volgende herfst.

Dan zal ik de volgende winter zeker doen. Ja wanneer die water groter is en ik wat meer geld heb zal ik een grotere bak kopen. Ank u voor de goede tips! Handig zo'n echte schildpadden kenner! Ik heb net ook een UVB/UVA lamp gekocht. De 2 belangrijkste zaken zijn verbetered denk ik zo. De grotere bak komt ook nog wel een keer. Mag ik nog wat vragen? Welke plantjes heeft u bij de schildpadden in?
 

Terug
Bovenaan