Platy's lijken ziek?


A

arbi8582

Guest
Sinds kort heb ik 2 Platy's in mijn aquarium. Vorige week leek er met de diertjes nog niets aan de hand en heeft het vrouwtje nog voor jongen gezorgd.
Gisteren leek het bergaf te gaan met vooral 1 van de twee vissen. Deze had een soort wit aanhangsel aan zijn vin hangen (zeer minimaal) maar vooral iets groeien uit zijn kieuw (of daar in de buurt). Het lijkt nog het meeste op een ontkiemt plantje met een witte steel dat zich opsplitst in een 2 aftakkingen.
2019-01-06 17.37.52.jpg


Vandaag lijkt de andere platy hier ook last van te krijgen. Ook deze heeft nu (een nog veel kleiner) aanhangsel hangen op de plek waar zien kieuw zit.
2019-01-06 16.54.02.jpg


Wat zou er met de visjes aan de hand kunnen zijn?

Het water heb ik gecheckt met een teststrip (dat doe ik wekelijks), en daar zie ik geen vreemde waardes/verhoogde/ te hoge waardes in.

Alle hulp is welkom
 
Hoelang draait je bak al? En hoe groot is deze?
Wat zijn je waterwaarden precies?
En heb je meer vissen in de bak en hoe zijn die?

Miss.iets van een parasiet ofzo? Maar beetje onduidelijke fotos.
 
Het is een Biorb Flow 30 aquarium welke nu zo'n ruim jaar zal staan vermoed ik. Wekelijks vervang ik het water voor 20/25% en voeg ik een beetje Sera Nitrivec toe. Het aquarum bevat 5 neontetra's en 5 Trigonostigma espei.
De andere vissen lijken prima in orde en eten en zwemmen goed en daar is ook niets vreemd aan te zien qua uiterlijk. Het filter vervang ik niet volgens de Biorb standaarden (elke 6 weken een nieuwe) maar was ik uit in het oude aquarium water en ook enkel als deze erg vies is geworden na verloop van tijd.

De waterwaardes zijn;
Watertemperatuur 25,2 graden
No3 10mg/l
No2 0 mg/l
GH 10d
KH 6d
Ph 7.2
CI2 0.5
 
Hierbij een wellicht iets duidelijkere foto

2019-01-06 18.12.48.jpg
 
Zou het ankerworm kunnen zijn?
 
Dat zou kunnen idd!
Voor nu zou ik goed water verversen.

Maar ik zie het eerlijk gezegd niet goed komen. Een biorb flow 30 is echt veel te klein voor alle visjes die je hebt.
Misschien dat de platies al wat zwakker waren en nu door de combi ziek worden.

Biorb geeft zelf ook aan dat er grenzen zijn aan zo'n bakje:
Max. visgrootte 2,5 centimeter
Max. Visbezetting 15 centimeter

Neon tetra's kunnen al 5 cm worden. Platies zeker wel 7. De Espei is de enige die wat kleiner blijft.

Het lijkt me handig als je de visjes met de wormen apart zet en voor de rest probeert een goed huisje te vinden.
Dan kan je de wormen bestrijden en dan vervolgens de platies ook weg doen.
 
Dankje voor duw in de goede denkrichting. Door je toevoeging dat het wellicht een parasiet kon zijn kwam ik al een stuk verder! Morgen even naar de viswinkel voor een medicijntje.
Normaliter is het toch zo dat in een 30 liter aquarium voor 30 cm aan visbezetting kan worden gezet?
 
Netto is dat natuurlijk geen 30 liter;)
Daarnaast zeggen ze ook 10 cm vooruit lengte x cm vis.
 
Net de visjes gevangen en met een pinset aan de slag geweest om de aanhangsels van de vissen te verwijderen. Het was even werk maar het is uiteindelijk gelukt. De aanhangsels blijken inderdaad ankerwormen te zijn.
Een platy had er 1, de andere 3. De andere visjes hadden er gelukkig geen.

Bedankt voor het meedenken!
 
