wanneer starten met vloeibare plantenvoeding in net opgestart aquarium + waterwisselvraag


JeePee

Well-known member
Lid geworden
5 september 2019
Berichten
109
Leeftijd
41
Het onderwerp zegt het helemaal: ik heb sinds enkele dagen aquarium opgestart met planten in.

1) heb hier de all-in-one plantenvoeding klaarstaan, wanneer start ik daar nu best mee?
Best eerst tijdje zo laten wennen of asap?

2) eerste waterwissel na 1 week las ik, dat is dan binnen paar dagen al. Dan "vergooi" ik deel van de all-in-one voeding precies al. Of zie ik dat mis?

gr
 
Ik heb beide gedaan op de ouderwetse manier.
Op een bakje EI toegepast vanaf dag 1 en gewoon wekelijks 50% ververst zonder enig probleem.
Andere bak heb ik opgestart zonder planten en licht en een beetje voer.
Beide bakken 4 weken gewacht met vissen introduceren, en als je dat rustig doet maakt het in mijn optiek geen reet uit wat je hebt gedaan
 
Geachte ,

Persoonlijk wacht ik hier bij opgestaryen bakken 3 weken voor in enige plantenvoeding doseer , er word geconstateerd dat dit minder alg uitlokt bij opstart fase's .

Nu moet ik zeggen dat zowel als van dag 1 voeding doseren of na 3 weken beide situatie's altyd algbloei heefd gehad bij mij , of het nu in proportie minder alg is durf ik niet op antwoorden .


Zou gewoon doen waar jij je het beste bij voelt .

Ook weer afgaan en/of je soil gebruikt , dit kan wel weer een dilemma meebrengen op je vraag .

Mvg
 
er word geconstateerd dat dit minder alg uitlokt bij opstart fase's
Algen ontstaan juist bij tekorten dus ik denk dat als je niks toevoegt met voldoende licht dat je dan juist sneller tekorten kan krijgen.
 
Algen ontstaan juist bij tekorten dus ik denk dat als je niks toevoegt met voldoende licht dat je dan juist sneller tekorten kan krijgen.

Onbalans ... zowel teweinig als teveel is nefast , bij gebruik van soil komt er de eerste weken een hoop nutrienten vrij in het water , doe daar nog eens de ei methode bij en je hebt overvloed ...
 
Wij geven vanaf het begin voeding, inclusief nitraat en fosfaat, maar minder dan we normaal zouden doen. Dat vooral omdat in het begin de planten nog aan moeten slaan en dus nog maar matig groeien.

Dat heeft hier altijd goed gewerkt. Niet noemenswaardige alg gehad. Zodra we zien dat de planten het oppakken dan gaan we naar de voor ons normale hoeveelheid.

Wij gebruiken filterzand. Ik kan me voorstellen dat het bij een voedingsbodem misschien anders werkt.

Als voeding gebruiken we een combinatie van all in one met profito, en voor de bodem meestal de capsules van @tuinkabouter , soms wat kleibollen.
 
Onbalans ... zowel teweinig als teveel is nefast , bij gebruik van soil komt er de eerste weken een hoop nutrienten vrij in het water , doe daar nog eens de ei methode bij en je hebt overvloed ...
Ja ik heb het dan ook over een gewone bodem hoor want ik begreep niet van de TS dat er een soil werd gebruikt.
 
Algen ontstaan juist bij tekorten dus ik denk dat als je niks toevoegt met voldoende licht dat je dan juist sneller tekorten kan krijgen.
Eens, waarbij de opmerking voldoende licht inderdaad bepalend is. En dan bedoel ik licht afgestemd op het aan geschafte plantenbestand. Waarna groei ontstaat en dientengevolge vraag naar bemesting. Mijn ervaring gedurende jaren heeft mij geleerd dat de kans op alg middels die gevolgde methode aanzienlijk is verminderd.
 
Ik gebruikte bij opstart wel soil.

Nu is hij weekje aan het indraaien en sinds paar dagen precies soort "film" of olielaag dat op het water drijft. Heb de uitflow van de filter al paar dagen s nachts meer boven water gezet zodat het water al meer kolkende beweging doet. Maar het verdwijnt niet. Nu is het zelfs zo dat er precies luchtbelletjes verzamelen aan wateroppervlak.
Lijkt me niet helemaal juist.
Oplossingen?
 
Ik gebruikte bij opstart wel soil.

