Neontetra's sterven snel achter elkaar


H

Hidde Strikwerda

Guest
Hallo allemaal,

Ik heb een bak met inhoud:

7 neontetra's
5 danio margaritatus
3 guppen
3 molly's
1 dwerggourami
1 betta
3 kreeftjes

De bak staat als geheel nu ongeveer een half jaar. Ik had 5 dagen geleden 10 neontetra's gekocht. Helaas zijn van deze 10 nu al 3 doodgegaan. Het rare is ook, dat ik nooit eentje ziek gedrag zie vertonen, of aangevallen zie worden, maar uit het niets is er telkens gewoon 1 weg. Dit zelfde gebeurde ook veel met de danio margaritatussen, daar heb ik eerst ook 12 van gekocht.

Ik doe 1 keer per 3 weken een waterwisseling van ongeveer 30%, en ik controleer tussendoor de nitraat/nitriet/ammonium niveau's en het nitraat komt nooit boven de 30/40 mg/l.

Hebben jullie enig idee wat dit kan zijn, en wat kan verklaren waarom ik er nooit wat van zie?

Met vriendelijke groet,
Hidde Strikwerda

p.s. Ik heb ook een filmpje in de vorm van een mp4 bestand, maar die kan ik niet uploaden, als iemand weet in welke vorm ik wel een filmpje kan uploaden hoor ik het graag.
 
Ohja, en de bak is gesloten, en ik heb mogelijke gaten achterin de bak dichtgeplakt, dus de vissen kunnen er niet zijn uitgesprongen
 
Als je jou filmpje wilt tonen kan je het eerst uploaden naar YouTube en de link delen. Mijn ervaring met neos is ook niet al te best. Ik ben ook begonnen met 10 exemplaren waar er nu nog 5 over. Ik heb hier vernomen dat neons het slachtoffer zijn van overmatig fokken waardoor ze verzwakt zijn.
 
Mijn ervaring is dat neons zwakker zijn dan kardinaal tetra's, dragen vaak de ziekte witte stip.

Ik denk dat de waterwaardes/kwaliteit niet optimaal was voor de tetra's, waardoor ze sterven. Soms is het ook puzzelen waaraan ze sterven.
 
Welke kreeftjes heb je is mijn eerste gedachten. Vrijwel alle kreeften zijn rovers en zullen allemaal vis eten als ze de kans krijgen.
 
Hoe groot is die bak??? Ohja, en de bak is gesloten? en dicht geplakt?

Hoe komt er dan zuurstof in?

Soms meer vis dan wat anders in dat bakje?
 
Dank jullie voor de reacties.

No2 is inderdaad 0.
Ik heb een stingray 15 interne filter erin zitten.
De bak is in totaal 60 liter.
Het gaat hier om CPO kreeftjes.
Bedankt voor de tip over de youtube video, ik heb de video geupload en dit is de link: .
Ik heb de gaten achterin de bak dichtgeplakt, maar de voederklep bovenin de overkapping heb ik half openstaan zodat zuurstof via daar naar binnen kan.

Ik vind het opvallendste dat ik ook geen half aangevreten lijkjes of beenderen o.i.d. vind. Is er iemand die hier ervaring mee heeft?
 
Ik kan je bijna met zekerheid zeggen dat de kreeftjes ervoor zorgen dat er vis "verdwijnt" ;)
 
Ik heb ze ook gehad en die van mij pakten geen vis maar na een aantal maanden wel elkaar. Na veel "onderzoek" begrepen dat ze niet vies zijn van een visje en dat ik meer geluk dan wijsheid had. Ik vermoed dus dat je kreeften de visjes eten en dan blijft er inderdaad niks van over.
 
Sorry hoor maar gans je bestand is een rommeltje.
Slechte combinaties en te veel dieren voor de inhoud van de bak.
Het is maar een kwestie van tijd voor die kreeften ook aan je betta zijn vinnen gaan hangen bijvoorbeeld. :(
30% verversen om de drie weken is ook niet voldoende.


Ik raad je aan om je bestand (en je manier van dieren houden) eens kritisch te evalueren eerlijk gezegd...
 
Het bestand is niet "optimaal" nee en daar mag wel is naar gekeken worden, maar dat terzijde.

