Baardalg?


Arasazi

Well-known member
Lid geworden
11 mei 2012
Berichten
151
Ha allemaal,

Mijn 160L aquarium draait sinds september vorig jaar, eigenlijk zonder veel noemenswaardige algenproblemen.

Sinds een paar weken is het echter raak qua baardalg. Het is waarschijnlijk begonnen met de zon die - nadat wij hier naar werk vertrokken - een tijd op het aquarium heeft gestaan. Sindsdien hou ik de gordijnen dicht en heb ik het licht in het aquarium verkort, maar na wat stabilisering zit er nu weer groei in de baardalg. Het zit vooral op het naaldgras en de valisnera, omdat die er het langste instaan. De andere planten op de foto zijn twee, drie weken oud. Het was een poging om dmv meer planten de alg tegen te gaan, maar dat lijkt niet te lukken.

Ik ververs zo'n 60 liter per week, soms sla ik een week over.
Er zit een amazonia aquasoil in.
Verlichting bestaat uit twee TL balken die van de vorige eigenaar zijn, dus waarschijnlijk op leeftijd. Licht staat zo'n 7 uur aan.
Ik voeg co2 in gasvorm toe, al sinds september iets van 1 bel per seconde. Dropchecker is gevuld met 20mg vloeistof en is (olijf)groen.

Ik heb ook nog een flesje Easycarbo staan wat ik ben gaan toevoegen. Merk geen verschil. Enige wat het gedaan heeft is de kop gekost aan twee platys, die net in de uitstroom zwommen toen ik toevoegde.

Foto's volgens snel!
 
De foto's

20180505_122337.jpg


20180505_122405.jpg


20180505_131828.jpg


20180505_131828.jpg
 
Kun je alle waterwaarden eens meten en posten? Veelal is baardalg een co2 probleem.
 
Voor nu zou ik de meest besmette stukken plant gewoon snoeien. En dan kijken of het terugkomt. Aan je verhaal te lezen heb je niets verwijderd maar gehoopt dat het wegging, of niet?
 
Sinds wanneer voeg je co2 toe?
 
Voor nu zou ik de meest besmette stukken plant gewoon snoeien. En dan kijken of het terugkomt. Aan je verhaal te lezen heb je niets verwijderd maar gehoopt dat het wegging, of niet?

Nee, ik ben al een tijdje aan het snoeien. Probleem met het gras is dat het heel traag groeit en de alg al bijnaoveral zit. Ik zou het tot onder de grond moeten knippen om er vanaf te komen. Bij de valisnera knip ik wel al alles weg, maar ook dat is eindig. Ik kan niet alles weg blijven knippen zonder het probleem op te lossen.

Waterwaarden volgen binnenkort. Mijn oude testset was over de datum en leek nergens op te reageren. Ga straks even langs de aquariumzaak om te laten testen. Misschien neem ik dan ook meteen een nieuwe set mee!

@jessicapilon de Co2 zit er al vanaf het begin op. Ik heb inmiddels het aantal bellen opgeschroefd naar 3 per seconde. De Co2 verdeling is volgens mij prima. De 'bruistablet' zit tegenover de uitstroom, de bellen worden naar beneden gedrukt en een stukje de bak in meegevoerd. Ook zie ik weinig verschil tussen de valisnera links en rechts (waar de Co2 zit). Co2 gaat een uur vóór de lichten aan en een uur eerder uit.

Overigens voeg ik na het waterverversen ook wat extra voeding toe in de vorm van een paar pompjes Tropica Plant Growth.

Kan het licht hier een bepalende rol spelen bij het de plantgroei/algengroei? De lampen zijn waarschijnlijk minimaal 2-3 jaar oud en ik wil eigenlijk overstappen op LED. Vanwege de kosten nog niet aan toegekomen. Anders dat toch maar even versneld doen...
 
