Zonnebaarzen


Daniel 82

Well-known member
Lid geworden
14 januari 2010
Berichten
1,391
Leeftijd
41
Locatie
Maastricht
Beste mede forum gebruikers,

Ik wil graag in dit topic mijn ervaringen delen over zonnebaarzen.

In mijn zoektocht naar informatie over deze vis is gebleken dat er enkel basis informatie op internet te vinden is. En voornamelijk in negatieve zin omdat het van oorsprong een uitheemse vissoort is die rond 1910 in het gebied wat we nu kennen als de Benelux is uitgezet.

Het was de bedoeling om als kweek vis en wildvangst te gebruiken voor consumptie, het bleek later dat deze vis helemaal niet geschikt is voor consumptie en ook niet de wens vervulde van de consument als smakelijke zoetwatervis.
Maar toen was het kwaad al geschied, ze vermenigvuldigen zich razend snel, voornamelijk omdat het mannetjes de 2 à 3000 duizend eieren die in een kuil op een zandbodem worden gelegd erg goed beschermd en hierdoor is er een hoge overlevingskans voor de eitjes en jonge visjes.

En omdat in de vennetjes, stroompjes en vijvers waar ze voorkomen weinig tot geen natuurlijk vijanden voorkomen is deze soort zo succesvol.

Een lange periode is deze vis erg geliefd geweest bij vijverhouders tot dat bleek dat zonnebaarzen ook schade aan de vijverbewoners kunnen toebrengen werden ze vaak in de natuur uitgezet met alle gevolgen van dien.

Op dit moment worden er in de Benelux complete vennen en vijver overgenomen door deze vis, en daarom worden deze besmette wateren soms helemaal leeg gevist en de vis helaas vernietigd. soms is dit de enige manier om de inheemse vissen en waterinsecten nog een kans te geven om zich te herstellen.

Op dit moment hebben we veel meer geleerd dan we voor de jaren 70 wisten en zijn er maatregelen genomen door visserij instanties en natuurorganisaties.

Je zou bijna vergeten dat het eigenlijk een hele mooi vis is met een uitermate interessant gedrag.

Die met de juiste toepassing een aanvulling kan zijn voor je vijver of groot aquarium.


Ik wil voornamelijk het bedrag benadrukken welke de vis vertoond in een Aquarium.

Sinds kort heb ik 8 jonge zonnebaarzen in mijn Rekord 600.
Ik heb al enige ervaring met deze vis, maar dan in vijvers.
Ik beheer op dit moment een privé vijver, in deze vijver zitten honderden zonnebaarzen.

Omdat ik al langer het idee had om eens een Europa Aquarium op te starten, en na dat ik nu wat langer het gedrag heb mogen bestuderen van de jonge zonnebaarzen heb ik besloten om deze stap te maken.

De jonge vissen groeien op in kleine schooltjes en dus eventueel wel geschikt voor in een aquarium.


Ik wil benadrukken dat de jonge vissen teruggaan naar de vijver waar ze vandaan komen als ze het aquarium ontgroeid zijn of als de vissen zorgelijk gedrag vertonen dat aangeeft dat dit aquarium niet de beste keus was.




De zonnebaarzen zijn op dit moment ongeveer 3cm lang en zijn jongen van vorig jaar.





20160826_211639-1.jpg






20160826_211651.jpg






Ik heb een zo natuur getrouwe omgeving voor ze nagebootst.

De bodem is bedekt met rivierzand, alle planten komen uit een stroompje hier uit Zuid Limburg waar de vissen ook voorkomen. in het aquarium zit ook penningkruid wat een oeverplant is. Maar de scheuten/takken van deze plant drijven op het oppervlakte van het water en maken mooie lange wortels naar de bodem die als schuilplek voor de jonge vis gebruikt kunnen worden. Ook de slakkenhuizen zijn in het zelfde riviertje verzameld helaas is het hout veenhout wat wel voorkomt in het Noorden van nederland en waar ook in de veen vennen zonnebaarsen voorkomen. het hout wat ik hier vond wat te erg besmet met parasieten en rot hout dus kon ik dit helaas niet gebruiken. Er worden eikentakken toegevoegd om schaduw te creëren en het water iets donkerder te verkleuren, dit vinden ze iets prettiger en tevens komen de kleuren dan ook beter uit.





