Opnieuw beginnen en na inlezen advies nodig.


W

WimmelSan

Guest
Goedendag, allereerst bedankt voor de mogelijkheid om hier mijn vragen te stellen. Ik heb inmiddels wat topics zitten lezen en het valt me op dat er een aantal fijne reacties tussenzitten, vandaar dat ik zojuist de registratie heb gedaan en mijn vragen hier ook wil stellen, hopelijk is iemand in staat om mij een beetje op weg te helpen.

Mijn naam is Wim en in het verleden heb ik redelijk wat aquaria gehad. Op een gegeven moment 8 tegelijk en daarna ben ik na een verhuizing ermee gestopt. De kleinste bak was een kweekbakje, daarnaast een paar kleine en middenmaatjes met voornamelijk zuid amerikaanse dwergcycliden (gek op Ramirezi), 1 bak met diamant goeramis en een grote bak van 2.40 x 50 x 60 met Tanganyika cycliden, wederom niet al te groot, de grootste bewoners waren Neolamprologus brichardi, een wildvang paartje. Super hoe de diverse generaties voor elkaars nesten zorgden.

Nu begon het onlangs na ruim 25 jaar weer te kriebelen en eigenlijk heb ik geen wilde plannen. Ik wil gewoon een klein (nano?) bakje met daarin een stukje aquascape en vooral niet teveel bewoners. Omdat mij lijkt dat een advies makkelijker te geven is met zoveel mogelijk info, zal ik proberen zo compleet mogelijk te zijn, excuus als dat teveel tekst of gezwam geeft ;).

Eerst de dingen welke ik vrij zeker weet:

Het visbestand zal bestaan uit 2 bodembewoners, namelijk dwerg corydorasjes en (sulawesi) garnalen. Excuus als ik iets verkeerd schrijf, het is al even geleden en ik leerde van de week bijvoorbeeld al dat Antennebaarsjes blijkbaar geen Apistogramma meer zijn maar nu Microgeophagus of zoiets :).
Daarboven Galaxy Rasbora of iets dergelijks en bovenin een paartje honing goeramis of een aantal dwerg knorgoeramis.
De inrichting zal voornamelijk grassen, mossen en rotsen zijn. Ik heb dit vroeger nooit gehad en ik vind dit prachtig om te zien. Of het me gaat lukken weet ik niet maar lijkt me geweldig om hiernaar toe te werken en ik heb al aardig wat video's bekeken op youtube. Hieronder een idee met daarin de vissen en de hoogte van zwemmen doorgaans.

aquarium-inhabitants.jpg


Waar ik wel een probleem mee heb is het kiezen van een aquarium. 2 weken geleden was ik vrij zeker. Ik zag een filmpje, was verbaasd over de lage aanschafprijs en wilde eigenlijk gelijk al gaan bestellen :). Gelukkig trapte ik zelf nog op tijd op de rem aangezien het vroeger in aquariumland altijd was, goedkoop is duurkoop, maar ik laat mij graag verrassen. Ik zal hieronder een aantal aquaria laten zien welke ik tot nog toe heb gezien en welke mijn interesse hebben maar tevens proberen te zeggen per bak waarom ik twijfel.

1: De eerste bak welke ik zag lijkt voornamelijk populair in de USA, daar staat Youtube er vol mee. De Fluval Flex 57 liter.
  • afmetingen ong 40x40x40
  • Mooie semitransparante rand onder en boven voor waterspiegel
  • Intern filter (wel grote openingen waar ik aan moet sleutelen)
  • Ledverlichting 1, welke 10 watt is
  • met 200 euro incl kast een fantastische prijs bij Hornbach excl verwarming
Dit lijkt een prachtig alles in 1 systeem (op verwarming na) maar ik twijfel. Waarom?
  • Binnenfilter, was ik geen fan van
  • Kan dit voor zo'n prijs, ergens moet men beknibbelen op kwaliteit lijkt me.
  • Hoe is het licht, 10 watt klinkt als niets.
2: De tweede bak welke ik tegenkwam was de AquAtlantis 60 van 105 liter.
  • afmeting ong 60x40x60
  • Mooiere omlijsting dan de Fluval Flex
  • Intern filter
  • Ledverlichting 1, welke 20 watt is
  • met kast 270 euro, prima prijs. Exclusief verwarming
Ook dit lijkt een prima aquarium, maar mijn twijfels:
  • Wederom binnenfilter
  • Licht, 20 watt is 2 x zoveel als de Fluval Flex maar deze bak is dan ook 58cm hoog ipv 40.
  • De kast voor de 60cm uitvoering is open, dus een extern filter is dan geen porum. Wellicht kan er een Juwel 60cm onderkast onder twv 63 euro bij Hornbach.
3: De derde bak is van een merk wat ik nog ken vanuit mijn tijd, jaja, de prehistorie... Een Juwel, Lido 120.
Een vrijwel identieke bak aan de AquAtlantis 60 Elegance
  • afmeting ong 60x40x60
  • Mooiere omlijsting wederom dan de Fluval Flex
  • Intern filter
  • Ledverlichting 2, welke in totaal 24 watt zijn
  • met kast 249 euro, prima prijs. Is Juwel een prijsvechter geworden in vergelijking met vroeger? Of is dit gewoon een budgetbak? Inclusief verwarming overigens.
Dit bakkie bevalt me ook prima maar wederom:
  • Binnenfilter en vroeger moest je die bij Juwel eruitsnijden.... Hopelijk is dat tegenwoordig wat klantvriendelijker.
  • 24 watt over 2 lampen, is dat in orde?
4: De laatste waar ik jullie mee ga vermoeien: de Oase Styline 85.
  • afmetingen ong 50x36x42
  • intern filter
  • ledverlichting 2 stuks, helaas geen info over wattage.
  • 300 euro all in, bijna dan, want exclusief verwarming.
Twijfels?
  • Wederom betreffende binnenfilter
  • Wederom verlichting

