Voorbereiding start Zeeaquarium


F

fish-lover

Guest
Dag iedereen,

Korte intro; De dag van vandaag ben ik bezig met 115liter zoetwater en 2 kleinere zoetwater.

Die laatste 2 zullen verdwijnen met de reden dat ik mij volledig wil concentreren op een prachtig zee aquarium! Het is de bedoeling dat ik alles aanschaf volgende jaar in mei. Het lijkt nog een eeuwigheid maar ik wil deze tijd gebruiken om mij volledig Te verdiepen hierin en al de apparatuur al gekozen te hebben.

De enigste ideale plaats in de living is een hoek. Ik wil het aquarium zo groot mogelijk, dus dacht ik dat de Juwel trigon 350 liter de beste keuze was hiervoor?

Ik wil er goed over nadenken en dan ook het beste uitzoeken voor de bak. Ik zou het zonde vinden om nu op 100 of 200 euro te kijken en dan jaren te prutsen met slecht materiaal of storend geluid te hebben.

1) 100% zeker dat ik een sump wil voor verder uitbreiding en alle voordelen die een sump heeft. Ik wil namelijk geen techniek in de bak.

2) ik heb geen idee hoe ik de sump zal aansluiten aan de trigon. Ik heb gezien dat de meeste een gat boren in de onderkant met een buizen systeem. Daar ben ik geen fan van het idee alleen al dat een gat in de bodem zit en nog eens zoveel liter en kilo stenen/zand op het glas steunen xs Maar ik had liever een systeem gehad met overloop box of buizen systeem die over mijn Aquarium rand hangen zodat ik geen gat moet boren? Wat denken jullie?
Graag jullie hulp eenmaal ik dit weet kan ik verder kijken naar welke sump en eiwitafschuimer!

Alvast bedankt!
 
Ik weet niet wat je budget is maar Red Sea heeft ook hele mooie bakken met een overloopkamer en sump. Wanneer je de Juwel koopt die je noemt zul je de nodige aanpassingen inderdaad moeten doen.
 
Of een bak laten maken naar wens, dus waar de gaten al inzitten en alleen de kast van een trigon nemen.
 
Zou er geen Juwel aquarium voor gebruiken.na verloop van tijd blijft er weinig van het meubel over.
 
Zou er geen Juwel aquarium voor gebruiken.na verloop van tijd blijft er weinig van het meubel over.

Daar heb je een punt en ik zou er wel een speciaal meubel voor nemen. Die ik bij de Red Sea heb is dan ook speciaal voor zeewaterbakken.
 
Daar hebben de voorgangers een punt geen juwel hoek-meubel gebruiken zijn ondingen om je apparatuur kwijt te geraken.
Je hebt de tijd dus een metalen frame passend bij de gekozen bak is een betere optie.
Misschien eens informeren bij bv van Leo van Wolferen https://www.facebook.com/wolferenaquariumbouw/?ref=hl of een andere bakken bouwer.
Ps mocht je voor een frame gaan dan wel goed laten coaten.
 
Dit krijg je bij de Reefer als kast:

De zoutwaterbestendige gelamineerde kast die de sump huisvest (en in de grotere modellen is er ook een speciale, geventileerde ruimte voor een koeler) is netjes afgewerkt met weerbestendige, epoxy gecoate deuren.
 
Fish-Lover

Je moet je niet druk maken over een geboord gat in de bodem,dit is de meest simpele manier om je aquariumwater af te voeren naar de sump,

Ik zou als ik jou was mij vooraf gaan verdiepen in welke afschuimer je zou willen gaan gebruiken in de sump,ze hebben alle een bepaalde waterhoogte nodig om goed te funccioneren,het zou enorm jammer zijn als ter zijner tijd in jou sump een of alle vakken niet de juiste waterhoogte heb (ben) om dit meest belangrijke attribuut goed te laten werken.

De fish only bakken vind ik zelf niet mooi,(nepstenen) ik zou als ik jou was gaan voor de ouderwetse aanvang,enwel met voldoende levend steen en heeeeeeeeel veel geduld.
 
Ik zou ook levend steen aanraden alhoewel je tegenwoordig vaak ander hoort. Wel is het zaak om dan goed steen te bemachtigen en geen half dood steen want dat schiet niet op. De lfs hier heeft het ook apart voor me bij de Jong besteld en dan weet je vaak dat je goed steen krijgt wat niet met de grote hoop meekomt.

En een ander belangrijk aspect is goede verlichting.
 
@jessicapilon jaa dan gaat mijn keuze eerder uit naar een Juwel en dan toch die 2 nodige gaten boren. Want de red Sea heeft geen hoek aquariums en die sump zit achter de vak terwijl ik hem er liever onder zou zetten.