Persoonlijk ben ik iemand die snel de schuld bij CPO's neerlegt, er zijn hier op het forum diverse mensen met slechte ervaringen namelijk.
Neons zijn nu ook niet de sterkste vissen op de markt, dus kan ook gewoon een kwestie van pech hebben zijn. (alhoewel ook een deel van de Danio's zomaar zijn verdwenen begrijp ik?)

30% in de 3 weken is wel wat karig voor het aantal vis wat er zwemt, mag gerust 30% per week zijn.

Filter moet voldoen, maar ligt er ook een beetje aan hoeveel er gevoerd word.
 
De kreeften kunnen idd een oorzaak zijn maar herinner mij ook dat zo'n Stingray filter door z'n constructie ook voor dode vissen kon zorgen trouwens.
 
Bedankt voor de reacties,

Ik heb mijn bestand samengesteld in samenwerking met mijn lokale vissenwinkel en op basis van wat ik online aan informatie kon vinden.
De vissenwinkel gaf aan dat 1 keer in de 3 weken 30% vervangen ruim genoeg kan zijn, zolang je de waterniveau's maar in de gaten blijft houden en de waardes niet teveel schommelen.

Ik hoor graag waarom het toch voordelig is om het water vaker te verversen als de waterwaardes niet veel schommelen?

Specifiek voor willem666, aangezien je duidelijk meer kennis hebt dan mij op het gebied van vissen houden, zou ik het waarderen als je wat meer tips zou geven. Momenteel zeg je alleen dat mijn manier van vishouden blijkbaar niet geschikt is zonder al teveel verbeterpunten te noemen. Ik hoor dus graag van je wat er allemaal beter kan/moet.

De reden dat ik niet denk dat het de CPO's zijn is omdat ik van de danio's dus ook flinke aantallen verloor, en dat was nog voor ik de kreeftjes had gekocht. Zouden er nog andere logische mogelijkheden zijn voor het verdwijnen van de vissen?
 
@Seabait Dit had ik inderdaad ook gehoord maar ik heb toendertijd direct nadat ik twee danio's verloren was direct gecheckt in het filter of ik daar restanten van de vissen kon vinden, en die vond ik niet. Dit zou je wel verwachten toch denk ik als de vissen door het filter dood waren gegaan, iemand die hier ervaring mee heeft?
 
@Seabait Dit had ik inderdaad ook gehoord maar ik heb toendertijd direct nadat ik twee danio's verloren was direct gecheckt in het filter of ik daar restanten van de vissen kon vinden, en die vond ik niet. Dit zou je wel verwachten toch denk ik als de vissen door het filter dood waren gegaan, iemand die hier ervaring mee heeft?

De vissen gaan ook niet in het filter maar blijven tegen de filteropeningen zitten en 3 kreeftjes weten wel raad met vissenlijkjes bv.
Slepen ze mee naar een rustig beschut plekje en is binnen no-time niks meer terug te vinden van de dode vissen.
Zeg niet dat dit zo is maar zou heel goed kunnen iig.
 
OT Ik heb zelf ooit een stingray 15 filter gekregen bij een Marina bakje. Die grote filters hebben amper ruimte voor filtermedia. Zelfs zou ik dit filter tzt vervangen door een filter met meer ruimte voor filtermedia. Op een 60 liter (bruto?) kun je overigens prima een extern filter kwijt.
 
@NicoleE Heb jij toen ook meegemaakt dat er kleine visjes stierven door de stingray 15?

@Seabait Hmm, dat is inderdaad zeker een mogelijkheid, alleen dan had ik toen de danio's doodgingen en ik nog geen kreeftjes had, die toch wel moeten vinden tegen het filter aan zou je denken.
 
@NicoleE Heb jij toen ook meegemaakt dat er kleine visjes stierven door de stingray 15?

@Seabait Hmm, dat is inderdaad zeker een mogelijkheid, alleen dan had ik toen de danio's doodgingen en ik nog geen kreeftjes had, die toch wel moeten vinden tegen het filter aan zou je denken.
Ik heb die Stingray niet eens gebruikt omdat ik het een lomp groot ding vond en zeker in verhouding met de beschikbare filtermedia.
 