Als ik alles zo op een rijtje zet, zien we een aantal zaken terugkeren. Mijn twijfels over de verlichting en mijn twijfels over de binnenfilters. Eerlijk gezegd, wellicht voldoen de binnenfilters tegenwoordig maar ik weet nog van jaren terug dat de ammoniak -> nitriet -> nitraat cycle makkelijk te beheersen was met een flinke capaciteitspomp welke maar eens in de 2 a 3 maanden schoon hoefde dan met een binnenfilter dat elke 2-3 weken aan de spoeling moest. Hierover zou advies, in combinatie met bovenstaande aquaria heel welkom zijn.

Daarnaast, ik had destijds nooit een CO2 set. Ik vond ze toen vrij duur en mijn bakken deden het prima zonder naar mijn idee maar ik had toen geen grasmatjes en mos op de bodem, iets wat ik nu wel wil. Is CO2 noodzakelijk, een aanrader of een afrader in jullie ervaring?

Achterwand, ik denk eraan om (als ik niet met binnenfilter ga werken, een achterwand te plaatsen, dit ter info. Ik ben er achter nog niet zeker van, de keuze voor het aquarium zal daarin ook doorslaggevend zijn.

1591201950804.png


Mochten jullie een out of the box Nano idee hebben, zeg het ajb.

Excuus voor de gruwelijk lange post, maar ik wilde op voorhand zo compleet mogelijk zijn.
 
Mooi verhaal en goed ingelezen. Leuk dat je weer gaat beginnen!

Wat je uiteindelijk kiest is natuurlijk volledig aan jezelf maar ik heb natuurlijk wel een mening over elke bak. Laat ik beginnen met het filter. Je kent vast die Eheim classic buitenfilters nog wel? Die zijn nog steeds prima en zou ik aanraden als filter. Een 2213 is prima voor dit formaat. Bij elk aquarium van dit formaat komt helaas een binnenfilter die buiten dat ze veel ruimte innemen gewoon niet genoeg capaciteit bieden. Behalve de Juwel dan, die filters hebben mijn inziens genoeg volume maar nemen wel een groot deel van de bak in (en moet je er nog steeds met een mesje uitsnijden, al is dat echt niet de moeite)

Die Fluval bak vind ik verschrikkelijk met die rare vorm. Is natuurlijk ook een kwestie van smaak.. (wansmaak is ook een smaak ;))) Het zal in ieder geval enorm vervormen en vertekenen.
Die Juwel is wel ok maar de Oase die ik het mooiste vind en daarna de Aquatlantis eindigen wat mij betreft daar boven.

Wat licht en co2 kan ik je helaas niet helpen ik ben nog echt een low-tech aquariaan al vermoed ik dat als je zo'n grasmatje wil gaan groeien je inderdaad aan de co2 en voldoende licht moet denken. Het zou best wel eens kunnen dat geen van de genoemde aquaria standaard met voldoende licht komen en dat daar, naast een co2 set nog een uitgave zal zitten.
 
Laatst bewerkt:
Hangt er ook een beetje van af hoe je het aan wilt pakken.

De foto die jij hebt bewerkt met het beoogde visbestand is een iwagumi scape.
Gevoelsmatig zou ik gaan voor een bak van 80cm voor je visbestand ipv een 60cm bak.

Ben er niet heel zeker van maar volgens mij heb je niet echt springende vissen en hoef je ook niet veel warmer van 22 graden te stoken waarmee je dus voor een rimless maatwerk bak zou kunnen gaan.
Daarmee kom je wel in maatwerk terecht, maar dan heb je we exact wat jij wilt.
Inclusief mooi extern filter (eheim classic) met een CO2 set op een reactor netjes in lijn met je filter.
Verlichting kan je dan ook de wereld kiezen qua mogelijkheden, de mooiste lampen op dit moment zijn denk ik wel de daytime matrix en de JMB 2.0
Fluval, JBL en HVP hebben ook mooie lampen trouwens.

