KH verbruik


tuinkabouter

Well-known member
Lid geworden
18 januari 2010
Berichten
10,520
Locatie
alkmaar
Ben ik weer met een leuke vraag..

Ik was vandaag mijn water aan het testen en kwam tot de ontdekking dat er 0,5-1 graad verschil zat tussen het kraanwater waarmee ik ververs en mijn aquarium water.
Na 3x testen durf ik redelijk zeker te stellen dat mijn aquarium op 4,5 graad KH zit en mijn kraanwater op 5-5,5.
Ik heb het getest met een JBL druppeltest.
Testding gevuld met een spuitje tot 10ml voor deze nauwkeurigheid

Maar ik heb zelf nog nooit gehoord van een verbruik in KH in een zoetwater aquarium, dus klopt mijn meting?
Of zijn er andere factoren die het doen lijken dat het aquariumwater een lagere KH heeft dan mijn kraanwater?

Ff voor de achtergrond info:
Wekelijks 25% wissel
Bemesting volgens EI:
Macro 50%
CSM+B 100% (ivm UVC)
Zandbodem met osmocote capsules
Overige waardes;
NO3: 20
PO4: 2+
K: 15
Fe: onmeetbaar
PH: komt eraan.
GH: onbekend
 
Zijn dat niet gewoon je planten die het verbruiken? Ik ben hier totaal geen specialist in maar volgens mij wordt bij opname van co2 de ph verlaagd verhoogd en je KH (karbonaathardheid) buffert dat weer en zal dus wat zakken.
 
Laatst bewerkt:
Voor zover ik weet heeft het toevoegen/verbruik van co2 geen invloed op de kh, althans niet meetbaar door ons. Maar ik ben geen chemicus.
 
Zijn dat niet gewoon je planten die het verbruiken? Ik ben hier totaal geen specialist in maar volgens mij wordt bij opname van co2 de ph verlaagd verhoogd en je KH (karbonaathardheid) buffert dat weer en zal dus wat zakken.
Bij CO2 toevoer wordt de Ph waarde verlaagd en de zuurgraad verhoogd.
 
Bij CO2 toevoer wordt de Ph waarde verlaagd en de zuurgraad verhoogd.
Juist, ik heb het echter over de opname van CO2 door de planten. Daar werkt het naar mijn weten net weer andersom. Het is een beetje een weegschaaleffect.

Hoe dit zich allemaal verhoudt tot de KH waarde durf ik ook niet met zekerheid te zeggen maar ik ben benieuwd naar antwoorden van iemand die het wel weet. Het is in ieder geval een interessante vraag van Tuinkabouter.
 
Er zit wel degelijk een aannemelijke kern in het antwoord van @DanielHoogland gezien KH is opgebouwd uit calcium en magnesium die beide worden gebruikt door de vissen en planten om te groeien.
Maar dat het zo “veel” is dat er een meetbaar verschil is heb ik nog nooit ergens gehoord/gelezen in de zoetwater wereld
 
De reden dat de KH verschillend is komt door het effect van nitraten, fosfaten, bicarbonaten en hout in je bak die de alkaliteit beinvloeden...
Want de KH test die wij gebruiken meten helemaal niet de hardheid maar juist de alkaliteit.
 
Dit is een volstrekt normaal verschijnsel. Dat in nagenoeg alle bakken optreed.
Bakken welke voor 50% per week of meer ververst worden uitgesloten.

Maar de omzetting naar nitraat is een verzurende reactie. Het hele nitrificatie proces geeft netto een overschot aan zuur.
Denk aan pH/KH minus oplossing. Dat is een sterk zuur.

Dus de KH en Ph in een draaiend aquarium waar weinig ververst wordt, zal lager zijn.

Op deze gegevens stoelt ook de wijsheid van vroeger, om je aquarium niet of nauwelijks te verversen.
Dit resulteerde in zachter en zuurder water.
 
