Wat is er nieuw

Vissen met een witte bek, wat is dit?

Visvis2021

Well-known member
Lid geworden
21 maart 2021
Berichten
261
Leeftijd
38
Mijn aquarium draait nu een week of 6. 3,5 week ingedraaid en toen vissen uit het oude aquarium overgezet en langzaam wat nieuw vissen toegevoegd. Bezetting is nu:

6 melanotaenia praecox
3 Corydoras Habrosus
1 Ancistrus
3 Garnalen

Waterwaardes:
No2 en Ammonia: 0 mg/L
Ph: 6.7
Gh: 75 mg/L

Voorheen zaten 2 melatoneania praecox samen. Eentje daarvan, het mannetje, heeft al zo lang als ik me herinner een wittige vlek boven zijn bek. Vroeger had ik er meer die hetzelfde hadden. Ze aten goed en leken het verder goed te doen. Het vrouwtje had dit niet.

Nu zie ik echter dat alle 6 de vissen een witte bek hebben. Ze eten nog prima en gedragen zich ook normaal maar het is duidelijk dat er iets aan de hand is. Wat kan dit zijn? Ik dacht eerst aan bekrot maar ze zijn zeker niet futloos en eten gewoon normaal. De vinnen zien er ook normaal uit en de kleur van de vis ook. Ik kan me wel voorstellen dat ze wat gestresst zijn, ze zitten er allemaal pas net in, en ik heb nog wat lopen rommelen in de bak de afgelopen dagen. Het grote mannetje lijkt nu het ergst aangedaan, maar hij heeft al zo lang als ik hem heb (zeker zo’n 3 jaar), een beetje een vreemd uitziende bek, ik dacht dat hij een beetje misvormd was maar het is nu ook overgeslagen op de andere vissen. Ik voer ze overigens van alles, droogvoer, diepvries en ook levend.

Wat kan dit zijn?
 

Bijlagen

  • F79376A1-AD44-4E5A-BECF-2DAAF9D0AE01.jpeg
    F79376A1-AD44-4E5A-BECF-2DAAF9D0AE01.jpeg
    374.2 KB · Weergaven: 329
  • 9D3326B8-8BC9-4B9B-AD64-285AD9C60BC7.jpeg
    9D3326B8-8BC9-4B9B-AD64-285AD9C60BC7.jpeg
    267.4 KB · Weergaven: 195
  • AB1EB5AF-2008-4E6C-AF43-565746FD560C.jpeg
    AB1EB5AF-2008-4E6C-AF43-565746FD560C.jpeg
    300 KB · Weergaven: 176
Over de bek durf ik niets te zeggen maar hoe meet je de waterwaarden want ik dek dat een gh van 75 niet klopt toch?
 
Over de bek durf ik niets te zeggen maar hoe meet je de waterwaarden want ik dek dat een gh van 75 niet klopt toch?

Ik heb dit met een strip gemeten. Er staat echt 75 maar daarboven staat aangegeven in welke range dit valt en dit lijkt gemiddeld te zijn. Ik vermoed eigenlijk ook niet dat het aan de Gh ligt.

Ik heb ondertussen veel verhalen gevonden van mensen online die dezelfde vissen hadden die Columnaris hadden. Ondertussen vermoed ik dat de vissen dit hebben, ze lijken er alleen niet heel erg door aangedaan. Drie van de zes lijken ondertussen nergens meer last van te hebben. Bij de andere drie lijkt het juist iets verergerd. Ik las dat columnaris onder andere kan toeslaan als de vissen gestresst zijn of de waterwaardes niet goed. Ik denk dat beiden aan de hand is.
Het aquarium is pas net opgestart en ik heb de vissen net toegevoegd wat ongetwijfeld stressvol voor ze is geweest. En ik ben iets te enthousiast geweest met voeren waardoor er wat is blijven liggen wat niet goed was voor de waterkwaliteit. Daarnaast zijn de vissen van een ph van rond de 6,5 naar een ph van net boven de 7 gegaan. Dit gaat nu weer langzaam naar beneden wat ook weer goed schijnt te zijn in de strijd tegen Columnaris.

