A. hongsloi, D. filamentosus of toch wat anders?


Stefan Akerboom

Well-known member
Lid geworden
8 mei 2020
Berichten
517
Hallo,

Ik wil even jullie expertise. Ik heb een rio180 (100x40 bodemoppervlak) met een bestand van 6 Corydoras aeneus en straks een groep van 15 a 18 Hemigrammus bleheri's. Ik wil m'n bestand beperkt houden en alleen nog een dwergcichlide. Heb me al een tijd ingelezen maar twijfel eigenlijk nog tussen Apistogramma hongsloi of de Dicrossus filamentosus.

Waarom deze soorten? Komen voor in het Orinoco complex net als m'n ander twee soorten en gezien mijn plannen voor de toekomst zijn wat meer biotoop gericht te gaan bouwen wil ik hier nu al rekening mee houden in het maken van de keuzen voor m'n vissen. Verder is het niet echt de bedoeling dat er lukraak nesten gevormd worden en had gelezen dat je voor deze soorten aan het werk moet om ze succesvol te kunnen kweken. Daarom valt de A. macmasteri eigenlijk af omdat die makkelijker schijnt te kweken. M'n PH is nu 6,7 en m'n bedoeling is om deze in ieder geval onder de 7 te houden. Verder heb ik verschillende schuilmogelijkheden en beplating op de bodem. Waar het omgaat is wat handiger is in combinatie met deze 6 Corydoras. Ik zat sowieso voor nu te denken aan een samenstelling van 1M2V. Dit blijft voor deze bak dan overigens ook het bestand.

Wat is jullie mening hierover of hebben jullie evt betere of andere opties. In prinicipe zou C. aeneus bijna over het gehele continent voor moeten komen al kan ik dit weer niet altijd vinden op sites als Fishbase en Seriously fish. Anders zou ik ook in de toekomst nog naar een meer rio negro biotoop kunnen gaan waar weer andere soorten dwergen voor komen.

Gr
Stefan
 
mooie plannen vergeet de garnalen niet en probeer dan een hoge gradatie te kopen;)
 
Zie zelf niet direct een probleem, 6 aneus zijn er nu ook weer niet zoveel.

Maar je zegt dat er niet lukraak nesten moeten komen, nu denk ik dat dit met de hongsloi & filamentosus evengoed het geval kan zijn.
Wellicht wat minder dan de macmasteri, maar als je een goed koppel te pakken hebt... beide soorten kunnen zich in gevangenschap prima voorplanten.

En als je dan vraagt welke: dan zeg ik de hongsloi, maar dat is meer een persoonlijke keuze :))
 
Ik zou ook voor de hongsloi gaan, een zeer mooie vis. Verder niks aan toe te voegen op wat Rich zegt.

Gr. Ed
 
Ok bedankt. Maar komen die nesten ook uit dan of beschimmelen de eitjes gewoon als er niet wordt voldaan aan de waterwaarden die op internet voor kweek te vinden zijn?

Gr
Stefan
 
Ok bedankt. Maar komen die nesten ook uit dan of beschimmelen de eitjes gewoon als er niet wordt voldaan aan de waterwaarden die op internet voor kweek te vinden zijn?

Gr
Stefan

dacht dat het je voornamelijk ging om de agressie die ze vertonen tijdens nestgedrag, maar het gaat je om de uitkomst die je liever niet wilt?

Ben er even wat verder in gedoken:
van de 2 genoemde soorten is het, op papier, bij de filamentosus nog het lastigst om de eieren uit te laten komen, maar ik kom ook een kweekverslag tegen van iemand die ze op een pH van net onder de 7 succesvol heeft gekweekt... wellicht dat nakweek/wildvang hierin een rol speelt.

Hoewel ik het op het forum niet direct kan vinden, heb ik naar mijn weten ook hier van beide soorten al eens kweekjes gezien.

Al met al denk ik dat het voor beide soorten, in de omgeving die jij ze bied (licht zuur), te doen zal zijn.
Wellicht ben je beter af bij wildvang (als daar aan te komen is), maar die zijn doorgaans ook wat gevoeliger dan hun nakweek broeders/zusters.
 
Ik ga er nog wel even goed over nadenken. Dicrossus heb ik vroeger wel is gehad (weet m'n waterwaarden niet meer van toen) maar nooit een nest gehad. Ga eerst m'n roodneuzen nog uitbreiden dus ik heb nog even. Weet ook niet in hoeverre de A. hongsloi's sterke vissen zijn, de Dicrossus deed het wel een paar jaartjes. Dacht wel dat de Apisto's wat ouder konden worden. M'n nitraat hou ik op 10 of lager, zou voor nakweek geen probleem moeten zijn. Mijn LFS heeft geloof ik ook vooral nakweek want ze konden op hogere pH's zeiden ze. Zal nog is navragen.

dacht dat het je voornamelijk ging om de agressie die ze vertonen tijdens nestgedrag, maar het gaat je om de uitkomst die je liever niet wilt?
Ja beiden eigenlijk waarbij het 1e punt meer agressie in het algemeen is richting andere bewoners. Daarom hou ik in deze bak ook m'n groep Cory's beperkt, pas bij een grotere bak zou ik daar wat meer van nemen. Nou denk ik dat het in de meeste gevallen ook te maken heeft dat de verhalen waarbij dit is voorgekomen toch wellicht wat drukker bezette bakken zijn. Ik heb redelijk veel schuilmogelijkheden.

Gr
Stefan
 

Terug
Bovenaan