Stelling van 25-02-2023: Filtersponzen onder de kraan uitspoelen


Maar een waterwissel is toch niet te vergelijken met uitspoelen van filtermateriaal? Omdat er in het water relatief weinig bacterien zitten in verhouding met de bodem en filtersponzen?
Klopt, maar wat denk je dat er met dat verse kraanwater gebeurt? Dat gaat echt wel je filter in. Toch draait je filter gewoon door.
 


Klopt, maar wat denk je dat er met dat verse kraanwater gebeurt? Dat gaat echt wel je filter in. Toch draait je filter gewoon door.
Ah zo, ja maar dat wordt direct verdund door het aanwezige aquariumwater.
Ik bedoel alleen te zeggen dat je met het verversen van 50% water nou niet heel veel bacteriën kwijtraakt, omdat er gewoon relatief weinig in het water zit.
Dus in die zin zou een 50% wissel niet heel weel impact hebben op je bacteriebestand.
 
Gewoon onder de kraan hoor!
In aquariumwater spoelenvind ik een veelvuldig herhaald fabeltje.
Ook niet wachten totdat de doorstroming verminderd, juist gunstig om al dat vuil vaak uittespoelen, blijft het schoner.
 
Volgens mij zit er in het water bijna geen bacteriën

mwa 🤔 in water komt wel het e.e.a. voor hoor . Waterstaal uit een kraakheldere vijver tot 1,60m diep met weelderige plantengroei .
De grote zijn gisten , de rest is gokken ... deze filteren wel het water . In 't aquarium zijn ze wat (veel) moeilijker te vinden , wellicht steeds te proper zodat de aantallen tegenvallen of misschien door de pompen . Dit is wel een extreem gevalleke 😊 dit zit in een halve druppel water .
Bekijk bijlage waterstaal12-05-2022.mp4
 
Niet vergelijkbaar met een spons of iets dergelijks.
Veel mensen denken ook nog steeds dat bij een flinke waterwissel veel bacteriën verloren gaan.
 
Gewoon onder de kraan hoor!
(y)
In aquariumwater spoelenvind ik een veelvuldig herhaald fabeltje.
(y)
Ook niet wachten totdat de doorstroming verminderd, juist gunstig om al dat vuil vaak uittespoelen, blijft het schoner.
(n) Bruine filtersmurrie ziet er vies uit, en dat geeft de neiging om de boel schoon te maken. Niet onbegrijpelijk, want schoon betekent meestal goed/gezond... Maar in een filter bestaat het bruine spul grotendeels uit levend materiaal. Wat je dan dus telkens doet met grondig uitspoelen is een heel ecosysteem ondersteboven gooien. Voor zover dat zich überhaupt heeft kunnen opbouwen als er al vaak doorgespoeld wordt.

Hier een citaatje over wat ik bedoel:

"The foam serves as the habitat for a vast array of microorganisms that include bacteria, archaea, worms, ciliates, flagellates, and many others. These microorganisms live in a community that is based on biofilms. The biofilms are created by bacteria that secrete extracellular polymeric substance (EPS), which is often called “slime”. The community forms a bioreactor that processes the waste and turns it into food and energy for its members, and ultimately into organic or inorganic products that are then used by plants, evaporate, or removed by water changes. It takes a considerable amount of time to establish this “filter community”; consequently, it is very important not to disturb it unless absolutely necessary. The brown filter sludge in a filter is for the most part alive and not simply waste. Removing this mud does more harm than good."

Komt van: http://www.swisstropicals.com/library/mattenfilter/

En hiermee hangt ook een stukje ziektepreventie samen, iets waar vaak niet aan gedacht wordt. Een stevige "filter community" concurreert bacteriën in de waterkolom weg, en vreet langskomende ziekteverwekkers op. Dat zijn dingen die je in een doorsnee aquarium (= relatieve hoge visbezetting) niet aan planten over kunt laten. Of aan het toeval. 😏 Of die je goed kunt compenseren met een wekelijkse waterverversing.
 