Er zit wel degelijk een aannemelijke kern in het antwoord van @DanielHoogland gezien KH is opgebouwd uit calcium en magnesium die beide worden gebruikt door de vissen en planten om te groeien.

Volgens mij bestaat juist de GH uit voornamelijk magnesium en calcium en de KH uit carbonaten en bicarbonaten.
 
De reden dat de KH verschillend is komt door het effect van nitraten, fosfaten, bicarbonaten en hout in je bak die de alkaliteit beinvloeden...
Want de KH test die wij gebruiken meten helemaal niet de hardheid maar juist de alkaliteit.
Eigenlijk geef je hier weer een voorbeeld dat het moeilijk is om één onderdeel te meten en er vragen over te stellen. De beïnvloeding van de diverse elementen op elkaar is veel belangrijker, kennelijk, dan wij ons dikwijls realiseren. Ik gaf dit ook al een paar keer aan op mijn Tenso topic. Heel vaak hoor je ook op bemesting gebied verminder dit of dat onderdeel want ik heb berekend dat... Die berekeningen, ik heb er vaak moeite mee. Ook hier; alles beïnvloed alles, denkelijk.
 
Dit is een volstrekt normaal verschijnsel. Dat in nagenoeg alle bakken optreed.
Bakken welke voor 50% per week of meer ververst worden uitgesloten.

Maar de omzetting naar nitraat is een verzurende reactie. Het hele nitrificatie proces geeft netto een overschot aan zuur.
Denk aan pH/KH minus oplossing. Dat is een sterk zuur.

Dus de KH en Ph in een draaiend aquarium waar weinig ververst wordt, zal lager zijn.

Op deze gegevens stoelt ook de wijsheid van vroeger, om je aquarium niet of nauwelijks te verversen.
Dit resulteerde in zachter en zuurder water.
Juist!
 
Die had ik idd ook gevonden zojuist.
Maar dan klopt het wel dat de KH anders is gezien het aquarium NO3 en PO4 toegevoegd krijgt en SiO2 verbruikt.
Maar de omzetting naar nitraat is een verzurende reactie. Het hele nitrificatie proces geeft netto een overschot aan zuur.
Dat wist ik, daarom is de KH/PH tabel ook slechts een richtlijn en deels achterhaald.
Volgens mij bestaat juist de GH uit voornamelijk magnesium en calcium en de KH uit carbonaten en bicarbonaten.
Dan heb ik me daarin vergist.
Eigenlijk geef je hier weer een voorbeeld dat het moeilijk is om één onderdeel te meten en er vragen over te stellen. De beïnvloeding van de diverse elementen op elkaar is veel belangrijker, kennelijk, dan wij ons dikwijls realiseren. Ik gaf dit ook al een paar keer aan op mijn Tenso topic. Heel vaak hoor je ook op bemesting gebied verminder dit of dat onderdeel want ik heb berekend dat... Die berekeningen, ik heb er vaak moeite mee. Ook hier; alles beïnvloed alles, denkelijk.
Dat kwartje is zojuist ook gevallen hier.
Een (half) jaar terug zat ik nog op een KH van 6 in mijn aquarium.
Tussen toen en nu heb ik K2SO4 geschrapt van de macrobemesting KH2PO4 gehalveerd in de macrobemesting en is de gehele macro bemesting gehalveerd evenals het waterwisselpercentage.
En ik “vroeg me af” waarom mijn dropchecker steeds groener/geler werd toen de maanden voorbij streken.
 
De reden dat de KH verschillend is komt door het effect van nitraten, fosfaten, bicarbonaten en hout in je bak die de alkaliteit beinvloeden...
Want de KH test die wij gebruiken meten helemaal niet de hardheid maar juist de alkaliteit.
Wel raar dat iedereen het dan alsnog hardheid noemt.
Maar het verduidelijkt wel een hoop
 
Ik snap het verhaal van Marcel dat er door de nitrificatie zuren vrijkomen die wel de kh kunnen beinvloeden. Maar wat is dan de invloed of relatie met nitraat en fosfaat?
 
