Anotaties bij Co2 toevoeging en advies, meningen gevraagd


BigSmoke †

Well-known member
Erelid
Lid geworden
4 november 2003
Berichten
7,647
Locatie
Reuver Limburg
Ik heb sinds een jaar of 20 een CO2 systeem van Sera, en dat werkte altijd naar tevredenheid. Ik gebruikte daarbij het hieronder getoonde aansluitschema met een 500 gram hervulbare fles. De toevoer wordt geregeld middels een elektronische PH meter . Verbruik bij 65 bellen per minuut was 500 gram in 5-6 maanden, druk naar de bellenteller was 0,9 Atm.( lees verder onder het schema)
schema aansluiting Sera CO2.jpg


Omdat de CO2 fles na trouwe dienst volgens de IJk en Stoomwet niet meer gebruikt mocht worden na 2017 en omdat het vullen van een kleine fles, bijna net zo duur was dan een 2 kg fles. heb ik die aangschaft, met de bijbehorende reduceerset, ook alle CO2 slangen en de bellenteller werd vervangen en tevens werd de reactor vervangen door een CO2 atomiser ( zie hiervoor het topic van Leontoeter op AF). De watertoevoer werd en wordt verzorgd door een eheim 2213.
Zie onderstaande foto. en lees dan verder.
CO2 atomiser.jpg



Ik heb het systeem in deze constellatie nu vanaf april 2018 in gebruik en kan niet anders dan concluderen dat er een gigantische stijging in het CO2 gebruik is opgetreden. Ik ben inmiddels aan mijn 4de (!!!) vulling toe, hetgeen betekent dat ik dus inmiddels vanaf april 2018 dus in 5 maanden, 12 kg CO2 heb verbruikt.
De werkdruk is wel fors hoger, 1,5 atm. en het aantal bellen is 65 stuks per minuut.
Samen met LFS drukregelaar op fles afgeperst, daar zat dus een klein lek in de aansluiting op de fles, Verder hier ter plekke met speciaal sop (uit spuitbus) alle slang aansluitingen nagelopen., ook daar zat een kleine lekkage namelijk bij de aansluiting op de CO2 atomiser. Deze wat vaster gedraaid en er is dus absoluut geen lekkage vaststelbaar, ook de elektronische regeleenheid geeft geen lekkage te zien.
Wat ik wel heb kunnen vaststellen is dat de atomiser soms zoveel gas in het water perst, dat er grote bellen TEGEN de filterstroming ( 400 liter per uur) in naar de filter gaan, en deze begint dan met tussenpozen te razen. Ook zie ik vaker dat het gas als flinke bubbels uit de uitstroom van de filter in de bak geraakt.
Voor de volledigheid meld ik nog dat de Atomiser in een hoek van 45* staat opgesteld ongeveer 30 cm van het uitstroompunt in de bak.

Ik ben nu van plan om een andere toevoer methode te gaan gebruiken namelijk een CO2 reactor van Sera, zie de foto hieronder en ik hoop ook antwoord te krijgen op de de daaronder vermelde vragen.
Sera Co2 reactor Flore activ 500.jpg


1) Wat zijn de exacte afmetingen van de uitvoering 500? Lengte x max breedte x doorsnede?
(Het lijkt vreemd maar dit staat nergens ook niet in de handleiding of de site van Sera)
2) Zijn er leden die dit apparaat al in gebruik hebben en hun ervaringen willen delen?
3) Zo ja, met welke werkdruk hebben jullie dit apparaat in bedrijf?
4) is dit apparaat uitsluitend rechtop te gebruiken of ook liggend? ( ivm, plaatsgebrek in techniek kast)

Een heel verhaal, maar hoop op veel reacties!!
 
Tenzij jou filter op zolder staat. Kan ik mij niet voorstellen dat CO2 bellen tegen de stroming in het filter in kunnen gaan.

CO2 (gas in het algemeen) zal in water NOOIT naar beneden gaan!
 
Uit de algemene gaswet valt te halen dat het gewicht van een gasbelletje rechtstreeks evenredig is met de gasdruk.

