2 filters op OASE Highline


K

Kerstens

Guest
Goedemiddag Allen,

Ik heb een OASE Highline 300 met BioMaster Thermo 350 en ik zit al een poosje te denken om een extra filter te gaan gebruiken. Dit om 3 redenen:
- Meer stroming, ik heb veel vuil op de bodem wat mijn stroming dus gewoon niet oppikt.
- Mocht mijn filter er onverhoopt mee stoppen dan is er niet gelijk reden tot paniek
- Wellicht wil ik nog een keer aan discus-vissen beginnen en dan kan een beetje extra filtratie ook geen kwaad.

Nu heeft mijn Oase Highline een droogkamer en doorvoer door de bodem voor de afzuinging. Hierdoor is alles netjes weggewerkt en heb ik geen slangen achter de bak langslopen en past alles netjes tegen de muur aan. Dit wil ik dus ook graag zo houden.

Wat ik mij afvraag kan ik een 2e filter gewoon op de zelfde spraybar en bodemdoorvoer aansluiten en zoja hoe doen. Zelf zat ik te denken om bijvoorbeeld gewoon met Ysplitsingen tussen de slangen te werken oid maar kan me ook voorstellen dat ik daar een potientieel probleem over het hoofd zie. Heeft iemand hier ervaring mee en wat raden jullie mij aan?

Eventueel een Bioloog inbouwen lijkt me technisch gezien gaaf en zou wellicht ook nog een optie zijn maar dat is weer een heel ander topic :D

Mvg Laurens.
 
welke maat slang/buizen worden er nu gebruikt en zou dat eventueel groter kunnen?

hoewel ik voorstander ben van 2 filters, ga ik even tegenargumenten geven :)

- Meer stroming, ik heb veel vuil op de bodem wat mijn stroming dus gewoon niet oppikt.
je kan hiervoor ook een extra stromingspomp gebruiken, of wellicht de flow in je bak aanpassen.
hoe zit de spraybar die je nu hebt bevestigd?

- Mocht mijn filter er onverhoopt mee stoppen dan is er niet gelijk reden tot paniek
die reden is er mijn inziens sowieso niet: als een filter het begeeft gooi je een luchtpompje in de bak zodat er toch waterbeweging is.
het filtermateriaal in het filter gooi je in een curver bak met een luchtpompje erop. zo blijft lang zat lang in "leven" zodat jij rustig een ander filter kan gaan halen/bestellen.

- Wellicht wil ik nog een keer aan discus-vissen beginnen en dan kan een beetje extra filtratie ook geen kwaad.
hier heb ik geen tegenargument voor :)
 
standaard slangen bij de huidige filter en daarmee dus ook de spraybar en de huidige doorvoer is 16/22 mm. Ik weet niet ofdat je daar zomaar een een grotere maat op kan zetten
 
Ja dat wordt dus lastig, kans als je met 2 filters gaat werken ze niet genoeg water krijgen en dus drooglopen.
dat is niet heel goed voor de levensduur van je filters :)

ik weet ook niet of dat zomaar groter kan, enige wat ik weet is dat de Oase bakken een bodemdoorvoer hebben maar weet niet precies hoe of wat.

of je moet nog heel veel ruimte hebben in je droogkamer dat je er nog een extra in-/uitstroom door kan halen?
 
ziet er ook naar uit dat 16/22 ook de grootste maat is qua slang? Met buizen aan de gang met externe filters lijkt me niet handig loop je dan niet het risico dat die buizen los komen als je met je filter in de weer gaat bij onderhoud?
 
Zet je spraybar zo dat er stroming over de bodem ontstaat. Dit kan eigenlijk alleen door je spraybuis, met een lengte over de gehele achterkant, op de achterwand te bevestigen vlak onder het wateroppervlak met de gaatjes licht naar beneden gericht. Door kaatsing over een korte afstand wordt de stroom naar onder gedwongen gaat over de bodem terug en komt dan weer boven waarna eenzelfde stroomstoot volgt. Bovendien bevinden zich op de boden obstakels zoals decoraties maar ook je planten. Op deze manier creëer je een krachtige stroming die bovendien een herhaalde extra duw krijgt die om deze obstakels heen circuleert. Eigenlijk maak je zo een spiraalvormige beweging in je water die naar je aanzuiging toe beweegt.
 
dat heb ik al vreemde is ook dat het meeste vuil bij mijn doorvoor in de buurt ligt. Je zou toch denken dat het daarin moet verdwijnen
 
Ik zou persoonlijk of een groter filter nemen met meer debiet of een powerhead erbij hangen in het aquarium.
Aaangezien je misschien Discus vissen wil gaan houden is deze een betere optie. maar of de slangen maat het zelfde is kan ik niet bij de specificaties vinden.

 
Zet je spraybar zo dat er stroming over de bodem ontstaat. Dit kan eigenlijk alleen door je spraybuis, met een lengte over de gehele achterkant, op de achterwand te bevestigen vlak onder het wateroppervlak met de gaatjes licht naar beneden gericht.

wat bedoel je eigenlijk met licht? aan hoeveel graden moet ik denken?
 

Bijlagen

  • 20191004_195532.jpg
    20191004_195532.jpg
    31.8 KB · Weergaven: 77
  • 20191004_195612.jpg
    20191004_195612.jpg
    30.8 KB · Weergaven: 80
hoeveel cm moet de spraybar ongeveer onder het wat er oppervlak?
 

Terug
Bovenaan