Praecox met Boesemani


Barwaz

Well-known member
Lid geworden
25 december 2020
Berichten
1,196
Ik was benieuwd of iemand me wat kan vertellen over het houden van de m. praecox in combinatie met m. boesemani.
De boesemani heb ik hier inmiddels bijna een jaartje zwemmen. Het is een ploegje van 6 (3 man, 3 vrouw), denk toch al wel een cm of 10 (worden 15 cm).
Ben me nu een beetje aan het oriënteren om binnenkort, nadat ik m'n rio 450 onder handen heb genomen, mogelijk een wat kleinere scholenvis aan het bestand toe te voegen. Een van de vissoorten die me daarbij leuk lijkt om te houden is de praecox. Nu was ik benieuwd naar de ervaringen van anderen met de combinatie, of met de praecox alleen, dat lees ik ook graag.
Alvast dank!
 
Waar ik mee uit zou kijken is dat ze onderling voort kunnen planten met vaak ongewenste uitkomst. Qua gedrag lijkt het me wel samen te gaan. Ondanks dat de Boesemani een stuk groter zijn lijkt het me niet dat ze Praecox kwaad zullen doen.
 
Dank je @Visvis2021 voor je reactie!

Kun je me iets meer vertellen over dat voortplanten en het risico wat kruisen kan geven?
In mijn bak zwemmen de boesemani samen met o.a. maanvissen en een Lnummer, waardoor ik eigenlijk verwacht dat alles wat heel erg klein is of ei is, vroeg of laat wel wordt verorberd door iemand. Maar bezint eer ge begint, ik hoor hier graag meer over!

Ik had al een beetje het vermoeden dat het karakter van beide soorten wel in elkaars verlengde zou liggen. Daarom leek het me een mooie aanvulling.
 
Dank je @Visvis2021 voor je reactie!

Kun je me iets meer vertellen over dat voortplanten en het risico wat kruisen kan geven?
In mijn bak zwemmen de boesemani samen met o.a. maanvissen en een Lnummer, waardoor ik eigenlijk verwacht dat alles wat heel erg klein is of ei is, vroeg of laat wel wordt verorberd door iemand. Maar bezint eer ge begint, ik hoor hier graag meer over!

Ik had al een beetje het vermoeden dat het karakter van beide soorten wel in elkaars verlengde zou liggen. Daarom leek het me een mooie aanvulling.

Ik heb er zelf geen ervaring meer maar ik heb een boek over regenboogvissen waarin dit staat vermeld. Ook vermelden meerdere websites dat ze onderling kunnen kruizen:

“A problem to be aware of is crossbreeding. Rainbowfish in the wild will not breed with fish of another species, even when presented the opportunity to do so. But for some reason, rainbowfish of the Melanotaeniidae family in the aquarium will interbreed, often with undesirable results. Somehow the fry of mismatched parents lose most of their coloration. Since many of these species are rare, it is desirable to keep the bloodlines distinct, or risk losing the beautiful coloration that nature has taken thousands of years to develop.”

Ik durf niet te zeggen hoe groot de kans hierop is, en of dit ook gebeurd wanneer van beide soorten voldoende mannetjes en vrouwtjes aanwezig zijn. Ik heb zelf alleen de Praecox zwemmen en hoewel ze erg bedreven zijn in het leggen van eitjes, overleven de jongen bij mij niet tenzij ik ze uitvang. De eitjes laten ze redelijk met rust maar de jongen zwemmen onder het wateroppervlak en blijven niet tussen de plantjes. Als je sowieso niet van plan bent om ermee te gaan kweken maakt bovenstaande niet uit. Qua karakter zijn ze denk ik redelijk gelijk aan de Boesemani, het zijn beweeglijke visjes met een vriendelijk karakter.
 
Dank je wel voor je uitgebreide antwoord @Visvis2021! Helder uiteengezet!
Interessant wel, dat dit alleen in gevangenschap gebeurt, en niet in het wild.
Het is inderdaad niet mijn plan om iets van kweek plaats te laten vinden.
 
Ik had in de bak die ik van iemand heb overgenomen een paar weken 4 boesemani en 3 praecox. Daar zag je wel dat de boesemani wat overheersend kunnen zijn. Ze vallen heel wild aan op het eten. De preacox moeten het dan maar met de restjes doen. Ook bepaalden de boesemani wie waar mocht zwemmen. Maar mijn bak was ook veel te klein voor boesemani, dus die heb ik al vrij snel weg gedaan. Wel jammer want het was echt leuk om te zien hoe ze eten. Maar er is nu wel meer harmonie in de bak.
 
Dank je @Ronald_J! Wat fijn dat de bak nu wat meer in harmonie is, je hebt ook wel echt pech gehad ook met de zieke vissen. Fijn dat dat nu beter is!
Top ook dat je je ervaring deelt! Ben ik heel blij mee!
Wat was de verhouding man/vrouw bij je boesemani, weet je dat?

Bij mij in de bak is de verhouding 3 man, 3 vrouw. Merk dat die verhouding man-vrouw in de school wel degelijk iets uit maakt, omdat de mannen toch ook bezig zijn met vrouwen imponeren.

Nu vraag ik me af. Als ik praecox zou bijplaatsen, zullen de vissen dat gaan beschouwen als één grote school (bestaande uit praecox en boesemani mix, waaruit ook die hybride vissen in gevangenschap kunnen ontstaan)?
Of als een tweede school erbij (dan krijg je een beetje een situatie als @Ronald_J beschrijft met een tweedeling, waarbij boesemani bepalen wie waar mag zwemmen)?

Zou dat bepaald kunnen worden door m/v verhouding (dus, stel dat je van beide soorten die verhouding in balans hebt), komt er dan een andere omgang uit dan wanneer de ene groep meer mannen zou tellen, en de ander meer vrouw?

Ben benieuwd hoe jullie hierover denken.
 
Ja dat was aan de vissen ook wel te zien. Na een aantal weken in de nieuwe situatie gedragen ze zich ook heel anders. Veel rustiger.

Ik weet eigenlijk niet hoe je het geslacht van een boesemani herkent. Ik heb een foto bijgevoegd met alle 4 in beeld. 3 rechts en een links.
 

Bijlagen

  • IMG_20210905_122718~2.jpg
    IMG_20210905_122718~2.jpg
    316 KB · Weergaven: 147
Dank je wel voor de foto! Wat goed! Complimenten, want ze zijn moeilijk te fotograferen!
Hoe groot waren de vissen ongeveer?

Op het oog lijken het me vier vrouwtjes. Ook al is de een wat groter (de mannen zijn groter, wat hoger gebouwd en feller gekleurd). Dat lijkt me een groter vrouwtje, vanwege de vorm van de kop (de mannen hebben iets meer een 'knikje').

Hier een foto ter vergelijking uit mijn aquarium, eergisteravond gemaakt (toen hingen ze eindelijk even 'stil' ;) ). Hier zie je de drie vrouwtjes, en een van de mannen (het kleinste mannetje van de drie die ik heb, omcirkeld).
boesemani_5_10_21.jpg


Hoe zou de verhouding tussen je praecox en boesemani zijn geweest, man-vrouw-gewijs?
 
Ik denk dan twee praecox man en een vrouw. De boesemani waarschijnlijk allemaal vrouwtjes. De boesemani waren denk ik rond 10cm. De grootste praecox denk ik 6.
Nu heb ik 4 echte kleintjes van rond 3 cm en die twee van 5-6 cm. Een heel ander gezelschap.
 

Terug
Bovenaan