Dus 65 bpm bij 1,5 bar, komt overeen met 108 bpm bij 0,9 bar. Dus je voegt echt meer toe.
 
Ja dat ik meer toevoeg dat dankt je de koekoek, immers 500 gram is echt wel wat anders dan 12 kg....!! @biljoenblik: ik heb geen andere verklaring voor het zich ophopende gas in de kop van de filter die zich naast de bak en net onder het wateroppervlak staat. Ik kan dat gas helaas niet testen.
 
ik heb geen andere verklaring voor het zich ophopende gas in de kop van de filter die zich naast de bak en net onder het wateroppervlak staat
Maak ik hieruit op dat je de atomizer aan de inlaatslag naar je filter hebt gekoppeld.
In dat geval... een Atomizer moet aan de uitlaatslang gekoppeld worden en het liefst zo dicht mogelijk bij het filter, zodat de belletjes een lange weg in je slang moeten afleggen en beter oplossen in water.
Ik gebruik ook de atomizer van JBL en ben daar zeer tevreden over.(Ik hoor ook vaker verhalen dat deze kunnen gaan lekken bij de aansluiting van de co2 slang, maar ik heb er geen last van).
Om het feit dat deze veel kleinere belletjes produceerde die beter en effectiever oplossen in water. Ik gebruik ten opzichte van een gewone Diffusor 15% minder co2 wat neerkomt op 1.5 maand winst.

Als je de atomizer aan de aanzuig koppeld, dan gaat het gas idd in de kop van je filter ophopen en krijg je hetzelfde effect als lucht in je filter.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@JDS, neen hij bevindt zich aan de uitlaatzijde. Ik ga ervan uit dat ik gaslekkage heb, hetzij extern het zij ergens intern, alleen kan ik het niet vaststellen, helaas. Al;s dat niet zo is gaat er veel meer gas IN de bak via het systeem dan de planten kunnen verwerken en verdwijnt dat dan in de lucht.
 
Mogelijke controle van CO2 lek: Vuilniszak pakken opblazen. Blijft ie vol? Mooi (dan is die zak niet lek in ieder geval). Laat de zak leeglopen en doe hem nu om zoveel mogelijk delen van je CO2 installatie, doe een stevige postzakelastiek om alles heen zodat de afsluiting dicht wordt en plak de plaatsen waar er kabels of slangen uit komen zo goed mogelijk extra af. Nu maar afwachten. Zet de zak niet op? Mooi. Dan heb je daar geen lekkage meer. De atomizer zelf kun je gewoon onder water houden om te testen of deze ergens lekt. En pas daarna kun je gaan kijken wat het verbruik gaat worden.
 
Als je met een Atomizer extreem veel gas zal toevoegen, zal je een soort mist (gaswolk)in je bak krijgen.
Met 63 bellen moeten er gewoon kleine belletjes zichtbaar zijn.
Ik doe met een 2kg fles gemiddeld 10 maanden op 90bpm. En ik zie ook alleen belletjes en geen gaswolk.
Houd er rekening mee dat een Atomizer 4 weken moet draaien voor die optimaal werkt.
Er komt een klein slijmlaagje van bacteriën aan de binnenkant van het membraan wat er voor zorgt dat de belletjes wat fijner worden.
Dit verklaart waarschijnlijk de iets grotere bellen.
1,5 bar is vrij laag voor een Atomizer hier staat de werkdruk op 2 bar
 
Oja.... was iets vergeten te zeggen..

De meeste lekkages ontstaan in de aansluiting van fles naar drukregelaar. Je zal niet de eerste zijn die een nieuw ringetje moet plaatsen :D:thumbs:
 
Ik doe 6 maanden met een 2kg fles; Up Aqua atomizer op 3 bar, 120 liter aquarium, 5KH, ca. 20-30ppm CO2. Rubbertje vervang ik elke keer (kosten een paar dubbeltjes dus foute besparing). Overigens vraag ik me wel eens af of bij deze krachten (en 60 bar druk) een kunststof ring niet een betere keuze zou zijn dan rubber (maar daarna doe ik toch maar weer wat de fabrikant bedacht heeft).
 