Laatst bewerkt:
Toen ik een grote bak met bioloog had heb ik allerlei methoden gebruikt. Waaronder uitspoelen in bad met lauw water en gewoon in de wasmachine op 30graden. Dat laatste uiteraard zonder zeep. Ik deed wel kamer voor kamer. Telkens met een paar weken er tussen. Aan mijn Altums nooit iets gemerkt.
 
Maandelijks vervang ik de filterfleece en de sponzen spoel ik uit onder de kraan.

Twee-driemaandelijks spoel ik heel lichtjes het biomedium af in een teiltje met aquariumwater. Dit is meer om de drab (is geen biofilm) te verwijderen.

1-2 keer per jaar de filterslangen (als het nodig is) doorspoelen en het drab verwijderen met een trekborstel. Dit alleen als het nodig is, zelden…..
 
Het verschil is voornamelijk monetair. Nederlands kraanwater schaadt de bacteriekolonie niet. Misschien dat het wijs is bij een serieus pH-verschil tussen bak en kraanwater gewoon bakwater te gebruiken, als kanttekening, maar bij velen zit er weinig verschil tussen de twee soorten water.

Echter: Elke liter water die je bespaart is er weer 1, en het is eigenlijk zonde om dat bruine goud door de wasbak te knetteren.
Ik was mijn filters in een emmer aquariumwater. Niet uit overweging voor de bacteriën, maar uit overweging voor de plantjes die ik water ga geven.
 
Hier worden die sponzen maar 1x per jaar gereinigd of wanneer de stroming duidelijk minder wordt.
De 2de filter een maand later.
Met kaanwater dit is lekker warm voor mijn handen.
 
Dat is erg weinig Rinzo en dat hangt natuurlijk ook van de belasting af. En met 2 filters heb je spreiding van het vuil.
 
Nooit geweten dat onze bacteriën ziekmakende bacteriën kunnen opeten.
Het feit dat onschuldige bacteriën voedsel wegpakken, zorgt ervoor dat ziekmakende bacteriën geen kans krijgen om te groeien. En er zijn bacteriën die actief stoffen uitscheiden om de strijd om het voedsel te winnen.
 
Het feit dat onschuldige bacteriën voedsel wegpakken, zorgt ervoor dat ziekmakende bacteriën geen kans krijgen om te groeien. En er zijn bacteriën die actief stoffen uitscheiden om de strijd om het voedsel te winnen.
Zo heb ik het nooit bekeken en ik ging ervan uit dat ze dan ook elkaars eten opeten (de nuttigebacterien dus onderling).
 
Het gaat er gewoon om dat ze nooit de overhand kunnen bereiken .
Door te ontsmetten werkt je dat net in de hand . De "slechte" bacterien hebben niet liever dat je dat doet . Geldt ook voor normale zaken in het dagelijks leven . Je hebt een klein groepje slechte en een klein groepje goede bacterien , maar het merendeel van de bacterien heeft geen voorkeur en kiest voor de dominante kleine groep om daar mee te gaan samenwerken . ga je de goede om zeep helpen , dan komt dat klein groepje slechte ineens tevoorschijn en zullen de onbenoemde bacterien ineens van kant wisselen en gaan samenwerken met de slechte .... zo moet je dat ongeveer bekijken .
In principe moet je dus de bacterien die geen voorkeur hebben met wie ze samenwerken aan de goede kant houden .
 
Dat je je filterspons niet onder de kraan mag afspoelen is vooral om 1 rede denk ik. Dat is dat er in amerika en belgie chloor in het water zit. Dit schaad de bacterie kolonie meer dan dat het nederlandse kraanwater doet.