20160901_220535_1.jpg






Het is helaas niet mogelijk om andere bewoners te huisvesten in hetzelfde aquarium.
Het zijn echte rovers en niks is veilig voor ze, als het in de bek past dan eten ze het.

Mijn eerste indruk is dat deze vis enkel geschikt is voor iemand die een speciaalbak wil starten, omdat een diversiteit aan bewoners niet mogelijk zal zijn en men zich volledig op de baarzen zal moeten richten.

Ik geef op dit moment watervlooien als voer, ook vang ik in de plaatselijke sloot andere insecten die ik 1e per week aan ze geeft.

Maar zelf als ik bij voer met vlokvoer wat ze erg leuk uit je handen eten (dit doen ze in de vijver ook) hebben ze nog erg trek.

Helaas zijn alle poelslakken, moerasslakken en posthoornslakken groter dan 1 cm al te prooi gevallen aan de zonnebaarsen.

Als de slak zijn zachte gedeelte uit het huisje steek om zich voort te bewegen of te eten worden deze heel snel en behendig door de zonnebaars gepakt en met 1 ruk uit het huisje verwijdert. Met het gevolg dat ik in het begin mijn hele bodem bezaait had met lege huisjes.

(de grote huisjes op de foto's waren al leeg, en als decoratie neergelegd)

Nu bestaat de schoonmaakploeg enkel nog uit kleine slakjes, helaas wordt het planten afval hierdoor slechter opgeruimd en zal ik vaker de bodem moeten schoonmaken en eventueel water moeten verschonen, maar de tijd zal het leren.





20160901_220422_1.jpg






Ik heb al moeten besluiten dat 2 het schooltje gaan verlaten.
1 is iets zwak en komt met het voederen niet erg mee, de andere is iets groter en ook ouder. Dit laat hij ook blijken door erg de baas te spelen. en zorgt soms voor wat onrust in de bak.

Ik denk dat 6 zonnebaarsjes ook wel genoeg zijn in een Rekord 600.






20160830_214801_resized.jpg







Hierbij nog een link met de eigenlijk het enige diepgaande Nederlandse artikel over deze vis.
Hier worden ook de eisen die de vis aan het water stelt vermeld.

Mijn waardes van het water wijken hier nauwelijks van af.

link met informatie over zonnebaarzen



20160830_214819_resized.jpg



Hierbij mijn aanzet tot dit topic,

Ik hoop dat jullie ook je ervaringen willen delen zodat dit een compleet overzicht gaar worden met informatie over deze soort.

zodat andere hobbyisten hier weer van kunnen leren.
 
leuk en informatief artikel. vind het mooie vissen ook.

alleen wat ik mij afvroeg:

je had het over 1 vis die "de baas" is en af en toe de onrust verstoord. en dat je deze waarschijnlijk zal verwijderen.

zou het niet zo zijn dat er altijd 1tje de baas is (eventueel alleen in een wat kleinere groep in een klein oppervlakte zoals dit)? dus dat er straks na een tijdje weer een andere draak om de hoek komt kijken?

dit was eigenlijk het eerste wat mij te binnen schoot toen ik het las.

misschien dat je daar nog een reactie op hebt, of dat de tijd het zal leren :)
 
je had het over 1 vis die "de baas" is en af en toe de onrust verstoord. en dat je deze waarschijnlijk zal verwijderen.

zou het niet zo zijn dat er altijd 1tje de baas is

Dat denk ik ook. Maar er is er 1 bijna een cm groter. Ik had gehoopt dat ik 8 van dezelfde lengte had gevangen en dat ze dus ook even oud zijn.

Ik denk dat het baasje een jaar ouder is. Deze krijgt namelijk ook al zijn volwassen kleuren. Hogere rug en de blauwe sterpen op de kieuwdeksel.

Ik denk dat dit gedrag ook hoort bij de leeftijd van de vis.

Ik zal enkel van mijn beslissing leren door deze ook uit te voeren en met jullie te delen.

Maar ik weet zeker dat er snel of niet, weer een nieuw baasje zijn plek zal innemen.

Maar dat is juist zo leuk aan het project, al doende leert men :)
 
Nog even een sfeer impressie van de zonnebaarzen in mijn bak. Heerlijk tussen het drijvend penningkruid.


