Vragen over een garnalenbak


E

Edwinlzv

Guest
Zoals in mijn voorstel topic vermeld staat er op zolder een Rio125 te verstoffen. Best zonde eigenlijk en ik loop al een tijdje met de gedachten om er een mooie garnalenbak van te maken met een schooltje tetra's erbij voor ook wat zwemmend leven. Alleen wat ik graag zou willen weet ik niet of dat haalbaar is zonder dat ik de loterij moet winnen.
Ik heb dus een Rio 125 en een Eheim professioneel 3 als basis. Ik had al begrepen dat de korf van de Eheim niet goed is voor de garnaaltjes dus dat daar een spons op moet of een voorfilter of de korf vervangen voor een metalen (fijnmazige) korf. Dat moet geen probleem zijn. Maar de landscaping is een ander verhaal. Ik zit de laatste tijd op youtube te kijken en zie die mensen hele mooie bodembedekkers gebruiken. Plantjes die ook echt laag blijven en dat is zo ongeveer wat ik ook voor ogen heb samen met uiteraard wat hout met mos en steen. UIteraard ook drijfplanten en (makkelijke),snel groeiende, planten die wat hoger worden zoals waterpest, cabomba en valisneria.
Snelgroeiers en mos zijn denk ik het probleem niet maar ik zit met de laag blijvende plantjes te kijken. Ik wil daar echt een mat van hebben zodat het grind/zand nagenoeg verdwijnt. Moet ik daar een CO2 installatie voor aanleggen of kan ik dat ook met plantenvoeding krijgen? Ik dacht namelijk gelezen te hebben dat garnaaltjes gevoelig kunnen zijn wat dat aan gaat. De verlichting bestaat nog uit ouderwetse TL buizen van Juwel die ik uiteraard wel ga vervangen na al die jaren. Ik zat te denken aan de witte (daylight) en de roze variant.
Verder zou ik graag verschillende garnalen erin willen, lekker kleurrijk zeg maar. Alleen ben ik bang dat na verloop van tijd de diversiteit aan kleuren zal gaan verdwijnen,klopt deze gedachte of hoef ik daar niet bang voor te zijn? Ik weet niet hoe monogaam de garnaaltjes zijn of dat ze hun soortgenoten in andere kleurtjes ook aantrekkelijk vinden :D

Ik zal zo eens googelen naar de laag blijvende plant zodat jullie zien wat ik bedoel maar bij de landscape bakken zie ik ze erg vaak.
 
Als je meerdere soorten garnalen neemt van dezelfde familie dan kunnen die kruisen waardoor je er van alles uit kan krijgen en zelf vindt ik dat zonde. De Neocaridina s zijn sterker dan de Caridina s maar je moet met co2 wel opletten alhoewel er best veel mensen zijn die met co2 de makkelijke garnaaltjes houden.

Echt monogaam wil ik de garnalen dus niet noemen.
 
Voor mooie matjes krijg je veel betere resultaten met een CO2 systeem. Zand raad ik af en grind zou je al helemaal niet aan moeten beginnen.
Daar zijn de wortels te klein voor om zich te verankeren. Betere resultaten behaal je dus met een soil.
En persoonlijk vind ik de mooiste matjes die van micranthemum monte carlo
 
Hahahaha stelletje viezeriken die garnaaltjes. Ik had daar al zo'n vermoeden van. Is best jammer want dat kleurrijke spreekt me juist zo aan. Ik zal hier eens goed gaan zoeken naar mogelijkheden om garnalen bij vissen te houden hoewel ik besef dat dat ook niet makkelijk zal zijn want voor je het weet zijn de garnaaltjes als voedsel gebruikt. Aan de andere kant kun je in de Rio 125 nou ook niet bepaald grote vissen in kwijt.
 
In zo n 80cm kun je mooi wat C Panda kwijt met een leuke school Espei s. Maar goed als je garnalen erbij wil dan moet je wel veel verstopplekken voor de kleintjes creëren.
 
Dan zouden vuurtjes nog het beste zijn, kweken snel dus als je eens wat jonge kwijt raakt door je vissen is geen ramp, maar wel veel verstop plekken creëren.
 
Dan zouden vuurtjes nog het beste zijn, kweken snel dus als je eens wat jonge kwijt raakt door je vissen is geen ramp, maar wel veel verstop plekken creëren.


Inderdaad of een kleurvariant van deze jongens.
 
Als je een mooi scholenvisje kiest, kweken de meeste garnalen echt wel hoor. Als ik zie hoe mijn groep crystal reds/blacks gegroeid is ondanks de vissen die erbij zwemmen. Kleine visjes dus af en toe zal er wel een klein garnaaltje sneuvelen, maar ondanks een vrij kale inrichting overleeft er aardig wat. Al heb ik wel veel plekken in het hout wat scheelt.
Heb een extern filter en geen korfje over de intake. Moet wel zo nu en dan wat garnaaltjes uit het filter halen, maar ik heb gemerkt dat ze het daar prima doen :D
 
Laatst bewerkt:

Terug
Bovenaan