Achterwand zou ik niet doen, denk dat het zwart schilderen met schoolbord verf of een frosted look geven mooier is als je voor een scape gaat
 
Als je echt voor een mooi grasmatje wilt zou ik ook even kijken naar de hoogte van het aquarium. Hoe hoger de bak, hoe lastiger het licht de bodem bereikt. Veel van die "matplantjes" hebben wel wat licht nodig dacht ik. Dan is een hoogte van 40 cm misschien wat makkelijker als 60 cm (Juwel Lido).
Ik zou ook geneigd zijn naar een 80 of 100 cm aquarium ipv 60 centimeter.

In het bewerkte plaatje (leuk gedaan!) zie ik ook garnalen. Dwerggarnalen (of de jongen daarvan) worden nog al eens opgepeuzeld door vissen. Met de kleine vissen die je uitgekozen hebt zal het wel wat meevallen denk ik zolang ze maar kunnen schuilen in dichte mossen.

De Sulawesi garnaal is de Caridina dennerli als ik mij niet vergis. Deze garnalen zitten graag op wat warmer water. Vanaf 26/27 graden, dus dat kan wel een dingetje zijn..
Ik lees ook dat ze de waterwaarden van NO3 en PO4 zo laag mogelijk of zelfs 0 prefereren. Dit kan ook een dingetje worden als je een mooi beplant (matje) aquarium nastreeft. Ik las ook dat ze schuw zijn (op aquainfo). Ik heb zelf geen ervaring met deze garnalen.
Neocaridina garnalen (vuurgarnalen) ken ik wel en deze zijn absoluut niet schuw en erg leuk om naar te kijken ?
 
@DanielHoogland

Dank je, wat betreft uiterlijk, ja dan is de Oase het mooist. Persoonlijk vind ik overigens de Fluval met die gekromde ruit wel mooi maar dat is inderdaad persoonlijk en ik moet ze nog in een winkel zien draaien om te kijken of het dan ook mooi is vanaf een schuine hoek bijvoorbeeld.
 
Hangt er ook een beetje van af hoe je het aan wilt pakken.

De foto die jij hebt bewerkt met het beoogde visbestand is een iwagumi scape.
Gevoelsmatig zou ik gaan voor een bak van 80cm voor je visbestand ipv een 60cm bak.

Ben er niet heel zeker van maar volgens mij heb je niet echt springende vissen en hoef je ook niet veel warmer van 22 graden te stoken waarmee je dus voor een rimless maatwerk bak zou kunnen gaan.
Daarmee kom je wel in maatwerk terecht, maar dan heb je we exact wat jij wilt.
Inclusief mooi extern filter (eheim classic) met een CO2 set op een reactor netjes in lijn met je filter.
Verlichting kan je dan ook de wereld kiezen qua mogelijkheden, de mooiste lampen op dit moment zijn denk ik wel de daytime matrix en de JMB 2.0
Fluval, JBL en HVP hebben ook mooie lampen trouwens.

Achterwand zou ik niet doen, denk dat het zwart schilderen met schoolbord verf of een frosted look geven mooier is als je voor een scape gaat

Bedankt voor de naam, Iwagumi zoekt makkelijker dan wat ik tot nog toe gebruikte op google en pinterest etc. :).

80cm is helaas net even te groot, ik was eingelijk van plan voor Nano te gaan, heb dat inmiddels al van 40 naar 60 gebracht en 80 gaat me net te ver voor het plekje dat ik in gedachten heb.

Wat Rimless betreft, ik heb dat vroeger gehad en baalde dan altijd van de hoeveelheid licht rondom de bovenkant het aquarium en de hogere mate van verdamping. Ik moet wel toegeven, het is prachtig om te zien. Omdat ik je opmerking wel serieus neem heb ik alsnog gekeken naar opties en zag bakken van ADA. Waarom zijn die zo absurd duur joh? Het zal het waard wezen maar jeetje, wat een geld voor wat glas, en dat is niet denigrerend bedoeld. Ik heb ook even bij Dennerle gekeken, die hebben best een mooi setje voor aquascape maar wellicht dan net weer te klein of ik moet denken aan de 40x40x40.

Wellicht doel jij meer op maatwerk bij een aquariumbouwer, daar moet ik echt even breder voor gaan zitten na het werk vandaag.

Wat achterwand betreft zal ik eens gaan kijken naar voorbeelden en een beslissing nemen. Bedankt voor je input!
 
Als je echt voor een mooi grasmatje wilt zou ik ook even kijken naar de hoogte van het aquarium. Hoe hoger de bak, hoe lastiger het licht de bodem bereikt. Veel van die "matplantjes" hebben wel wat licht nodig dacht ik. Dan is een hoogte van 40 cm misschien wat makkelijker als 60 cm (Juwel Lido).
Ik zou ook geneigd zijn naar een 80 of 100 cm aquarium ipv 60 centimeter.

In het bewerkte plaatje (leuk gedaan!) zie ik ook garnalen. Dwerggarnalen (of de jongen daarvan) worden nog al eens opgepeuzeld door vissen. Met de kleine vissen die je uitgekozen hebt zal het wel wat meevallen denk ik zolang ze maar kunnen schuilen in dichte mossen.