Overigens heb ik gisteren ook de pomp nagelopen, om te kijken of daar misschien toch iets stokte. Zat laatst namelijk wel alg op mijn uitstroom. De pomp zelf was bijna brandschoon. Enige wat ik kon vinden waren 30-40 garnalen... Ik heb ze zoveel mogelijk eruit gehaald. Ik weet dat ze op zich een prima leven hebben daar, maar lijkt me dat ze uiteindelijk te groot worden?
 
Gebruik je bruistabletten? Ik heb er geen ervaring me mar dan krijg je denk ik wel schommelende waarden toch of heb je de hele dag constante afgifte hiermee?
 
Aha, ja dan is dat duidelijk. wat zijn de waterwaarden in de bak want zo kunnen we zien wat ongeveer de hoeveelheid co2 is.
 
Fosaat: 2mg/l
Nitraat: bijna nul
Kh: 4

De man van de aquariumzaak gaf aan dat de fosfaat buiten verhouding hoog is. Hij zei dat de bodem hier een rol in kan spelen? Ik heb het destijds geheel volgens voorschriften laten indraaien met dagelijkse verversingen etc.

De alg begint nu ook de nieuwe planten over te nemen, dus het wordt wel zaak om op korte termijn in ieder geval verdere groei te stoppen. Tips?
 


Alvast nitraat toevoegen! De hoge PO4 hoeft geen probleem te zijn maar je hebt dan natuurlijk ook nitraat nodig.
Welke plantenvoeding (micro en macro) gebruik je en hoeveel doseer je precies?

En sinds wanneer doseer je meer co2? Want naast het nitraattekort lijkt het me toch ook een co2 issue te zijn, je mag ook niet te snel resultaat verwachten na een verandering.

Edit: ik zie precies ook wat sluimerende blauwalg in de soil langs het raam? In dat geval zo goed mogelijk af hevelen en blijven herhalen van zodra het terug de kop opsteekt...
 
Dat ga ik dan binnenkort maar doen. Maar dan moet ik steeds nitraat blijven toevoegen?

En wat kan de reden zijn dat het fosfaat zo is opgelopen? En is de hoge fosfaat dan echt de reden voor de algen? De bak heeft de eerste paar maanden zonder zorgen gedraaid. Algen zijn echt pas de laatste twee maanden in opkomst.

Ik voeg nu na het verversen van het water een paar pompjes van dit spul toe: https://www.onlineaquariumspullen.nl/nl/tropica-tropica-plant-growth-premium-fertiliser.html

Meer Co2 is inderdaad pas een paar dagen dus daar zijn nog geen wonderen van te verwachten.

Er zit inderdaad iets daaronder, een soort van groene smurrie. Is dat blauwalg? Ai, dan nóg verder van huis...
 
Bij een fosfaat van 2 mag je rond de 20mg nitraat hebben en het ligt er ook aan hoeveel in je leidingwater zit en wat de bak verbruikt. Het beste is om na de wissel te meten en toe te voegen en dan voor de volgende wissel weer meten zodat je het verbruik kan inschatten en daar je toevoeging op kan afstemmen. Hoge po4 is geen reden voor algen maar tekorten wel van voedingsstoffen. Als je zo kort co2 hebt dan moeten de planten nog wennen hieraan en kun je nog geen wonderen verwachten. Maar ook alle andere voeding moet voldoende voor handen zijn om alge te voorkomen.
 