Specifiek voor willem666, aangezien je duidelijk meer kennis hebt dan mij op het gebied van vissen houden, zou ik het waarderen als je wat meer tips zou geven. Momenteel zeg je alleen dat mijn manier van vishouden blijkbaar niet geschikt is zonder al teveel verbeterpunten te noemen. Ik hoor dus graag van je wat er allemaal beter kan/moet.

Ik zeg dat niet met slechte bedoelingen hoor.
Ik bedoel vooral dat het de verantwoordelijkheid is van de "houder" van dieren (in dit geval jij dus) om zich terdege te informeren inzake de dieren in zijn "bezit".
Ik snap je punt dat je in de viswinkel informatie hebt gevraagd, gekregen en opgevolgd. Helaas is het veelal het geval dat de informatie van de LFS eigenlijk vooral vanuit winstoogmerk wordt gegeven. Er zijn maar weinig winkeliers die eerlijk, objectief en juist advies geven.


Dus het blijft ook daarna jouw verantwoordelijkheid om de informatie die je kreeg te checken.
Tegenwoordig is dat super makkelijk te doen, je kan zoeken online of je kan specifieke raad vragen VOORDAT je de vissen in de bak doet.
Jij geeft aan dat je ook online info hebt gezocht maar dat blijkt eigenlijk niet uit je vissenbestand. :sorry:
Heb je voor elke vissoort die je kocht specifiek informatie gezocht?
Heb je gekeken naar waterwaardes, compatibiliteit en minimale bakmaat?
Heb je goed nagedacht over het aantal vissen in jouw bak?

Ik denk het niet want dan zou je:

-minder vissen in je bak hebben.
-minder soorten gecombineerd hebben op deze oppervlakte.
-geen kreeftjes bij kleine visjes en een betta houden
-geen guppy's bij een betta houden
-...

Ik kan desnoods nog voorbeelden geven hoor maar ik hoop dat mijn punt duidelijk is?
Dus vandaar zeg ik nogmaals:
Probeer op een andere manier dieren te houden.
Zorg dat je een bestand samenstelt dat bij elkaar past en dat harmonieus kan samenleven.
Zorg dat je elk dier geeft wat het verdient, dat je aan hun vereisten kan voldoen.
 
@willem666

Bedankt voor je uitgebreide reactie, en alvast mijn excuses dat ik zo defensief reageerde. Was ook al een beetje gefrustreerd omdat er dus visjes dood gingen terwijl ik, naar mijn mening, wel mijn best had gedaan om goed voor hen te zorgen, en ik er niet achter kon komen waar dit door kwam.

Ik heb voor de hoeveelheid vissen online maatstaven gezocht, zoals bijvoorbeeld 1 cm vis per liter, en met dat uitgangspunt naar de viswinkel gegaan. Toen zeiden zei dat je daar wel wat van af kan stappen als je verschillende vissen kiest die in verschillende delen van de bak zwemden, en op basis van hun advies dus dit bestand uitgekozen.

Ik heb vervolgens de juiste soorten voer voor de soorten vissen/kreeften uitgezocht (algentabletten, langzaam zinkende pellets en bevroren bloedwormen)
En de temperatuur ingesteld op een hoogte die voor alle inwoners geschikt zou moeten zijn, dit heb ik zo precies mogelijk gedaan d.m.v. 2 verschillende thermometers, en daar het gemiddelde van te nemen.
Daarnaast heb ik ook voor genoeg beplanting proberen te zorgen, en schuilplekken voor de kreeften en visjes.

Ik had dus het idee dat ik toch in elk geval op een aantal gebieden wel mijn best heb gedaan om goede zorg te dragen, dus vandaar dat ik een beetje defensief reageerde, maar nogmaals excuses daarvoor, en bedankt voor de uitgebreide reactie
 
Ik had dus het idee dat ik toch in elk geval op een aantal gebieden wel mijn best heb gedaan om goede zorg te dragen, dus vandaar dat ik een beetje defensief reageerde, maar nogmaals excuses daarvoor, en bedankt voor de uitgebreide reactie
Hidde, velen van ons zijn zo begonnen. Zie het als en leermoment.
 