De Sulawesi garnaal is de Caridina dennerli als ik mij niet vergis. Deze garnalen zitten graag op wat warmer water. Vanaf 26/27 graden, dus dat kan wel een dingetje zijn..
Ik lees ook dat ze de waterwaarden van NO3 en PO4 zo laag mogelijk of zelfs 0 prefereren. Dit kan ook een dingetje worden als je een mooi beplant (matje) aquarium nastreeft. Ik las ook dat ze schuw zijn (op aquainfo). Ik heb zelf geen ervaring met deze garnalen.
Neocaridina garnalen (vuurgarnalen) ken ik wel en deze zijn absoluut niet schuw en erg leuk om naar te kijken ?

Wat de hoogte betreft, dat is dus precies waar ik bang voor was/ben. Of die wattages wel zo diep komen of pas echt lekker werken met middelhoge en hoge planten. In dat geval vallen de Lido en de Aquatlantis af met hun identieke hoge maat. Of ik zou de verlichting moeten vervangen maar dan vallen alsnog die bakken af want om nou een set te kopen en dan zowel de filters als de verlichting te vervangen is geld weggooien wat dan beter in iets anders gestopt kan worden.

Super bedankt voor de Sulawesi's. Ik had me daarop nog niet op ingelezen maar was gek op de kleursetting van die jongens. Een stuk spannender dan de vuurtjes maar als ze het niet goed doen door verkeerde omstandigheden hebben zowel de garnalen als ik er ook niets aan. En liever een stel tevreden van een iets minder mooie soort in mijn ogen, dan een groep hele mooie die het niet goed doen. Die eigenwijsheid is achtergebleven in de periode toen ik nog wel aquaria had. ook is er nu meer geduld gelukkig :).
 
Bedankt voor de naam, Iwagumi zoekt makkelijker dan wat ik tot nog toe gebruikte op google en pinterest etc. :).

80cm is helaas net even te groot, ik was eingelijk van plan voor Nano te gaan, heb dat inmiddels al van 40 naar 60 gebracht en 80 gaat me net te ver voor het plekje dat ik in gedachten heb.

Wat Rimless betreft, ik heb dat vroeger gehad en baalde dan altijd van de hoeveelheid licht rondom de bovenkant het aquarium en de hogere mate van verdamping. Ik moet wel toegeven, het is prachtig om te zien. Omdat ik je opmerking wel serieus neem heb ik alsnog gekeken naar opties en zag bakken van ADA. Waarom zijn die zo absurd duur joh? Het zal het waard wezen maar jeetje, wat een geld voor wat glas, en dat is niet denigrerend bedoeld. Ik heb ook even bij Dennerle gekeken, die hebben best een mooi setje voor aquascape maar wellicht dan net weer te klein of ik moet denken aan de 40x40x40.

Wellicht doel jij meer op maatwerk bij een aquariumbouwer, daar moet ik echt even breder voor gaan zitten na het werk vandaag.

Wat achterwand betreft zal ik eens gaan kijken naar voorbeelden en een beslissing nemen. Bedankt voor je input!
ADA is Sws duur vanwege de naam.
Maar ze zijn ook rondom optic white ipv float glas en dat maakt ze qua materiaal ook duurder.

Maar met 40x40x40 kan je eigenlijk al je vissen wel schrappen omdat er niet veel zwemruimte meer over blijft
 
Zelf heb ik een 60P waarin ik om de zoveel maanden een rescape maak omdat ik dit het leukste vind. Met betrekking tot je eerste post; zou ik zelf geen achtergrond nemen zoals je voorbeeld, deze achterwanden verneuken echt je hele bak in de optische zin. Zelf zou ik dan een zwarte poster op de achteruit nemen of als je het nog mooier wilt maken een lightscreen. Vaak zie je deze ook in gebruik bij iwugami's. Je zou eens kunnen zoeken op youtube naar georgefarmer of greenaqua zij hebben genoeg filmpjes ter inspiratie.

De ADA bakken zijn overigens de bakken die enorm waarde vast zijn dus je kan er nog een relatief hoge prijs voor terug krijgen.
Een andere optie zou misschien de 55L scapers tank zijn van dennerle, deze heb ik ook gehad en is een enorm mooie bak zeker voor een iwugami.
 
ADA is Sws duur vanwege de naam.
Maar ze zijn ook rondom optic white ipv float glas en dat maakt ze qua materiaal ook duurder.

Maar met 40x40x40 kan je eigenlijk al je vissen wel schrappen omdat er niet veel zwemruimte meer over blijft

Ok, thanks, dat is duidelijk. Naam en goed materiaal is een prima combinatie om een portemonnee leeg te trekken :).

Ik zal qua bezetting rekening houden met de bevolking en pas na de complete cycle zeer rustig aan soort voor soort toevoegen in kleine stapjes. Niets erger dan een overbevolkt aquarium al is de term overbevolkt voor iedereen natuurlijk subjectief en vind jij 40-60 cm wellicht al snel te klein. No offence overigens, ik snap je opmerking volkomen. Ik ben welk benieuwd als je kijkt naar mijn gewenste vissen wat je denkt dat wel mogelijk is. Op dit moment staat het volgende aquarium op nummer 1:
 
Van wat je noemt heb ik zelf ervaring met 2 dingen.