Het is gewoon overgewaaid vanuit amerika maar aangezien ons water minder schadelijk is maakt het spoelen met kraan water niet echt uit. Als je het echt goed wil doen zorg je dat je filter capaciteit altijd groter is dan wat je creëert aan biomassa. En dat je het op een goedde manier kan scheiden door verschillende grofheden te gebruiken. Maar ik heb niet de indruk dat een schoon gespoelde filter onder de kraan een grote inpact heeft op het aquarium.

Het tegenovergestelde juist. Een schoon filter spoelt sneller door en binnen notime is er een stabiele en sterke bacterie cultuur gevormd. Een vies filter zorgt voor veel belasting in het Aquarium terwijl een schoon filter dat niet heeft.
Daarom is een schoon filter (ondanks het onder de kraan afgespoeld is) efficiënter dan het helemaal niet schoon maken denk ik.

Ook denk ik dat onderschat word veel het aquarium los van het filter het water filtert. De stroming die het pompje veroorzaakt is vooral ook een belangrijke toevoeging.

Wat wel schadelijk is, is en je filter schoonmaken en je ruiten schoonmaken, en je bodem schoonmaken, en het water schoon maken tegelijkertijd. Dan kan het een grotere inpact hebben omdat het teveel van het "goedde" is.
 
Er is ook al een keer een EU over geweest en wellicht dat daar ook nog nuttige info staat:



 
Maar ik heb niet de indruk dat een schoon gespoelde filter onder de kraan een grote inpact heeft op het aquarium.

Het tegenovergestelde juist. Een schoon filter spoelt sneller door en binnen notime is er een stabiele en sterke bacterie cultuur gevormd.


@don1262 Een paradox? Lees beide zinnen eens en vraag jezelf even af, wat wil ik nu eigenlijk zeggen?
 
Maar ik heb niet de indruk dat een schoon gespoelde filter onder de kraan een grote inpact heeft op het aquarium.

Het tegenovergestelde juist. Een schoon filter spoelt sneller door en binnen notime is er een stabiele en sterke bacterie cultuur gevormd.


@don1262 Een paradox? Lees beide zinnen eens en vraag jezelf even af, wat wil ik nu eigenlijk zeggen?
Het zit 'm in: "een schoongespoeld filter ONDER DE KRAAN" (vermoed ik...)
 
Het zit 'm in: "een schoongespoeld filter ONDER DE KRAAN" (vermoed ik...)
Maar is dan het tegenovergestelde van een schoon gespoeld filter? Het lijkt mij dat een schoongespoeld filter juist hetzelfde is als een schoon filter? Het zal wel aan mij liggen maar bij sommige mensen begrijp ik nooit wat ze nu eigenlijk willen vertellen. Het dat is jammer want de reacties kunnen goed bedoelt en ook wel belangrijk zijn.
 
Spoel sponzen, siporax etc allemaal uit onder de kraan zodat er geen zwart water meer uitkomt en vervolgens schoon water in het filter, nieuwe watten erin etc en klaar. Daarna waterverversen, blijf op dat moment wel van de bodem af, maar deze combi gaat hier al jaren goed (ververs ook rechtstreeks uit de kraan met koud water (temp zakt meestal tussen de 4-6 graden).
 
Maar is dan het tegenovergestelde van een schoon gespoeld filter? Het lijkt mij dat een schoongespoeld filter juist hetzelfde is als een schoon filter? Het zal wel aan mij liggen maar bij sommige mensen begrijp ik nooit wat ze nu eigenlijk willen vertellen. Het dat is jammer want de reacties kunnen goed bedoelt en ook wel belangrijk zijn.
Als in tegengesteld van in aquariumwater schoongespoeld filter.
 
Het is een leuk onderwerp om over te praten of om even over na te denken.
Om het precies te begrijpen moet je daar denk ik een hele complete studie op los laten. En dan gaat het mij vooral om de vele aantallen bacteriën die in een filter zitten en dan ook dat de ene populatie zich sneller vermeerderd dan de ander.
Of het nou goed of fout is om het onder de kraan uit te spoelen laat ik in het midden.

