Hoe kan je het best beginnen met een zeewater aquarium?


S

Stefanw505

Guest
Ik ben al een paar jaar de eigenaar geweest van meerdere aquaria en ik begon me steeds meer te verdiepen in de zeewater/zoutwater aquaria (vooral met koraal en dergelijken) en nou vroeg ik mij af wat nou de beste manier zou zijn om met een zeewater aquarium te beginnen... ik heb al een verwarming van 50W, een filter en natuurlijk een leeg aquarium en ik heb ook gelezen dat je een eiwitfilter nodig hebt (en ik vroeg mij dus ook af of iemand daar nog tips voor heeft van wat een goed merk is) en zijn er nog andere dingen die je nodig hebt als beginneling (het is trouwens een aquarium van 60 Liter):D:)
 
Wat voor bakje is het? Ik ben begonnen met een Shin Mao van 85 liter en kan zeggen dat ik dit al aan de kleine kant vond en de keuze voor vissen is dan erg beperkt. Inderdaad heb je een afschuimer nodig en goede verlichting. Weet je ook wat voor verlichting erboven zit?
Ik kan je adviseren om je eerst eens goed in te lezen in de zeewaterwereld want het is niet met zoet te vergelijken. Dan kun je eens kijken wat je wil. Zelf denk ik dat een bakje van 60 liter te beperkt is en dat je als je het leuk vindt weer snel een grotere wil aanschaffen dus dan is de vraag kun je niet beter gelijk iets groter beginnen.
 
De bak zelf is gewoon voor zoetwater dus ik was sowiezo al van plan om het licht te vervangen, zelf eou ik het aquarium alleen gebruiken voor misschien 2 annemoonvisjes en misschien een hermenietkrabje. Ik had zelf al een heleboel gelezen maar als je net begint is het allemaal erg overweldigend:help: wat voor licht zou je aanraden en os het mogelijk om een normaal aquarium te gebruiken voor zout water/ zee aquarium:rolleyes:
 
En als je maar een paar koraaltjes neemt (3 ofzo) is het dan nog nodig om extra voedingsstoffen nog aan het water toe te voegen voor het koraal (naast het normale water verversen)
 
ook heb je een sump nodig (binnen de bak of onder de bak), dat betekend dus ook glas plaatjes in de bak kitten en/of gaten in het glas gaan boren.

als je m in de bak maakt houd je netto gezien wel erg weinig water over, heb absoluut geen verstand van zoutwater bakken maar lijkt me niet verstandig.

buiten dat moet je osmose + DI water gaan maken en dit aanmengen met een zeezout product.

ga absoluut niet denken: ik heb een bak met zout water + "goede" verlichting en daar kunnen wel wat makkelijk koraaltjes en anemoon visjes in.
 
Het is inderdaad nogal afhankelijk van wat je graag wilt, dus laten we dat eerst eens een beetje kaderen.

Stel je wilt 1 zacht koraal met 2 anemoonvisjes en wat kleins eromheen... Dan zou dat al heel anders zijn dan een steenkoraal bijvoorbeeld.

Stel je wilt straks echt steen koralen dan kun je nu beter alvast gaan investeren in de juiste spullen. Maar als je bijvoorbeeld liever eerst een jaar of 2 met een anemoonvisje wilt werken en daarna gewoon een grotere nieuwe bak ernaast zet, dan kan het voor nu iets goedkoper

Stel we gaan uit van een 2 anemoonvisjes en een toortskoraal of anemoon
- Aquarium
- Circulatiepomp
- Levend steen
- Eitwitafschuimer
- TL of Led verlichting (eenvoudig)
- Osmose water
- Zout
- Verwarming

Meer zou je niet perse nodig hebben. Zonder sump kan wel, maar dan hangt de techniek dus in je bak...
Beter licht hoef je niet te hebben want de visjes en dit soort koraal (anemoon is geen koraal maar vooruit), hebben dat soort licht niet nodig.
Ook is je voerpatroon niet zo heftig met 2 visjes waardoor ook dat wel in stand is te houden met waterwissel en met je skimmer.



Stel dat je naar echte koraal bakken gaat dan word het geheel iets anders en zul je duurdere lampen nodig hebben en bv moeten gaan doseren. Doseren is duur....


Dus wat zou je graag willen?
 
In een bak van 60 liter bruto moet je ook vindt ik geen Anemoonvisjes houden. Zoals World al aangeeft kun je het beste bepalen wat je wil maar zo met een 60cm beginnen die voor zoetwater bestemd is lijkt me geen goed plan.
Mijn advies is wederom ga je eerst hel goed inlezen wat er kan en wat er op de markt is en wat je dan zou willen.
 
Ik volg graag het verdere verloop en hoop dat je er iets moois van weet te maken met hulp hier aan boord.
 
Wat ik ook zou doen voordat je begint is een lijstje maken van wat je nodig hebt en wat de kosten zullen zijn van alles. In de regel is een zeewaterbak vrij duur namelijk en het is vervelend als je achteraf voor aangename verrassingen komt te staan.
 
Wat ik graag zou willen en wat ik mij dus afvraag ofdat dat in het aquarium wat ik heb kan is idd 2 anemoonvisjes en een toortskoraaltje met een anemoontje:D

Ik had al een lijst gemaakt met alles wat ik nodig zou kunnen hebben en toen kwam ik op een totaaal uit van 120 euro met ongeveer 10 kilo steen en 1 grote annemoon
En daar zat het zout en de benodigde bacteriën ook al bij:petjeaf:

En ik wou alvast even bedankt z3ggen tegen iedereen die heeft geholpen:iloveyou:
 
Ik heb die ook in de 85 liter destijds willen doen en de een zei niet doen en de ander vertelde dat 1 zou kunnen. Ik heb dus gewacht tot een wat grotere bak die we inmiddels hebben. Wat voor type bak is het?
10 kilo goed steen kost al rond de 125 euro kan ik je zeggen. Ik denk dat je hebt gekeken naar kwalitatief slecht steen wat vaak veel goedkoper wordt aangeboden. Ik heb gemerkt dat goed steen het halve werk is voor een niet al te moeilijke opstart.
 
