Advies voor 'koud'water 250L


K

KMKaine

Guest
Hi allen,

Met mijn 250L ben ik inmiddels verder; de PVC is gelegd, pompen aangesloten, water erin, bodem erin, draait allemaal prima. Ook de led lamp is geïnstalleerd (Aquatlantis Universal Led 2.0 freshwater + Luminus led controller).

Uit economische en milieu overwegingen heb ik bedacht dat ik er een onverwarmde bak van wil maken. Eigenlijk kamer temperatuur dus. In de winter zal het niet onder de 16 graden komen, maar meestal daarboven blijven. Met de verwarming aan zal het 20 / 21 graden zijn. In de zomer staat deze uiteraard uit, maar heb geen airco dus het zal een beetje meebewegen met de omgevingstemperatuur.

Nu zou ik graag wat advies willen met betrekking tot de beplanting en bevissing. Het idee is een gezelschap bak met een tropische look. Ik had dit mooie overzicht gevonden waar ik mooie vissen bij zie zitten:

http://www.fishhealthpro.com/koudwater.html

Ook las ik hier een item over Red Shiners, zag er erg mooi uit, maar dat topic bestaat nog uit 2010/11 dus vroeg me af wat de huidige stand van zaken is met die vissen, gezien het op dat moment nog enigszins zeldzaam leek? Is dit nu meer te koop (voor een schappelijker prijsje?)

Qua planten was ik van plan om gewoon reguliere (tropische) planten erin te zetten als Anubia's, Valisneria en Cabomba (dat wat een beetje op peterselie lijkt), javavaren en nog wat andere dingen. Gaat dat lukken met die temperaturen?

Hoor graag jullie ervaringen.

Dank!
 
Bij kamertemperatuur hoef je niet te gaan kijken naar echte koudwatervissen (oftewel "vijvervissen").

Chinese danio's zijn bijvoorbeeld heel mooi en een paar Corydoras kunnen tijdelijk (gedurende een paar maanden) temperaturen van 16-17 graden aan. Je bak is ook groot genoeg voor sluierstaarten.

De opties worden nóg beter als je in de winter een verwarmingselement in de bak hangt en die op 18-19 graden instelt. Dit hoeft waarschijnlijk maar 2-3 maanden per jaar, en omdat de temperatuur maar 3 graden hoeft te stijgen valt het qua kosten erg mee.
Bij 18 graden zou je ook naar goerami's, veel rasbora soorten, de meeste Corydoras, enz. kunnen kijken.
 
Goede site Jessicapilon, dankje!

Ja Meastrocygni, daar zat ik inderdaad ook aan te denken. Dat maakt het nog wel te overzien en geeft inderdaad een hoop meer opties.
 
Na al het voorbereidende werk met PVC en aansluiten is het het volgende geworden:

5x Danio meghalayensis
5x Nemacheilus corica
3x Serpenticobitis octozona
5x Pethia padamya

Het zijn allemaal ongeloofelijk snelle vissen. Bij het voeren schiet alles heen en weer. Erg leuk om te zien, heel wat anders dan mijn Kardinalen uit een andere bak.

Ik zal eens kijken of ik wat foto's kan maken voor een beter idee.

Dank allemaal voor de tips en suggesties.
 
Hi Patrix,

Heb als richtlijn 18 graden als laagste temperatuur genomen. Bak lijkt nu elke keer 2 a 3 graden hoger dan de kamer, en kan in de winter verwarming in de bak aanzetten... De eigenaar van de aquarium winkel adviseerde mij en gaf aan dat het geen probleem is. Hij heeft de ruim de tijd genomen om door alle opties te gaan dus verwacht dat hij goed advies heeft gegeven. Volgens mij staat de winkel ook erg goed aangeschreven.

Groeten Ben
 
Hij heeft de ruim de tijd genomen om door alle opties te gaan dus verwacht dat hij goed advies heeft gegeven.
Dan zal het wel goed zijn, niet alle gegevens op internet zijn te vertrouwen natuurlijk.
 
Ik zal eens kijken of ik wat foto's kan maken voor een beter idee.

Hoe gaat het met je koudwateraquarium? Ik ben erg benieuwd naar je ontwerp omdat ik ook aan het overwegen ben om een koudwater aquarium in mijn woonkamer te zetten á 200 liter.
 
een bak op kamertemperatuur is geen koudwaterbak hoor.
De minimumtemperatuur van een onverwarmd aquarium komt op je gemiddelde dag temperatuur tijdens de winterperiode.
mijn bakje is ook onverwarmd
 
@triple Staat er een foto van jouw kamertemp-bak op dit forum? Ik ben erg benieuwd, ik wil graag een kamertemp-bak met 1 of 2 soorten garnaaltjes, mooie plantjescombi en wat ander zwemspul erin, maar twijfel nog een beetje. Ik heb al wel veel opgezocht over aquarium en alles wat er bij komt kijken maar een verzameling kamertempaquaria foto's heb ik helaas nog niet gevonden op het internet.
 
IMG_20200630_222553.jpg

IMG_20201115_152359.jpg

21 a 22 graden in winterperiode
 
Laatst bewerkt:
SUPERVET AQUARIUM!:smitten:Dat noemen ze Hollandse stijl toch?
Stijl ergens tussen alles in ;)

de traditionele Hollandse stijl gaat meestal een achterwand hebben nog veel meer afgelijnde plantengroepen / straatjes
 
Je hebt er iig mooi diepte in aangebracht en ook structuur kleurverschil. Daar is goed over nagedacht.
 
De red shiners zijn nog een heel grote uitzondering die tot nu toe maar door enkele hobbykwekers gehouden en gekweekt worden.
Andere soorten shiners zijn al iets meer ingeburgerd.
De bekendste daaronder is de regenboog shiner, Notropis chrosomus. Die is bij vele zaken te koom maar niet altijd even betaalbaar. Prijzen van 6-10€ per stuk zijn geen uitzondering.
 

Terug
Bovenaan