Ankerwormen heb ik nog niet vaak voorbij zien komen hier.
Hopelijk blijft het weg.
 
Ankerwormen die al zo groot zijn hebben eipakketjes aan hun ( dubbele) uiteinde. Deze zijn zeer waarschijnlijk al 1 of meerdere keren afgezet, m.a.w. jouw bakje is vergeven van de larven van deze wormen. je zult de bak moet gaan behandelen met een wormdodend middel. Zorg dat in je filter ALLEEN watten zitten als je dat doet en breng tijdelijk een luchtsteentje aan..
Na ongeveer een week, (NIET WATERWISSELEN) vervang je de watten door active kool en watten, en na 3 dagen gooi je alles uit je filter weg en ververs je ( het is niet anders) elke 3 dagen 40% van het water.
Doe dit een keer of 4 en daarna is alles weer in orde.

Ankerwormen krijg je alleen met levend voer en HEEL soms via diepvries voer. BTW, in een 30 liter bakje moet je eigenlijk alleen uit en gaan van mooie garnalen en een schooltje dwergvisejes, wel kun je er altijd een paar sierslakken bijzetten.
 
Op 1 vis was 1 ankerworm inderdaad al behoorlijk groot en waren de twee zakjes ook te zien. Daarom dat ik het op een ontkiemt plantje vond lijken. De andere wormpjes waren nog kleiner en daarop was de aftakking moeilijker of niet te zien.

Deze twee vissen heb ik pas 1 week en hebben bij mij nog nooit levend of diepvriesvoer gekregen. Ik heb het wel in de vriezer liggen (witte muggenlarven) maar was er nog niet aan toegekomen om ze dat te geven.
Ze kregen tot nu toe softgranulaat voer van mij.

Ik ga morgen naar de winkel om de medicijnen/middelen te halen om de bak te behandelen, want ik verwacht inderdaad ook dat de boel behoorlijk besmet is geraakt. Het waterwisselen en werk maakt niet zoveel uit, als de visjes het maar redden dan heb ik het er graag voor over.
 
Deze vissen kun je wel afmaken. Ze zijn zeer mager, en hebben wel wat meer onder de leden dan alleen Ankerwormen. Dit komt nooit meer goed. (Ik baseer dit op meer dan 30 jaar ervaring met deze vissen.)

Verder is je bak idd te klein. Maar ook te warm! 22 graden is namelijk meer dan genoeg. Ook wenst een Platy een veel hogere KH waarde dan derest van je visbestand, en is je water momenteel te zacht om deze vissen gezond te houden. Ook is plantaardige voeding noodzakelijk.

Platy's lijken makkelijke vissen, maar toch hebben veel mensen er problemen mee, omdat ze niet de juiste voorwaarden voor hen scheppen.

Succes!
 
Ik ben het met Botia eens, een beetje hard gezegd maar wel eerlijk en helaas volledig de waarheid! Ook Molly's en dergelijke Midden-Amerikaanse visjes hebben een hoge PH en GH / KH waarde nodig, met daarnaast ook nog eens ( zee) zout toevoeging ( dus zout zonder jodium toevoeging). Zijn eigenlijk meer visjes voor een soorten bak, net als Afrikaanse chicliden.
In zo'n bak zijn deze visjes echte juwelen!
 
[QUOTE="BigSmoke, post: 1988522, member: 21"Midden-Amerikaanse visjes hebben een hoge PH en GH / KH waarde nodig, met daarnaast ook nog eens ( zee) zout toevoeging ( dus zout zonder jodium toevoeging)[/QUOTE]

Altijd jammer als mensen zomaar wat roepen, in zeezout zit van nature al jodium
 
Gisteren alle wormpjes verwijderd, vandaag had 1 platy weer een nieuwe worm. Zie foto's (de foto met de pincet is bedoeld om de grote van de worm te zien).
Op de eerste foto is een van de zakjes bij het verwijderen van de worm overigens afgevallen, want aan de vis had deze wel de 2 uiteindes.
2019-01-07 18.51.46.jpg

2019-01-07 18.52.54.jpg


Ik ben er inderdaad bang voor dat de visjes zoals hierboven al aangegeven het niet gaan redden. Vandaag de bak behandeld. De filter heb ik voorzien van enkel filterwatten en ik heb Baktopur druppels toegevoegd. Hopelijk krijg ik de situatie onder controle.