Ik weet het niet Patrick dus vandaar de vraag want mensen die de EI gebruiken hebben een vrij hoge no3 en po4 dus ik vraag me af wat dit voor invloed heeft en hoe dit wordt veroorzaakt.
 
Ik snap het verhaal van Marcel dat er door de nitrificatie zuren vrijkomen die wel de kh kunnen beinvloeden. Maar wat is dan de invloed of relatie met nitraat en fosfaat?
De bacteriën die alles omzetten verzuren je water omdat ze zuurstof verbruiken en CO2 produceren (ff in hele grove lijnen)
De kalium waarschijnlijk?
Hoezo de kalium?
 
Hoezo de kalium?
Omdat er wordt gevraagd wat de invloed van Nitraat en Fosfaat zijn in dit verhaal, omdat er met beide stoffen ook Kalium wordt toegevoegd zal dit ook de hardheid beïnvloeden?
Aangezien je water nu een lagere KH heeft sinds je die stoffen hebt verminderd.
 
Kalium heeft toch niets met de KH te maken?
 
De bacteriën die alles omzetten verzuren je water omdat ze zuurstof verbruiken en CO2 produceren (ff in hele grove lijnen)

Ja dat is en was me duidelijk maar wat de nitraat en fosfaat doen in het verhaal dus niet.
 
Kalium heeft toch niets met de KH te maken?
De KH van @tuinkabouter is wel lager geworden sindsdien hij die stoffen in mindering heeft gebracht, vandaar mijn gedachte.
Maar zo heel veel van het KH/GH gebeuren weet ik niet eerlijk gezegd dus ik zal zwijgen verder:D
 
Ehhh ja, dus als ik het goed begrijp dat meten we met onze kh setjes ook de fosfaten bijvoorbeeld mee op een bepaalde manier? Ik dacht altijd dat de kh test alleen alle carbonaten en bicarbonaten meten.
Nou zoals ik het begrijp is de (zoetwater)kh test eigenlijk enkel een test van de zuurbufferend vermogen van je water.
En dat word grotendeels bepaald door carbonaten en bicarbonaten maar dus ook door nitraat, fosfaat en silicaat.
Zoals Corne dus al zei:
De reden dat de KH verschillend is komt door het effect van nitraten, fosfaten, bicarbonaten en hout in je bak die de alkaliteit beinvloeden...
Want de KH test die wij gebruiken meten helemaal niet de hardheid maar juist de alkaliteit.
 
Hopelijk is er iemand met een chemische achtergrond die ons dit in Jip en Janneke taal kan uitleggen.

edit:
Ik ben totaal geen expert maar ik weet in grove lijnen dat dat er een ionenuitwisseling plaatsvind.
Monovalente ionen zoals Na+, K+, NH4+ en H+ worden verwisseld voor tweewaardige kationen Ca++, Mg++ waardoor de dKH wordt iets verlaagd. Het anion wat daarhet meest verantwoordelijk voor is schijnt HCO3- te zijn.
Deze ionen uitwisseling noemen we alkaliteit, en dat is wat we meten met onze testkitjes
Alleen alkaliteit heeft niets te maken met waterhardheid, maar is juist het vermogen H+ -ionen te neutraliseren. Deze alkaliteit kan afkomstig zijn van veel verschillende verbindingen, maar carbonaat alkaliteit heeft de neiging om de meeste
alkaliteit in onze bakken te compenseren. Andere verbindingen die kunnen bijdragen aan alkaliteit zijn fosfaat, nitraat en bv silicaten.
 