Ps; over die red Sea meubel hebben ze die dan voor hoekaquarium want mijn Juwel zou er volledig moeten opsteunen eh? De inleidende tekst over hun meubel klinkt wel zeer goed!

@Ice78 wat bedoel je precies dat er niets overschiet van het meubel? In ga 18 mei eens naar de winkel hopelijk staat er 1 uitgestald en dan meet ik eens de grootste kamer van de kast. Kijken hoe groot mijn Sub zou kunnen worden. Ik kan hem desnoods draaien en naar achter laten lopen de sump. Of tenzij iemand hier een Juwel trigon 350 heeft en weet wat de binnen afmetingen zijn?

@flipper34 ja dat idee van zelf een meubel te lassen of een ander meubel te kopen vind ik wel een goed idee eventueel. Want een aquarium op maat laten maken vind ik wat onnodig en te zot.

@treb bedankt voor je reactie treb ik heb wat filmpjes gekeken over gaten boren en het lijkt idd beter mee te vallen dan verwacht. Ik wil ook wel beste en dat de beste manier is zal ik beter dan wel 2 gaten boren in de hoek. Ja nadat ik een goeie sump heb gevonden kijken voor eiwitafschuimer ik heb al gelezen 2x je inhoud van de bak. En had gedacht aan een deltec? Volgens internet 1 van de betere merken?

Levend steen ben ik ook met jou eens heb site gevonden die levend steen verkoopt zou 350 liter hebben dus 36 kilo levend steen zou ik bestellen. Kwam rond de 450 euro maar ik weet dat dat het hart van het aquarium word en zeer belangrijk is

Ja de bedoeling word veel ‘nuttige vissen/garnalen. En vol met koraal is mijn droom doel xp
 
Want de red Sea heeft geen hoek aquariums en die sump zit achter de vak terwijl ik hem er liever onder zou zetten.

Nee hoor de sump zit onder de bak in een kast en achterin de bak heb je alleen de overloopkamer zitten. Ik heb zelf de Reefer 170.
 
@jessicapilon ik had gezien in een ander topic dat je niet zo goed had gevaren met een tunze? Omdat ik aan het kijken ben als in een tunze in de sump zal steken of een deltec?
 
Nou ik had destijds een 80 liter bakje hoor en ja van die kleine Tunze was ik niet zo n voorstander maar dat is denk ik ook persoonlijk want veel vinden ze wel ok. Ik heb nu op 170 liter de Deltec 1351 dacht ik en ja dat is iets heel anders. Een goede afschuimer is erg belangrijk zoals je al hebt begrepen denk ik.
Op mn kleine bakje destijds zat geen sump maar een overloopkamer achterin de bak waar net de Tunze in kon dus de keus is dan ook niet heel groot.
 
@jessicapilon ja idd vind het zeer belangrijk dat ik een goede skimmer heb. Deltec 400i vind in wat te nipt dus ik leg best wat extra neer voor de deltec 600i? Voor 350 liter?
Er zit ook een emergency overloop op op die deltec heb in gezien.

Iemand die de tunze beter vind dan deltec?
 
Fish-Lover

Je moet je niet druk maken over een geboord gat in de bodem,dit is de meest simpele manier om je aquariumwater af te voeren naar de sump,

Ik zou als ik jou was mij vooraf gaan verdiepen in welke afschuimer je zou willen gaan gebruiken in de sump,ze hebben alle een bepaalde waterhoogte nodig om goed te funccioneren,het zou enorm jammer zijn als ter zijner tijd in jou sump een of alle vakken niet de juiste waterhoogte heb (ben) om dit meest belangrijke attribuut goed te laten werken.

De fish only bakken vind ik zelf niet mooi,(nepstenen) ik zou als ik jou was gaan voor de ouderwetse aanvang,enwel met voldoende levend steen en heeeeeeeeel veel geduld.
Fish only kan uiteraard ook gewoon met echt steen. Weet niet wat je verstaat onder nep steen? Real reef rock misschien ?
 
Deltec zijn prima schuimers. Heb zelf altijd nog Deltec gehad en bevalt goed.
 
Ik heb 2 bakken met op de ene een tunze 9004 en op de andere een Deltec mce600 en ben over beiden erg tevreden.
Wel heb ik een lichte voorkeur voor Deltec omdat deze wat steviger aanvoelt en makkelijker in en uit elkaar te halen is voor het schoonmaken.
 
Dat knutselen met de Tunze vond ik ook niet alles en ervoer ik al onprettig maar ja dat is persoonlijk.
 
Nepstenen,ach alle stenen die niets toevoegen,ofwel dood steen.
 