Een ander geluid: Jouw aquariumplanten hebben een lange tijd nodig om te gaan groeien, en het goed te gaan doen. Reken daarvoor maar een half jaar. De Vallisneria die je hebt is een gemakkelijke plant die het goed doet als je meer water ververst. De waterwaarden van kraanwater zijn namelijk erg goed voor deze plant. Je voegt CO2 toe voor een planten en visbestand dat het ook prima zonder kan. Zodra je CO2 toevoegt bemest je niet alleen je planten maar ook aanwezige algen. Geen probleem als je planten de concurrentie met de algen kunnen aangaan. Als dat niet zo is krijg je alleen maar meer algen. Naast de bemesting met CO2 zal je ook andere voedingsstoffen moeten toedienen om de planten te laten groeien, laat je dat achterwege dan heeft de CO2 bemesting geen effect en werkt zelf nadelig omdat er een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan ontstaan.
Mijn ervaring, en dat is meer dan 50 jaar, met baardalg is dat die vaak de kop opsteekt als je last hebt van zweefvuil. Dat is een erg goede voedingsstof voor baardalgen. Water hoort kristalhelder te zijn zonder zweefvuil. Controleer dat met een glas water uit je aquarium. Kijk ook naar je pomp of er kristalhelder water uit komt zonder zwevende deeltjes. Het voeren met vlokvoer geeft vaak zweefvuil omdat er bij het voeren veel stof ontstaat, helemaal als er wat teveel gevoerd wordt.

Wat nu te doen?
-Zorg voor super schoon water. Pomp nalopen en schoonmaken, desnoods actieve kool er bij indoen.
- minder voeren, en liefst geen vlokvoer. Plaatjes lusten ook algen!
- stoppen met het toedienen van plantenvoeding( ook CO2) tot de algen weg zijn en je goed kan zien dat de planten groeien.
- echte waterplanten toevoegen, liefst flink wat, zodat die de concurrentie met de algen kunnen aangaan. Vrgaag in een aquariumzaak om advies. De planten die jij bij hebt gevoegd lijken mij Alternanthera ‘s, en dat zijn moerasplanten. Je kunt ze overwennen naar de vensterbank en dan krijgen ze prachtige bloemen. Ze concurreren niet met algen.
- een aantal flinke appelslakken eten in twee weken je aquarium compleet algvrij.

Succes en Hobbygroet,
Jos Hut
 
Ik ben het niet geheel met Jos eens want door meer co2 toe te voegen zul je niet meer algen krijgen. Deze hebben aan de hoeveelheid co2 die je normaal in je bak hebt ook al mer dan genoeg namelijk om te kunnen groeien. Als voeding toevoegen de algen zou stimuleren dan zou je als je algen hebt beter de voeding kunnen minderen en dat is dus niet zo. Algen groeien al op de voeding die in onze bakken zit zonder dat we veel toevoegen. Juist tekorten geven algen maar met algen moet je niet de voeding minderen want dan kun je juist tekorten veroorzaken en dat kan weer algen geven. De planten hebben ook voeding nodig dus bij alg zou ik de voeding niet minderen maar juist het tekort opsporen en dat verhogen.
 
Ik ga voorlopig voor de strategie om de waarden in balans te brengen. Co2 gaat ook een uurtje eerder aan zodat het op kan bouwen.

Even voor de duidelijkheid, het fosfaat is minimaal 2. De testset heeft gedestilleerd water nodig om hogere waarden te meten.

Ik heb inmiddels een flesje Nitraat gekocht en vanochtend 5ml toegevoegd. Zal vanavond meten wat de waarden zijn, of zijn er dan nog geen verschillen zichtbaar?
 
Goed, mijn input...

Je planten zien er in principe goed uit en vertonen geen tekorten. Dus ga ik er vanuit dat je geen voedingsprobleem hebt. Dan blijven 2 zaken over: CO2 en licht.
Je maakt gebruik van een standaard bak dus mag ik er vanuit dat je ook de standaard verlichting gebruikt; en deze zijn allemaal nog
steeds in de categorie Medium. Dus blijft er CO2 over. Daarvan heb je, in mijns inziens, veels te weinig en voeg je toe met de verkeerde diffuser.
Dit gecombineerd met een slechte stroming met name over de bodem is de oorzaak van je alg probleem.
(ik denk dat een pH profiel dit zal bevestigen)

Oja; géén nitraat toevoegen. Je maakt gebruik van een amazonia en daarbij is het niet zo verstandig om de verhouding 10:1 na te streven. Het kàn wel maar dan moet je wel de CO2 perfect hebben afgesteld.
Want als je eenmaal alg krijgt (en die kans is erg groot bij een TE rijke waterkolomdosering) is dit erg lastig te bestrijden.
 