Ik en ik denk ook alle andere hebben zo onze eigen manieren om aquaria te houden.
Van deze manier zal ik ook zeker niet afwijken omdat het zo al lange tijd goed gaat.
 
Liever dan dat er verdiept word in het naast elkander wedertieren vd desbetreffende zgn benoemde bacterie populaties.
Dat gaat dan wel de sponsjes en zo voorts voorbij
 
Tja ik weet het niet maar we verversen ons water in de bak op zijn tijd om dat er zich stoffen opbouwen die niet afgebroken cq verwerkt kunnen worden
Maar we gaan wel onze filter sponzen spoelen in dat zelfde vuile water :juggle:
Zelf spoel ik mijn filter sponzen gewoon onder water straal van de kraan schoon zomers met koud water in de winter met een mix van lauw water (prettiger voor de handen)
nog nooit problemen gehad.
 
Ze zijn hier wel vaker , weliswaar , uit gemak in de wasmachine geweest.
Het is net als met sokken.
 
Maar goed dan haal je wel alle bacterien uit je sponzen natuurlijk.
 
Tja ik weet het niet maar we verversen ons water in de bak op zijn tijd om dat er zich stoffen opbouwen die niet afgebroken cq verwerkt kunnen worden
Maar we gaan wel onze filter sponzen spoelen in dat zelfde vuile water :juggle:
Zelf spoel ik mijn filter sponzen gewoon onder water straal van de kraan schoon zomers met koud water in de winter met een mix van lauw water (prettiger voor de handen)
nog nooit problemen gehad.
Precies wat ik d8. Waarom in vuil water schoonmaken.. btw ik die 70% water ververs per week. Maakt het niet meer uit want er pompt toch al kraan water er door heen
 
Maar ik heb niet de indruk dat een schoon gespoelde filter onder de kraan een grote inpact heeft op het aquarium.

Het tegenovergestelde juist. Een schoon filter spoelt sneller door en binnen notime is er een stabiele en sterke bacterie cultuur gevormd.


@don1262 Een paradox? Lees beide zinnen eens en vraag jezelf even af, wat wil ik nu eigenlijk zeggen?
Ik wil daarmee 2 dingen zeggen. 1 een schoon gemaakt filter (ongeacht dit onder de kraan gedaan is of in een bak met aquariumwater) stroomt sneller, waardoor het ook wel snel vol zit met nuttige bacteriën. In tegenstelling tot een filter met veel biologisch materiaal wat voor meer belasting zorgt maar ook weer een bepaalde oppervlakte bied voor bacteriën om in te groeien. (Alleen is een dicht geslipt filter niet optimaal en functioneert beter als er niet te veel slip in zit)

Het 2de wat ik noem is dat ik denk dat het wel mee valt áls je het onder de kraan spoelt. Een filter kan je schoonspoelen onder de kraan of in aquarium water. De bacteriën zijn ingesteld op de omstandigheden in het aquarium dus hoe meer het water gemeen heeft met het water waar het eerst in zat hoe beter natuurlijk. Alleen denk ik dat sommige dingen kwalijker zijn dan andere dingen.

Ik denk gewoon dat de impact vergeleken het onder de kraan spoelen en het in aquariumwater doen vrij klein is. Aangezien een schoon filter zo goed doorstroomt en natuurlijk nog genoeg bacteriën bevat om zichzelf te besmetten. Goed genoeg is goed genoeg natuurlijk zolang je het maar niet te veel te vaak te schoon maakt 😄

Het is nuttiger te kijken naar een goedde opbouw van sponsen en andere filtraat dan zorgen te maken over het nederlandse kraanwater. En op de eerste plaats er alles aan doen om te zorgen dat je belasting zo laag mogelijk kan blijven zodat het filter schoon blijft.
 

Terug
Bovenaan