20160905_181132.jpg






20160905_181925.jpg




20160905_181111-1.jpg





20160905_181048-1.jpg



Het zijn fantastische vissen om te houden. Mits ze klein genoeg zijn zodat ze nog geen territoriaal verdrag vertonen. Ze beginnen nu na 1.5 weken al sterk op kleur te komen. En eten uit mijn hand.

Dit is ook erg leuk voor de kids.
 
Eerlijk is eerlijk,zijn zeker hele mooie vissen en snap je interesse.
Enkel werkt het bij vissen volgens mij niet helemaal zo dat ze tijdens het opgroeien eerst zonder problemen in een kleine bak kunnen voor ze de vijver in gaan want zullen ze door de beperkte ruimte toch min of meer al aan het vergroeien zijn.
Misschien een punt om je toch eens verder in te verdiepen want zal toch zonde zijn dat je ondanks je passie voor deze vissen eigenlijk hele generaties vergroeide exemplaren aan het voorbrengen bent toch?
 
Eerlijk is eerlijk,zijn zeker hele mooie vissen en snap je interesse.
Enkel werkt het bij vissen volgens mij niet helemaal zo dat ze tijdens het opgroeien eerst zonder problemen in een kleine bak kunnen voor ze de vijver in gaan want zullen ze door de beperkte ruimte toch min of meer al aan het vergroeien zijn.
Misschien een punt om je toch eens verder in te verdiepen want zal toch zonde zijn dat je ondanks je passie voor deze vissen eigenlijk hele generaties vergroeide exemplaren aan het voorbrengen bent toch?


Ik ben het met je eens Seabait.

Daarom heb ik me ook eerst ingelezen over het groei patroon van de vis.

Het eerste jaar groeien tot over de 1cm. 2e jaar gaan ze naar 3 cm en het 3e jaar, en dan gaat het snel naar 8cm en zijn ze paringsrijp. Mijn visjes zijn nu 3 cm ongeveer en zijn 2e jaars (broed van vorig jaar)

Bovenstaan van internet af gehaald en klopt met het groeipatroon van de vissen in de vijver. Deze ken ik al 4 jaar maar verzorg en onderhoud ik sinds vorig jaar.

Ik heb mij echt voorgenomen zodra ze gedrag vertonen dat ze niet op hun plek zijn of dat uiterlijk en gezondheid achteruitgaan, eetlust etc. Dan gaan ze direct terug.

Niet in de maanden december tot februari omdat dat onverantwoord zou zijn.

Ik ben zeker niet de persoon die naarzen van 8 of 15 cm in een 60 cm propt. Daar zijn de dieren en de hobby mij te lief voor en zo sta ik niet in het leven.

Maar ik snap je argumenten.

En kan mij ook niet altijd in de keuze van anderen vinden. om een voorbeeld te noemen zoals 3 sneakhead vissen in een 120 bak te proppen.
 
Vanavond gaan 3 zonnebaarsen het schooltje verlaten.

Er zijn 5 baarzen die zich een plek in de bak hebben toegeëigend. En laten de andere drie niet met rust. Het is nog niet zorgwekkend maar ik gun ze de rust in de bak. En ze worden natuurlijk alleen maar groter.

Ik ben benieuwd of ze opnieuw hun territorium gaan inrichten.
 
Het gedrag van de vissen is direct minder druk en intens, vooral tijdens het voeren is er meer rust en minder concurrentie onderling.

Ik voer wel op 2 plekken zodat ze de ruimte hebben om te eten.

In mijn bak heb ik meerdere zones met verstopplekken. Hier maken ze gebruik van tijdens de nacht. Elke vis heeft ook zijn eigen plek in de bak. Waar ze vooral in de nacht gebruik van maken.

Hier foto van de bak op dit moment.
(Je ziet meer vissen dan 5, foto van 2 dagen oud. Zijn er nu dus 5 in totaal)

20160907_220859_edit_1473279097493.jpg
 
Schitterende bak ook! Houden die vissen het een beetje vol met deze temperaturen?
 
Schitterende bak ook! Houden die vissen het een beetje vol met deze temperaturen?
Bedankt.

De bak is nog redelijk jong, de vissen zitten er nu een maand in. Ben nog opOek naar bronmos maar verder ben ik zeker tevreden.

De baarzen komen uit een vijver die max 100cm diep is. En dat water warmde in de zomer ook flink op. Ze hebben het goed volgehouden.
Ik heb wel vaker en meer water ververst dan normaal.
 