Ik denk ook dat het in de co2 zit zoals Cor al aangeeft. Kun je de ph en kh meten zodat we een indicatie hebben van je co2.
Je indicator is niet heel licht van kleur als ik het zo bekijk.
 
En kijk de stroming eens na, of alles lekker mee beweegt in de stroming.
Je kan er wel meer co2 in gaan pompen, maar als die niet komt waar het nodig is heeft dat ook geen zin.
 
Ik heb afgelopen weekend de valisnera bijgeknipt om de stroming te verbeteren. In de indicator zit een 20mg/L vloeistof, en die is donkergroen. Zal binnenkort eens kijken voor een 30 mg vloeistof.

Zie overigens weinig verschil in algengroei tussen dichtbij of verder van de diffuser.

Wat is er mis met de huidige diffuser dan? De diffuser zit tegenover de uitstroom en de bellen worden naar beneden geduwd en deels meegevoerd.

Zal bij thuiskomst de waarden meten en posten.
 
Echt donkergroen geeft al wel aan dat je niet genoeg co2 hebt.
 
In de indicator zit een 20mg/L vloeistof, en die is donkergroen. Zal binnenkort eens kijken voor een 30 mg vloeistof
Wat wil je daarmee bereiken? Daarmee krijg je niet meer CO2 in het water...
Een dropchecker met 20mg/l vloeistof moet je plaatsen op een deadspot in je bak. Als die dan groen kleurt heb je iedergeval overal genoeg CO2. En je geeft zelf aan aan dat de kleur donkergroen is: dus je hebt gewoon te weinig.
Wat is er mis met de huidige diffuser dan?
Op zo'n watervolume moet je een topkwaliteit membraam in je glazen diffuser hebben. En die heb je niet voor een tientje...
Mijn ervaring is dat je boven de 100 liter geen glazen diffuser moet gebruiken, die zijn altijd ontoereikend als je probleemloos met je CO2 wil draaien. Een veel betere optie is een inline atomizer, eventueel een reactor
 
Ik ben het niet geheel met Jos eens want door meer co2 toe te voegen zul je niet meer algen krijgen. Deze hebben aan de hoeveelheid co2 die je normaal in je bak hebt ook al mer dan genoeg namelijk om te kunnen groeien. Als voeding toevoegen de algen zou stimuleren dan zou je als je algen hebt beter de voeding kunnen minderen en dat is dus niet zo. Algen groeien al op de voeding die in onze bakken zit zonder dat we veel toevoegen. Juist tekorten geven algen maar met algen moet je niet de voeding minderen want dan kun je juist tekorten veroorzaken en dat kan weer algen geven. De planten hebben ook voeding nodig dus bij alg zou ik de voeding niet minderen maar juist het tekort opsporen en dat verhogen.

Het spijt me John, jouw verhaal klopt niet. Zodra je planten hebt die bealgd zijn en je gaat voeding toevoegen dan schep je een situatie waarin de algen optimaal profiteren en de planten minimaal omdat die gehinderd worden door de algen. Ook een teveel aan voeding geeft algen, niet alleen een gebrek. Kijk maar eens in de sloten nadat landbouwers mest hebben uitgereden: ze zitten vol met algen. Verder ga je in je uitleg voorbij aan het verschil tussen waterplanten en moerasplanten en laat je zweefvuil en filtering buiten beschouwing terwijl dat misschien wel de hoofdoorzaak van het probleem is.
Het opsporen van een tekort in voedingsstoffen door een minder ervaren aquariaan om daardoor alg te bestrijden is niet te doen. De kennis schiet gewoon fors te kort want hoe bepaalt deze liefhebber of het een tekort is aan CO2, Kaliumnitraat, Fosfaat, ijzer of een andere stof? En de behoefte van de plantensoorten verschilt onderling behoorlijk.
De nadruk bij dit soort adviezen ligt wat mij betreft veel te vaak op chemie, terwijl plantenkenners te kort schiet, en veel te weinig op biologische mogelijkheden. Vroeger deden de liefhebbers in dit soort gevallen een paar flinke bossen waterpest in de bak. De voedingsstoffen voor de algen werden verbruikt door de planten en de algen verdwenen.