Nou zeggen ze wel dar RRR behandeld is met bacterien dus in zo n geval zou je niet echt doodsteen krijgen volgens mij. Nu heb ik er geen ervaring mee dus of dat wordt beloofd ook klopt weet ik niet. Ik heb goed levend steen gekocht maar voeg elke weel nog bacterien toe van 2 merken. De ene week die van Colombo en de andere week die stinkt als een beerput.
 
Dood steen is geen nep steen!
Dood steen is steen dat wel voldoet aan alle eigenschappen om goed levend steen te kunnen zijn maar wat op dit moment droog is en dus ook geen bacteriën en ander leven bevat. Als dood steen enkele weken in een gezonde bak ligt dan wordt het vanzelf levend steen doordat het bewoond wordt door alle mogelijke organismen die in een gezonde bak voorkomen (zowel gewenst als niet gewenst).

Nep steen is steen dat er vooral voor de sierwaarde in een bak ligt en is naar mijn idee niet gewenst in een zoutwater bak omdat een groot deel van de filtratie van een zoutwateraquarium verzorgt wordt door het levend steen. Nep steen kan natuurlijk wel zolang je dit maar compenseer met voldoende en de juiste filtratie in de sump en hierbij het liefste een mooie hoeveelheid levend steen in de sump.
 
Als dood steen enkele weken in een gezonde bak ligt dan wordt het vanzelf levend steen doordat het bewoond wordt door alle mogelijke organismen die in een gezonde bak voorkomen (zowel gewenst als niet gewenst).

Ok, maar als je het in je bak legt zit er geen leven meer in of op dus moet je wel levendsteen erbij voegen lijkt me zo toe. Anders krijg je een lange indraaiperiode itt echt goed levend steen.
 
Ok, maar als je het in je bak legt zit er geen leven meer in of op dus moet je wel levendsteen erbij voegen lijkt me zo toe. Anders krijg je een lange indraaiperiode itt echt goed levend steen.

"Leven" komt er vanzelf in, het enige dat je daar voor nodig hebt is tijd (regelmatig een portie bacteriën kan daarbij zeker helpen).

Zelf heb ik mijn huidige 2 bakken gestart met enkel dood steen en een wekelijkse portie bacteriën, tijd doet de rest. Het gebruik van "vers" levend steen kan het proces misschien wel iets versnellen maar ook daar moet je geen wonderen verwachten.
Mijn mening is dat het gebruik van vers levend steen een hele dure oplossing is (vooral de laatste 6 maanden) die ook nog eens heel slecht is voor het milieu en voor onze oceanen waaruit het steen gehaald wordt. Tegenwoordig zijn er heel veel zeer goede alternatieven welke niet uit een oceaan afkomstig zijn en waarbij de natuurlijk leefomgeving van onze geliefde dieren niet onnodig beschadigd wordt.
(maar dat is mijn mening natuurlijk)
 
Je hebt gelijk wat betreft het "roven" uit de natuur Lauwrensz. Zoals ik al zei is het een kwestie van tijd en het toedienen van goede bacterien. Maar ja geduld is niet mn sterkste punt en daarom heb ik gekozen voor goed levend steen en ja of dat in de praktijk het proces versnelt dat weet ik niet maar ik rekende er wel op.
Met niet echt levend steen loop je in elk geval niet het risico op ongewenste gasten zoals borstelwormen die met het steen meekomen maar ja die kunnen ook weer met een nieuw koraaltje meekomen natuurlijk.
 
Je hebt gelijk wat betreft het "roven" uit de natuur Lauwrensz. Zoals ik al zei is het een kwestie van tijd en het toedienen van goede bacterien. Maar ja geduld is niet mn sterkste punt en daarom heb ik gekozen voor goed levend steen en ja of dat in de praktijk het proces versnelt dat weet ik niet maar ik rekende er wel op.
Met niet echt levend steen loop je in elk geval niet het risico op ongewenste gasten zoals borstelwormen die met het steen meekomen maar ja die kunnen ook weer met een nieuw koraaltje meekomen natuurlijk.

Inderdaad, dieren die wij beschouwen als plaagdieren krijgen we ook vanzelf wel via de LFS of iemand anders waarvan een koraaltje overnemen.
 
Als we het roven uit de natuur willen voorkomen door geen levend steen te kopen dan doen we het toch anders.Maar dan kan er een discussie ontstaan om het aquariumhouden maar af te schaffen,want alles komt uit de natuur.Verder lijkt het mij dat we bacterieen toevoegen niet kunnen vergelijken met deze die op en in levend steen aanwezig zijn.En ja natuurlijk krijg je bij levend steen plaagdieren zoals borstelwormen en kreeftje's maar dat zit toch in een opstartfase van een zee-waterbak.