Nu is hij weekje aan het indraaien en sinds paar dagen precies soort "film" of olielaag dat op het water drijft. Heb de uitflow van de filter al paar dagen s nachts meer boven water gezet zodat het water al meer kolkende beweging doet. Maar het verdwijnt niet. Nu is het zelfs zo dat er precies luchtbelletjes verzamelen aan wateroppervlak.
Lijkt me niet helemaal juist.
Oplossingen?
Geachte ,

Als je de opstart met soil hebt gedaan zullen je algen al zeker niet van een nutrienten tekort gekomen zijn 😃 maar bon alg , kaamlaag , spingende waardes tijdens de opstart zijn eigenlijk allemaal verwaarloosbaar , de eerste weken van een nieuw systeem zijn gewoon niet stabiel .

Kaamlaag zou ik ook niet te veel aandacht aan schenken als je nog geen vis in het aquarium hebt , ik kan me perfect voorstellen in een aquarium met bijvoorbeeld nieuwe hardscape , omvormende planten , springende waterwaardes etc etc dat dit wel een kaamlaag kan veroorzaken de eerste weken (vermoed dat ik dit zelf ook heb in de opstart fase ) dit zou vanzelf moeten verdwijnen . Mocht dit na een aantal weken nog niet zijn dan kan je wat verder gaan verdiepen wat dit veroorzaakt maar voor nu zou ik er persoonlijk niet van wakker liggen .


Mvg
 
OK, dan observeer ik enkel nu.

Is wel zo dat de plant rechts achter, rotalia r'ha nu stengels naar beneden vormt. Moet ik die knippen? Want dat is niet de bedoeling natuurlijk.
IMG_20210914_181111.jpg
 
Ja die luchtwortels. Kende de term niet.
Wat moet ik daar mee?
 
Voor sommige planten vrij normaal en die hebben dat soms snel.
 
Ik ben zelf een beetje een pietlut. Ik kan in de opstartfase vrij slecht tegen ontsierende elementen😆 dus ik zou wel een beetje oppervlaktebeweging creëeren om de kaamlaag te breken en de luchtwortels knip ik af of ik herplant de stengel daar waar de luchtwortels beginnen.
Maar goed. Ik ben een dus beetje een zeikerd wat dat betreft.
 
Geachte ,

Je rotala is nog in omvormfase , ik zou wachten tot de toppen er iets of wat uitzien als rotala en dan zo laag mogelijk snoeien zodat je zeker de bovenwatervorm mee wegknipt , dit kan heel erg fanatiek hoor ( +- 1cm boven soil ) en dan hertoppen .

Mvg
 
En het feit dat de rotala echt voorover hangt is geen probleem?
 
En het feit dat de rotala echt voorover hangt is geen probleem
Je planten zijn echt nog aan het vormen .... eerste 2 weken is dit zoals je kaamlaag verwaarloosbaar , dit komt vanzelf weer goed ....

Mvg
 
ok, ik zit nog in de opstartfase (bijna 4 weken opgestart). Een enorme groei aan algen is aanwezig.
Dit zal net vanzelf verdwijnen lijkt mij.
Heb afgelopen weekend een testsetje gekocht (druppels) en dit zijn de bekomen waarden:
pH: 6,5
kH: 3
gH: 5
NO3: tussen de 20 en 50 mg/L => hopelijk is dat de nitraatpiek waar men voor waarschuwt op 4 weken en verdwijnt die ook
NO2: 0
NH3: 0
PO4: 0
Wekelijks werd er 50% water ververst
dagelijks 6uren licht, eerste week 5u dagelijks
Er zit een soil in en voor de rest nog geen dieren, enkel planten.

(ja ik weet het witte padje is mislukt, had ik beter omboord door stenen :)) en de wortels rechtsvoor zitten ondertussen terug in de soil.

Enigste oplossing die ik zelf zie is frequenter water wisselen om zo de algen af te remmen. Eerste 2 weken nog all in one toegevoegd, nadien niet meer, lijkt mij ook alleen maar te veel aan voedingsstoffen wat de algen te graag lusten.
Maar als jullie dat niet noodzakelijk achten omdat het toch gemakkelijk uit zichzelf verdwijnt, laat ik het liever ongemoeid.

gr
IMG_20210926_181909.jpg
IMG_20210926_181903.jpg
 
Laatst bewerkt:
Je schrijft nh:3. Bedoel je dat de nh3 hiermee 3 is of berust dit op een typfoutje.
 
voila aangepast, nh3: 0 moest het zijn
de co2 staat op 1 bubbeltje per seconde, indien dit nuttig is voor jullie kenners om te kunnen adviseren
 
Voor de co2 zou ik met een checker gaan werken en 1 bubbeltje is erg weinig lijkt me zo.
 