Even een update!

Ik merk trouwens dat er verschillende berichten missen van @BenA en @Cédric Vleminckx. Heeft misschien te maken met de backup van laatst.

De zonnebaarsen hebben grote trek.
Zijn in de natuur gewend om de hele dag door te jagen op kleine water insecten.

Ze krijgen nu 8x per dag eten. 4x vlokvoer als hoofdvoer (dit eten ze uit mijn hand als ik wil)
En 4x gedroogde muggenlarven.
Een aantal keer in de week krijgen ze levend voer zoals watervlooien.

Dit alles in kleine porties natuurlijk

De 5 zonnebaarzen die over zijn gedragen zich netjes. Het zijn drukke zwemmers.

Ze gebruiken de verstopplekken nu vaker. Op deze manier kunnen ze elkaar een beetje ontvluchten als ze elkaar in de weg zitten.

De visjes zijn nu een halve centimeter gegroeid.

De bak heeft gewoon de kamertemperatuur en de baarzen hebben hier geen last van zover ik kan beoorderen.

Ik heb wel seaghem purigen toegevoegd aan mijn filter, dit zit als laatste in mijn filter zodat dit geen effect heeft op de bacteriële groei in mijn filter.

Nu met purigen in mijn NO3 op pijl,het vele voeren heeft natuurlijk effect op de waarden.

Ik heb voornamelijk snelgroeiende planten in de bak staan zodat deze de opbouw van NO3 samen met de purigen kunnen bijhouden.

Maar de planten groeien goed met toevoeging van Profito en Easycarbo.

De bak draait nu 7 weken en ik heb nog geen alg gezien.
 
DSC04777.jpg


Update:

Met de 5 overgebleven zonnebaarzen gaat het goed.
Ze stoeien veel maar niks verontrustend.

Heb nu al veel planten geprobeerd, maar het zijn zulke druktemakers dat de planten die moeten wortelen hier niet eens de tijd voor hebben. Ze worden door de baarzen omgestoten etc.
En drijven dan door de bak.
Alle planten op de foto zijn aan stenen en hout gebonden.
Of met zuignappen op de achterwand geplaatst.

DSC04813.jpg


Heb nu ook nachtverlichting. De leds zijn een uur voor de TL aan en een uur erna.
Geeft veel rust. De baarzen schrokken altijd van het licht als deze uit of aan ging, nu niet meer. En ze waarderen de schemering heel erg.

DSC04804.jpg


Ik voer nu wel veel minder, 4x per dag ipv. 8x.
En ik doe 1 dag maar 2x voeren en 1 dag niet.
Zo vertonen ze geen aangewend gedrag qua voertijden. Voer ze ook nooit op het zelfde tijdstip.
 
20161115_201407.jpg



Het gaat goed met de zonnebaarzen.

Ze groeien flink en je merkt dat de 19c die de bak nu heeft te weinig is om de vissen in slowmotion te zetten, winter gedrag bedoel ik dan.

Dus het zal wel wenselijk zij om een aquarium te koelen, anders groeien ze veel te snel denk ik.
20161115_201412.jpg



Ik moet wel wennen aan een speciaal aquarium. je bent met 1 soort bezig wat erg interresant is maar ook beperkingen heeft.

Ik weet niet of ik na het uitzetten van deze baarzen weer nieuwe jongen zal nemen.

Misschien toch iets te beperkt een speciaal aquarium met 1 soort .

Het neemt niet weg dat het super mooie en qua gedrag bijzonder visjes zijn.
Maar
2 volwassen mannetjes zullen erg mooi staan in een 2 meter bak. maar je beperkt je dan tot 2 vissen omdat ze geen andere onderwater bewoners tolereren of het anders aanzien als voer.
20161115_201433_edit_1479320363984.jpg
 
Laatst bewerkt:
Mooie foto's!!!
 
Bedankt Ruben.

Ze zijn erg moeilijk te fotograferen, razend snel en zitten eigenlijk nooit stil.

Dus het kan beter. misschien volgende keer dat het lukt.
 
1ste keer dat ik op dit zeer mooie topic stoot Daniel.
Zonnebaarzen zijn werkelijk prachtige vissen die alle kleuren hebben en die dan met de parels gaan schitteren.
Hoe groot is die bak van jou waar ze in zitten of in zaten ?
Hoe is het nu nog gesteld met dit projectje of is het opgedoekt ?
Heb je nog een update voor ons wat ik graag zou lezen en zien aan de hand van wat foto's.
Als je een foto hebt van je vijver mag uiteraard ook altijd.
 