Het steen kon ik krijgen van iemand op marktplaats die ging stoppen met de hobby, het was gewoon van dat "levende" steen met de bacteriën erin om de cyclus sneller goed te krijgen..... het blijkt dus dat zij het steen al heeft verkocht aan iemamd anders dus nou moet ik iets anders zien te vinden:(:eek:
 
Ja dat is dan weer jammer voor je zeg.
 
Wat de grootte van de bak betreft zou ik het liever gewoon de bak van 65 liter willen laten want die had ik al gekocht omdat hij in de aanbieding was dus zou ik het best zonde vinden om die nu weer weg te moeten doen om vervolgens weer vrij veel geld uit te geven aan een nieuwe bak:(
 
Als iemand toevallig wel nog een oude bak heeft die ik goedkoop over zou kunnen kopen dan hoor ik dat natuurlijk graag:D
 
Ja ik had er tot voorkort een maar die is net na maanden aanbieden verkocht. Ik had de Shin Mao 3 die je nieuw met techniek koopt voor rond de 120 euro.
 
Ja ik had er tot voorkort een maar die is net na maanden aanbieden verkocht. Ik had de Shin Mao 3 die je nieuw met techniek koopt voor rond de 120 euro.
120 euro valt wel mee met de techniek erbij!!
 
Btw, ik zie net dat ze de aanbieding bij de zaak waar ik hem weg heb opeens niet meer hebben. Bakje kost nu dik 300.
 
Ik kan de shin mao 3 alleen voor minimaal 300 euro vinden:help:
 
Ja die is heel lang voor 120 euro te koop geweest weet ik nog. Wij hebben hem 1 jaar gehad en dat hele jaar heeft hij 120 gekost dacht ik.
 
Jammer dat ie dan net als ik er een zoek de prijs omhoog gaat:p
 
Ja dat is vaak zo he. Ik weet ook niet wat je budget is maar je kan ook voor wellicht een iets grotere op MP kijken.
 
Laat ik het zo zeggen... ik ben niet van plan om honderden euro's uit te gaan geven aan mijn eerste aquariumbak omdat het ook nog volledig mis kan gaan:p. Op marktplaats had ik ook al gekeken en daar vond ik ook een ERG mooi aquarium voor 300 euro maar daar zaten al vissen bij en een stuk of 10 koraaltjes maar het leukste is toch wel om zelf je hele aquarium bij elkaar te shoppen en in te richten:rolleyes::p
 
Dus eigenlijk zoek ik eerst maar eens gewoon een goedkope lege bak die geschikt is en dan zoek ik daarna alles rustig uit :rolleyes:
 
Ik zou er ook echt even de tijd voor nemen hoor. Dat is beter dan voor onverwachte verassingen te komen te staan. Hier op het forum maar ook op internet is voldoende goede info te vinden over de opstart en het beginnen van een zeewaterbak.
 
Is het een idee om gewoon een helemaal kaal aquarium van hornbach te kopen en daarna alle inrichting en techniek ook los te kopen? Op hornbach hebben ze een kaal aquarium van 60×30×30 voor 25 euro met als het nodig is een onderkast van 60 euro en dan heb ik alleen de rest nog nodig!:D
 
Ik zou dan liever voor een paar tientjes meer een 80cm nemen. Maar goed de techniek moet er ook bij en je zal denk ik moeten boren en/of knutselen.
 
Is het een idee om gewoon een helemaal kaal aquarium van hornbach te kopen en daarna alle inrichting en techniek ook los te kopen? Op hornbach hebben ze een kaal aquarium van 60×30×30 voor 25 euro met als het nodig is een onderkast van 60 euro en dan heb ik alleen de rest nog nodig!:D

mag ik vragen waarom je specifiek die bedragen erbij zet? zoutwater is nooit goedkoop.
je komt voor kosten te staan waar je je de beriberi van schrikt.

en nogmaals 60x30x30 (netto gezien 40 liter) kan je echt niks mee.
 
Ja ze hebben ook een 85l voor 50 euro dus dan doe ik die in plaats van die van 60l maar waar zou je dan precies allemaal gaten voor moeten boren? (Zodat ik alles even op een rijtje heb:D)
 
mag ik vragen waarom je specifiek die bedragen erbij zet? zoutwater is nooit goedkoop.
je komt voor kosten te staan waar je je de beriberi van schrikt.

en nogmaals 60x30x30 (netto gezien 40 liter) kan je echt niks mee.
Ik weet dat het duur gaat worden want dat is nou gewoon eenmaal zo maar ik wil wel proberen het zo goedkoop mogelijk (wel de goede kwaliteit en een prettig leven voor zowel koraal als vus natuurlijk) te houden omdat dit mijn eerste zoutwater aquarium word
 
*vis
 
Ja ze hebben ook een 85l voor 50 euro dus dan doe ik die in plaats van die van 60l maar waar zou je dan precies allemaal gaten voor moeten boren? (Zodat ik alles even op een rijtje heb:D)
Voor je sump.

Maar een sump hoeft niet, je hebt ook HOB skimmers.
En je kan een eventuele ATO set ook direct op je bak zetten met de voorraad eronder of ernaast.
 
Oh oké dankjewel:rolleyes::D Ik heb een skimmer gevonden met hele goede rescensies die gewoon direct in het aquatium zit dus dan zou ik het zonder sump kunnen:petjeaf:
 

Terug
Bovenaan