dus vandaar dat ik een beetje defensief reageerde, maar nogmaals excuses daarvoor, en bedankt voor de uitgebreide reactie

Excuses zijn echt niet nodig hoor! Helemaal niet.
Ik snap ook dat het niet leuk is om te lezen. Dus ik vond je reactie zeker niet verkeerd overkomen. Daarom dat ik ook zei dat het niet slecht bedoeld was. Het was als het ware even de klokkenluider spelen dat ik deed... :sorry:

Maar niet getreurd: niemand is perfect begonnen hé. Ik ook niet hoor.
Ik merk alvast dat je het beste voor hebt met je dieren dus ik zou zeggen dat het nu een ideaal moment is om zoals ik al zei je bestand eens te evalueren (of te laten evalueren zoals nu al aan het gebeuren is :juggle:).

Uiteindelijk wil iedereen liefst een probleemloos bakje met tevreden bewoners.
De enige die dat liever niet willen (zo lijkt het tenminste) zijn de verkopers van de vissen?? Terwijl zij beter dezelfde redenering zouden maken: tevreden klanten zijn goede klanten! Zo zou ik tenminste denken...

Maar zoals je zelf nu helaas aan den lijve ondervindt kan je het advies van een LFS nooit zomaar vertrouwen. Die zien nergens problemen in... ;)

Ik verdenk ook je kreeftjes mocht het nog niet duidelijk zijn. Ik heb ze ook ooit gehad en vooral in het duister gingen ze op zoek naar niets vermoedende visjes.
Ik vrees dat ze vroeg of laat op je betta zijn mooie vinnen gaan azen...
Het zijn leuke beestjes maar ze combineren helaas niet zo goed met visjes over het algemeen...
 
Dank voor het begrip, en fijn om te horen dat dit meerdere mensen overkomt.
Misschien is het inderdaad verstandig om het advies van lokale viswinkels toch wat meer met een korreltje zout te nemen.

Om dan maar ergens te beginnen, ben ik benieuwd wat jullie mening is over de waterwisselingen. Aangezien je op de fora inderdaad veel leest dat mensen vinden dat je toch wel 1 keer per week minstens een waterwisseling moet doen. Ik vroeg mij af wat hier de reden voor is? Zoals ik al zei houd ik de waterwaarden wel in de gaten en schommelen die niet heel veel, ondanks dat ik 1 keer per 3 weken 30% waterwisseling doe. De nitraat waarde schommelt ongeveer tussen 15 en 30 mg/l. Is dit dan toch nog een te grote schommeling? En is er naast de waterwaarden nog een andere reden om de voorkeur te geven aan frequenter waterwisselingen doen?
 
En is er naast de waterwaarden nog een andere reden om de voorkeur te geven aan frequenter waterwisselingen doen?

Vooreerst zijn de testresultaten altijd relatief. Eerder indicatief dan absoluut.
Maar daarnaast zijn er ook tal van stoffen waarop we niet testen met de (gemiddelde) testsets.
De mate van vervuiling is natuurlijk ook afhankelijk van het visbestand en van de capaciteit van het gebruikte filter.
Vissen en planten produceren afvalstoffen en gebruiken bepaalde mineralen in het water.

Door water te verversen voorkom je accumulatie van ongewenste stoffen, zorg je voor aanvoer van verse mineralen en verwijder/verdun je de al dan niet zichtbare/meetbare vervuiling.
Doorgaans reageren vissen ook merkbaar positief op waterverversing. Het water in je bak is uiteindelijk hun volledig "universum" dus door voldoende te verversen hou je hun leefomgeving optimaal en 'fris'.
 
Neon tetra's zijn aquariumvissen die zeg maar een iets hogere temperatuur verlangen dan de doorsnee aquariumvissen,staat de verwarming misschien niet iets te laag.
 
Volgens mij valt dat wel mee treb.

21-26 graden. En dan geld vaak hoe koeler hoe langer de levensduur.

Die van mij zitten op 23.
 
Misschien wel,ik mag begrijpen dat hidde alleen uitval had bij de neons,zijn toch visje's die wat gevoelig zijn met temperatuurveranderingen,en gevoelig voor stip,,en dat moet je natuurlijk ook snel genoeg in de gaten hebben of zien.
 

Terug
Bovenaan