We hebben een juwel lido led gehad, en dat vond ik zelf een erg moeilijk aquarium om algvrij te krijgen en houden. Zelfs met een volledig bedekt oppervlak door drijfplantjes bleef het lastig.
Uiteindelijk hebben we het goed gekregen met een co2-installatie en 2x eheim 2213.
Vooral lastig in dat aquarium zijn de hoogte tov de breedte wat de circulatie en distributie van co2 en voeding in mijn ogen lastig maakt.

Verder hebben we hier ervaring met de combinatie honing gourami en rasbora galaxy.
Wij vonden dat geen gelukkige combinatie.

Onze honing gourami vertoont zelf sociaal gedrag, tov elkaar en territorium etc. Ze kunnen goed uit de voeten met een rustig scholenvisje dat dat gedrag niet zo laat zien.
Rasbora galaxy laat wel dat sociale gedrag zien, door de hele bak, en onze gourami had daar beslist last van.
Om die reden hebben wij onlangs de rasbora galaxies verkocht. Er is nu weer rust in de bak.

Wij hebben een bak laten bouwen met de afmetingen 60x40x40, en die werkt hier erg goed. We hebben er zelf een eheim classic 2215 op staan en goedkope verlichting van aliexpress met bio-co2. Dat werkt hier erg goed maar je kan het zo samenstellen als je zelf wil.
Het laten bouwen van de bak kostte meen ik rond de 50 euro, inclusief rand onderlangs.

Het is maar een idee. Met die maat heb je veel meer mogelijkheden qua visjes en inrichting zou ik denken, terwijl het toch compact blijft.
 
Zelf heb ik een 60P waarin ik om de zoveel maanden een rescape maak omdat ik dit het leukste vind. Met betrekking tot je eerste post; zou ik zelf geen achtergrond nemen zoals je voorbeeld, deze achterwanden verneuken echt je hele bak in de optische zin. Zelf zou ik dan een zwarte poster op de achteruit nemen of als je het nog mooier wilt maken een lightscreen. Vaak zie je deze ook in gebruik bij iwugami's. Je zou eens kunnen zoeken op youtube naar georgefarmer of greenaqua zij hebben genoeg filmpjes ter inspiratie.

De ADA bakken zijn overigens de bakken die enorm waarde vast zijn dus je kan er nog een relatief hoge prijs voor terug krijgen.
Een andere optie zou misschien de 55L scapers tank zijn van dennerle, deze heb ik ook gehad en is een enorm mooie bak zeker voor een iwugami.

Ik moest even zoeken maar een 60P is dit meen ik? ADA Cube Garden 60-P (60x30x36cm) incl. 4 hooks. Die prijs valt nog erg mee eerlijk gezegd en de maat is net even interessanter dan Dennerle 55L. Mag ik vragen waarom je de Dennerle niet meer hebt? Is die vervangen door de 60P en zo ja wat was daarin de afweging?

George Farmer, geinig, daar plaats ik net een Oase 85 scape van :). Daar heb ik al wat filmpjes van zitten kijken van de week, fijn channel.
 
Van wat je noemt heb ik zelf ervaring met 2 dingen.

We hebben een juwel lido led gehad, en dat vond ik zelf een erg moeilijk aquarium om algvrij te krijgen en houden. Zelfs met een volledig bedekt oppervlak door drijfplantjes bleef het lastig.
Uiteindelijk hebben we het goed gekregen met een co2-installatie en 2x eheim 2213.
Vooral lastig in dat aquarium zijn de hoogte tov de breedte wat de circulatie en distributie van co2 en voeding in mijn ogen lastig maakt.

Verder hebben we hier ervaring met de combinatie honing gourami en rasbora galaxy.
Wij vonden dat geen gelukkige combinatie.

Onze honing gourami vertoont zelf sociaal gedrag, tov elkaar en territorium etc. Ze kunnen goed uit de voeten met een rustig scholenvisje dat dat gedrag niet zo laat zien.
Rasbora galaxy laat wel dat sociale gedrag zien, door de hele bak, en onze gourami had daar beslist last van.
Om die reden hebben wij onlangs de rasbora galaxies verkocht. Er is nu weer rust in de bak.

Wij hebben een bak laten bouwen met de afmetingen 60x40x40, en die werkt hier erg goed. We hebben er zelf een eheim classic 2215 op staan en goedkope verlichting van aliexpress met bio-co2. Dat werkt hier erg goed maar je kan het zo samenstellen als je zelf wil.
Het laten bouwen van de bak kostte meen ik rond de 50 euro, inclusief rand onderlangs.

Het is maar een idee. Met die maat heb je veel meer mogelijkheden qua visjes en inrichting zou ik denken, terwijl het toch compact blijft.

Zeer waardevol om te lezen over deze viscombinatie in een soortgelijke maat bak. Daar gaat dan een streep door, tx!