Wat ik ervan opmaak van je plaatje uit je eerste post werkte je voorheen al met een soort reactor...

Naar mijn mening is er niks efficiënter dan een reactor qua CO2 oplossen, het is alleen wat “anders” dan de Atomizer die zo goed schijnt te werken.

De Sera reactor die je van plan bent aan te schaffen gaat wel werken gok ik zo.
Ik heb met dat principe mijn eigen reactoren gebouwd die ieder ruim 1000L/U kunnen verwerken, de werkdruk van mijn set staat op 2 bar op dit moment.
Met die druk heb ik altijd een goede start van de CO2 toevoer, maar dat kan in jouw geval heel anders zijn...
Elk aquarium is anders zoals we weten.

Je zal alleen wat flow gaan inleveren op je filter als je een reactor gaat gebruiken maar meer ook niet
 
Wat ik wel heb kunnen vaststellen is dat de atomiser soms zoveel gas in het water perst, dat er grote bellen TEGEN de filterstroming ( 400 liter per uur) in naar de filter gaan, en deze begint dan met tussenpozen te razen.

de filter die zich naast de bak en net onder het wateroppervlak staat.

Dus je ziet bellen die tegen de stroming in naar het filter gaan? En je filter staat naast de bak?
Je schrijft dat je atomiser in een hoek van 45 graden is gemonteerd, is het dan zo dat sommige bellen de verkeerde kant uit geduwd worden die dan tegen de stroomrichting in de verkeerde kant opgaan?
Misschien doordat de slang voor én na de atomiser omhoog gaat? Dus dat de bellen eigenlijk stijgen in de slang maar ze stijgen tegen de stroomrichting in?
Zit de atomiser nu op het laagste punt van je slangen?

Kan je misschien eens een foto posten van je juiste setup?
(Zowel van de (plaatsing) van je filter en de JBL en ook van de koppelingen in je co2 installatie.)

Ik vermoed dat je wat weinig stroming hebt met je filter van 400l/u. Daar blijft netto misschien een goede helft van over en dat is vermoedelijk niet genoeg waardoor de co2 de makkelijkste weg (dus naar boven) zoekt, ongeacht de stroomrichting?


500 gram in 5-6 maanden

in 5 maanden, 12 kg CO2

Hoe dan ook is er iets compleet fout. Aan 65 bpm kan je toch nooit 12kg verbruiken op 5 maand? Er moet ergens een lek zijn...
Vergeleken met je vroegere verbruik is het exponentieel toegenomen en dergelijk verschil kan niet aan de manier van toevoegen liggen volgens mij.

Ikzelf heb bvb een 2kg fles waarmee ik drie bakken bemest (280bpm, 60bpm en 40bpm en dus 350bpm in totaal). Met één fles doe ik 10 weken, dus ruwweg 4kg op 5 maanden. Op de bak met 250bpm gebruik ik ook de JBL atomiser.
Jij zit aan drie keer deze hoeveelheid op één bak en aan 65bpm?
Er moet iets mis zijn waardoor je nu ook je kamerplanten aan het bemesten bent. ;)

Volgens mij zit het lek voor de bellenteller aangezien er maar 65 bellen door de teller gaan. En aan 65 bellen ga je imo nooit 12kg co2 verbruiken op 5 maand tijd.

Overigens vraag ik me wel eens af of bij deze krachten (en 60 bar druk) een kunststof ring niet een betere keuze zou zijn dan rubber (maar daarna doe ik toch maar weer wat de fabrikant bedacht heeft).

Ik gebruik al jaren een witte kunststof o-ring tussen reducer en fles. (ik dacht zelfs specifiek voor CO2 gemaakt). Zolang je die niet beschadigt tijdens het aandraaien blijft deze onaangetast.
;)
 
Ha BigSmoke,

Vreemd dat je ineens zo ontzettend veel CO2 bent gaan gebruiken, dus klinkt eigenlijk alsof het niet klopt.