Wat voor licht gebruik je. De lichtduur lijkt me goed maar wat is de intensiteit. Als het minder intens is komt je bak iets meer op adem en de planten kunnen ertegen.
Het stoppen met voeden van planten lijkt me onnodig. Met een goede waterverversingstrategie zul je niet de algen voeden. Ze worden meer getriggerd door veel licht en planten die het zwaar hebben.
Doe een flinke hoeveelheid snelgroeiende stamplanten bij je bak. Die helpen met hun groei wel om het eten van de algen weg te snoepen.
Je co² kan lekker hoog staan hoor in het begin. Planten kun je niet vergassen en ze zullen dankbaar zijn in deze moeilijke fase.
Ik zou de alg zoveel mogelijk handmatig weghalen en houden.
Zo. Dit schoot mij te binnen bij het volgen van je bak🙃 succes
 
Hey allen,

@Joff : twinstar 300ea heel de tijd op 50% (ik bedoel gedurende die 5uur

Gisteren echt heel veel alg er met de hand uitgehaald. Alles zat onder. Ok, het was 9d geleden sinds vorige waterwissel.
Maar hoe krijg ik die alg van tussen de grassen en planten? Als ik eraan trek, komen de plantjes mee omdat ze nog niet diep genoeg geworteld waren.

bak draait nu 6 weken,
NO3: rond de 20 mg/L
NO2: 0
NH3: 0
PO4: 0

heb nog geen nitrietpiek gezien, ok ik ben pas na 3,5 week beginnen meten
Planten groeien wel zoals kool (al 2 weekends bijgesnoeid), grassen zijn ook op weg.

Heb gisteren de CO2-toevoer verdubbelt. Hopelijk lukt het om de algengroei tegen te gaan.

Die snelgroeiende planten had ik bewust niet gekozen om later niet te veel te moeten snoeien.
Nu zijn de planten Rotala r'ha en de grassen dwergnaaldgrassen.

vragen die nu blijven
1) hoe krijg ik die algen van tussen de grassen. het is van die groene draadalg, kan er toch moeilijk overal zo'n product op
2) 6 weken ver, daarvoor nog vele weken drystart gedaan (om algenvorming te voorkomen eigenlijk), dus heb nu al lange tijd een bakje staan zonder beweging buiten stromend water; wanneer zou ik er iets levend in mogen stoppen? Ik zou nu eerst een week nog zeker proberen zonder leven erin om te zien of de co2-verhoging de algengroei vermindert/afremt.

Opzet is volgende garnalen erin te plaatsen:
Neocaridina davidi var. Blue fairy (blauwe fee garnaal)
en Neocaridina davidi var. Yellow (citroengarnaal)

otocinclus affinis zou ik er naast zetten, maar wel max 3 stuks want zijn groepsdieren en ik heb maar goede 40l aqaurium.
Hopelijk peuzelen ze ook van de draadalg.
 
Je kan eens proberen of waterstofperoxide helpt. Ik zie dat je po4 0 is en die moet ook echt hoger want die is belangrijk voor de plantengroei.
Welke kleur heeft je indicator nu?
 
Je kan eens proberen of waterstofperoxide helpt. Ik zie dat je po4 0 is en die moet ook echt hoger want die is belangrijk voor de plantengroei.
Welke kleur heeft je indicator nu?
Groen
Ik heb de co2-toevoer vorige week lichtjes verhoogd, maar de algengroei blijft.
ik zal dan de co2 nog verhogen.

welke waarde po4 moet ik trachten te behalen? Want fosfaat zit wel in mijn plantenvoeding die ik terug ben beginnen geven sinds uw vorige post.
 
Welke voeding geef je dan? De indicator mag echt lichgroen zijn en ik zou de algen zoveel mogelijk handmatig weghalen. Belangrijk is verder dat alle voeding voldoende aanwezig is want anders heb je tekorten en kun je weer algen krijgen.
 
all in one van plantedbox geef ik.
 
Kijk even wat de po4 doet nu je de AOI doseert want daar zit wel fosfaat in. Ik zou het even meten na het toevoegen en dan weer voor de volgende waterwissel. Desnoods nog een keer tussendoor maar dan heb je een beeld wat de po4 doet.
 

Terug
Bovenaan