Schitterende dieren de Zonnebaarzen Daniel met hun overvloed aan verschillenden kleuren en parels.
Heb je nog een update voor ons ?
 
Gaaf project hoor :)

Zonnebaarzen leuke visjes, ook in de vijver altijd mooi om te zien dat ze niet bang zijn. Steek je hand in het water en ze komen al.
 
Schitterende dieren de Zonnebaarzen Daniel met hun overvloed aan verschillenden kleuren en parels.
Heb je nog een update voor ons ?

Het zijn erg mooie vissen.

Op dit moment heb ik ze niet meer in een aquarium. Ze werden al vroeg agressief tegen elkaar. Heb ze weer in de vijver gedaan. Het is een vijver van 12 meter bij 5 meter. Met een grote populatie. Denk wel over de 1000 vissen.

Hopelijk ga ik volgend jaar zelf een vijver nemen. Met alleen maar zonnebaarzen.

Maar een groepje in een 2m aquarium kan ook.

Ik blijf het fascinerende vissen vinden.
 
Als je enkel maar een groep zonnebaarzen in een vijver gaat nemen ben je dan niet bang dat als ze te weinig voer krijgen dat ze dan elkaar gaan aanvallen en opvreten ?
 
Als je enkel maar een groep zonnebaarzen in een vijver gaat nemen ben je dan niet bang dat als ze te weinig voer krijgen dat ze dan elkaar gaan aanvallen en opvreten ?

Het zijn wel kannibalen als het om jongbroed gaat. Maar dat houd de populatie op pijl.

Maar ik geef ze dan genoeg voedsel. Dat is het nadeel van roofvissen houden. Ze eten veel en vervuilen veel maar daar kan je rekening mee houden.
 
Het zijn wel kannibalen als het om jongbroed gaat. Maar dat houd de populatie op pijl.

Maar ik geef ze dan genoeg voedsel. Dat is het nadeel van roofvissen houden. Ze eten veel en vervuilen veel maar daar kan je rekening mee houden.
Dit zijn dan denk ik qua kleurenpracht toch wel 1 van de mooiste roofvissen toch.
Ik zie graag Piranha's.dat zijn zo'n fascinerende beesten.
Stel je voor dat deze 2 soorten bij elkaar zitten wie denk je dat het zal winnen Daniel ?
 
Dit zijn dan denk ik qua kleurenpracht toch wel 1 van de mooiste roofvissen toch.
Ik zie graag Piranha's.dat zijn zo'n fascinerende beesten.
Stel je voor dat deze 2 soorten bij elkaar zitten wie denk je dat het zal winnen Daniel ?

Nou, de zonnebaarzen delven dan wel het onderspit qua grote en agressiviteit.

Weet zeker dat de baarzen dan op het Menu staan.

Piranha' s vind ik ook erg fascinerende vissen. Ik kijk graag na ze bij de LFS of in de dierentuin.
 
Nou, de zonnebaarzen delven dan wel het onderspit qua grote en agressiviteit.

Weet zeker dat de baarzen dan op het Menu staan.

Piranha' s vind ik ook erg fascinerende vissen. Ik kijk graag na ze bij de LFS of in de dierentuin.
Ja dacht ik ook wel dat zij dan als menu zouden dienen en wat ook een mooie roofvis is dat is de Arowana daar sta ik altijd een lange tijd naar te kijken als ik die zie.
Ik heb al een aquarium gezien wel een supergrote waar een paar Arowana's en Piranha's samen zaten das wel machtig om te zien dat de Piranha's de midden en onderste laag bevolken en de Arowana's de bovenzone tot hun nemen.
 
als je een vraag stelt is het meestal naar de TS toch?

Beste Nekko.

Sorry ik zie je bericht nu pas. Ben niet heel vaak online op het forum soms wat vaker en soms niet.

Ik heb de zonnebaarzen niet meer in mijn aquarium maar wel in een grote vijver.

Als je vragen hebt dan hoor ik het graag of als je zonnebaarzen wil hebben dan kan ik je ook helpen.

Groet Daniel
 

Terug
Bovenaan