Ik heb besloten nog even geen medicijnen toe te voegen aangezien het bij 3 vissen nu beter lijkt te gaan. Ik ververs nu wat meer water en voer minder. En heb de temperatuur wat naar beneden gedraaid, van 25,5 naar 24. Dat gecombineerd met voorlopig geen nieuwe vissen toevoegen en verlaging van de ph brengt hopelijk wat meer rust en stabiliteit. Als het over een paar weken nog niet beter gaat of de vissen gaan verder achter uit dan kijk ik weer verder.
 
Ik heb dit met een strip gemeten. Er staat echt 75 maar daarboven staat aangegeven in welke range dit valt en dit lijkt gemiddeld te zijn. Ik vermoed eigenlijk ook niet dat het aan de Gh ligt.
Buiten de witte bek om kan een gh van 75 niet kloppen en vaak is dit niet hoger dan 15. Strips zijn ook heel erg onbetrouwbaar en die kun je dan beter weggooien en met druppels testen of vragen of de lfs dit voor je kan doen.
 
Buiten de witte bek om kan een gh van 75 niet kloppen en vaak is dit niet hoger dan 15. Strips zijn ook heel erg onbetrouwbaar en die kun je dan beter weggooien en met druppels testen of vragen of de lfs dit voor je kan doen.

Mijn LFS test ook met een strip 😂
Ik gebruik de strips vooral om NO2 te meten, dat lijken ze goed aan te geven.
 
Dat is een misvatting, met strip meette ik 0 NO2 met druppeltest een NO2 van 2

Ok, dat is wel apart. Misschien ligt het ook aan de strips zelf.

Ik heb overigens als ik naar de vissen kijken niet het gevoel dat er teveel ammoniak of nitriet in het water zit. De vissen gedragen zich normaal, schuren niet aan de planten, eten gewoon en zijn eigenlijk de hele dag druk net als voorheen. Ik heb de bak in laten draaien, veel waterplanten, niet teveel vis er in en deze geleidelijk toegevoegd. Wel heb ik aan het begin iets te veel gevoerd vermoed ik.

Het lijkt een beetje gestabiliseerd, het helft heeft nu wel een klein beetje wit rondom de bek en de andere helft daarbij zie ik niets.
 
Mocht iemand anders ooit tegen hetzelfde probleem aanlopen, wil ik nog even een update geven.

Het probleem waar ik tegen aan liep was dat al mijn diamantregenboogvissen witte en opgezwollen lippen hadden. Verder was het gedrag normaal maar het breidde zich wel langzaam uit. Ik heb in eerste instantie geprobeerd te behandelen met Esha2000 zoals ik hierboven schreef, dit leek geen effect te hebben. Overigens filterde mijn filter het medicijn ook te snel uit de bak, binnen een uur of 2 was er geen groene kleur meer te zien.

De oplossing uiteindelijk was een combinatie van factoren:

- ik heb de temperatuur verlaagd van 25,5 naar 22,5 graden. Al mijn vissen kunnen tegen deze temperatuur en ik vermoedde een bacteriële infectie waarbij een lagere temperatuur bevordelijk is.

- regenboogvissen eten normaal gesproken alleen van het oppervlak en in het midden van het water en niet van de grond. Die van mij aten wel van de grond, waardoor ze sneller beschadigingen en een bacteriële infectie de mond kunnen krijgen. Ik ben overgestapt naar ander voer waardoor ze niet meer of in ieder geval amper meer van de grond eten. Deze tip kreeg ik van iemand die al jaren deze vissen kweekt.

- ik heb een paar weken extra vitaminerijk voer gegeven en Voogle toegevoegd aan het water, of dit heeft geholpen durf ik niet te zeggen.

De vissen zijn nu weer helemaal hersteld.
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan