Aquarium 1.50 of 2.00 m inrichten?


Ronnie

Well-known member
Lid geworden
10 april 2018
Berichten
72
Leeftijd
60
Locatie
Den Haag
Beste allemaal, heeft er iemand met ervaring advies? Ik twijfel tussen aquarium 1.50 of 2.00 breed! Men zegt hoe groter hoe beter! Graag wil ik er 5-6maanvissen, 4-6 vissen die15cm worden,schooltjes Kardinaaltetra, Roodkopzalm, Corydoras, Rode Fantoonzalm, Vuurneon, Regenboogzalm, koppel Kersenbuiken, Algeneters en schooltje oppervlakte vissen! Wat ik mij ook afvraag hoe zit het met de energierekening en met het mogelijke geluid van een grotere pomp? Ook vind ik dat met een binnenfilter wat er vaak bij zit, dit weer ten koste gaat van de ruimte in het aquarium en minder mooi! Graag hoor ik jullie mening!
 
Als je de ruimte ervoor hebt dan zou ik toch voor een 2M bak gaan en heb je veel meer mogelijkheden mee.
 
1 maanvis heeft al 50 liter nodig en als je nog bijvissen neemt zal ik voor de 2mtr gaan.Ik heb onlang een juwel rio 240 gekocht en mijn rio 180 weggedaan en ik haal altijd het binnenfilter uit het aquarium dan heb je meer ruimte en kan je een wat grotere buitenfilter aanschaffen qua liters. succes ermee.
 
Ervaring met inrichten? Hou het mooi maar ook simpel, zeker als je met zand en veel/grote vissen gaat werken.

5-6maanvissen, 4-6 vissen die15cm worden,schooltjes Kardinaaltetra, Roodkopzalm, Corydoras, Rode Fantoonzalm, Vuurneon, Regenboogzalm, koppel Kersenbuiken, Algeneters en schooltje oppervlakte vissen

Dat zijn nogal veel verschillende vissen die in groepen gehouden worden. Ik zou als ik jou was het wat verkleinen kwa vissoorten of niet zoveel vissen die in groepen leven bij elkaar stoppen. Kersenbuiken willen naar mijn ervaring wel eens een vuurneon opeten. Ook blijft een koppel vaak niet bij een koppel. Misschien zijn andere vissen die minder snel jonkies maken leuker. Zelf zou ik bijvoorbeeld de regani crenicichla aanraden, erg leuke beesten maar wel voor de ervaren aquariaan.
aan oppervlakte vissen kan je bijvoorbeeld denken aan halfsnavelbekjes, butterflyfish, hejuta's, sommige zalmachtige, gourami's. Niet alles van wat ik noem gaat goed met de vissen die je op dit moment aangeeft.

Energierekening valt volgens mij wel mee, de waterrekening daarin tegen:deal: Als het over de prijs gaat zie ik hier weinig problemen mee ivm andere dingen zoals de bak, pomp enzo..
Ik heb zelf een fluval fx voor mijn 2meter bak. Ik ben hier zelf erg tevreden over. Ik denk dat in jouw bak een minder grote pomp ook wel zou kunnen sinds je geen roofvissen hebt. Om eerlijk te zijn een pomp maakt altijd herrie, je kan dit natuurlijk wel verminderen door het in een kast te zetten en de kast met geluid-blokkerend materiaal te bekleden. Binnenfilters vind ik zelf niet aan te raden bij bakken boven de 1,5m. De pomp zou belachelijk groot moeten zijn. Je kan natuurlijk ook voor een bioloog gaan:!
 
Vriendelijk dank voor de info en het meedenken! Je wil wel steeds grotere bak dus 2m mijn max! Wat betreft kersenbuik destijds in mijn1.20m bak is er geloof ik 1groot geworden! Jonkies hoeft voor mij niet zonndig meer! Levendbarenden ook dus niet! Het vissenbestand heb ik al in mn' hoofd, alleen als ik1.50 lpv2m zou nemen,worden de scholen minder groot maar mogelijk kan ik op ander idee worden gebracht wa soort vissn betreft! Verder de waken voor de grootste boosdoener alg,dan moet je wel een sterke filter hebben! Ook vraag ik mij of je 2m minder vaak moet verversen dan 1.50 omdat ze zeggen hoe groter de bak !des te minder onderhoud
 
Onderhoud moet je zoiezo altijd doen op tijd en stond en liefst op een vast tijdstip ongeacht de grootte van een bak.
 
Oh ja,ik heb ook zitten uitrekenen hoeveel vissen wat men zegt: 1cm vis per liter water en 50L per maanvis klopt! Het liefst zit ik liever onder het maximum vanwege de afvalstoffen van de vissen,slechter voor de waterkwaliteit en "goed" voor de alg
 
Dat laatste is niet waar.

mensen met grote bakken houden doorgaans meer vis, dus blijft de onderhoudsvraag hetzelfde.
de maanvissen die je gaat kopen, zijn wss nog klein bij aanschaf en hebben dus veel voer nodig. veel voer vraagt om veel verversen (onderhoud) = 2x per week 50-70% volgens kenners.

volwassen maanvissen kunnen roodkop zalmen, kardinaal tetra's en vuurneon's zomaar is voor voer aan gaan zien, zou zelf voor een wat hoger gebouwde zalm kiezen.

Persoonlijk vind ik het hele bestand wat je in je hoofd hebt geen goede combo maar daar kun je beter een apart topic voor aanmaken als je de noodzaak in ziet.