Hobbygroet Jos Hut
 
Ook een teveel aan voeding geeft algen


Ja dat ben ik niet met je eens en je kan een aquarium niet vergelijken met een sloot denk ik. Hier kun je ook lezen dat het geen algen geeft Jos:

https://www.aquascaping-blog.com/486/voedingsstoffen-algen-aquarium

Ik als EI gebruiker zit vaak op 4 mg fosfaat en 40 mg nitraat en ik doseer 3x de aanbevolen dosis plantenvoeding. Maar toch krijg je geen algen. Als boeren de mest uitrijden dan krijg je denk ik een toxische situatie voor de planten waardoor deze doodgaan en door dit proces kun je wel weer algen krijgen. Maar niet door de voeding die wij gebruiken in de normale hoeveelheden.
 
Het is zoals John schrijft zondrr voeding groeien de planten niet en heeft de alg die bij helemaal niks aan voeding al groeit geen concurrentie.
 
De reden dat we alg krijgen is door organische afvalstoffen in het water. Hoofdzakelijk veroorzaakt door teveel voeding, plantenresten,
slecht werkend filter, slecht onderhoud enz. We maken in onze bakken gebruik van anorganische bemesting met N en P en dat zal nooit alg veroorzaken.
En de mest die boeren uitrijden zijn altijd organisch. Daarom krijg je alg in die sloten.
 
@ John: De dosering plantenvoeding die jij geeft in dan kennelijk niet teveel voor jouw planten.
Zodra ik Profito ga gebruiken krijg ik groene algen, bij mij is het al snel wel teveel.

Liefhebbers die de ei gebruiken zijn heel bewust bezig, en bij aquascapen is dat hetzelfde verhaal. Dat is tuinieren op de vierkante centimeter. Door ervaring weten deze mensen heel goed hoe ze hun planten goed kunnen laten groeien en welke voedingsstoffen nodig zijn.
Ik heb zelf jaren een planten aquarium gehad met alle toeters en bellen eraan en meermaals mogen meedoen met de Nederlandse kampioenschappen, dan weet je ook hoe je planten gezond en fantastisch aan het groeien krijgt. Algenbestrijding en voorkomen maakt daar deel van uit.

In mijn adviezen heb ik een breder beeld willen geven van oorzaken van baardalg dan alleen de relatie leggen met de hoeveelheid CO2 of voedingsstoffen.

Hobbygroet Jos Hut
 
De voedingsstoffen voor de algen werden verbruikt door de planten en de algen verdwenen.

Daarom dat ook nu vaak nog wordt geadviseerd snelgroeiers in de opstartfase te gebruiken zodat deze stoffen kunnen opnemen. Dat is een remedie die nog prima werkt;).
 
Kh is 4
Ph is 6,5-7
 
Daarom dat ook nu vaak nog wordt geadviseerd snelgroeiers in de opstartfase te gebruiken zodat deze stoffen kunnen opnemen. Dat is een remedie die nog prima werkt;).
En mijn favoriete snelgroeier is de Hygrophila polysperma.
 
Waar heb je dat nu mee gemeten? Er zit nogal een verschil in co2 waarde bij de 6.5 of de 7.5. Dat is dan 37 of 11 mg namelijk.

Een Sera pH druppeltest, maar vind het onduidelijk wat de exacte waarde is. Net nogmaals herhaalt en zou zeggen ph is 7.

Ik zie overigens wat uiteenlopende adviezen staan. Zijn er ook dingen die ik in ieder geval wel of niet moet doen?

Vaker water wisselen?
Minder voeren?
Wel/geen nitraat toevoegen?
Andere diffuser kopen ?


Stroming in de bak is overigens prima.
 

Terug
Bovenaan