Ik heb ook nog gekeken naar de hardheid van het water omdat ik van mening was (en de verkoper ook) dat de vissen prima samen konden. Ondanks dat ik voorwerk had gedaan heb ik toch schijnbaar verkeerd gekeken want ik zie inderdaad dat de waterhardheid niet klopt, en ook niet kloppend te maken is voor de (uiteenlopende) vissen in mijn aquarium. Dat wordt keuzes maken.

Vandaag was ik toevallig in een bouwmarkt (voor iets anders overigens) waar ze ook platy's verkopen en zag dat deze inderdaad iets groter maar vooral veel dikker waren dan de exemplaren die ik nu ruim een week geleden heb gekocht bij de dierenwinkel.
Even afwachten voor nu.
 
De filter heb ik voorzien van enkel filterwatten en ik heb Baktopur druppels toegevoegd. Hopelijk krijg ik de situatie onder controle.

Misschien mis ik iets maar waarom een antibioticum om wormen te bestrijden? Dat gaat niet werken.
 
Misschien mis ik iets maar waarom een antibioticum om wormen te bestrijden? Dat gaat niet werken.

Via Google heb ik gezocht op de aandoening en hoe deze te behandelen. Zo kwam ik meermaals tegen:
Dit soort grote uitwendige parasieten kunnen we het best met een pincet verwijderen, dit doen we alleen als de infectie met parasieten niet te talrijk is. En anders zijn er medicijnen voor te koop waar we het goed mee kunnen behandelen, bijvoorbeeld Bactopur in het aquarium en in de vijver Cyprinopur.

Ook de website van SERA bevat een "handboek" met visziektes.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_NL.pdf
Daar staat op pagina 19 ook de besmetting met ankerwormen, en ook daar wordt SERA Bactopur aanbevolen voor de behandeling.

Vandaar -naast het verwijderen van de wormen met een pincet- de toevoeging van Bactopur.

Andere oplossingen, ideeën, aanpakken, e.d. zijn overigens meer dan welkom!
 
Ik kom toch terug op het hebben van een te kleine bak voor eigenlijk al je vissen.
Ik zou toch echt de platy's terug naar de winkel brengen!

En dan focussen op de vissen die je nu hebt. Deze een goed onderkomen geven.
 
Ik kom toch terug op het hebben van een te kleine bak voor eigenlijk al je vissen.
Ik zou toch echt de platy's terug naar de winkel brengen!

En dan focussen op de vissen die je nu hebt. Deze een goed onderkomen geven.
Die Platy's zal geen winkel aan nemen. Aangezien die geen enkele economische waarde meer hebben.

Maar de bak is wel te klein, en het is eigenlijk gewoon een schande dat deze (dure) bakken verkocht worden voor vissen. Ze zijn eigenlijk alleen geschikt voor garnalen, of een bosje tulpen. ;)
 
Ik vind het heel erg, dat er dus nog LFS zijn die visjes in deze conditie durven te verkopen.....Pas een week geleden gekocht zegt de TS...! Dat zegt ook iets over de kennis en kunde in die LFS....!

Alle huidige bewoners weg, na de ontsmetting opnieuw beginnen met garnalen en een schooltje minivisjes en een paar mooie slaksoorten. ( GEEN appelslakken). Dan zul je heus wel plezier gaan beleven aan je hobby!
 
Die Platy's zal geen winkel aan nemen. Aangezien die geen enkele economische waarde meer hebben.