Ik heb een 2 kg CO2 fles. Werk met een ei van Dennerle (niet instelbaar qua druk) en een Aqua Medic 1000 CO2 reaktor.
Ik voer ongeveer 100 bellen (in de reactor geteld) toe. Ik zit niet heel hoog in mijn CO2 gehalte, ivm mijn vis bestand, maar mijn continu checker is tegen het limoen aan. En ik doe ongeveer 4 maanden met mijn 2 kg CO2 fles. De druk heb ik dus geen enkel idee van bij deze set.

Ik heb na het nodige zoeken gekozen voor AM, omwille van het feit dat men zegt dat deze stil is. De praktijk leert dat deze voor mij en mijn toepassing ook stil is.

Ik weet niet hoe het bij de Sera zit, maar het staat mij bij dat hier een rotor in zit welke wel wat extra geluid maakt. Maar ik weet niet of dat voor jou een evt. issue zou zijn.

Succes met het oplossen van je probleem en het weer zo zien te krijgen dat je er content mee bent. Waar jouw huidige probleem zit, dat kan ik zo niet vertellen, maar er zijn nog wat aanvullende onderzoek tips gepasseerd, dus wie weet vind je toch nog niets van een lekkage ofzo......
 
Ik gebruik al jaren een witte kunststof o-ring tussen reducer en fles. (ik dacht zelfs specifiek voor CO2 gemaakt). Zolang je die niet beschadigt tijdens het aandraaien blijft deze onaangetast.
;)
Dan moet ik toch maar eens op zoek naar een goed passende nylon ring (en daarna de vuilniszak dichtheidstest doen bij m'n eigen systeem). Met name het weer losdraaien gaat vrij moeilijk aangezien je de rubber ring behoorlijk plat perst.
 
Ik heb sinds een jaar of 20 een CO2 systeem van Sera, en dat werkte altijd naar tevredenheid. Ik gebruikte daarbij het hieronder getoonde aansluitschema met een 500 gram hervulbare fles. De toevoer wordt geregeld middels een elektronische PH meter . Verbruik bij 65 bellen per minuut was 500 gram in 5-6 maanden, druk naar de bellenteller was 0,9 Atm.( lees verder onder het schema)
Bekijk bijlage 257247

Omdat de CO2 fles na trouwe dienst volgens de IJk en Stoomwet niet meer gebruikt mocht worden na 2017 en omdat het vullen van een kleine fles, bijna net zo duur was dan een 2 kg fles. heb ik die aangschaft, met de bijbehorende reduceerset, ook alle CO2 slangen en de bellenteller werd vervangen en tevens werd de reactor vervangen door een CO2 atomiser ( zie hiervoor het topic van Leontoeter op AF). De watertoevoer werd en wordt verzorgd door een eheim 2213.
Zie onderstaande foto. en lees dan verder.
Bekijk bijlage 257248


Ik heb het systeem in deze constellatie nu vanaf april 2018 in gebruik en kan niet anders dan concluderen dat er een gigantische stijging in het CO2 gebruik is opgetreden. Ik ben inmiddels aan mijn 4de (!!!) vulling toe, hetgeen betekent dat ik dus inmiddels vanaf april 2018 dus in 5 maanden, 12 kg CO2 heb verbruikt.
De werkdruk is wel fors hoger, 1,5 atm. en het aantal bellen is 65 stuks per minuut.
Samen met LFS drukregelaar op fles afgeperst, daar zat dus een klein lek in de aansluiting op de fles, Verder hier ter plekke met speciaal sop (uit spuitbus) alle slang aansluitingen nagelopen., ook daar zat een kleine lekkage namelijk bij de aansluiting op de CO2 atomiser. Deze wat vaster gedraaid en er is dus absoluut geen lekkage vaststelbaar, ook de elektronische regeleenheid geeft geen lekkage te zien.
Wat ik wel heb kunnen vaststellen is dat de atomiser soms zoveel gas in het water perst, dat er grote bellen TEGEN de filterstroming ( 400 liter per uur) in naar de filter gaan, en deze begint dan met tussenpozen te razen. Ook zie ik vaker dat het gas als flinke bubbels uit de uitstroom van de filter in de bak geraakt.
Voor de volledigheid meld ik nog dat de Atomiser in een hoek van 45* staat opgesteld ongeveer 30 cm van het uitstroompunt in de bak.