Bak laten bouwen is nog wel even iets wat ik uit moet zoeken. Het idee van een gesloten aquarium staat mij meer aan om eerder genoemde redenen maar aan al die kant en klare zitten ook nadelen.

Jouw post geeft ook aan dat de 60cm hoge bakken wel erg mooi zijn maar wel een stapje hoger om het goed te krijgen en kunnen zorgen voor veel frustratie. Na eerdere opmerkingen in deze richting ga ik dan ook voor 90% van de Lido en de Aquatlantis elegance af.
 
  • Leuk
Waarderingen: GCJ
Ik moest even zoeken maar een 60P is dit meen ik? ADA Cube Garden 60-P (60x30x36cm) incl. 4 hooks. Die prijs valt nog erg mee eerlijk gezegd en de maat is net even interessanter dan Dennerle 55L. Mag ik vragen waarom je de Dennerle niet meer hebt? Is die vervangen door de 60P en zo ja wat was daarin de afweging?

Sorry! 2 aquariums was wat veel werk haha, ik heb ze beide dus tegelijk gehad.
Zelf had ik wat voor en nadelen aan beide bakken.

de 60P is erg hoog en niet zo diep, dit maakt het wat lastig om goed in te richten.
Aan de andere kant zorgt het ervoor dat je dus veel omhoog moet zodat je veel meer diepte creeert door de soil te "slopen" (schuin omhoog naar achter te laten lopen).

De Dennerle was wat lager en een stuk dieper waardoor je minder hoeft te slopen met de soil, echter vond ik de ronde hoeken niet zo mooi. dit gaf een vertekend beeld van de scape.
Hierbij 2 foto's, de beplante is de dennerle en de onbeplante de 60P.
 

Bijlagen

  • CAF593F3-84AB-4944-AAA5-B0B3F949A173.jpeg
    CAF593F3-84AB-4944-AAA5-B0B3F949A173.jpeg
    105.8 KB · Weergaven: 131
  • 386A1539-8C02-480C-8840-99F1254132A0.jpeg
    386A1539-8C02-480C-8840-99F1254132A0.jpeg
    76.9 KB · Weergaven: 151
Sorry! 2 aquariums was wat veel werk haha, ik heb ze beide dus tegelijk gehad.
Zelf had ik wat voor en nadelen aan beide bakken.

de 60P is erg hoog en niet zo diep, dit maakt het wat lastig om goed in te richten.
Aan de andere kant zorgt het ervoor dat je dus veel omhoog moet zodat je veel meer diepte creeert door de soil te "slopen" (schuin omhoog naar achter te laten lopen).

De Dennerle was wat lager en een stuk dieper waardoor je minder hoeft te slopen met de soil, echter vond ik de ronde hoeken niet zo mooi. dit gaf een vertekend beeld van de scape.
Hierbij 2 foto's, de beplante is de dennerle en de onbeplante de 60P.

Ik heb wel eens een Dennerle zien staan en was gecharmeerd van de kleur of het soort glas en de hoeken vond ik juist mooi. Ja ze geven een vertekening maar ik vond het niet zo storend als ik had verwacht en de ronding vond ik estetisch. Nadeel van Dennerle vind ik dat je op zoek moet naar passende meubels. Dit geldt vermoed ik voor meer Rimless bakken.
 
Ik zal proberen dit weekend in Utrecht langs te gaan bij Hornbach en Diebo, die zitten vlak bij elkaar. Ik zie nu zoveel opties met nog steeds allerlei kleine bezwaren dat dit ik echt de bakjes moet gaan bekijken in het echt met in het achterhoofd jullie info.

Bedankt voor alle input/info, zeker ook aan @tuinkabouter en @Stevywonderchild omdat ik nu ook naar de rimless bakken kijken. Daar zal vandaag op de 2e monitor tijdens werk nog wel wat youtube spul over voorbijkomen vermoed ik zo :).

Tips zijn en blijven welkom
 
Blijkbaar is er een nieuwe Dennerle uit sinds kort, erg fijne maat voor wat ik in gedachten heb.

50 breed, 39 diep en 36 hoog.

 
Die scaper tanks van dennerle zijn echt perfecte bakken voor mooie aquascapes. Goed formaat. Ze zijn alleen wel naargenoeg vierkant wat een kastje/meubel vinden waar het op past wel lastig kan zijn tenzij je het meubel wat er voor bedoeld is aanschaft.

Die scaper tanks zijn ook als “set” te kopen met alles erop en eraan, krijg je er zelfs een afdekplaat bij, dat vind ik persoonlijk dan wel weer handig :).
 
Zelf zou ik dan gaan voor de gewone bak en niet perse de set. Ben niet zo een fan van de dennerle soil en de filter en de lamp die je erbij koopt beperken enorm je mogelijkheden. Ik zou zoveel mogelijk voorbeelden bekijken van iwugami’s en er dan eentje proberen na te maken. Denk dat CO2 wel een must is. Succes ik zal het blijven volgen ?
 