Maar de bak is wel te klein, en het is eigenlijk gewoon een schande dat deze (dure) bakken verkocht worden voor vissen. Ze zijn eigenlijk alleen geschikt voor garnalen, of een bosje tulpen. ;)
Veel winkels nemen idd geen zieke vissen terug. Veel winkels geven via een bordje in de winkel of op een bon aan dat de verantwoordelijkheid voor de dieren na aankoop komt te vervallen. Of dat ze binnen 24 danwel 48 uur na aankoop nog terug mogen. Wat doorgaans er op neer komt dat je het wel kunt vergeten om dergelijke vissen naar de winkel terug te brengen.

Die kleine bakken... Tja, het is de fabrikant die er op in speelt. Op zich niets mis mee doch wel dan graag het formaat vis, garnaal of wat dan ook in de juiste verhouding nemen tot de inhoud van de bak. Maar goed, zolang er vraag is naar ruimtebesparende bakken zal de fabrikant dat niet z'n neus voorbij laten gaan ongeacht of het gunstig voor de levende have is of niet. Commercie staat vaak bij hen toch op nr.1.
Waar ik wel meer moeite mee heb is het gegeven dat er ook nog ingespeeld wordt op te kleine zeewaterbakken. Nanobakken voor zoetwater.... nou, dan ook maar zoutwater nanobakken. Domweg omdat er vraag naar is. Het is al een kunst om een fatsoenlijk formaat zoutwaterbak op orde te houden. Bij zo'n kleine uitvoering gaat er veel sneller wat mis. En het meest lullige is is dat het merendeel die zo'n nano zoutwaterbak aanschaffen in de regel beginnelingen zijn die te enthousiast er aan beginnen. Ik kan me de verleiding wel voorstellen doch ff verder nadenken en toch maar realiseren dat het geen geweldige optie is. Maar goed, daar is iedereen uiteraard wel vrij in. Dus tegenhouden haalt ook al zo weinig uit. Maar ik kan me de ergernis wel voorstellen.
 
( zee) zout toevoeging ( dus zout zonder jodium toevoeging)

Altijd jammer als mensen zomaar wat roepen, in zeezout zit van nature al jodium

Bigsmoke zegt toch duidelijk: zonder jodium toevoeging...
Dus dat wil gewoon zeggen zout waaraan geen (extra) jodium werd toegevoegd. :juggle: Dan zegt Bigsmoke toch helemaal niets inzake de natuurlijke aanwezigheid van jodium in zeezout volgens mij? Of mis ik iets?

Altijd jammer als mensen zomaar wat roepen

Dat vind ik ook!

:D

;)
 
Bigsmoke zegt toch duidelijk: zonder jodium toevoeging...
Dus dat wil gewoon zeggen zout waaraan geen (extra) jodium werd toegevoegd. :juggle: Dan zegt Bigsmoke toch helemaal niets inzake de natuurlijke aanwezigheid van jodium in zeezout volgens mij? Of mis ik iets?
;)
Helemaal gelijk in, te snel gelezen van mij
 
Kleine update maar eigenlijk niet veel te melden. Vandaag de 2de en laatste dosis baktopur toegevoegd (dag 1 druppels, dag 2 rustdag en dag 3 wederom druppels). Over paar dagen flink water verversen en water filteren. De 2 Platy's hebben geen nieuwe wormen meer gehad, de andere vissen hebben er overigens ook geen gekregen. Tot zover goed nieuws dus. Vissen zijn wel gestrest en verstoppen zich veel, maar als ze voer krijgen dan laten ze zich goed zien en ze eten ook goed. Veel dikker zijn ze nog niet geworden, hopelijk gebeurt dat nog.

Op het moment dat de visjes weer gezond zijn ga ik me beraden over het visbestand en kijken om het aantal wat te minderen.
 
Die Platy's worden niet meer beter. Ze zullen nog meer invallen, en kromtrekken en sterven. Dit staat los van de wormen.

Je ziet dit veel bij Platy's en Zwaarddragers. Vooral het laatste jaar is er veel slechte vis van deze soorten in omloop.
 

Terug
Bovenaan