Ik ben nu van plan om een andere toevoer methode te gaan gebruiken namelijk een CO2 reactor van Sera, zie de foto hieronder en ik hoop ook antwoord te krijgen op de de daaronder vermelde vragen.
Bekijk bijlage 257249

1) Wat zijn de exacte afmetingen van de uitvoering 500? Lengte x max breedte x doorsnede?
(Het lijkt vreemd maar dit staat nergens ook niet in de handleiding of de site van Sera)
2) Zijn er leden die dit apparaat al in gebruik hebben en hun ervaringen willen delen?
3) Zo ja, met welke werkdruk hebben jullie dit apparaat in bedrijf?
4) is dit apparaat uitsluitend rechtop te gebruiken of ook liggend? ( ivm, plaatsgebrek in techniek kast)

Een heel verhaal, maar hoop op veel reacties!!
Gewoon een ervaring waarschuwing. Zo'n reactor van Sera heeft een geweldig probleem, het kunststof tuitje waar de CO2 toevoerslang opkomt breekt zeer gemakkelijk af. Het is mij een aantal(!) malen overkomen. Heb ik het nog maar niet over het vaak voorkomende probleem van lekkage buiten je bak. Verder is het niet zo dat dit ding je CO2 nu geweldig mengt met je water. Later ben ik overgegaan naar een Intense Bazooka, klein, erg goedkoop en zorgt voor zeer fijne bellen die gemakkelijk en goed oplossen in het water.

 
Laatst bewerkt:
Dan moet ik toch maar eens op zoek naar een goed passende nylon ring (en daarna de vuilniszak dichtheidstest doen bij m'n eigen systeem).

Ik gebruik de mijne al een aantal jaar. Ik gebruik reducers uit de lasindustrie en die worden standaard met dergelijke ring geleverd denk ik.

Is die vuilniszak methode ook praktisch eigenlijk?
Lijkt me toch een heel gedoe (zeker met een inline diffuser op de filterslang) en moeilijk om luchtdicht af te sluiten?
 
Bijna alles past in de vuilniszak en als je wilt hoeft alleen de aansluitkabel van de solenoid en de CO2 slang naar de atomizer eruit te komen (en gaffa tape is gewillig). CO2 atomizer zelf kun je los testen in een bakje water (hoewel ik in mijn geval ook dat niet hoef te doen aangezien mijn atomizer 24/7 achter m'n HMF onder water zit). Je ziet echt snel genoeg of de boel lekt. Een liter extra CO2 tussen zak en fles is al goed te zien (en slechts 2 gram CO2), helemaal als je de zak een beetje strak om de fles doet. Je kunt dat gewoon een weekje laten zitten (alles kan immers blijven werken en met de kast dicht ziet niemand er wat van).

Ik heb er destijds overigens geen lek mee kunnen constateren (maar dat komt omdat ik tijdens het testen m'n lek al opgelost had door het rubbertje tussen regelaar en fles te verwisselen; vandaar ook dat ik dat sindsdien trouw doe).
 
In dat geval... een Atomizer moet aan de uitlaatslang gekoppeld worden
Daar ben ik het niet mee eens.
Kan zijn dat het geadviseerd wordt, maar ik kan je vertellen dat het hier prima werkt op de inlaat.
 
Hier heb ik de atomizer ook op de aanzuig. Alle CO2 wordt opgelost in het filter.
Alleen als het filter zeer vervuild is, dan hoopt zich wat op.
Maar normaal dus niet.

Ik heb wel een verklaring voor het gas in je filter.

Dit is ontgassing van het water. Jouw potfilter staat eigenlijk te hoog.
Een potfilter wilt onder druk staan. Daarom de oude term drukfilter.

Omdat de filterkop maar net onder de waterspiegel staat, dus bijna drukloos. En omdat de pompkop zuigt.
Krijg je een onderdruk in het filter. Hierdoor zal het verzadigingspunt van water veranderen en ontgast het teveel.
Dit hoopt zich in de filter op.
Beter het filter lager plaatsen. Hogere druk, dus geen ontgassing.