Verder heb ik mijn twijfels voor het toevoegen van bacterien voor zowel zoet als zout water,je moet er maar in geloven.Ik heb in het verleden al diverse zoutwater aquarianen gesproken en hun bak bewonderd,maar er komt steeds weer een terugval,dus het is best wel moeilijk om het contineu goed in stand te houden.
 
Mij is ook verteld dat je met de middeltjes die wij toevoegen nooit zoveel soorten bacterien in je bak krijgt als via echt goed levend steen. Maar goed dat heb ik dus van horen en zeggen. Men raad ook aan om af en toe een goed nieuw stuk levend steen toe te voegen ivm de bacterien.
 
Het zal steeds lastiger worden om aan vers levend steen te komen nu er al lange tijd geen import meer is vanuit Indonesië. Op dit moment liggen de prijzen 2x zo hoog als een jaar geleden.

Het wordt dus hoog tijd om naar alternatieven te kijken buiten de adviezen die al tientallen jaren herhaald worden.

Dat er veel meer verschillende soorten bacteriën in vers levend steen zitten is 100% zeker maar het is ook zeker dat een groot deel hiervan snel afsterft on onze bakken door een tekort aan de juiste voeding.
 
John,ik ga geheel mee in jou mening.

Anderzijds vraag ik mij af hoe wie dan ook een behoorlijke bacteriencultuur in een klein potje kan stoppen,soms wordt er wel weergegeven dat er 10.000 of 100/000+ goede bacterien in een klein potje gestopt worden,ik vraag mij af of dit wel zo is en hoe dit gebeurt,deze bacterien in een klein potje stoppen.Dat moet toch een intensief en moeilijk iets zijn,en arbeidsintensief,en daardoor erg duur.

Het lijkt mij meer in "het" geloven ervan inplaats van het positieve ervan,laat iemand mij uitleggen hoe je bacterien in grote getalle in een potje stopt/
 
Ja het bewijzen kan ik ook niet Treb maar ik voeg ze voor alle zekerheid wel toe en dan is het anders nog altijd onder het mom van baadt het niet dan schaadt het niet.
De discussie over al dan niet werken van deze middeltjes is al vaak gevoerd.
 
Ik denk dat de meeste potjes vooral bestaan uit goede voeding waardoor de bestaande bacteriën zich goed zullen vermeerderen.
 
Ik weet voor zoet dat Tetra start goed bekend staat en voor zeewater ook die ik heb van Microbe lift (special blend). De laatste stinkt als een beerput maar moet wel veel bruikbare bacterien bevatten.
 
John,ik ga geheel mee in jou mening.

Anderzijds vraag ik mij af hoe wie dan ook een behoorlijke bacteriencultuur in een klein potje kan stoppen,soms wordt er wel weergegeven dat er 10.000 of 100/000+ goede bacterien in een klein potje gestopt worden,ik vraag mij af of dit wel zo is en hoe dit gebeurt,deze bacterien in een klein potje stoppen.Dat moet toch een intensief en moeilijk iets zijn,en arbeidsintensief,en daardoor erg duur.

Het lijkt mij meer in "het" geloven ervan inplaats van het positieve ervan,laat iemand mij uitleggen hoe je bacterien in grote getalle in een potje stopt/

Dat zijn hetrotrofe bacterien , super makkelijk te bottelen .
Nitrificerende bacterien ZEER moeilijk te bewaren en daarom ook ontzettend duur (als bij de waterzuivering de populatie sterft door bv. een lozing , dan is dat een zeer dure grap .
Echter zijn er veel meer organismen die je water "klaren" , die bv. ook ammoniak kunnen oxideren .
Ik heb nog nooit echt ondervonden dat het toevoegen van bacterien (wel gedaan natuurlijk in al die jaren) een echt positief effect hebben .
Zolang je water zuiver is van echte vervuilingen (die alles kunnen doden) , zal je nooit een probleem ondervinden , in het water heerst een continue oorlog tussen alle organismen om voeding .
Let op : ammoniak en nitriet , nitraat is geen vervuiling , dat is een tussenprodukt in afbraak .
 
Dat zijn hetrotrofe bacterien , super makkelijk te bottelen .

Laten we die nu eigenlijk altijd al wel in de bak hebben en die vermenigvuldigen razend snel.
 
Laten we die nu eigenlijk altijd al wel in de bak hebben en die vermenigvuldigen razend snel.

Klopt , alleen bij een echte verse opstart hebben ze misschien een weekje nodig nadat je e.e.a.gaat belasten met organisch afval om echt talrijk aanwezig te zijn .
Daarom adviseert men dus van den begin die toe te voegen .... Baat het niet dan schaadt het niet ,zeker ?
 

Terug
Bovenaan