Glasdikte-berekening


B

Bary57

Guest
Voor de zelfbouwers en de liefhebbers van maatwerk-aquaria hierbij de link naar een mooie online glasdikte-calculator :

https://www.easycalculation.com/measurement/aquarium-glass-thickness-calculator.php

Vul de maten van de bak in (klik daarbij ook aan of het millimeter- of centimeter-maten zijn) en ook de gewenste veiligheidsfactor (deze is wereldwijd voor aquaria 2,8 of afgerond 3, kies voor extra veiligheid factor 4 of zelfs 5). En dan geeft deze calculator vanzelf de noodzakelijke glasdikte aan, plus het gewicht van de lege bak en het gewicht van de geheel met water gevulde bak.

Natuurlijk ook handig als je een bestaande bak van iemand over wilt nemen, kun je bepalen met welke veiligheidsnorm deze is gebouwd. Dan de maten en de bestaande glasdikte invoeren, het systeem geeft dan vanzelf de bij het bouwen van de bak gebruikte veiligheidsfactor weer.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Is een hele mooie tool!

Kleine vraag / kanttekening:

je hebt het over een veiligheid's norm.
Volgens deze tool zou een bak van 70 hoog op 15mm glas uitkomen, dit met een factor 3.

Naar mijn weten word hier vaak 12 en soms 15mm glas voor gebruikt.

Waarom zou je een nog grotere veiligheid's factor (duurder dus) gebruiken als het niet nodig is?
 
Waarom zou je een nog grotere veiligheid's factor (duurder dus) gebruiken als het niet nodig is?

De omgeving. Als hij in een huis zonder kinderen/ grote honden staat is 12 voldoende. Zet je hem in een winkel zou ik voor 20 gaan...
 
Lijkt er veel op deze http://theaquatools.com/building-your-aquarium/ Gebruik hem al jaren


vanwaar 20 mm dik das wel heel kras lijkt me

Dat is ook veel, maar in publieke ruimtes durf ik niet lager. Je zult maar een kind hebben wat met zien mobiel tegen de ruit tikt... Of een stofzuiger/ (kleding)rek/ andere bouwlui...
Eigenlijk liever nog Acryl, maar dat is wel weer lastig met krassen. Al kun je wel betwisten of krassen zo erg zijn in een publiek aquarium.

Liever iets dikker dan de verzekering moeten uitleggen wat er met een klant van je is gebeurd....
 
Inderdaad de omgeving. Heb je grote roofvissen die tijdens het voeren wild worden en er een golfslagbad van maken, en staat het aquarium in een kamer met mooie parketvloer en met dure designmeubelen, dan kies je misschien liever voor een glasmaatje wat net iets dikker is. En ook in een winkel waar bezoekers er per ongeluk tegenaan kunnen lopen terwijl ze naar de producten op een schap kijken is een maatje dikker aan te bevelen. En zo zijn er nog wel meer omstandigheden te bedenken waarin men zich veiliger voelt bij iets dikker glas. Dat het zwaarder en duurder is vormt dan bijzaak. Als factor 3 overigens aangeeft dat er 15 mm glas gebruikt moet worden, en iemand probeert mij een bak gemaakt van 12 mm glas te verkopen, dan krijg ik ernstige twijfels bij de vakkennis van die bouwer en koop niet bij hem. Want factor 3 is écht de ondergrens qua veiligheid, en ik laat me dan niet verleiden door een lagere prijs. Waarbij natuurlijk meespeelt dat mijn vrouw even niet blij met mijn hobby zal zijn als ze tot haar enkels in het aquariumwater staat :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Terug
Bovenaan