CO2 wat eventueel de verkeerde kant oploopt zal dan ook oplossen.

Wordt vervolgd........
 
Ik heb een tijd terug ook veel CO2 verbruikt. Maar ik kreeg ook de checker in het aquarium niet groen.

De bellenteller was de oorzaak. Met sop kon ik niks vinden.

Maar heb de gehele bellenteller in een bakje water onder gedompeld. Toen kwamen er allemaal bellen uit. Waar het niet hoorde.

Ik weet niet of je nog oude slangen en ventielen gebruikt. Deze kunnen poreus worden.

Voorheen op 0,9 bar, merk je dat niet zo. Maar op de 2 bar geeft dit sneller problemen.

Probeer alle onderdelen onder te dompelen in water. Ook de slangen net als een binnenband.

Je ziet het gelijk als er wat lek is.

Als dat lekzoek rommel werkt niet.
 
Daar ben ik het niet mee eens.
Kan zijn dat het geadviseerd wordt, maar ik kan je vertellen dat het hier prima werkt op de inlaat.
Dat kan.
Dan zal ik het anders zeggen JBL Adviseerd sterk om de atomizer op de uitlaat te plaatsen. Je bent nooit iets verplicht maar de fabrikant zegt het niet voor niets.
Ikzelf ben sowieso geen voorstander van welke vorm van lucht, gas, verwarming of wat dan ook in een filter.
 

Bijlagen

  • JBL_Proflora_Direct_Inlinediffusor(2).pdf
    3.1 MB · Weergaven: 186
Advies van een fabrikant is niet altijd heilig en moet soms met een korrel zout genomen worden.
Het lijkt logisch omdst je dsn schoon water door de diffuser krijgt.
Maar de co2 druk houd de boel wel open.
 
Advies van een fabrikant is niet altijd heilig en moet soms met een korrel zout genomen worden.
Het lijkt logisch omdst je dsn schoon water door de diffuser krijgt.
Maar de co2 druk houd de boel wel open.
Het gaat mij niet om schoon water want je slangen worden ook aan beide kanten vies. En een atomizer presteerd het best als er een klein laagje bacterieen in de binnenkant van het membraan zit. Dus die theorie gaat voor mij niet op.

Zoals ik al aangaf, ik ben tegen alles wat in het filter gaat behalve water en filtermateriaal.
Dus ook tegen co2 in het filter. Ik zeg niet dat het filter stuk gaat, maar mogelijk is het niet goed voor het filter. Een filter is er niet voor gemaakt om er co2 of lucht doorheen te persen.
Ook denk ik dat het wat met de bacterie cultuur in het filter kan doen. Wil niet zeggen dat het echt zo is.... Maar ik neem daar liever geen risico's mee.

Dat fabrikanten verkoop praatjes houden ben ik het helemaal mee eens. Maar wat zal JBL aan voordeel hebben om aan te bevelen dat het apparaat aan de uitblaast moet.
Ze zullen er eerder baat bij hebben om aan te bevelen om hem aan de inblaast te hangen omdat er dan gas ophoopt in je filter en je motortje eerder oververhit kan raken en zo meer filters of onderdelen kunnen verkopen
:thumbs::thumbs:;)
 
. Maar wat zal JBL aan voordeel hebben om aan te bevelen dat het apparaat aan de uitblaast moet.

Een fabrikant geeft een advies wat:

Veelzijdig gebruikt kan worden.

Geen claims en rechtszaken kan opleveren.

Er zijn heel veel soorten filters. En om nou een waslijst aan filters bij te voegen waar het wel of niet kan. Dan denkt de fabrikant gewoon heel simpel. Aan de uitstroom.
 
@ Benvo. Bij welke druk heb jij de intense bazooka draaien??
 
@benvo: heb je device opgezocht, maar is maar op 1 plaats wereldwijd te koop en beste wel duur...Zeker als je de verzendkosten erbij optelt.
 