En ja altijd zo groot mogelijk nemen.
 
Ok helder dank je! Ik dacht alleen misschien hoe groter de bak des te minder water verversen omdat het biologisch evenwcht dan beter zou moeten zijn! In begin nog even zoeken misschien maar alg moet je zo min mogelijk de kans geven in ieder geval
 
Zou voor 2m gaan.
De eerste 2m bak met een binnenfiltertje dat wel afdoende is moet ik nog tegenkomen...

Maar lawaai valt wel mee vind ik, en kastje kan je vaak nog extra isoleren
 
Dank je wel RichD1011! Je hebt wellicht gelijk dat jonge vissen vaker eten moeten krijgen! Voorheen gaf ik pas gekochte maanvissen ook maar 1x, eten,ze werden gewoon groot en leken gezond,een kenner zou misschien anders vinden, nooit verder bij stilgestaan,ik ging op de aqiariumhandelaaar af! wanneer je maanvissen en tetra's tegelijk koopt moet het naar mijn ervaring kunnen, voorheen had ik 2maanvissen met een stuk of 10 kardinaaltetra'' ging prima mogelijk dat ik er wel eens 1 kwijt was of zo! Wanneer je kleine tetra''s er later bij de grote maanvissen zou doen WELLICHT af te raden maar ik heb ze altijd samen gehad! Wel leuk al die verschillende meningen, ieder heeft zijn eigen idee en voorkeur,helemaal die al wat ervaring hebben
 
Kleine jonge tetra's is voer voor grotere maanvissen. Zodra de tetra's wat groter zijn, is dat risico veel minder.... althans mijn ervaring .
 
Als je keine maanvissen en kleine tetra''s tegelijk koopt ging in mijn ervering altijd goed,doe je er later kleine bij de inmiddls grote maanvissen is risico groter, maar ik heb zelf nooit waargenomen dat ze er achter aangaan! Iedereen zegt t wel maar heeft iemand wel eens gezien dat ze achter die kardinaaltjes aan gaan en opeten? het zijn ook weer geen echte bebyvisjes die je koopt en maanvissen zijn toch rustige en trage vissen? ik vraad mij ook af of die tetra''s door hun bekje kunnen!
 
Ik heb een keer de fout gemaakt om kardinaals te kopen en die werden bij introductie of opgegeten of dusdanig aangevallen dat ze het niet overleefden...

Mijn grotere en oudere kardinalen laten ze met rust
 
Ja dat is zonde dan en doe je dat niet snel meer! Als ik straks m'n bak opstart doe ik gewoon jonge maanvissen met tetra''s heb ik in m'n hoofd of je zegt dan maar geen maanvissen want ik vind persoonlijk Kardinaal tetra''s de mooiste zoetewatervissen die ik gezien heb
 
Onderschat Maanvissen niet! Het kunnen keiharde killers zijn! Gooi maar eens levende volwassen garnalen bij Maanvissen dan is het trage en statische er gelijk vanaf en zijn het hele rappe wendbare killers:smitten:
 
Onderschat Maanvissen niet! Het kunnen keiharde killers zijn! Gooi maar eens levende volwassen garnalen bij Maanvissen dan is het trage en statische er gelijk vanaf en zijn het hele rappe wendbare killers:smitten:
Ja klopt maanvissen kunnen enorm rap zijn,ik heb mijn maanvissen dikwijls genoeg door de bak zien scheuren en dan dacht ik elke keer amai wat zijn die schijven toch snel zeg.
 
.. .die Killers:'(
 
Als je nu kan kiezen qua bak maat, dan zou ik persoonlijk altijd voor de grootste gaan. Het is heel simpel, je wil eigenlijk altijd groter. Dus als je nu deze stap vast zet, dan gaat het in ieder geval over een poosje niet kriebelen. En in 1 x goed doen is uiteindelijk toch goedkoper als in twee stappen.

In ieder geval succes met je keuze
 
Dank. je wel sschot! Ben ooit begonnen met 0.60, toen 1.00 en 1.20: de Juwel vision,maar ik neem nu alleen nog rechthoekig! Vriendin zou alleen voor max 1.50 gaan ivm de ruimte die overblijft
 
Misschien kan je wat wisselgeld inzetten, dan kan jij naar 2 meter en heeft zij ook iets waar ze blij van wordt!
 
Ik denk in dit geval maar m'n eigen plan te trekken,mijn ding mijn huis,ze heeft niks met vissen,ze praten niet,maar ze kan hopenijk genieten van mijn hobby
 
Wellicht nog een optie om een bak van 1.50 te doen maar dan wel dieper en hoger. Hiermee creer je ook extra volume.

Visbestand is al genoeg over gezegd lijkt me.
 
Omdat in keuken mijn plan kan maar 50diep en hoger? ik hadden 70cm al in gedachten maar hoe zit dan met plantengroei? Je moet ergens grens trekken,welke hoogte kunnen planten max aan?
 
Dank. je wel sschot! Ben ooit begonnen met 0.60, toen 1.00 en 1.20: de Juwel vision,maar ik neem nu alleen nog rechthoekig! Vriendin zou alleen voor max 1.50 gaan ivm de ruimte die overblijft
Ik heb ook een Juwel vision 260 gehad maar is te hoog en ik wil ook enkel nog maar een rechte bak.
 

Terug
Bovenaan