Ja ok ik begrijp de uitleg tot nu toe en dat houdt dus in dat niet enkel de carbonaten en bicarbonaten worden gemeten met onze kh test. Mensen met de EI zullen dan dus door toevoegingen van de nitraat en fosfaat veranderingen in de kh test kunnen waarnemen als je weer toevoegt of als er een deel hiervan is opgenomen lijkt me zo toe. Maar ja dan zit ik met de vraag hoe groot is die invloed door de nitraat en fosfaat toevoeging en opname op de kh eigenlijk?
 
Is zo te merken dus nog een hele studie die KH :stars:
 

Hier zien we een grafiek waarbij wordt aangegeven dat bij toevoegen van calciumnitraat de kh niet wijzigd. Nou wel raar vindt ik want je voegt toch nitraten toe en dat zou het dan toch beinvloeden? Maar ja ik ben ook geen chemicus.
 
Ja ok ik begrijp de uitleg tot nu toe en dat houdt dus in dat niet enkel de carbonaten en bicarbonaten worden gemeten met onze kh test. Mensen met de EI zullen dan dus door toevoegingen van de nitraat en fosfaat veranderingen in de kh test kunnen waarnemen als je weer toevoegt of als er een deel hiervan is opgenomen lijkt me zo toe. Maar ja dan zit ik met de vraag hoe groot is die invloed door de nitraat en fosfaat toevoeging en opname op de kh eigenlijk?
Dacht dat NO3 en NO2 beide negatief geladen zijn (anionen dus zo te lezen)
Net als de HCO3-

PO4 heeft een lading van -3 waarmee het dus ook invloed uitoefend
 
Daar lees ik ook zover ik begrijp dat de kh het zuurbindend vermogen is wat wordt gemeten:

Other compounds that can contribute to alkalinity are phosphate, nitrate and silicates just to name a few.

Dus door de EI toe te passen zal de kh dan toch hoger uitvallen omdat je dan meer nitraat en fosfaat hebt dan mensen zonder de EI? Maar goed dan vraag ik me weer af hoe groot die invloed is want als het de kh beinvloed zal bij veel opname van nitraat en fosfaat de kh dus kunnen veranderen gedurende de week wat eventueel ook weer invloed op de co2 kan hebben. Volgens mij moet je bijna een chemicus zijn om alles goed te kunnen begrijpen.
 
Daar lees ik ook zover ik begrijp dat de kh het zuurbindend vermogen is wat wordt gemeten:

Other compounds that can contribute to alkalinity are phosphate, nitrate and silicates just to name a few.

Dus door de EI toe te passen zal de kh dan toch hoger uitvallen omdat je dan meer nitraat en fosfaat hebt dan mensen zonder de EI? Maar goed dan vraag ik me weer af hoe groot die invloed is want als het de kh beinvloed zal bij veel opname van nitraat en fosfaat de kh dus kunnen veranderen gedurende de week wat eventueel ook weer invloed op de co2 kan hebben. Volgens mij moet je bijna een chemicus zijn om alles goed te kunnen begrijpen.
Bijna wel.
Maar het verlagen van de doseringen heeft bij mij dus blijkbaar geleid tot het verlagen van het zuurbufferend vermogen.

hier word wat dieper in de materie gedoken;
klik
Ben nu op pagina 2 ;)
Opzich wel een interessant topic
 
Maar het verlagen van de doseringen heeft bij mij dus blijkbaar geleid tot het verlagen van het zuurbufferend vermogen.

Dat denk ik ook maar ja dan is het nog wel raar toch dat de kh onder de kh van je kraanwater uitkomt want door de "beperkte" toevoeging zou je kh eerder wat hoger moeten zijn lijkt me dan.
 
Mijn intelligentiepeil is niet toereikend om deze discussie nog te kunnen volgen. Maar ik kan nog net bedenken dat dit misschien ook niet nodig is. Ook hier geldt; volgens mijn kun je niet elk afzonderlijk element beredeneren om achter de gevolgen te komen. Ik denk dat we te vaak de samenhang vergeten.
 
  • Leuk
Waarderingen: Drup

Terug
Bovenaan