Zelf zou ik dan gaan voor de gewone bak en niet perse de set. Ben niet zo een fan van de dennerle soil en de filter en de lamp die je erbij koopt beperken enorm je mogelijkheden. Ik zou zoveel mogelijk voorbeelden bekijken van iwugami’s en er dan eentje proberen na te maken. Denk dat CO2 wel een must is. Succes ik zal het blijven volgen ?

Er schijnen 3 uitvoeringen te zijn.
Losse bak
Losse bak, glasplaat, ondermat
Losse bak, ondermat, glasplaat, binnenfilter, licht, verwarming etc.

Mocht ik een Dennerle kopen dan ga ik inderdaad voor de 2e optie. Glasplaatje bovenop vind ik wel erg fijn om erbij te hebben.

Pomp moet ik dan even kijken net als verlichting. In dit topic zijn al wat tips voor de pomp geweest (nog checken of die ook verwarming geeft)en licht moet ik nog even goed kijken.
 
Als filter zou je ook naar de Scapers flow van Dennerle kunnen kijken. Dat is kruising tussen een hang on the back en (druk)potfilter. Als je de ruimte achter het aquarium hebt lijkt me dat een mooie optie.

 
Als filter zou je ook naar de Scapers flow van Dennerle kunnen kijken. Dat is kruising tussen een hang on the back en (druk)potfilter. Als je de ruimte achter het aquarium hebt lijkt me dat een mooie optie.


Is zo'n bakje groot genoeg qua inhoud om een beetje een bacteriecultuur op te werken? Ziet er goed uit maar die vraag komt bij me naar boven.
 
Is zo'n bakje groot genoeg qua inhoud om een beetje een bacteriecultuur op te werken? Ziet er goed uit maar die vraag komt bij me naar boven.
Ik vermoed van wel. Hieronder een video waar je het filter goed kunt zien. Als je het bovenste bakje vult met Siporax moet je meer dan voldoende volume hebben voor bacteriën.

 
Je zou als alternatief voor de ADA bakken ook eens kunnen kijken naar de bakken van ILA.
Die zijn, net zoals de ADA's, gemaakt in optic white glas en ook het siliconewerk is van betere kwaliteit dan een gemiddelde bak. Bij ADA is de afwerking spectaculair en de silicone nagenoeg onzichtbaar, bij ILA is het niveau op dat vlak net iets minder perfect vermoed ik.
Maar ILA is een relatief nieuwe speler, is verkrijgbaar in veel verschillende maatvoeringen en is een pak goedkoper dan ADA (bij ADA betaal je sowieso mee voor de naam).

Ik schrijf hierboven dat ik vermoed dat de afwerking qua silicone net iets minder perfect is omdat ik de bak nog niet live gezien heb.
Maar ik heb er wel één besteld en verwacht hem volgende week te ontvangen... :cool:
Onlangs besliste ik een shallow ADA bakje te kopen en heel toevallig zag ik letterlijk de dag voor aankoop reclame voor ILA bakken op azaqua. Een pak goedkoper en ze hadden een shallow bak in een formaat dat me veel meer aansprak.
Toen bleek dat mijn LFS toevallig net in onderhandeling was met ILA dus was de beslissing genomen.

Zoals gezegd: voorlopig durf ik me nog niet te veel uitspreken over het verschil (vooral qua kitwerk) met ADA maar ik heb wel hoge verwachtingen en goede hoop moet ik zeggen...
Het lijken "op papier" alvast knappe bakken aan een goede prijs...
Een unboxing video ga ik me niet aan wagen maar ik wil komende week wel een eerste review plaatsen na ontvangst..

https://www.azaqua.nl/aquaria#/fabrikant-ila_europa
 
Je zou als alternatief voor de ADA bakken ook eens kunnen kijken naar de bakken van ILA.
Die zijn, net zoals de ADA's, gemaakt in optic white glas en ook het siliconewerk is van betere kwaliteit dan een gemiddelde bak. Bij ADA is de afwerking spectaculair en de silicone nagenoeg onzichtbaar, bij ILA is het niveau op dat vlak net iets minder perfect vermoed ik.
Maar ILA is een relatief nieuwe speler, is verkrijgbaar in veel verschillende maatvoeringen en is een pak goedkoper dan ADA (bij ADA betaal je sowieso mee voor de naam).

Ik schrijf hierboven dat ik vermoed dat de afwerking qua silicone net iets minder perfect is omdat ik de bak nog niet live gezien heb.
Maar ik heb er wel één besteld en verwacht hem volgende week te ontvangen... :cool:
Onlangs besliste ik een shallow ADA bakje te kopen en heel toevallig zag ik letterlijk de dag voor aankoop reclame voor ILA bakken op azaqua. Een pak goedkoper en ze hadden een shallow bak in een formaat dat me veel meer aansprak.
Toen bleek dat mijn LFS toevallig net in onderhandeling was met ILA dus was de beslissing genomen.