Inmiddels is me wel duidelijk geworden, dat hier sprake is van "zoveel hoofden, zoveel zinnen" . Grootste verschil tussen de reactor-methode en de diffusor/atomiser is dat de 1ste ook kan werken met een lage werkdruk, ( < 1 atm) en dat de laatsten alleen werken bij een (veel) hogere werkdruk ( =>1,5 atm). Daar zit dan voor de laatste categorie , ook bij een gelijk aantal bellen, een (veel??) hoger verbruik aan vast.
Zie hiervoor het
Uit de algemene gaswet valt te halen dat het gewicht van een gasbelletje rechtstreeks evenredig is met de gasdruk.

Dus 65 bpm bij 1,5 bar, komt overeen met 108 bpm bij 0,9 bar. Dus je voegt echt meer toe.

Kortom, verwarring is nog wel aanwezig, alhoewel er bij mij zich een voorkeur begint af te tekenen voor een eenvoudige atomiser, met alleen een aansluiting voor een gasslang en plaatsing in het aquarium.
 
Dat laatste is ook een mooie oplossing. En ook relatief eenvoudig.

De kunst is alleen het vinden van een goed exemplaar.

Want als deze te grove bellen maakt, dan lost een deel niet op.
Maar als deze te fijne bellen (mist) maakt. Dan zweeft dit door de bak.
Dat geeft dan weer een minder heldere waarneming van het water.

In mijn nano heb ik ook een diffuser. De belletjes zijn precies goed. Ze lossen goed op. En waaien niet door heel de bak.

Ik hoop dat je eea naar tevredenheid kunt installeren.
 
Een paar goede opties (vind ik zelf tenminste) als je voor een intern exemplaar kiest:

- Vergelijkbaar met het door Benvo genoemde Bazooka-type (deze gebruik ik zelf naar tevredenheid). Ik weet niet welke je precies had gevonden die zo duur was maar deze valt toch goed mee van prijs vind ik...

http://www.hinterfeld.com/easy-aqua...em-super-mist-diffuser-for-plant-tank-rwp013/

- Een veelgebruikt model door aquascapers. Voordelen zijn onder andere het gebruikte materiaal van de 'bruissteen" (zou minder 'lawaai' maken dan de witte keramische schijfjes) en het feit dat deze diffuser van acryl is gemaakt dus vrij stevig is in vergelijking met de glazen versies.

https://www.aquasabi.com/brand/aquario/aquario-neo-co2-diffusor-u-type

- Een mooi, strak model. Volledig in inox en demonteerbaar. Gebruik ik ook zelf naar tevredenheid.

http://www.hinterfeld.com/hinterfeld-aquarium-stainless-steel-co2-ceramic-diffuser-replaceable-disc/

De twee exemplaren bij Hinterfeld kan je ook wel dichter bij de deur (of via alie express) vinden mits wat zoekwerk.

;)
 
@biljoenblik: welk merk heb jij gekozen??

Is een chinees ding van Ali.

https://nl.aliexpress.com/item/Aqua...295b-4169-8fa6-a821eb25c26b&priceBeautifyAB=0

Maar wel mooi afgewerkt. Heb er ook nog losse disks bijgekocht. Mochten die verstopt raken.

Je hebt ze ook zonder de lange steel.

Edit.

Op ali heb je ook soortgelijk als Ben.

https://nl.aliexpress.com/item/Supe...81bd-4de0-ae19-9389ff741db4&priceBeautifyAB=0
 
Lijkt dezelfde als het exemplaar in de hinterfeld link uit mijn post.
Een vraagje tussendoor: Hoor je deze diffuser 'blazen/bruisen' tijdens de werking?

Is optisch hetzelfde.

Ik hoor helemaal niets.

Ik heb vroeger een glazen gehad. 2 dagen. Ik werd gek van dat getrjirrrrp.
 
Ga ( voorlopig) mijn oude reactor terug inbouwen en op een werkdruk van 0,9 bar zetten en kijken wat dat oplevert, Blijkt toch een moeilijke materie te zijn geworden!! En dat na 20 jaar geen enkel probleem...!!
 
Ik heb overigens die sera reactor al een aantal jaar draaien zonder problemen.
 

Terug
Bovenaan