Mosmuur maken van 150 breed maken.


SandraGup

Well-known member
Lid geworden
12 juni 2017
Berichten
98
Leeftijd
51
Locatie
Geldrop
Ik heb een vraagje.....of twee....
Ik ga een mosmuur maken voor ons aquarium van 150 cm breed.
Een plastic gaas achterwand met zuignappen en daartussen komen 2 soorten mos, christmas mos met tussendoor wat spiky mos. Het wordt opgedeeld in 3 stukken zodat het gemakkelijk te verwijderen is voor schoonmaken.
Nu vraag ik me een paar dingen af:
Kan mos daar wel tussen groeien of heeft het hechtmateriaal nodig, ik kan bijvoorbeeld een stukje kienhout in reepjes maken en dat tegen het gaas knopen, zo kan het mos zich toch ergens aan hechten.
20180224_131328.jpg

Dan zit ik een beetje met het feit dat het mos erg dicht bij de aanzuigmond van de filters komt, kan dit kwaad ?
Of weet er iemand een manier om dit te voorkomen.

Alvast bedankt voor de tips.
 
bij aanzuig lijkt mij niet zo handig. Misschien kan er een stuk steen of hout tussenplaatsen. Het mos hecht zich trouwens gewoon aan het plastic gaas. Bedenk wel dat als het boven gaat groeien het mos onder in de schaduw zit.
 
Hier zou ik dan wel foto's van willen zien want daar ben ik zeer benieuwd naar veel succes.:thumbs:
 
@Sanneke80 heeft dat ook gemaakt, was heel mooi geworden, kan het zo 1 2 3 niet vinden;)
 
Ik had dat ook in mijn eerste nano. Maar niet de gehele achterwand en ik heb het bevestigd met naald en visdraad door de achterwand heen :D
 
Ik had dat ook in mijn eerste nano. Maar niet de gehele achterwand en ik heb het bevestigd met naald en visdraad door de achterwand heen :D
Dat gaat hem bij mij niet worden. Mijn achterwand is geverfd glas......dan gaat dat lekken met al die gaatjes :regen::D:D
 
bij aanzuig lijkt mij niet zo handig. Misschien kan er een stuk steen of hout tussenplaatsen. Het mos hecht zich trouwens gewoon aan het plastic gaas. Bedenk wel dat als het boven gaat groeien het mos onder in de schaduw zit.
Oké, bedankt voor de tip. Ik heb nog een stuk plat kienhout liggen daar kan ik dan mooi iets van proberen te maken. En anders ga ik plexiglas halen en maak daar een soort kapje van....ideeën genoeg nu na jou tip :thumbs::thumbs:
En ik kan het mos toch niet geheel/vast naar de zijwanden laten groeien, daar zitten de instroombuizen, de co2 flipper en thermostaat. Maar die zitten nu achter de planten, dus niet echt zichtbaar.
 
Als ik dat zo lees krijg ik ook wel zin om dit uitte proberen in mijn bak Sandra want zo'n groene achterwand moet wel zeer mooi zijn.
 
Dat lijkt mij een prachtig gezicht! Maar wat een werk. Javamos kan je inderdaad met draad bevestigen aan gaas. Ik gebruik zelf ook plantenlijm om Javamos tegen het achterraam of op het hout te plakken.
 
Het begin is gemaakt. Het middenstuk zit erin. Eerst het gaas geknipt. 60 cm breed. Het mos verdeeld, ik heb 1 soort van 2 verschillende personenen en 1 ander soort mos. Dit verdeeld over het gaas, het andere op en aan elkaar gemaakt. Zuinappen erop en in het aquarium. Daar komt nog wel een foto van maar het water is nog wat troebel van het verwijderen van wat planten. Veel werk maar wel leuk om te doen.
Nu de twee buitenste stukken nog. Maar dat wordt wel wat meer meten ivm de aanzuigbuizen enzo...
IMG_20180304_182309.jpg
 
Jeejjj, de moswand zit erin :D:DAlles op mijn gemakkie in etappes gedaan. Dagje rotzooien en dan een dagje niks zodat de vissen weer tot rust konden komen.
Het ziet er nu al mooi uit en dan moet het nog gaan groeien....:br::br:
Alle viskes hebben het gerotzooi overleefd en vinden die achterwand wel interessant :S.
Ik heb het hout een stukje naar voren geplaatst en kort daar achter drie nieuwe planten, die langere stengels krijgen, gezet zodat de wand een beetje breekt en contrast krijgt, maar ook voldoende licht.
Hieronder wat fotootjes.
Eerst voor:
20180103_104812.jpg


En nu na:
20180310_182104.jpg

Deze is nog zonder de plantjes.
20180312_214204.jpg

Zo ziet het er nu uit. Die grote bos Hydrocotyle leucocephala links wordt nog flink uitgedund. Maar dat doe ik pas als ik aan mijn volgende project ga beginnen...
een klein 60 cm aquarium voor 2 of 3 Carinotetraodon travancoricus....

En nu, nu is het tijd om van alles te gaan genieten en duimen dat alles goed gaat groeien:koffie:
 
Dat gaat mooi worden denk ik zomaar!
 

Terug
Bovenaan