Wel of geen aquasoil, wat anders?


Lumineon99

Well-known member
Lid geworden
7 mei 2020
Berichten
98
Leeftijd
25
Locatie
's-Hertogenbosch
Hoi,
Ik ben van plan om een beplante bak te gaan houden met oa een tapijtvormende plant en wat stemplanten. Ook komt er seiryu steen in (ca. 6 kilo)
De bedoeling is dat ik hier garnalen in ga houden waaronder de vuurgarnaal, japonica etc. Ook wil ik eigenlijk erg graag appelslakken in deze bak erbij.

Dan kom ik bij het volgende punt: aquasoil heeft voor hoever ik weet een pH verlagende werking, en appelslakken hebben liever een hogere pH.

Wat kan ik het beste doen? Mijn kraanwater heeft een pH van 7.7 tot 7.8 en een dH van rond de 7.5.
Trekt de pH zo hard omlaag of zal het bij mij wel meevallen in combinatie met de seiryu stone? Gaat om een cubiq30 van superfish.
Ik weet nog niet helemaal precies welke planten ik nu wil, daar werk ik nog aan.

Bedankt alvast!
 
De soil gaat de pH en KH naar beneden trekken, daar heeft seiryu geen boodschap aan. De seiryu gaat er wel voor zorgen dat je KH weer gaat oplopen omdat het kalk afgeeft.

ik denk dat je een keuze moet maken; een cubiq30 met een pH verlagende bodem met garnalen of een cubiq30 zonder een pH verlagende bodem en met appelslakken.

Maar, om je te behouden voor eventuele teleurstelling; een tapijtje maken, en aanvullen met stems in een cubiq30 lijkt me lastig omdat het 5W ledje niet zoveel voorstelt.
Zeker niet met alleen blauwe en witte ledjes erin. En daarbij is de kans groot dat je toch met CO2 moet gaan werken.
Misschien ben je daar al van bewust, maar wilde het toch graag even vermelden voor de zekerheid :thumbs:
 
appelslakken vind ik niet zo'n goed idee voor dit formaat, neem clithon's of neritina, blijven een stuk kleiner, vermeerderen niet en zijn geen ongewenste excoot.
los daarvan is hoge ph/hardheid voor de meeste slakken niet nodig. het idee dat ze oplossen in zacht en zuur water is zwaar overdreven.

Ik zou altijd aanraden een aquasoil te nemen, het is gewoon het beste substraat voor je planten. icm kalkhoudende stenen en kraanwater is het pH-bufferend effect beperkt, en vrij snel uitgewerk. beter zou je ook zacht water gebruiken ipv kraanwater, bijv deels osmose/demi-water. In de natuur is 90% van het water zachter dan kraanwater.
 
Ik heb nog geen ervaring met soil, maar wel met de stenen. Ik heb deze in 1 aquarium zitten, daarvan is de hardheid zelfs iets lager dan in het andere aquarium, de stenen zullen niet veel doen aan het effect van de soil denk ik zo.
 
En welke aquasoil raden jullie mij aan, en dan powder of niet, hoeveel etc? Ik wil het achter de stenen wat hoger hebben en dan hier dus planten inzetten. Achterste steen wil ik ongeveer tot de helft onder de soil hebben zitten. Het liefst zou ik n tapijtje vormen op de voorgrond maar dat kan lastig worden zoals al eerder genoemd.
Fotos van hoe ik ongeveer de stenen wil:
20200512_155821.jpg
20200512_155810.jpg
20200512_155747.jpg

Bedankt alvast!
 
verschillen in soil zit vooral in de hoeveelheid voedingstoffen, verder maakt het merk weinig verschil. ADA en Tropica hebben de meeste voedingsstoffen, soorten bedoeld voor garnalen zoals de HELP shrimp het minst. bij veel voedingstoffen (ammonia) moet je de eerste weken veel verversen, maar van die voedingstoffen heb je later weer profijt van voor je planten uiteraard. kwa prijs zijn de verschillen niet zo heel groot.
de powdervormen zijn duurder maar planten gemakkelijker. zeker voorgrond plantjes... sowieso eerst planten en dan pas vullen met water. anders is het heel lastig de plantjes in de bodem te houden tijdens het planten.
 
Maar welke is dan het meest geschikt voor mijn bak en hoeveel?
 
ik denk dat je een liter of 5-6 nodig hebt.
Je zou 3 liter powder en 3 liter normaal kunnen nemen, of 9 liter powder. ( 3 en 9 liter zijn de standaard hoeveelheiden bij veel merken)

kwa merk kan ik niet zeggen dat ik de ene beter vind dan de andere, neem dat wat beschikbaar is bij de shop waar je bijv ook je planten haalt etc. dat scheelt verzendkosten.
 
IMG_20200512_185743.jpg

Dit is bijna 3 liter, voorkant 4 en achterkant 6 cm dikte, het bakje is 25x25.
 
Stomme vraag misschien maar waarom aquasoil.

Die slakken en garnalen vragen helemaal niet van die gekke waterwaarden hou je ph tussen de 6.7 en 7.8 en je zit voor beide prima. (bij een kh van 7 wil je ook niet onder een ph van 6.8 komen).

Zand / substraat op de bodem, wat voeding erbij genoeg verversen (het is toch een klein bakkie) en dan moet het lukken toch. Door slakken en vuurgarnalen vermenigvuldigen zich waar je bij staat...
 
Laatst bewerkt:
Stomme vraag misschien maar waarom aquasoil.

Die slakken en garnalen vragen helemaal niet van die gekke waterwaarden hou je ph tussen de 6.7 en 7.8 en je zit voor beide prima. (bij een kh van 7 wil je ook niet onder een ph van 6.8 komen).

Zand / substraat op de bodem, wat voeding erbij genoeg verversen (het is toch een klein bakkie) en dan moet het lukken toch. Door slakken en vuurgarnalen vermenigvuldigen zich waar je bij staat...

Zand vind ik lelijk en iets als grind groeien de wat kleinere planten niet goed in (blijven dan niet zitten). Dus dan zou ik niet weten wat voor bodem of wat voor voeding
 
Als je makkelijk wil doen; haal een zak Tropica soil en flejse van hun Fertiliser. Als je er enkel garnalen en planten in wil houden, zou ik de groene fertiliser nemen.
 
Is deze soil geschikt? Heb t liefst een soil via deze site zodat ik via hier ook planten kan bestellen. Of zien jullie een meer geschiktere staan voor mij op deze site?
 
Die kun je prima gebruiken; had ik ook in mijn eerste bak.
 

Terug
Bovenaan