Zoals gezegd: voorlopig durf ik me nog niet te veel uitspreken over het verschil (vooral qua kitwerk) met ADA maar ik heb wel hoge verwachtingen en goede hoop moet ik zeggen...
Het lijken "op papier" alvast knappe bakken aan een goede prijs...
Een unboxing video ga ik me niet aan wagen maar ik wil komende week wel een eerste review plaatsen na ontvangst..

https://www.azaqua.nl/aquaria#/fabrikant-ila_europa

Fijne tip ook, thanks :). Tips blijven binnenstromen en veel welke ik niet had zien aankomen, echt heel erg leuk.

Succes met je nieuwe bak iig!
 
Ok, flink zitten spitten met info van jullie, met youtube reviews, wat scapersfilmpjes met adviezen en info van een zeer vriendelijke gozer bij Diebo, echter het totaalplaatje schiet qua euro's aardig omhoog, zo'n 775 euro en dan zit er nog geen bodem, plant, vis etc in.. Zit er ergens flinke overkill?
Wat ik aan onderstaande lijst prettig vind is dat de pomp interne verwarming heeft. Ik begrijp dat als het een stukgaat dat het ander ook een probleem heeft maar dat risico durf ik aan. Maar ik vind de minimalisering van stekkers en draden op deze manier erg fijn.

Voorlopig lijstje, wat zeker nog niet in steen gebeiteld staat:
Het feit dat alles bij Diebo als link staat is omdat de onderdelen vanaf 1 site linken makkelijker is.
 
Mooi lijstje waar je zeker veel mee kunt. Totaal is het natuurlijk een flinke uitgave maar dan heb je ook wel wat. Ik vind die optic white aquarium wel erg mooi en simpel zo. Keuze van de pomp is wat mij betreft ook prima. Wellicht nog investeren in een glazen in-outtake voor je filter met lilypipe?
 
Mooi lijstje waar je zeker veel mee kunt. Totaal is het natuurlijk een flinke uitgave maar dan heb je ook wel wat. Ik vind die optic white aquarium wel erg mooi en simpel zo. Keuze van de pomp is wat mij betreft ook prima. Wellicht nog investeren in een glazen in-outtake voor je filter met lilypipe?

Als het bovenstande lijst gaat worden, dan ja, op zeker :). Dat ziet er goed uit ja.

Betreffende de pomp ipv degene welke jij eerder aangaf, ik zal niet zo heel veel ruimte achter het aquarium hebben en heb een beter gevoel met wat overcapaciteit en verwarming.
 
Ziet er prima uit inderdaad, sterker nog de afmetingen zijn beter dan de 60-P vanwege die 5cm extra diepte. mocht je wat geld willen besparen zou ik je aanraden om het filter en het CO2 systeem op marktplaats te kopen. Ik heb een tijd geleden voor 50 euro een complete dennerle CO2 set gekocht. De twinstar is zijn geld zeker waard, die heb ik ook alleen dan de niet verstelbare. Qua filters is iedereen gehyped over de biomasters maar je kan een veel beter filter krijgen voor minder geld dus ik zou echt even goed rondkijken.
 
Ziet er prima uit inderdaad, sterker nog de afmetingen zijn beter dan de 60-P vanwege die 5cm extra diepte. mocht je wat geld willen besparen zou ik je aanraden om het filter en het CO2 systeem op marktplaats te kopen. Ik heb een tijd geleden voor 50 euro een complete dennerle CO2 set gekocht. De twinstar is zijn geld zeker waard, die heb ik ook alleen dan de niet verstelbare. Qua filters is iedereen gehyped over de biomasters maar je kan een veel beter filter krijgen voor minder geld dus ik zou echt even goed rondkijken.

Die 5cm gaf inderdaad de doorslag en ik hoorde dat het glas fantastisch is qua kleur en kwaliteit.

50 euro voor complete Dennerle set? Ouch... Ik ga zo eens snuffelen, ik had wel voor aquariums gekeken maar nog niet voor onderdelen omdat ik nog zoekende was naar wat wel en niet. Nu dat iets meer duidelijk begint te worden ga ik even terug naar Marktplaats. Bedankt!
 
Filter, CO2 set en verlichting kan je op marktplaats met wat mazzel voor weinig scoren.

Wat je achterwand betreft, als je niet voor zwart gaat zou ik voor frosted gaan.
Of in iedergeval iets anders zit je tegen al je kabels aan te kijken
 
ls je out of the Nano idee zoekt; kijk dan even in mijn fotoalbum. Zijn allemaal nano's ter inspiratie waaronder ook een Iwagumi (y)
Complimenten!! Zitten echt mooie plaatjes tussen.
 
Filter, CO2 set en verlichting kan je op marktplaats met wat mazzel voor weinig scoren.

Wat je achterwand betreft, als je niet voor zwart gaat zou ik voor frosted gaan.
Of in iedergeval iets anders zit je tegen al je kabels aan te kijken

Zwart was ik al vanaf gestapt ja, frosted was nog niet in me opgekomen, thanks!
 
Wij gebruiken tegenwoordig statische zonwerende folie en zijn daar tevreden over. Niet zo hard als zwart maar de kleuren komen wel wat mooier uit bij ons.
 

Terug
Bovenaan